Sto Timoni

Ποια concept cars της Nissan έγιναν μοντέλα παραγωγής;

Τα πρωτότυπα που βλέπουμε στις εκθέσεις αυτοκινήτου δεν βρίσκονται εκεί μόνο για να ομορφαίνουν τα εντυπωσιακά περίπτερα των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και για να δείξουν τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν τα αυτοκίνητα στο μέλλον, τόσο από την άποψη του design όσο και από την άποψη της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Nissan έχει στο πέρασμα του χρόνου παρουσιάσει μια σειρά από ενδιαφέροντα πρωτότυπα αυτοκίνητα που έκαναν την υπέρβαση και βρέθηκαν τελικά να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Μερικές φορές, η ουσία ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου (concept car) συνοψίζεται στην εξερεύνηση μια ιδέας. Μπορεί αυτή να αντικατοπτρίζει τον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για έναν μελλοντικό κόσμο, με τεχνολογία που προσιδιάζει περισσότερο στην επιστημονική φαντασία και λιγότερο στην πραγματικότητα. Μπορούν επίσης τα πρωτότυπα οχήματα να μας δώσουν μια εικόνα από σχεδιαστικές μελέτες, απαλλαγμένες από τους περιορισμούς οποιασδήποτε επιχειρηματικής και τεχνικής σκοπιμότητας, προκαλώντας μια αίσθηση θαυμασμού.

Η Nissan έχει γράψει τη δική της ιστορία στο χώρο των concept cars, με προτάσεις που ξεκινούν από τα δημοφιλή crossovers και φθάνουν έως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Εμείς παραθέτουμε μερικά από τα πρωτότυπα Nissan της τελευταίας δεκαετίας, ρίχνοντας και μια ματιά στο επόμενο ηλεκτρικό crossover, που φαίνεται στον ορίζοντα.

 1. Nissan Xmotion Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Β. Αμερικής 2018
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan Rogue (τρίτης γενιάς) / 15 Ιουνίου 2020

Ξεκινάμε με το concept που έδωσε μόλις πριν λίγες ένα νέο μοντέλο παραγωγής, το ολοκαίνουργιο τρίτης γενιάς Nissan Rogue. Πρόκειται για το “σκληρό αλλά εξελιγμένο” Nissan Xmotion που είναι εμπνευσμένο από την ιαπωνική κουλτούρα και την παραδοσιακή χειροτεχνία, σε συνδυασμό με το δυτικό στιλ. Στην παραγωγή, το ολοκαίνουργιο Rogue υιοθετεί αυτά τα στοιχεία σε ένα σύγχρονο, «περιπετειώδες» design. O πιο ενδιαφέρων, ίσως, μετασχηματισμός ήταν η μετεξέλιξη των μοναδικών προβολέων του concept, σε δύο ξεχωριστά φωτιστικά σώματα. Και ενώ οι πίσω πόρτες του concept με το ανάποδο άνοιγμα δεν τα κατάφεραν να μπουν στην παραγωγή, οι νέες πίσω πόρτες του Rogue ανοίγουν σχεδόν κατά 90 μοίρες, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση, για τους επιβάτες όλων των ηλικιών.

 1. Nissan Resonance Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Β. Αμερικής 2013 (Detroit)
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan Murano (τρίτης γενιάς) / Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου Νέας Υόρκης 2014

Ως concept, το Nissan Resonance μας αποκάλυψε έντονα στιλιστικά χαρακτηριστικά που θα γίνουν ορόσημο στο σχεδιασμό της Nissan, τα επόμενα χρόνια. Η μάσκα V-Motion ξεχώρισε χαρακτηριστικά στο πρωτότυπο, όπως και η αισθητική της «αιωρούμενης οροφής» που πλέον έχει περάσει όχι μόνο στα crossovers, αλλά και στα πιο πρόσφατα sedans της Nissan, το Versa και το Sentra. To τρίτης γενιάς Nissan Murano υιοθέτησε τα ουσιαστικά σημεία του concept, μαζί με τους προβολείς μπούμερανγκ και την αιωρούμενη οροφή. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγή του Murano ήταν το εσωτερικό του, το οποίο αναμφισβήτητα ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει το concept.

 1. Nissan Kicks Concept: Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σάο Πάολο 2014
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan Kicks (πρώτη γενιά) / Ρίο ντε Τζανέιρο, Μάιος 2016

Αν και χρειάστηκαν δύο χρόνια για το μοντέλο παραγωγής του Nissan Kicks, αφότου αποκαλύφθηκε το concept στο Σάο Πάολο, το βασικό design και οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες που διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, άξιζαν την αναμονή. Τόσο το concept, όσο και το μοντέλο παραγωγής, μοιράστηκαν ακόμη και παρόμοιους χρωματικούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από τη Βραζιλία. Αν και λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική, το Nissan Kicks έχει γίνει ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο, με παρουσία σε πολλές άλλες αγορές, βρίσκοντας απήχηση σε αγοραστές αυτοκινήτων που λατρεύουν το μέγεθος, την αξία, τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τη μεγάλη χρηστικότητα, αλλά και τη δυνατότητα να το εξατομικεύσουν, σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

 

 1. Nissan Gripz Concept: Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2015
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan JUKE (δεύτερη γενιά) / Έξι ευρωπαϊκές πόλεις στις 9 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν το πρώτης γενιάς Nissan JUKE κυκλοφόρησε το 2009, μετέτρεψε τον ρηξικέλευθο αυτοκινητικό σχεδιασμό σε πραγματικότητα. Για να αντιληφθούμε τι μας επεφύλασσε η δεύτερα γενιά του μοντέλου, αρκεί να βλέπαμε το Nissan Gripz Concept. Το εξωτερικό του πρωτότυπου crossover σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, ενώ το εσωτερικό, εμπνευσμένο από μοτοσικλέτα, αναπτύχθηκε από σχεδιαστές στην Ιαπωνία. Η παγκόσμια προσπάθεια ομογενοποιήθηκε άψογα το φθινόπωρο του 2019, όταν το ολοκαίνουργιο Nissan JUKE έκανε το ντεμπούτο του ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Ειδικός Τύπος και οι αγοραστές επικρότησαν το ενισχυμένο στιλ του JUKE, το πολυτελές εσωτερικό και τις προηγμένες τεχνολογίες, από το ProPILOT και το NissanConnect έως το ηχοσύστημα Bose Personal Plus, με τα ενσωματωμένα ηχεία στο προσκέφαλο των μπροστινών καθισμάτων.

 1. Nissan IDS Concept: Σαλόνι Αυτοκίνητου του Τόκιο 2015
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan LEAF (δεύτερη γενιά) / Τόκιο, Σεπτέμβριος 2017

Ορισμένα πρωτότυπα αυτοκίνητα μπορούν να μας πουν κάτι περισσότερο από αυτό που δείχνουν. Το Nissan IDS Concept μας έδειξε ένα διαφορετικό όραμα για το αύριο, όπου το ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκτός από κορυφαίες επιδόσεις μπορεί επίσης να χειριστεί πολλές λειτουργίες, μιμούμενο το στιλ οδήγησης και τις προτιμήσεις του οδηγού. Όταν το νέο Nissan LEAF έκανε το ντεμπούτο του δύο χρόνια αργότερα, εισήγαγε μια νέα οδηγική εμπειρία με τις τεχνολογίες ProPILOT και e-Pedal, ένα εντελώς νέο στιλ μέσα και έξω, περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης, προσαρμοσμένες στην εμπειρία χρήσης ενός EV, καθώς και βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Το βραβευμένο σύστημα ProPILOT βοηθά τους οδηγούς να ελέγχουν την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, να διατηρούν το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας, ενώ μπορεί να βοηθήσει στο φρενάρισμα, όταν είναι απαραίτητο. Το e-Pedal επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει την επιτάχυνση και την επιβράδυνση μόνο με το πεντάλ γκαζιού, καθιστώντας την οδήγηση λιγότερο αγχωτική.

 1. Nissan Ariya Concept: Σαλόνι Αυτοκίνητου Τόκιο 2019
  Μοντέλο παραγωγής: Nissan Ariya / Ιούλιος 2020

Η Nissan υπήρξε πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά οχήματα μαζικής παραγωγής, ξεκινώντας με το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο LEAF, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το ηλεκτρικό βαν e-NV200 και αργότερα τα μοντέλα e-POWER Note και Serena. Τώρα, ο κόσμος είναι έτοιμος για ένα άλμα προς τα εμπρός. Το Ariya Concept ανταποκρίνεται στην νέα εποχή, θεμελιώνοντας εκ νέου την κατηγορία των crossovers, με εντυπωσιακά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, κορυφαία εσωτερική άνεση και μεγάλους χώρους, σε συνδυασμό με επιδόσεις σπορ αυτοκινήτου. Ακόμη και ένα συμβατικό στοιχείο όπως η παραδοσιακή μπροστινή μάσκα έχει εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή «ασπίδα» για την προστασία σημαντικής τεχνολογίας, που χρησιμοποιείται από το τελευταίας γενιάς σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT.

Πηγή: Nissan

 

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031