Sto Timoni

Καθίσματα Peugeot: αφανής, υψηλή τεχνολογία

Έχοντας δώσει ένα διαφορετικό στίγμα σε σχέση με την προσέγγιση του εσωτερικού των μοντέλων της, με το ήδη γνωστό πλέον i-COCKPIT® η Peugeot δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα καθίσματα, τα οποία γίνονται πιο συμπαγή και τεχνολογικά προηγμένα. Η εξειδίκευση της Peugeot, άλλωστε, στον συγκεκριμένο χώρο επισφραγίζεται και από τη συνεργασία του Peugeot Design Lab με την Expliseat, εταιρεία που ειδικεύεται στη σχεδίαση καθισμάτων αεροσκαφών.

Κάθε σύνολο καθισμάτων αποτελείται από τουλάχιστον 150 μέρη. Τα καθίσματα έρχονται αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις, όπως η ανθεκτικότητα (η μορφολογία του σώματος του οδηγού διαφοροποιεί τις απαιτήσεις αντοχής του καθίσματος), η φθορά (καθώς τα καθίσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκατομμύρια φορές μέσα στον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου), καθώς και η θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος, η οποία διαφοροποιείται συχνά, ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα.

Ωστόσο η αντίληψη της άνεσης και οι απαιτήσεις από τα καθίσματα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή:

  • Στην Ευρώπη, το αίτημα είναι η άνεση στα μπροστινά καθίσματα, καθώς οι πελάτες επιθυμούν την όσο το δυνατόν πιο σωστή στάση σώματος, την πλευρική στήριξη και την υποστήριξη που απαιτούν τα μεγάλα ταξίδια. Για τα πίσω καθίσματα, η δυνατότητα αναδίπλωσης είναι επίσης ένα ζητούμενο.
  • Στην Κίνα, το αίτημα της άνεσης αφορά τόσο στα μπροστινά, όσο και τα πίσω καθίσματα, τα οποία πρέπει να είναι μαλακά, αλλά χωρίς μεγάλες απαιτήσεις αναφορικά με τη στήριξη.
  • Στη Λατινική Αμερική, απαιτείται η βέλτιστη απορρόφηση των κραδασμών και η άνεση τόσο στα μπροστινά, όσο και στα πίσω καθίσματα.

Λίγη Ιστορία

Για 60 χρόνια τα καθίσματα της Peugeot πέρασαν από διάφορα στάδια εξέλιξης με το 1955 να αποτελεί μια σημαντική χρονιά καθώς τότε είχαμε σημαντικές αλλαγές, όπως η ρύθμιση του ύψους της πλάτης των καθισμάτων. Η δυνατότητα ανάκλισης της πλάτης καθιερώθηκε στο Peugeot 403, ενώ άλλες καινοτομίες, όπως η προσθήκη τρίτης σειράς καθισμάτων λανσαρίστηκε από την Peugeot αρχικά στο 404 station wagon, τη δεκαετία του 60, ενώ στον 21ο αιώνα την είδαμε να επανέρχεται στο 308 sw και πρόσφατα στο 5008 αντίστοιχα. Επίσης η διαίρεση των πίσω καθισμάτων έκανε την εμφάνισή της αρχικά Peugeot στα 205 και 309, τη δεκαετία του 80. Το 2007, η έλευση της νέας πλατφόρμας EMP2 επέτρεψε στην Peugeot την εγκάρσια ενίσχυση των καθισμάτων και η εξέλιξη αυτή βρήκε εφαρμογή για πρώτη φορά στο Peugeot 308.

Τα καθίσματα του μέλλοντος: εταιρικό DNA, μόδα και ευ ζην

Από την οπτική των πελατών, τα καθίσματα πρέπει να προσφέρουν χώρους, ασφάλεια και ευχαρίστηση, ενώ συμβάλλουν στη διαμόρφωση της τυπολογίας του οχήματος, η οποία πρέπει να είναι συγκεκριμένη για κάθε μάρκα. Από το 2013, κάθε μάρκα του Ομίλου PSA έχει χαράξει μία στρατηγική η οποία εκφράζει το DNA της και τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες. Στην περίπτωση της Peugeot, ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται τη μέγιστη και πλέον δυναμική στήριξη στο κάθισμά του.

Τα καθίσματα του μέλλοντος θα είναι επηρεασμένα από τη μόδα, με τα χρώματα και τα υλικά της ταπετσαρίας να είναι εμπνευσμένα από τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής. Οι τελευταίες καινοτομίες περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση των αερόσακων στον «αφρό» των καθισμάτων, έτσι ώστε να προσαρμόζεται το κάθισμα στο σώμα κάθε επιβάτη. Επιπλέον, η Peugeot προσφέρει σε πολλά οχήματα της γκάμας της τη δυνατότητα λειτουργίας μασάζ, η οποία αυξάνει την χαλάρωση, μέσω της ενεργοποίησης των μυών της πλάτης.

Στην εποχή της αυτόνομης οδήγησης τα καθίσματα θα βρεθούν στην καρδιά του εσωτερικού design και θα πρέπει να προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων, με στόχο την με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αξιοποίηση που ξοδεύει κανείς στο αυτοκίνητο κατά τις μετακινήσεις του, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να ασχολείται με την οδήγηση.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031