Sto Timoni

Για να μην χάνετε τα εργαλεία σας: η Ford Pro έχει τη λύση

Μηχανικοί στο Άαχεν της Γερμανίας ολοκλήρωσαν ένα πιλοτικό project για τη Ford Pro που θα μπορούσε να επιτρέπει στις εταιρείες να παρακολουθούν τη θέση των εργαλείων και των μηχανημάτων τους ανά πάσα στιγμή, χρησιμοποιώντας συνδεσιμότητα Bluetooth™ και παρακολούθηση μέσω GPS.2 Το σύστημα χρησιμοποιεί ειδικές συσκευές τοποθετημένες μέσα σε εργαλειοθήκες και σε εξοπλισμό για σύνδεση με τα οχήματα της εταιρείας, καθώς και έναν κεντρικό server.

Η εργασία σε ένα εργοτάξιο απαιτεί συχνά οι εργαζόμενοι να διαθέτουν μια σειρά από εξειδικευμένα εργαλεία. Ωστόσο, το να ξεχαστούν εκεί κάποια από αυτά στο τέλος της ημέρας, μπορεί να αποδειχθεί μία δαπανηρή υπόθεση τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και κόστους. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα €450 το χρόνο – ανά van.1

Αυτές οι συσκευές παρακολούθησης δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε όχημα να υπενθυμίζει στους οδηγούς πότε ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να έχει ξεχαστεί στο εργοτάξιο, δεν βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Η παρακολούθηση επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να γνωρίζουν πού βρίσκεται κάθε εργαλείο ή μηχάνημα σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή και μπορεί να συντονίζεται με τους εργαζόμενους για τη μεταφορά ειδικών εργαλείων σε άλλες τοποθεσίες όταν τα χρειάζονται επειγόντως.

Εκτός του ότι γλιτώνουν το κόστος αντικατάστασης των χαμένων εργαλείων, ένα ακόμα όφελος για τις επιχειρήσεις είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάνουν χρόνο προκειμένου να ελέγχουν, να αναζητούν ή να συλλέγουν τα ξεχασμένα εργαλεία. Επίσης, οι διαχειριστές εξοικονομούν χρόνο καθώς δεν χρειάζεται να ελέγχουν το απαιτούμενο απόθεμα, ενώ το σύστημα επιτρέπει πιο αποδοτικό μελλοντικό προγραμματισμό, με τα κατάλληλα εργαλεία φορτωμένα σε van για τις επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Ford Pro

«Ακόμα και ο πιο προσεκτικός εργαζόμενος μπορεί να αφήσει πίσω του μία εργαλειοθήκη στο τέλος μίας κοπιαστικής ημέρας ή να ξεχάσει ένα εργαλείο χειρός όταν τρέχει από τη μία δουλειά στην άλλη. Σε πολυσύχναστα εργοτάξια, τα εργαλεία μπορεί μερικές φορές να μπερδευτούν ή να κλαπούν εάν μείνουν εγκαταλελειμμένα όλη τη νύχτα. Καθώς τα projects έχουν συχνά σφιχτά χρονοδιαγράμματα, η διάθεση χρόνου για την αντικατάσταση του χαμένου εξοπλισμού μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, με κάθε καθυστέρηση να κοστίζει σε χρόνο και χρήμα.»

Walter Pijls, supervisor, CV Ecosystems, Research & Advanced Engineering, Ford Ευρώπης

Πώς λειτουργεί

Σε κάθε εργαλείο, μηχάνημα ή στοιχείο εξοπλισμού τοποθετείται μία συσκευή παρακολούθησης που είναι αδιάβροχη και ανθεκτική σε ακραίες θερμοκρασίες. Οι συσκευές συνδέονται σε έναν κεντρικό server στον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, τόσο στο γραφείο όσο και στο εργοτάξιο, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, την οθόνη του οχήματος ή την ειδική εφαρμογή σε ένα tablet ή smartphone.

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εργαλείων μπορεί να γίνεται με βάση το «όχημα», την «αποθήκη», τον «τύπο εργαλείου» και το «όνομα εργαλείου». Ένας χάρτης με live απεικόνιση δείχνει επίσης τη θέση όλου του εξοπλισμού της εταιρείας, ενώ τα εργαλεία μπορούν να αναφέρονται ως «λειτουργικά», «κατεστραμμένα» ή «σε συντήρηση».

Όταν φορτώνεται ένα όχημα, κάθε εργαλείο εμφανίζεται στη οθόνη του και χρεώνεται στο συγκεκριμένο όχημα. Στο εργοτάξιο, καθώς γίνεται η εκφόρτωση του οχήματος, στην οθόνη προβάλλονται και οι δύο στήλες, «φορτώθηκε» και «ξεφορτώθηκε» – κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος της ημέρας, οτιδήποτε εξακολουθεί να βρίσκεται στη στήλη «ξεφορτώθηκε» είναι πιθανόν να έχει ξεχαστεί στο χώρο εργασιών.

Μία live λίστα εργαλείων στο όχημα επιτρέπει ταχύτερη φόρτωση και έλεγχο του αποθέματος του οχήματος. Καθώς η κατάσταση όλου του εξοπλισμού της εταιρείας είναι προσβάσιμη σε μία κεντρική τοποθεσία, επιτυγχάνεται μία πιο αποδοτική μεταφορά του εξοπλισμού μεταξύ των εργοταξίων καθώς και ο ευκολότερος σχεδιασμός της εργασίας μέσω της ανάθεσης εργαλείων σε συγκεκριμένες εργασίες. Εάν ένα εργαλείο μείνει σε ένα όχημα όλη τη νύχτα, ο οδηγός λαμβάνει μία ειδοποίηση κλοπής όταν τα εργαλεία αφαιρεθούν από το όχημα.

Τρεις εταιρείες με έδρα στην περιοχή της Κολωνίας βοήθησαν στη δοκιμή της σκοπιμότητας και της εφαρμογής για στόλους οχημάτων διαφόρων μεγεθών και εργαζομένων σε διαφορετικούς κλάδους, όπως κατασκευές και ανακαινίσεις, υδραυλικά και μπάνια, κηπουρική και διαμόρφωση  κήπων. Η Ford Pro σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνα σε διαφορετικές αγορές πριν καταστήσει την υπηρεσία διαθέσιμη σε πελάτες στο εγγύς μέλλον.

Ford Pro: Bluetooth™ connectivity & GPS tracking

«Η λανθασμένη τοποθέτηση ενός και μόνο εργαλείου μπορεί να αποδιοργανώσει μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα. Αυτή η λύση παρακολούθησης εργαλείων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αναβαθμισμένη συνδεσιμότητα και το έξυπνο λογισμικό μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και να μειώσουν το χρόνο εκτός λειτουργίας, επιτρέποντας την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους να εστιάζουν πλήρως στην εργασία τους.»

Jeremy Gould, director, Ford Pro Software, Ford of Europe

Η Ford Pro και οι επιχειρήσεις

Η Ford Pro είναι ο νέος επιχειρηματικός βραχίονας παγκόσμιων πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης του κατασκευαστή που επικεντρώνεται στη βελτίωση της παραγωγικότητας των πελατών επαγγελματικών οχημάτων με παγκοσμίου κλάσης οχήματα, προηγμένα προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής.

Η εταιρεία βοηθά τις επιχειρήσεις νε ευδοκιμήσουν επιτρέποντας στους πελάτες να βρίσκουν την καλύτερη στρατηγική φόρτισης για τους ηλεκτρικούς στόλους τους και να αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις για την αύξηση του χρόνου λειτουργίας και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η Ford Pro έχει επίσης λανσάρει το αμιγώς ηλεκτρικό Ford E-Transit και το αμιγώς ηλεκτρικό Ford E-Transit Custom.

Οι μηχανικοί της Ford διερευνούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο γεωεντοπισμός μπορεί να αναβαθμίσει την οδηγική εμπειρία, να μειώσει τους κινδύνους για όλους τους χρήστες των δρόμων και να βελτιώσει τα αστικά περιβάλλοντα. Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control που βρίσκεται υπό δοκιμή με οχήματα Ford E-Transit στην Κολωνία δημιουργεί μία εικονική περιοχή όπου τα οχήματα επιβραδύνουν αυτόματα. Το Geofencing δοκιμάζεται επίσης για αυτόματη μετάβαση του Ford Transit Custom Plug-In Hybrid στο ηλεκτρικό πρόγραμμα μηδενικών εκπομπών ρύπων κάθε φορά που το όχημα εισέρχεται σε μία ζώνη χαμηλών ρύπων, ώστε να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις.

Ford Pro: Bluetooth™ connectivity & GPS tracking

«Παλαιότερα, είχαμε ανεπαρκή έγγραφα από βιβλία συμβάντων και λίστες αποθεμάτων, και υπήρχε σοβαρή δυσκολία στον εντοπισμό πραγμάτων. Τώρα, όχι μόνο μπορούμε εύκολα να παρακολουθούμε όλο τον εξοπλισμό μας, αλλά έχουμε και το όφελος των δεδομένων, όπου μπορούμε να βλέπουμε ποια εργαλεία χρησιμοποιούνται και πόσο συχνά, ποια χρειαζόμαστε περισσότερο και ποια φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.»

Dennis Schmidt-Demel, project supervisor, Maintenance, Demel Garten- und Landschaftsbau

 

Σημειώσεις

1 Η εν δυνάμει εξοικονόμηση χρημάτων, όπως υπολογίζεται από την έδρα του τμήματος μάρκετινγκ στο RWTH Aachen University, φτάνει περίπου τα €38 ανά όχημα το μήνα. Επίσης, οι εργαζόμενοι εκτιμάται ότι εξοικονομούν περίπου μία ώρα την εβδομάδα με το να μη χρειάζεται να ελέγχουν ή να αναζητούν εργαλεία, ενώ οι διαχειριστές υπολογίζεται ότι εξοικονομούν σχεδόν δύο ώρες την εβδομάδα μέσω ενός πιο αποδοτικού συντονισμού ανάμεσα σε εργαλεία και van οχήματα. 

2 Αυτή η λειτουργία επικοινωνίας δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη για αγορά.

Το Bluetooth™ είναι καταχωρημένο εμπορικό σήμα της Bluetooth Inc.

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan, που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κινούνται και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Το πρόγραμμα Ford+ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας συνδυάζει υφιστάμενα πλεονεκτήματα, νέες δυνατότητες και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών και την ενίσχυση της πιστότητας αυτών των πελατών.  Η Ford σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και υποστηρίζει τεχνικά μία πλήρη γκάμα συνδεδεμένων και όλο και περισσότερο εξηλεκτρισμένων επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων: Φορτηγά, SUV, van και αυτοκίνητα Ford, και πολυτελή οχήματα Lincoln. Η εταιρεία επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, υπηρεσιών διασυνδεδεμένων οχημάτων και λύσεων κινητικότητας, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ενώ παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company. Η Ford απασχολεί περίπου 182.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία, τα προϊόντα της και την Ford Motor Credit Company υπάρχουν στον ιστότοπο corporate.ford.com.

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 35.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 54.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 14 εγκαταστάσεις παραγωγής (οκτώ πλήρους κυριότητας και έξι μη συγχωνευμένων κοινοπραξιών). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

Πηγή: Ford

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930