Sto Timoni

Ανανεωμένο το Honda SH125 για το 2022

To Honda SH125i – ένα από τα πιο δημοφιλή scooter της Ευρωπαϊκής αγοράς – διαθέτει τετραβάλβιδο κινητήρα eSP+ με Honda Selectable Torque Control (HSTC) και Idling Stop (σβήσιμο κινητήρα στις σύντομες στάσεις)  και πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει οθόνη LCD, φωτισμό full LED, αποθηκευτικό χώρο 28L, θύρα USB Type-C και λειτουργία Smart Key. Αυτό το δίκυκλο επανέρχεται δριμύτερο για το 2022 με δύο νέες επιλογές χρωμάτων που το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό.

Μέλος της δημοφιλούς οικογένειας SH που απαριθμεί εκατομμύρια πωλήσεις, ιδρυτής της οποίας είναι το SH50 που κυκλοφόρησε το 1984, το τετράχρονο SH125 έφτασε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2001. Έκτοτε έχει καταφέρει, αθόρυβα αλλά σταθερά, να φέρει σε πέρας την αποστολή του προσφέροντας απολαυστικές και άνετες μετακινήσεις με στυλ, και να εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα scooter της Γηραιάς Ηπείρου.

22YM HONDA SH125i

Εκείνο το πρώτο scooter έφερε μαζί του τη συνταγή της επιτυχίας: έναν οικονομικό όσο και ζωηρό κινητήρα, ευελιξία, ευκολία χειρισμού και σταθερότητα με τροχούς 16 ιντσών.

Διαθέτοντας σύστημα ψεκασμού PGM-FI από το 05YM, τα τελευταία 14 χρόνια το SH125i αντιπροσωπεύει ένα αποτελεσματικό μέσον αστικής μετακίνησης με την τέλεια ισορροπία στυλ, αξιοπιστίας, οικονομίας και εξαιρετικής χρηστικότητας.

Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με τις ανάγκες και προσδοκίες των ιδιοκτητών. Άλλωστε, επιθυμία της Honda είναι να τους προσφέρει πάντα μία ακόμα καλύτερη έκδοση του SH τους. Το 13YM απέκτησε τον κινητήρα χαμηλών τριβών eSP (enhanced Smart Power) της πonda και τεχνολογία Idling Stop, αυξάνοντας την ισχύ και βελτιώνοντας την κατανάλωση. Το 2017, η εμφάνιση ανανεώθηκε με πιο σμιλεμένες γραμμές, εμπρός/πίσω φώτα LED και την προσθήκη του Honda Smart Key.

Το SH125i οποίο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στην Atessa της Ιταλίας και στην έκδοση του 2020 ήταν ουσιαστικά ένα εντελώς καινούργιο scooter. Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των προκατόχων του, έγινε ταχύτερο, ακόμα πιο μοντέρνο, άνετο και εύχρηστο παραμένοντας οικονομικό από άποψης τιμής αγοράς και λειτουργικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα SH και, ως εκ τούτου, τα standards παραμένουν υψηλά.

Για το 22YM, δύο κομψοί νέοι χρωματισμοί, με μοναδικά κόκκινα λογότυπα και μαύρες ζάντες του προσδίδουν μία πιο σπορ νότα και καθιστούν το SH125i ακόμα πιο επιθυμητό.

22YM HONDA SH125i

Επισκόπηση μοντέλου

Η βελτίωση του SH125i δεν ήταν εύκολος στόχος για την ανανέωση του 20YM – δεν είναι τυχαία ένα από τα αγαπημένα scooter της Ευρωπαϊκής αγοράς. Αλλά ένα καλό σημείο εκκίνησης ήταν η αύξηση της ισχύος, της ροπής και της απόδοσης του νέου τετραβάλβιδου κινητήρα eSP+ προδιαγραφών EURO5. Η προσθήκη του HSTC εξασφάλισε επίσης ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τον αναβάτη.

Το επανασχεδιασμένο πλαίσιο απελευθέρωσε πρόσθετο ωφέλιμο αποθηκευτικό χώρο (συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης μιας θύρας USB), ενώ η βελτιστοποίηση της γεωμετρίας της πίσω ανάρτησης αύξησε την άνεση. Το πολυτελές νέο σώμα και το κομψό, χαρακτηριστικό εμπρός τμήμα ενίσχυσαν την παρουσία του SH125i, με φωτισμό full LED και ευδιάκριτα όργανα LCD.

Διατίθενται πέντε εκδόσεις:

 • Στάνταρ SH125i χωρίς αξεσουάρ
 • SH125i με Smart top box
 • SH125i με Smart top box, χούφτες και ζελατίνα
 • SH125i με στάνταρ top box
 • SH125i με στάνταρ top box, χούφτες και ζελατίνα.

Δύο ολοκαίνουργια χρώματα περιλαμβάνουν μοναδικά κόκκινα λογότυπα, μαύρες ζάντες και πιο δυναμικές λεπτομέρειες, που επιτείνουν τη σύγχρονη γοητεία του για το 22YM.

Το SH125i θα διατίθεται με τους εξής πέντε χρωματισμούς:

 • Mat Pearl Cool White **Sporty**
 • Mat Rock Gray **Sporty**
 • Pearl Nightstar Black
 • Timeless Gray Metallic
 • Pearl Splendor Red

Στυλ & Εξοπλισμός

 • Κομψή, χαρακτηριστική σχεδίαση SH με επίπεδο πάτωμα
 • Συνολικός αποθηκευτικός χώρος 28L κάτω από τη σέλα, με θύρα USB
 • Φωτισμός full LED με όργανα LCD

‘Αρμονικό’ και ‘στιβαρό’ είναι δύο λέξεις που περιγράφουν το κομψό και ενιαίο στυλ του scooter,   ενώ ο δυνατός συνδυασμός τους ενίσχυσε την αίσθηση πολυτέλειας. Το εμπρός τμήμα του SH125i το κάνει να ξεχωρίζει – ο προβολέας που εδράζεται στο φέρινγκ (σχηματίζει ένα ‘H’ από λυχνίες LED) περιλαμβάνει μια κεντρική δέσμη και δύο περιφερειακές, ενώ τα φώτα θέσεως εδράζονται πάνω από το κέλυφος του τιμονιού.

Η κομψή εμφάνιση συνδυάζεται με άνεση και πρακτικότητα. Οι συνολικές συμπαγείς διαστάσεις, το επίπεδο πάτωμα και η όρθια θέση οδήγησης (βασικό συστατικό για ευχρηστία και ορατότητα στην πυκνή κυκλοφορία) είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της SH εμφάνισης. Ο αποθηκευτικός χώρος των 28 λίτρων κάτω από τη σέλα, χωρά ένα κράνος full-face. Περιλαμβάνεται επίσης θύρα φόρτισης USB.

Η επίπεδη σέλα προσφέρει άφθονη στήριξη και χώρο για ελευθερία κινήσεων ενώ το μελετημένο σχήμα της και το στενό πάτωμα επιτρέπουν στον αναβάτη να πατάει με σιγουριά στο έδαφος. Επειδή πολλές διαδρομές στην πόλη γίνονται με συνεπιβάτη, υπάρχει άφθονος χώρος για δεύτερο άτομο: τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ αλουμινίου κουμπώνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι ιδιαίτερα σταθερά για τα πόδια του συνεπιβάτη – κυρίως κατά το φρενάρισμα.

Το πίσω φως είναι τεχνολογίας LED με χρωμιωμένο πλαίσιο, ασορτί με το εμπρός, και ο νέος πίνακας οργάνων LCD περιλαμβάνει όλες τις προειδοποιητικές λυχνίες – όπως Smart Key, HSTC/ABS και λειτουργία Idling Stop – διατεταγμένες γύρω από ένα κεντρικό ψηφιακό ταχύμετρο/χιλιομετρητή. Όλες οι λειτουργίες του πίνακα εκτελούνται μέσω διακοπτών A/B στο αριστερό γκριπ.

Με το έξυπνο κλειδί (Smart Key) στην τσέπη του αναβάτη, ο χειρισμός του κεντρικού διακόπτη, της κλειδαριάς της σέλας και της τάπας ανεφοδιασμού καυσίμου, είναι πλέον απλή υπόθεση. Το κλειδί διαθέτει δύο πλήκτρα για την έξυπνη λειτουργία on/off και τη λειτουργία “answer back” η οποία ενεργοποιεί τα φλας από απόσταση για εντοπισμό του scooter.

Με το Smart Key εντός εμβέλειας, αρκεί ένα πάτημα του κεντρικού διακόπτη για να ξεκλειδώσει το τιμόνι και να πάρει εμπρός ο κινητήρας, ενώ μέσω δύο διακοπτών ξεκλειδώνει η τάπα καυσίμου και η σέλα. Ο διακόπτης γίνεται μπλε όταν πατηθεί ή με τη λειτουργία “answer back” στο Smart Key.

22YM HONDA SH125i

Κινητήρας

 • Τετραβάλβιδος κινητήρας eSP+ αποδίδει μέγιστη ισχύ 13PS (9.6kW) και ροπή 12Nm
 • Επίσης χρησιμοποιεί Honda Selectable Torque Control (HSTC)
 • Προδιαγραφών EURO5, με Idling Stop και τεχνολογίες χαμηλών τριβών

Ο υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας 125cc eSP+ (‘enhanced Smart Power’) του SH125i παράγει μέγιστη ισχύ 13PS (9,6kW) στις 8.250 σαλ. ενώ η μέγιστη ροπή των 12Nm αποδίδεται στις 6.500 στροφές ανά λεπτό.

Η κατανάλωση καυσίμου (χωρίς ενεργοποιημένο Idling Stop) είναι 45,7km/l (WMTC mode). Επιπροσθέτως, ο κινητήρας του SH125i είναι προδιαγραφών EURO5. Τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών ρύπων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες και οξείδια του αζώτου, όπως ορίζει το EURO5 μειώνονται δραστικά συγκριτικά με τα αντίστοιχα του EURO4.

Μία τεχνολογία που αυξάνει την αυτοπεποίθηση του αναβάτη στη βρεγμένη άσφαλτο, είναι το σύστημα Honda Selectable Torque Control (HSTC) το οποίο λειτουργεί στο παρασκήνιο για έξυπνη διαχείριση της πρόσφυσης στον πίσω τροχό. Μία ενδεικτική λυχνία αναβοσβήνει στον πίνακα οργάνων όταν το HSTC μειώνει ενεργά την ολίσθηση του πίσω τροχού, ενώ το σύστημα μπορεί επίσης να απενεργοποιείται πλήρως.

Η διάμετρος και η διαδρομή του κυλίνδρου είναι 53,5mm και 55,5mm αντίστοιχα. Ο λόγος συμπίεσης είναι 11.5:1. Ο συμπαγής κινητήρας είναι ένα αριστούργημα ως προς τη συγκέντρωση μάζας. Το ψυγείο, αντί να τοποθετείται στο εμπρός τμήμα του scooter ενσωματώνεται στον ίδιο τον κινητήρα, για μία απλή, ελαφριά διάταξη, ενώ ο αποδοτικός πυρήνας του επιτρέπει τη χρήση ενός πολύ συμπαγούς, ελαφρού ανεμιστήρα ψύξης.

Εσωτερικά, εφαρμόζονται τεχνολογίες χαμηλών τριβών. Το χιτώνιο του κυλίνδρου διαθέτει μικροσκοπικές εγκοπές στην εξωτερική του επιφάνεια για τον περιορισμό της κατανάλωσης λαδιού και τη βελτίωση της ψύξης ενώ ο κύλινδρος τοποθετείται έκκεντρα σε σχέση με το κέντρο του στροφάλου ώστε να περιορίζονται οι τριβές στο ελάχιστο. Μειωμένες είναι και οι τριβές στο κιβώτιο ταχυτήτων χάρη στη χρήση τριών κύριων ρουλεμάν, τα οποία είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τα ακριβή φορτία που μπορεί να δεχτεί έκαστο.

Μια βασική τεχνολογία οικονομίας καυσίμου που ενσωματώνει το SH125i ονομάζεται Idling Stop. Λειτουργεί μέσω ενός διακόπτη στο δεξί γκριπ και, όταν είναι ενεργοποιημένο, διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί και τον επανεκκινεί αμέσως μόλις ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι.

Η λειτουργία αυτή είναι πολύ διακριτική χάρη σε ένα σύστημα που επαναφέρει αυτόματα το στροφαλοφόρο σε γωνία πριν την εισαγωγή, και ένα μηχανισμό αποσυμπίεσης που εξαλείφει την αντίσταση του στροφάλου κατά την επανεκκίνηση. Η ηλεκτρική γεννήτρια/εκκινητής (μίζα) ACG λειτουργεί χωρίς τη χρήση συμβατικού μοτέρ και γραναζιών.

Πλαίσιο

 • Υψηλής αντοχής σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς
 • Βελτιστοποιημένη γεωμετρία πίσω ανάρτησης αυξάνει την οδηγική άνεση
 • Εμπρός και πίσω τροχοί 16 ιντσών προσφέρουν σταθερότητα και αυτοπεποίθηση

Με το υψηλής αντοχής σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο τύπου ραχοκοκαλιάς, το ρεζερβουάρ καυσίμου 7L τοποθετείται κάτω από το πάτωμα, κάτω από τα πόδια του αναβάτη, μία διάταξη που απελευθερώνει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο 10L. Το μεταξόνιο είναι στα 1.350mm με τη γωνία κάστερ και το ίχνος τροχού στα 26°/85,2mm, ενώ ο κύκλος στροφής 2.05m. Το ύψος της σέλας είναι 799mm και το βάρος πλήρες υγρών δεν υπερβαίνει τα 133.9kg.

Για λόγους οδηγικής άνεσης, η γωνία έδρασης του κινητήρα και της πίσω ανάρτησης έχουν βελτιστοποιηθεί, έτσι ώστε να μειωθεί η ροπή στρέψης των βάσεων του κινητήρα και να φιλτράρονται καλύτερα οι ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Οι ελαφριοί τροχοί των 16 ιντσών από χυτό αλουμίνιο ήταν ανέκαθεν σημαντικός παράγοντας για την ευκολία χειρισμού και τη σταθερότητα του SH125i σε ποικίλα οδοστρώματα. Συνδυάζονται με tubeless ελαστικά Michelin City Grip διαστάσεων 100/80-16 μπροστά και 120/80-16 πίσω.

Τα πίσω αμορτισέρ διαθέτουν ρύθμιση προφόρτισης του ελατηρίου σε 5 στάδια με διαδρομή άξονα 83mm. Μπροστά, το τηλεσκοπικό πιρούνι των 33mm με διαδρομή 89mm, διασφαλίζει εξαιρετικό κράτημα στο δρόμο και έχει ρυθμιστεί ώστε να προσφέρει ενδοτικότητα αλλά και ελεγχόμενη συμπεριφορά. Το ABS είναι στάνταρ και τα εμπρός/πίσω φρένα αποτελούνται από δίσκους διαμέτρου 240mm, με 2-πίστονη δαγκάνα μπροστά και μονοπίστονη στον πίσω τροχό.

Τεχνικές προδιαγραφές

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Υδρόψυκτος, 4-χρονος 1ΕΕΚ (SOHC)
Κυβισμός (cm³) 125 cc
Αρ. βαλβίδων ανά κύλινδρο 4
Διάμετρος ´ Διαδρομή (mm) 53,5 x 55,5
Σχέση Συμπίεσης 11.5:1
Μέγιστη Ισχύς 13 PS (9,6kW) @ 8.250rpm
Μέγιστη Ροπή 12Nm @ 6.500rpm
Χωρητικότητα κάρτερ λαδιού 1L
ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ καυσίμου 7L
Κατανάλωση καυσίμου 45,7km/litre
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Μίζα Ηλεκτρική
Χωρητικότητα μπαταρίας 12V-7Ah
Ισχύς ACG 570w @ 5.000rpm
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Συμπλέκτη Αυτόματος, φυγοκεντρικός
Τύπος κιβωτίου CVT
Τελική Μετάδοση Ιμάντας V
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Σωληνωτό, ατσάλινο, τύπου ραχοκοκαλιάς
ΠΛΑΙΣΙΟ
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 2.090mm x 730mm x 1.130mm
Μεταξόνιο 1.350mm
Γωνία κάστερ 26°
Ίχνος τροχού 85.2mm
Ύψος σέλας 799mm
Απόσταση από το έδαφος 145mm
Βάρος (πλήρες υγρών) 133,9kg
Ακτίνα στροφής 2,05m
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Τύπος εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm
Τύπος πίσω Διπλά αμορτισέρ με προ-φόρτιση ελατηρίου
ΤΡΟΧΟΙ
Ζάντα εμπρός 16M/C x MT2.50
Ζάντα πίσω 16M/C x MT2.75
Ελαστικό εμπρός 100/80-16 inch
Ελαστικό πίσω 120/80-16 inch
ΦΡΕΝΑ
Σύστημα ABS 2-κάναλο
ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
Όργανα Honda Smart Key, θύρα φόρτισης USB
Προβολέας εμπρός LED
Πίσω φως LED

 

Όλες οι προδιαγραφές είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

*Σημειώστε ότι οι αναφερόμενες τιμές είναι αποτέλεσμα δοκιμών της Honda σε τυποποιημένες συνθήκες, όπως προβλέπονται από τον κύκλο WMTC. Οι δοκιμές λαμβάνουν μέρος σε κυλιόμενο διάδρομο, χρησιμοποιώντας τη βασική έκδοση του οχήματος με έναν μόνο αναβάτη και χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Η πραγματική κατανάλωση καυσίμου δύναται να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης, τη συντήρηση του οχήματος, τις καιρικές και οδικές συνθήκες, την πίεση των ελαστικών, την τοποθέτηση πρόσθετων αξεσουάρ, τη φόρτωση, το βάρος αναβάτη και συνεπιβάτη και άλλους παράγοντες.

Πηγή: Honda

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031