Sto Timoni

Ford: «συνδεδεμένη» οδική ασφάλεια

Η διασύνδεση οχημάτων και υποδομών θα μειώσει τα τροχαία πιστεύει η Ford, που έχει υπό εξέλιξη τεχνολογία – ψηφιακό «εργαλείο» (Data-Driven Road Safety Tool) που βοηθά στην πρόβλεψη και την αποτροπή – μέσω καταλλήλων παρεμβάσεων – των τροχαίων ατυχημάτων. Το συγκεκριμένο project, που βρίσκεται υπό εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, υλοποιείται με κυβερνητική στήριξη και σύμπραξη με εξειδικευμένες εταιρίες.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στην άσφαλτο τουλάχιστον σοκάρουν: περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται σε τροχαία κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο – και η απλή αριθμητική κάνει το σοκ ακόμα πιο μεγάλο με 3.700 θανάτους κάθε μέρα! Και όμως το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο για τα τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την όγδοη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως, περνάει στα «ψιλά» – και μπορεί κανείς να σκεφτεί τί δημοσιότητα δίνεται στην πτώση ενός αεροπλάνου με 200 επιβάτες, ενώ αυτή η σύγχρονη μάστιγα φαίνεται απλώς να αγνοείται από τα μέσα ενημέρωσης.

Ενώ, πέρα από το μείζον πρόβλημα των ανθρωπίνων απωλειών, τα ατυχήματα έχουν και τον σχετικό – σοβαρό – οικονομικό αντίκτυπο με το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών να εκτιμά ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος από τα τροχαία ατυχήματα υπερβαίνει τα 35 δισ. λίρες.

Η πρωτοβουλία λοιπόν της Ford, που μέσω μίας κοινοπραξίας εξελίσσει ένα καινοτόμο εργαλείο οδικής ασφάλειας βάσει δεδομένων (Data-Driven Road Safety Tool) το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας στις πόλεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από διασυνδεδεμένα οχήματα, έξυπνους αισθητήρες παραπλεύρως του δρόμου και δεδομένα τοπικής αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης!

Το εργαλείο αυτό θα αναλύει τις πληροφορίες που συλλέγει, ώστε να προβλέπει πιθανές τοποθεσίες και αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στις πόλεις να λάβουν προληπτικά μέτρα σε δρόμους και διασταυρώσεις που εγκυμονούν τους υψηλότερους κινδύνους για τους χρήστες των δρόμων.

Για την υλοποίηση του project, η Ford Mobility συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Κομητείας της Οξφόρδης (Oxfordshire County Council), τους ειδικούς στους αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Vivacity Labs, και κορυφαίους ακαδημαϊκούς από το Κέντρο Έρευνας Ασφάλειας Μεταφορών (Transport Safety Research Centre) του Πανεπιστημίου του Loughborough, με την υποστήριξη της TfL. Στόχος είναι το εργαλείο αυτό να εξελιχθεί σε μία λύση επωφελή για πόλεις και οδηγούς σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την υπηρεσία προώθησης καινοτομιών της Βρετανικής κυβέρνησης Innovate UK.

Οδική ασφάλεια βάσει δεδομένων

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ford επισημαίνεται ότι η εταιρία:

«…έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα πάνω στον τρόπο με τον οποίο τα διασυνδεδεμένα οχήματα και οι διάφορες αναλύσεις μπορούν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια. Τώρα, μέχρι 700 επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα θα συνδεθούν στην περιοχή της Οξφόρδης και του Λονδίνου στο πλαίσιο του 18-μηνου project που ξεκινά φέτος το καλοκαίρι.

Λεπτομερή δεδομένα τηλεματικής από το στόλο των οχημάτων – όπως η χρήση φρένου ή γκαζιού και η γωνία περιστροφής του τιμονιού – θα αναλύονται παράλληλα με πληροφορίες από 25 πρόσθετους, έξυπνους αισθητήρες που θα προμηθεύσει στην κομητεία της Οξφόρδης η Vivacity Labs, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή της κυκλοφορίας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό που χρησιμοποιούνται σε 100.

Οι αισθητήρες της Vivacity παραπλεύρως του δρόμου χρησιμοποιούν αλγορίθμους Μηχανικής Μάθησης για την ανίχνευση «παρ’ ολίγον» ατυχημάτων και μπορούν να αναλύουν μοτίβα κινήσεων ευάλωτων χρηστών των δρόμων όπως οι δικυκλιστές και οι πεζοί, καθώς και τα μη-διασυνδεδεμένα οχήματα. Όλα τα δεδομένα που μοιράζονται μεταξύ τους οι αισθητήρες είναι ανώνυμα, καθιστώντας τους δρόμους ασφαλέστερους χωρίς να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα.»

Δοκιμές Διασυνδεμένων Οχημάτων

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη απόπειρα της Ford στον συγκεκριμένο τομέα, αφού:

«Το project έρχεται σε συνέχεια δύο επιτυχημένων δοκιμών στο Λονδίνο στις οποίες αναλυτές και επιστήμονες δεδομένων της Ford Mobility αναγνώρισαν, ανέλυσαν και καθοδήγησαν λεπτομερώς τις τοπικές αρχές πάνω σε διάφορα hotspots οδικής ασφάλειας στο Μείζον Λονδίνο με τη συμμετοχή διασυνδεδεμένων οχημάτων που κάλυψαν πάνω από 1 εκατομμύριο μίλια.

Οι υποδείξεις για βελτιώσεις περιλάμβαναν: τοποθέτηση καμερών ανίχνευσης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη (red-light cameras), κλάδεμα δέντρων και βλάστησης ώστε να είναι ορατές οι πινακίδες, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σε διπλάσιο ύψος, ρίψη νέου ασφαλτοτάπητα στους αυτοκινητόδρομους και επανατοποθέτηση των καλυμμάτων των φρεατίων ψηλότερα.

Η Ford Mobility συνεργάζεται επίσης με τις αρχές της Κολωνίας (Γερμανία) και της Βαλένθιας (Ισπανία) για την ανεύρεση και άλλων τρόπων με τους οποίους η ανάλυση πληροφοριών διασυνδεδεμένων οχημάτων και υποδομής μπορεί να ωφελήσει την αστική μετακίνηση.»

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031