Sto Timoni

15-21 Μαΐου 2023: 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ

Oι βιώσιμες μεταφορές, και συγκεκριμένα η υποχρέωση των κυβερνήσεων να διευκολύνουν τη στροφή προς το περπάτημα, το ποδήλατο και τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι το κύριο μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 15 έως τις 21 Μαΐου. Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι από τη μια βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτή η μεγάλη αλλαγή, ενώ από την άλλη θα είναι και αποτέλεσμά της, στην πορεία της υλοποίησής της. Καθόλου τυχαίο το κεντρικό σλόγκαν της βδομάδας που είναι: #RethinkMobility.

Η ΕΥΘΥΤΑ-Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Ρόδου, συμμετέχει στην 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ και καλεί τους πολίτες σε σχετική δράση – στην πλατεία Δημαρχείου την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 ώρα 11:30 – στην οποία θα δώσουν το παρών οι μαθητές σχολείων , η ομάδα των Τυμπανιστών του Μουσικού Σχολείου και η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου. Παράλληλα η ΕΥΘΥΤΑ μας καλεί να «ξανασκεφτούμε» την κινητικότητα #RethinkMobility απευθύνοντας εκκλήσεις προς όλους τους εμπλεκομένους. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΥΘΥΤΑ, ως ενεργό μέλος της Global Alliance NGOs for Road Safety and Road Victims, επισημαίνει τα εξής:

“Οι απαιτούμενες ενέργειες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας ορίζονται στο Παγκόσμιο Σχέδιο για τη Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2021–2030.

Ας μας ακούσουν επιτέλους: Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα. Αυτό είναι θεμελιώδες για τη δημιουργία μιας ακμάζουσας κοινωνίας. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού να δράσουν για το δικαίωμα των πολιτών στην ασφαλή κινητικότητα και τη μείωση κατά 50% των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία δυστυχήματα έως το 2030.

Απαιτούμε:

  1. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: να δοθεί προτεραιότητα στις παρεμβάσεις που έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν τους τραυματισμούς, ξεκινώντας από τα όρια των 30 χλμ./ώρα όπου οι άνθρωποι περπατούν, κάνουν ποδήλατο, ζουν και παίζουν – περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων βασισμένες σε συγκοινωνιακές μελέτες. Δημόσια συγκοινωνία και ενσωμάτωση άλλων τεκμηριωμένων παρεμβάσεων που έχουν εντοπιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο σε χώρες που πέτυχαν να μειώσουν τα τροχαία.
  2. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ: επίδειξη λογοδοσίας μέσω ειδικής κατανομής χρηματοδότησης που ενσωματώνει την ασφάλεια στον πυρήνα της και περιλαμβάνει την εφαρμογή των παρεμβάσεων δρόμων για ζωή και θανάτων – τραυματισμών με βάση στοιχεία και επιπτώσεις, και μέσω διάφανων δημόσιων εκθέσεων που περιλαμβάνουν πηγές χρηματοδότησης και συγκεκριμένων ποσών
  3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ: συνεργασία με ΜΚΟ και κοινότητες, επιτρέποντας ένα περιβάλλον όπου η κοινωνία των πολιτών, η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α & Β Βαθμού μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις οδικής ασφάλειας βασισμένες σε στοιχεία που σώζουν ζωές και τραυματισμούς σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης τους.

Ο ρόλος και η δέσμευσή μας: εμείς, ως κοινωνία των πολιτών, έχουμε έναν ρόλο που ορίζεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο. Δεσμευόμαστε να παίξουμε τον ρόλο μας στην υπεράσπιση και τη διευκόλυνση των δικαιωμάτων των ανθρώπων για ασφαλή κινητικότητα και για να επιτύχουμε μείωση 50% στους θανάτους και τους τραυματισμούς από τροχαία έως το 2030.

Δεσμευόμαστε: Να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς στους δρόμους.

Απαιτούμε: από την Κυβέρνηση, από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β Βαθμού, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν το δικαίωμα των ανθρώπων να είναι ασφαλείς όταν κυκλοφορούν στο δρόμο. Ας μας ακούσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς να συμμετέχουν στην 7η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες.”

ΚΥΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ της 7ης Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ

  • Υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους να επανεξετάσουν την κινητικότητα.
  • Η ασφάλεια πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των προσπαθειών της αναθεώρησης του τρόπου που κινούμαστε στον δρόμο.
  • Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, τα οδικά δίκτυα πρέπει να σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
  • Όταν είναι ασφαλή, το περπάτημα και η ποδηλασία μπορούν να συμβάλουν στο να γίνουν οι άνθρωποι υγιείς, οι πόλεις βιώσιμες και οι κοινωνίες δίκαιες.
  • Οι ασφαλείς, προσιτές, προσβάσιμες και βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες είναι μια λύση για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών.

Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930