Sto Timoni

Τι είναι τα φύλλα διάσωσης της Ford;

Πολύπλευρη ασφάλεια προσφέρουν τα μοντέλα της Ford τόσο σε οδηγό και επιβάτες όσο και στους διασώστες του ΕΚΑΒ, αφού από τη μια είναι εφοδιασμένα με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, ενώ από την άλλη, η εταιρεία φροντίζει να εφοδιάσει το προσωπικό των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης με οδηγίες για τη διαχείριση των ηλεκτρικών της οχημάτων σε περίπτωση ατυχήματος.

Αν έχει κάτι αναμφισβήτητα κατακτήσει – τουλάχιστον τις τελευταίες δύο δεκαετίες – η Ford στην Ευρώπη, αυτό είναι ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας των μοντέλων της που απορρέει από την εξαιρετική οδική συμπεριφορά, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια. Από την άλλη, σήμερα οι τεχνολογίες ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού σε όλα τα μοντέλα Ford συνεργάζονται αποτελεσματικά για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ενός ατυχήματος. Και καθώς το τοπίο στην αγορά αυτοκινήτου αλλάζει και τα ηλεκτρικά μοντέλα αυξάνονται και πληθύνονται ήρθε η ώρα για για τη Ford να φροντίσει να εξασφαλίσει ασφαλείς προϋποθέσεις αντιμετώπισης της όποιας έκτακτης ανάγκης και για αυτά τα οχήματα. Και το έπραξε αυτό παρέχοντας τις Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης καθώς και τα Φύλλα Διάσωσης όλων  των οχημάτων της γκάμας της στην Ελλάδα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια, στις υπηρεσίες που σπεύδουν στον τόπο ενός ατυχήματος.

Ασφάλεια για οδηγούς, ασφάλεια και για τους διασώστες από τη Ford

Όπως διαβάζουμε, λοιπόν, στο επίσημο δελτίο τύπου «..ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, όλα τα μοντέλα Ford παρέχουν κορυφαία ασφάλεια χάρη στην ανθεκτική και άκαμπτη δομή του αμαξώματος τους, τις ειδικά σχεδιασμένες ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης και τα προηγμένα συστήματα παθητικής ασφάλειας με τα οποία εξοπλίζονται.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο οι βαθμολογίες που έχουν αποσπάσει τα μοντέλα Ford στις ολοένα και πιο αυστηρές δοκιμές αξιολόγησης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP – με πιο πρόσφατο μάλιστα παράδειγμα την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων για το εξηλεκτρισμένο Kuga PHEV και την αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E.

Εκτός όμως από την ασφάλεια των επιβατών και των ευάλωτων χρηστών του δρόμου σε περίπτωση ατυχήματος, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, η Ford καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ανάλογα υψηλά στάνταρ ασφαλείας να απολαμβάνει χωρίς συμβιβασμούς μία ακόμα ομάδα ανθρώπων, και πιο συγκεκριμένα, οι «πρώτοι ανταποκριτές» –  όπως αποκαλούνται χαρακτηριστικά τα μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που θα σπεύσουν πρώτοι στο σημείο ενός ατυχήματος. Όλοι τους πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τα συστήματα ασφαλείας που φέρει ένα αυτοκίνητο, αλλά και τις τελευταίες τεχνολογίες τις οποίες διαθέτει ένα plug-in υβριδικό ή ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο.»

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η εναρμόνισή τους σε νέα δεδομένα

«Μία Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους ανταποκριτές είναι το Πυροσβεστικό Σώμα που πολλές φορές φέρει την ευθύνη ενός ασφαλούς απεγκλωβισμού. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της εναρμόνισης των πρακτικών του με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο του αυτοκινήτου, το Πυροσβεστικό Σώμα προχωρά σήμερα στη χώρα μας στην επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων επέμβασης σε οχήματα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η παροχή τόσο των Οδηγιών Έκτακτης Ανάγκης όσο και των Φύλλων Διάσωσης των οχημάτων που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια – όπως είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV), τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά (PHEV) και τα υβριδικά (HEV) οχήματα – κρίνεται καθοριστική και αναγκαία ώστε σε περίπτωση ατυχήματος οι αρμόδιες αρχές να ανταποκριθούν με επιτυχία στις εκάστοτε ανάγκες διάσωσης.

Η Ford Motor Ελλάς, στα πλαίσια του υψηλού αισθήματος κοινωνικής ευθύνης που την διέπει, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των αρχών της χώρας μας για μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους διαθέτοντας σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα την πλήρη σειρά των Οδηγιών Έκτακτης Ανάγκης καθώς και των Φύλλων Διάσωσης όλων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της γκάμας της στην Ελλάδα, προκειμένου οι Διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να αναμορφώσουν και να επικαιροποιήσουν τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ενεργειών επέμβασης και να ενσωματώσουν σ’ αυτά όλες τις τελευταίες τεχνολογίες.»

Τι είναι τα Φύλλα Διάσωσης και οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης

«Σε περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος, τα Φύλλα Διάσωσης και οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης να αποφασίσουν ποια είναι τα ασφαλή βήματα που πρέπει να κάνουν κατά την επέμβασή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών και στατιστικών, τα Φύλλα Διάσωσης και οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης ενός οχήματος βοηθούν τους πυροσβέστες στον γρήγορο προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μία διάσωση σε πάνω από το 60% των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Οι Οδηγίες Έκτακτης Ανάγκης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων Ford περιέχουν λεπτομερείς οδηγίες που βοηθούν στην γενικότερη εκπαίδευση των πρώτων ανταποκριτών.

Την ίδια στιγμή, τα Φύλλα Διάσωσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων Ford περιέχουν συνοπτικές, αλλά πολύτιμες και σαφείς πληροφορίες τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Π.Σ. μπορούν να χρησιμοποιούν για γρήγορη, ασφαλή και πιο αποτελεσματική διάσωση – όπως τη θέση των εξαρτημάτων και των ηλεκτρικών καλωδίων και μπαταριών υψηλής τάσης, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους διασώστες.

Για την Ford Motor Ελλάς, η ασφάλεια ήταν και παραμένει προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και το Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας και να μοιράζεται μαζί τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που τους βοηθούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στο έργο τους.»

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930