Sto Timoni

Γιατί είναι καλύτεροι οδηγοί αυτοκινήτων όσοι κυκλοφορούν και με ποδήλατο;

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις δύο παραπάνω φωτογραφίες που μοιάζουν να είναι εντελώς ίδιες, είναι πιθανόν, σε περίπου δέκα δευτερόλεπτα, να μπορέσετε να εντοπίσετε μία μικρή αλλά ενδεχομένως σημαντική διαφορά μεταξύ τους.* Αν όμως είστε οδηγός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί και ποδήλατο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρείτε πιο γρήγορα τη διαφορά.

* Στη δεξιά φωτογραφία, η διάβαση πεζών στα αριστερά της φωτογραφίας δείχνει μία αντίστροφη μέτρηση.

Πιο παρατηρητικοί, λοιπόν, από τους υπόλοιπους οδηγούς αυτοκινήτων, είναι αυτοί που κυκλοφορούν και με ποδήλατο σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ford Motor Company, η οποία δείχνει ότι οι “ποδηλάτες” οδηγοί αυτοκινήτων εντοπίζουν ταχύτερα μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στα κυκλοφοριακά δρώμενα. Μπορεί τελικά να είναι απλά θέμα χιλιοστών του δευτερολέπτου – όμως η ταχύτητα με την οποία γίνεται αντιληπτό ένα συμβάν στο δρόμο, μπορεί να επηρεάσει το χρόνο αντίδρασης αποτρέποντας ένα ατύχημα.

Αν όμως είστε οδηγός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί και ποδήλατο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρείτε πιο γρήγορα τη διαφορά (ο πεζός που περνά τη διάβαση εμπρός από το αυτοκίνητο).

«Κρίσιμη στην οδήγηση είναι η ικανότητα ενός ατόμου να παρατηρεί και να αντιδρά στον κίνδυνο. Η έρευνα έδειξε ότι οι “ποδηλάτες” οδηγοί αυτοκινήτων, μπορούν να επεξεργάζονται ταχύτερα τις οπτικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών είναι οπτικά ερεθίσματα σε σχέση με άλλους οδηγούς, οδικά σήματα, πεζούς και δικυκλιστές στο δρόμο» δήλωσε η Thea Knight, Senior Behavioural Strategist, που διεξήγαγε την έρευνα.

Η Ford πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα στο πλαίσιο της καμπάνιας “Share The Road” που προωθεί την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των χρηστών του δρόμου, ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν ασφαλέστερα ταξίδια.

Αν όμως είστε οδηγός αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί και ποδήλατο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρείτε πιο γρήγορα τη διαφορά (το παρκαρισμένο βαν έχει ανάψει φλας).

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της έρευνας αναφέρονται στο σχετικό δελτίο τύπου της Ford:

«Η Ford ζήτησε από 2.000 άτομα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Μ. Βρετανία να παρατηρήσουν ζεύγη φαινομενικά ίδιων φωτογραφιών που απεικονίζουν διάφορες καταστάσεις στο οδικό δίκτυο. Σε μερικές περιπτώσεις, υπήρχαν μικροδιαφορές, με οδικά σήματα, αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς να εμφανίζονται στη μία φωτογραφία, αλλά όχι στην άλλη. Σε κάθε σενάριο, οι “ποδηλάτες” οδηγοί, εντόπιζαν ταχύτερα τη διαφορά.

Οι δικυκλιστές αναγνώριζαν τη διαφορά στις δύο φωτογραφίες σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα (9,25 δεύτερα), ενώ οι υπόλοιποι χρειάζονταν κατά μέσο όρο πάνω από ένα επιπλέον δευτερόλεπτο (10,68 δεύτερα). Η πρώτη ομάδα είχε επίσης 3% μεγαλύτερη επιτυχία στη διαπίστωση για το αν, τελικά, υπήρχε διαφορά.»

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα διδάσκονται επίσης το “Dutch Reach”, μία τεχνική που μπορεί να βοηθήσει τους οδηγούς να μην χτυπούν άθελά τους ποδηλάτες ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου, να εκπαιδεύονται στην αναγνώριση τυφλού σημείου του ποδηλάτη αλλά και να μαθαίνουν από πρώτο χέρι πώς να διατηρούν μία ασφαλή απόσταση κατά την προσπέραση ποδηλάτων. Η νομοθεσία διαφέρει στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά, καλό είναι οι οδηγοί να αφήνουν μία απόσταση έως 1,5 m όταν προσπερνούν ποδηλάτες.

«Οι νέοι οδηγοί χρειάζεται να αναπτύξουν ικανότητες που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, σύνεση και υπευθυνότητα. Κατανοώντας πόσο σημαντικό είναι, για παράδειγμα, να αφήνουν αρκετό χώρο στο δρόμο για τους ποδηλάτες, τα ταξίδια μπορούν να γίνουν ασφαλέστερα και πιο απολαυστικά για όλους» δήλωσε ο Jim Graham, manager, Ford DSFL.

Ωστόσο, ενώ οι αμείλικτες στατιστικές δείχνουν ότι περισσότεροι από 3.800 νέοι ηλικίας 18-24 χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, καθιστώντας τα τροχαία την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου σε αυτές τις ηλικίες. Και η ειρωνεία είναι ότι ενώ σημειώνεται πρόοδος στον τομέα της οδικής ασφάλειας και ο συνολικός αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα μειώνεται χρόνο με το χρόνο, το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων με θύματα ποδηλάτες αυξάνεται. Η καμπάνια της Ford “Share The Road” υπογραμμίζει την πεποίθηση της εταιρείας ότι η ασφαλής χρήση ποδηλάτου, κυρίως σε σύντομες διαδρομές, αποβαίνει προς όφελος όλων.

Σύμφωνα με έρευνα της Ford, οι οδηγοί αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και με ποδήλατο εντοπίζουν ταχύτερα τους κινδύνους στο δρόμο

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31