Sto Timoni

Εκτός από το αλκοόλ τροχαία ατυχήματα προκαλεί και η κούραση

Στην Ευρώπη, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν οι κυριότερες εξωγενείς αιτίες θανάτου στις ηλικίες 15-25-ετών, οφείλονται δε σε διάσπαση προσοχής από τη μουσική, τους επιβάτες ή τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και στη  χρήση αλκοόλ ή/και ναρκωτικών ουσιών που συχνά φέρνει η έντονη κοινωνική δραστηριότητα αυτής της ηλικίας. Ενώ η κούραση παίζει και αυτή το δικό της ρόλο, που έχει όμως υποτιμηθεί. Η Ford Fund επιστρατεύει gamers από την Ευρώπη για να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης, hangover ή κόπωσης.

Η Ford Fund, ο φιλανθρωπικός βραχίονας της εταιρείας, και η GlobalGiving, o διεθνής συνεργάτης της σε θέματα χορηγιών, δούλεψαν μαζί με ανεξάρτητους gamers από την esports ομάδα Team Fordzilla της Ford. Οι οδηγοί πρωταγωνιστούν σε ένα νέο βίντεο για την προώθηση του προγράμματος Driving Skills for Life (DSFL) της Ford Fund, στα πλαίσια του οποίου δοκιμάζουν τρεις ειδικές στολές που είναι σχεδιασμένες για να αναπαράγουν τις συνέπειες της μέθης και της υπνηλίας, ώστε να διαπιστώνουν εκ του ασφαλούς το πόσο άσχημα επηρεάζεται η οδήγησή τους.

Χρησιμοποιώντας μειωμένη όραση, βαράκια και ηχητικά εφέ, οι στολές αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεαζόταν ένα άτομο όταν είναι μεθυσμένο, κουρασμένο ή υπό την επήρεια hangover. Έχοντας οδηγήσει πρώτα ένα «νηφάλιο» γύρο, κάθε οδηγός χρησιμοποιεί στη συνέχεια μία από τις στολές πραγματοποιώντας τον ίδιο γύρο, υπό την επήρεια όμως των προβλημάτων των παραπάνω καταστάσεων, έχοντας να αντιμετωπίσει αισθητές συνέπειες.

Η στιγμιαία τύφλωση που προσομοιώνει η στολή υπνηλίας είχε ως αποτέλεσμα πολυάριθμες συγκρούσεις. Η διπλωπία της στολής μέθης είχε ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη οδήγηση, ενώ η στολή hangover προκάλεσε αλλοπρόσαλλη οδήγηση που κατέληξε σε μία θεαματική σύγκρουση, η οποία ενδέχεται να ήταν μοιραία σε πραγματικές συνθήκες.

Η Ford Fund χρησιμοποιεί αυτές τις στολές για αρκετά χρόνια για να αναδεικνύει με απτό τρόπο τις επιπτώσεις διαφορετικών αδυναμιών – και θα συνεχίσει να τις χρησιμοποιεί για να βοηθήσει στην εκπαίδευση νεότερων οδηγών στο πλαίσιο του προγράμματος DSFL. Στην Ευρώπη, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν οι κυριότερες εξωγενείς αιτίες θανάτου στις ηλικίες 15-25-ετών 1 εν μέρει λόγω περισπασμών από τη μουσική, τους επιβάτες ή τα κινητά τηλέφωνα, καθώς και λόγω της αυξημένης χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών που συχνά φέρνει η έντονη κοινωνική δραστηριότητα αυτής της ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες σε εκδηλώσεις του DSFL στην Ευρώπη φέτος θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να βιώσουν οι ίδιοι τις στολές, μαζί με πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση από επαγγελματίες εκπαιδευτές για το πώς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους της Ευρώπης. Οι στολές διατίθενται επίσης για χρήση από τα μέσα ενημέρωσης.

Using visual impairment, weights and sound effects the suits imitate how a person would be impacted when drunk, hungover or tired.

Τί είναι το DSFL;

Το Driving Skills for Life είναι ένα πρόγραμμα για την προώθηση της πιο ασφαλούς οδήγησης μεταξύ των οδηγών νεαρής ηλικίας που λανσαρίστηκε από την Ford Fund, το φιλανθρωπικό βραχίονα της εταιρείας, στις ΗΠΑ το 2003.

Ήρθε στην Ευρώπη το 2013 και από τότε έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας επαγγελματική εκπαίδευση σε περισσότερους από 45.000 νεαρούς οδηγούς. Οι τομείς που καλύπτει περιλαμβάνουν βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως η ταχύτητα και η διαχείριση χώρου, η απόσπαση προσοχής, ο χειρισμός του οχήματος, η αναγνώριση κινδύνου και οι αρνητικές επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών.

Πιο πρόσφατα, συνεργάστηκε με την SPIN, μία εταιρεία μικροκινητικότητας, για να αναδείξει ζητήματα ασφάλειας σχετικά με τα e‑Scooters και ανησυχίες που αφορούν την κοινοχρησία των δρόμων. Η εκπαίδευση έχει επίσης εξελιχθεί, ώστε να ενσωματώσει εκπαίδευση για πρώτη φορά γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα, παρέχοντας σε νεαρούς οδηγούς την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που πρέπει να προσέχουν όπως η στιγμιαία επιτάχυνση, η επιβράδυνση και ο θόρυβος.

Using visual impairment, weights and sound effects the suits imitate how a person would be impacted when drunk, hungover or tired.

Οι στολές προσομοίωσης της Ford

Οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές της Ford χρησιμοποιούν στολές για να προσομοιώνουν την κατάσταση των εγκύων γυναικών σε προχωρημένο στάδιο κύησης καθώς και ηλικιωμένους, θέλοντας να εξασφαλίσουν ότι τα οχήματα που κατασκευάζουν είναι χρηστικά και άνετα για όλους. Οι στολές προσομοίωσης οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας, hangover και μέθης είναι εμπνευσμένες από αυτές, αλλά έχουν εξελιχθεί με το Meyer-Henschel Institute αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  • Hangover Suit: Η κόπωση, η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί να καταστήσουν την οδήγηση σε κατάσταση hangover εξίσου επικίνδυνη με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμα και στην περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης. Αυτή η στολή χρησιμοποιεί βαράκια, ένα ειδικό γιλέκο, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά για την προσομοίωση των συμπτωμάτων
  • Drink Driving Suit: Περίπου το ένα τέταρτο όλων των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη σχετίζονται με το αλκοόλ, ωστόσο πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων νεαρής ηλικίας παραδέχονται ότι έχουν αναλάβει τα ηνία της οδήγησης από έναν οδηγό που βρίσκεται υπό την επήρειά του. Η στολή καθιστά κάποιες απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα σε ευθεία γραμμή, πολύ πιο δύσκολες
  • Sleep Suit: Η κόπωση είναι σημαντικός παράγοντας σε 1 στα 5 τροχαία ατυχήματα. Το να παραμένει κανείς ξύπνιος για διάστημα μεγαλύτερο των 18 ωρών μπορεί ακόμα και να μειώσει τις ικανότητές του σε βαθμό αντίστοιχο με εκείνο της υπέρβασης του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ στην οδήγηση σε μερικές χώρες. Βαράκια και μοναδικά γυαλιά που προσομοιώνουν μικρο-ύπνους βοηθούν να αναπαραχθούν οι επιπτώσεις της κόπωσης

Σχόλια

«Τα τροχαία ατυχήματα είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου νεαρών ατόμων και η οδήγηση σε κατάσταση αδυναμίας είναι σημαντικό μέρος αυτού. Το πρόγραμμα Ford DSFL στόχο έχει να βρει τρόπους για μεταφέρει το μήνυμα της ασφαλέστερης οδήγησης σε αυτούς τους νέους ανθρώπους και με την Team Fordzilla έχουμε την τύχη να έχουμε στη διάθεσή μας ένα ακόμα μέσο για να τους προσεγγίσουμε με ελκυστικό τρόπο.»

Debbie Chennells, Ford Fund manager, Ford Ευρώπης

 

Team Fordzilla

Έχοντας λανσαριστεί στην gamescom το 2019, η Team Fordzilla είναι η πρώτη esports ομάδα της Ford, η οποία βασίζεται στην πραγματική αγωνιστική κληρονομιά της δίνοντας το αγωνιστικό «παρών» στο υψηλότερο επίπεδο της εικονικής αγωνιστικής σκηνής.

Από την ίδρυσή της, μία σημαντική πτυχή της Team Fordzilla ήταν να διερευνήσει συνέργειες μεταξύ των πραγματικών και των εικονικών κόσμων με projects όπως το αγωνιστικό αυτοκίνητο P1, το πρώτο race car που σχεδιάστηκε μέσα από τη συνεργασία  σχεδιαστών μιας αυτοκινητοβιομηχανίας και της κοινότητας των gamers. Αυτό το νέο βίντεο είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της συνεχιζόμενης εξερεύνησης στο χώρο.

Η Team Fordzilla έχει μία μοναδική προσέγγιση στο χώρο του gaming και είναι περήφανη που δημιουργεί μία κοινότητα χτισμένη γύρω από τις βασικές αξίες της προσβασιμότητας, της συμμετοχής, της ανταγωνιστικότητας και της … διασκέδασης!

Σύνδεσμοι

1 Μείωση θυμάτων μεταξύ των οποίων νεαροί οδηγοί και αναβάτες στην Ευρώπη | ETSC

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930