Sto Timoni

BMW R 18: κλασικό στιλ, σύγχρονη τεχνολογία

Με τη νέα R 18, η BMW Motorrad κάνει τώρα τη είσοδό της στην κατηγορία cruiser. Έχοντας, όσο καμία άλλη μοτοσικλέτα της οικογένειας BMW, βαθιές ρίζες στην παράδοση ιστορικών μοτοσυκλετών της BMW – τόσο από τεχνικής όσο και από σχεδιαστικής απόψεως – η R 18 δανείζεται τεχνολογικά και οπτικά στοιχεία από διάσημα μοντέλα όπως η BMW R 5, αποφεύγοντας κάθε τι περιττό.

«Γνήσια», τεχνολογικά απέριττη, με τον boxer κινητήρα στο επίκεντρο της οδηγικής απόλαυσης, η R 18 δείχνει ότι πέτυχε το πάντρεμα κλασικής σχεδίασης και σύγχρονης τεχνολογίας με στόχο τη δημιουργία μιας προηγμένης και ταυτόχρονα συναισθηματικής οδηγικής εμπειρίας.

Ο ισχυρότερος κινητήρας BMW boxer όλων των εποχών

Στην καρδιά της νέας BMW R 18 βρίσκεται ο νέος 2-κύλινδρος κινητήρας boxer – ο λεγόμενος “Big Boxer”. Τόσο η εντυπωσιακή εμφάνιση όσο και η τεχνολογία υποδηλώνουν μία συνέχεια των παραδοσιακών αερόψυκτων κινητήρων που προσφέρουν μία ευχάριστη οδηγική εμπειρία από το 1923 όταν και ξεκίνησε η παραγωγή τους από την BMW Motorrad. Πρόκειται για τον ισχυρότερο 2-κύλινδρο boxer σε επίπεδο μαζικής παραγωγής, με κυβισμό 1.802 κ.εκ. Αποδίδει μέγιστη ισχύ 67 kW (91 hp) στις 4.750 σαλ. Από τις 2.000 μέχρι τις 4.000 rpm, πάνω από 150 Nm ροπής είναι διαθέσιμα συνεχώς, και αυτή η ελκτική ισχύς συνδυάζεται με έναν «γεμάτο» ήχο.

Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και πίσω ψαλίδι που περιέχει τον άξονα μετάδοσης

Το κεντρικό στοιχείο της ανάρτησης της νέας R 18 είναι ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο δύο τμημάτων. Η σχεδίασή του συνεχίζει τη μακρά παράδοση της BMW Motorrad στο συγκεκριμένο τύπο πλαισίου. Η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εμφανής ακόμα και σε ‘μη εμφανή’ σημεία όπως οι συγκολλήσεις μεταξύ ατσάλινων σωλήνων και χυτών ή σφυρήλατων εξαρτημάτων. Όπως στη θρυλική BMW R 5, το πίσω ψαλίδι – με παρόμοια σχεδίαση – περικλείει τον πίσω άξονα μετάδοσης.

Τηλεσκοπικό πιρούνι με καλυμμένα «καλάμια» & ανάρτηση Cantilever

Η ανάρτηση της νέας BMW R 18 σκόπιμα καταργεί τις επιλογές ηλεκτρονικής ρύθμισης. Αντί αυτών, ένα τηλεσκοπικό πιρούνι και ένα κεντρικά τοποθετημένο γόνατο ανάρτησης με ρυθμίσεις προφόρτισης και απόσβεσης ανάλογα με τη διαδρομή (έκταση, συμπίεση) διασφαλίζουν άριστο έλεγχο και οδηγική άνεση. Όπως στη θρυλική BMW R 5, τα καλάμια του τηλεσκοπικού πιρουνιού είναι καλυμμένα. Η διάμετρος της μπουκάλας του πιρουνιού είναι 49 mm, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι 120 mm μπροστά και 90 mm πίσω. Το σύστημα πέδησης της νέας BMW R 18 αποτελείται από δύο δισκόφρενα μπροστά και ένα πίσω σε συνδυασμό με τετραπίστονες σταθερές δαγκάνες. Από την άλλη, οι ακτινωτοί τροχοί διασφαλίζουν μία εξαιρετικά κομψή εμφάνιση.

 

Αρμονική εργονομία για βέλτιστο έλεγχο

Στο πνεύμα της BMW Motorrad, τα μαρσπιέ της BMW R 18 είναι τοποθετημένα έτσι ώστε ο αναβάτης να απολαμβάνει μια χαλαρή θέση οδήγησης (“mid-mounted footpegs”). Αυτή η κλασική θέση πίσω από τους κυλίνδρους, εκτός του ότι αποτελεί κλασικό στοιχείο BMW, παράλληλα επιτρέπει στον αναβάτη να έχει ενεργό έλεγχο της μοτοσικλέτας χωρίς να περιορίζει την άνεση.

Τρία προγράμματα οδήγησης με ASC και MSR αλλά και Hillstart Control ως εργοστασιακός εξοπλισμός

Η νέα R 18 προσφέρει επίσης τρία στάνταρ προγράμματα οδήγησης “Rain”, “Roll” και “Rock” – κάτι ασυνήθιστο στην κατηγορία – ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις ατομικές απαιτήσεις του αναβάτη. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης αυτόματο σύστημα ελέγχου ευστάθειας ASC (Automatic Stability Control, με δυνατότητα απενεργοποίησης), που διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο άνεσης. Επιπλέον, η νέα R 18 εφοδιάζεται στάνταρ με έλεγχο ροπής κινητήρα (MSR). Μεταξύ των άλλων διαθέσιμων επιλογών, η υποβοήθηση όπισθεν (reverse assist) διευκολύνει τους ελιγμούς, ενώ η λειτουργία Hill Start Control καθιστά ασφαλέστερη τις εκκινήσεις σε ανηφόρες.

Η νέα R 18: εμβληματικό στυλ, σύγχρονη τεχνολογία

Η R 18 μεταφέρει αριστοτεχνικά το εμβληματικό στυλ παλαιότερων εποχών στο σήμερα, διατηρώντας μία καθαρόαιμη σχεδίαση σε πολυάριθμες λεπτομέρειες, επηρεασμένη κυρίως από κλασικά μοντέλα όπως η BMW R 5. Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι λειτουργικά και στιλιστικά στοιχεία όπως το πλαίσιο δύο τμημάτων, το ρεζερβουάρ σε σχήμα σταγόνας, ο εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης και οι λεπτές γραμμές στη βαφή (εργοστασιακή επιλογή) παραπέμπουν στο θρυλικό boxer της εποχής 1936. Οι κλασικές μεταλλικές λεπτομέρειες στο σώμα της R 18 αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία ενός αυθεντικού classic μοντέλου. Η ανάρτηση επίσης παραπέμπει στη θρυλική R 5. Μαζί με το διπλό ψαλίδι και μία ανάρτηση cantilever, η φιλοσοφία πλαισίου της R 5 μεταφέρεται άριστα οπτικά στη σύγχρονη εποχή.

Η R 18 First Edition : αποκλειστική εμφάνιση με μοναδική βαφή και στοιχεία χρωμίου

Η νέα R 18 θα προσφέρεται σε όλο τον κόσμο στην αποκλειστική έκδοση R 18 First Edition από το λανσάρισμά της, ενώ ένα βασικό μοντέλο θα διατίθεται επιπρόσθετα σε ορισμένες αγορές. Αυτό συνδυάζει την εμφάνιση της R 18 με αποκλειστικά στοιχεία εξοπλισμού σε κλασικό μαύρο φινίρισμα με λευκά σιρίτια. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πολυάριθμες χρωμιωμένες επιφάνειες ένα σήμα στη σέλα και χρωμιωμένο λογότυπο “First Edition” στα πλαϊνά καλύμματα.

Εξαρτήματα για εξατομίκευση και συλλογές “ Machined ” και “2- Tone Black ” της Roland Sands για τη νέα R 18

Η γκάμα εξοπλισμού της BMW Motorrad προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης για να μπορεί ο πελάτης να προσαρμόζει την R 18 στα προσωπικά του γούστα και προτιμήσεις. Μία ποικίλη γκάμα εξαρτημάτων του προγράμματος Γνήσιων Αξεσουάρ της BMW Motorrad προσφέρεται για ‘customising’ που μεταβάλλει σημαντικά το χαρακτήρα της R 18. Με το λανσάρισμα της R 18, διατίθενται δύο διαφορετικές συλλογές εξαρτημάτων από κατεργασμένο αλουμίνιο, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Roland Sands Design: “Machined” και “2-Tone-Black”.

Τα σημαντικότερα  χαρακτηριστικά της BMW R 18

 • Πάντρεμα εμβληματικής σχεδίασης και σύγχρονης τεχνολογίας με αυθεντικά υλικά.
 • Ο μεγαλύτερος boxer στην ιστορία της BMW με χωρητικότητα 1802 κ.εκ.
 • Ισχύς 67 kW (91 hp) στις 4 750 σαλ., μέγιστη ροπή 158 Nm στις 3 000 σαλ.
 • Ροπή πάνω από 150 Nm συνεχώς διαθέσιμη μεταξύ 2 000 και 4 000 σαλ.
 • Εκτεθειμένος άξονας τελικής μετάδοσης βασισμένος στο κλασικό μοντέλο.
 • Περίτεχνο διπλό, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο.
 • Πίσω ψαλίδι που περικλείει τον άξονα ως ένα άκαμπτο πλαίσιο.
 • Τηλεσκοπικό πιρούνι με καλυμμένα καλάμια και ανάρτηση cantilever με απόσβεση  ανάλογη της διαδρομής.
 • Αρμονική εργονομία για ξεκούραστη οδήγηση και βέλτιστο έλεγχο.
 • Δισκόφρενα μπροστά και πίσω, με ακτινωτούς τροχούς.
 • Προηγμένη τεχνολογία φώτων LED, σε κλασική ερμηνεία.
 • Προσαρμοζόμενο φως στροφής για βελτιωμένο φωτισμό του δρόμου όταν η μοτοσυκλέτα στρίβει, ως εργοστασιακή επιλογή.
 • Κλασικής σχεδίασης στρογγυλά όργανα με ενσωματωμένη οθόνη.
 • Keyless Ride για εύκολη ενεργοποίηση λειτουργιών μέσω τηλεχειρισμού.
 • Τρία στάνταρ προγράμματα οδήγησης, ASC και MSR.
 • Reverse assist για άνετους ελιγμούς και Hill Start Control για εύκολη εκκίνηση σε κεκλιμένη επιφάνεια ως εργοστασιακές επιλογές.
 • Η R 18 First Edition: αποκλειστική εμφάνιση με μοναδικό μοτίβο βαφής και χρώμιο.
 • Εκτενής γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού και Γνήσια Αξεσουάρ BMW Motorrad και μία cool Ride & Style Collection.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930