Sto Timoni

SEAT eXS KickScooter: αστική κινητικότητα

Με ένα ηλεκτρικό… πατίνι επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να απαντήσει η Seat στην πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού καθώς οι σύγχρονες πόλεις δεν σταματούν να αναπτύσσονται, η εξεύρεση λύσεων βιώσιμης κινητικότητας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Είναι ένα μεταφορικό μέσο που καθώς αποθηκεύεται εύκολα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, επιτρέπει στον οδηγό να παρκάρει σε περιοχή που υπάρχει ευχέρεια στο πάρκινγκ και στη συνέχεια να κινηθεί στις βεβαρημένες περιοχές του κέντρου με την ευκολία που παρέχει αυτό το μικρό και ευέλικτο μεταφορικό μέσο.

Για τη δημιουργία του, η ισπανική εταιρία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την Segway, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ηλεκτρική κινητικότητα. Η Segway, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί μία καινοτομική και πρωτοποριακή λύση στη παροχή ασφαλών και οικολογικών προϊόντων στην αγορά της ηλεκτρικής “micromobility”. Το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας, η αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα των προϊόντων της, ήταν τα βασικά κριτήρια για τη σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας. Μετά από την εξαγορά της από την εταιρεία ρομποτικής Ninebot το 2015, η Segway εφάρμοσε διάφορες λύσεις micromobility στην αγορά.

Το νέο SEAT eXS σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τη SEAT για τους πελάτες της και διαθέτει τη κορυφαία ηλεκτρική τεχνολογία Segway, ενσωματωμένη στη πλατφόρμα ES2 του μοντέλου. Χάρη στους μεγάλους του τροχούς με διάμετρο 8 ιντσών είναι εύκολο να οδηγηθεί, ενώ οι αναρτήσεις του προσφέρουν τη δέουσα άνεση. Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα και  μπαταρία που επιτρέπει αυτονομία μέχρι και 25 χιλιόμετρα. To eXS είναι επίσης εξοπλισμένο με εμπρός και πίσω φώτα LED, προσαρμοσμένο φωτισμό περιβάλλοντος, οθόνη LCD, cruise control, αντικλεπτικό και πρόσθετη μπαταρία που μπορεί να συνδεθεί ώστε να αυξήσει την χιλιομετρική του εμβέλεια, φτάνοντας το μέγιστο των 45 χλμ. ανάλογα με τις συνθήκες.

Το eXS θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στην Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Πορτογαλία πριν από το τέλος του έτους και μέσα στο 2019 και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η τιμή του προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.

Επίσης, η SEAT ετοιμάζει ειδική προωθητική ενέργεια του eXS electric KickScooter για τους σχεδόν 15.000 εργαζόμενους της, που θα συμπέσει με την Black Friday, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.

SEAT, αναζητώντας πόλεις για πιλοτικές δοκιμές

Στόχος της SEAT είναι να βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τα θεσμικά όργανα και τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων προκειμένου να συμβάλλουν στη καλύτερη \αστική κινητικότητα στο μέλλον. Το eXS είναι το πρώτο προϊόν της SEAT που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση και την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας, με σταθερή δέσμευση να γίνει βασικός παράγοντας στον ευρύτερο τομέα.

Με γνώμονα το στόχο αυτό, η SEAT επί του παρόντος αναζητά Ισπανικές πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές οδηγικές δοκιμές του στόλου των SEAT eXS, ανοιχτές στο κοινό. Η ανεξάρτητη εταιρεία XMOBA θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των δοκιμών προκειμένου να εξετάσει τη δυναμική του eXS ως προς την βελτίωση της αστικής κινητικότητας. Επιπλέον, η SEAT έχει ήδη προγραμματίσει δοκιμές εντός του εργοστασίου στο Martorell από τους εργαζόμενους.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930