Sto Timoni

BMW Dynamic Cargo και Clever Commute: τα πολλαπλά πρόσωπα της αυριανής κινητικότητας

Με ένα πρωτότυπο compact, τρίτροχο «φορτηγό» ποδήλατο “cargo bike” με αυξημένες δυνατότητες διαμόρφωσης και ευελιξία χρήσης, αλλά και με ένα ηλεκτρικό πατίνι με μικρές διαστάσεις, ιδανικό για park & ride, το Clever Commute, που αναδιπλωμένο αποθηκεύεται και μεταφέρεται εύκολα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου, το BMW Group απαντά στις προκλήσεις της μελλοντικής κινητικότητας.

Καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων και οι απαιτήσεις κινητικότητας των κατοίκων των αστικών κέντρων είναι πλέον υψηλές το ζήτημα της μικροκινητικότητας (micromobility) ή αν θέλετε, των ατομικών μέσων μεταφοράς έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Το BMW Group έχει ήδη στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορες καινοτόμες λύσεις micromobility, όπως το BMW Motorrad X2City, το Personal Mover Concept και ο υπερυψωμένος πρωτότυπος δρόμος BMW Vision E³ Way. Με τις δύο νέες της προτάσεις η BMW το πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο DYNAMIC CARGO και το επίσης πρωτότυπο ηλεκτρικό πατίνι (e-scooter) CLEVER COMMUTE, οι μηχανικοί του BMW Group μεταφέρουν τεχνογνωσία από το αυτοκίνητο σε micromobility οχήματα.

Και τα δύο micromobility concepts έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυτονομία έως 20 km. Ένα τελευταίο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για χρήση στην πόλη είναι η μπαταρία, που μπορεί να αφαιρείται και να φορτίζεται στο σπίτι.

Concept DYNAMIC CARGO: απόλαυση του ποδηλάτου και υψηλή μεταβλητότητα

Πρόκειται για μια μεταβλητή πλατφόρμα φόρτωσης με καινοτόμα στοιχεία για τη μεταφορά φορτίων και/ή παιδιών, που είναι κατάλληλη και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Βασικό εξάρτημα του τρίτροχου Concept DYNAMIC CARGO είναι το εμπρός κύριο πλαίσιο που συνδέεται με το πίσω τμήμα μέσω ενός αρθρωτού άξονα, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παίρνει κλίσεις στις στροφές, σε αντίθεση με το σταθερό πίσω τμήμα. Αυτό συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης – που ενεργοποιείται μόλις ο αναβάτης αρχίσει να κάνει πεντάλ και κινεί τους δύο πίσω τροχούς – κάνοντας το ποδήλατο μεταφορών ευκολοδήγητο όπως ένα συνηθισμένο ποδήλατο. Πέρα από την αυξημένη σταθερότητα που πετυχαίνουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τα δίτροχα ποδήλατα χωρίς αρθρώσεις, οι πίσω τροχοί με τον άκαμπτο άξονά τους προσφέρουν τη βάση για μία ευέλικτη πλατφόρμα μεταφορών τύπου pick-up. Σε αυτή μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλα καινοτόμα εξαρτήματα για τη μεταφορά αποσκευών και/ή παιδιών.

Bicycle and jogging track which newly constructed and Metro Bridge near the seaside of Golden Horn around Karakoy neighborhood of Beyoglu district.

Η αρχή της σπονδυλωτής σχεδίασης προετοιμάζει το δρόμο για περισσότερα είδη χρήσης. Η σχεδίαση της πλατφόρμας μεταφοράς χωρίς αρθρώσεις έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ο αναβάτης σπάνια αντιλαμβάνεται το πρόσθετο βάρος που μεταφέρει επιτρέποντας ασφαλή, σταθερή μεταφορά όλων των φορτίων και διασφαλίζοντας μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Σημειώστε ότι τα ποδήλατα, εν γένει, προσφέρουν αυξημένη ευελιξία, κίνηση με μηδενικούς ρύπους και είναι από τα ταχύτερα και πιο αποδοτικά μέσα μεταφοράς σε αστικές περιοχές. Ωστόσο οι βροχερές, ψυχρές ή ολισθηρές συνθήκες λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας. Για αυτό το λόγο και το πακέτο του Concept DYNAMIC CARGO ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ενός αρθρωτού συστήματος προστασίας από τις καιρικές συνθήκες. Τέλος, σημειώνουμε πως παρόλο που  το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept DYNAMIC CARGO, είναι ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς υπεργολάβους κατασκευαστές.

Concept CLEVER COMMUTE: ο τέλειος σύντροφος για το τελευταίο χιλιόμετρο.

Γνήσια επιλογή για ανάμικτη κινητικότητα: καινοτόμο πρόγραμμα για μεταφορά σε δημόσια μέσα διευκολύνει τα πιο μακρινά ταξίδια.

Τα ηλεκτρικά πατίνια, γνωστά και ως e-scooters έχουν πλέον καθιερωθεί στο αστικό μίγμα κινητικότητας, ιδιαίτερα χάρη στα προγράμματα κοινής χρήσης. Προσφέρουν ευελιξία, χρηστικότητα, μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους των πόλεων στον προορισμό τους πολύ γρήγορα, σε μικρές διαδρομές του λεγόμενου “last mile”, δηλαδή του τελευταίου μιλίου – ή του τελευταίου χιλιομέτρου.

Η αγορά των e-scooters σε επίπεδο ατομικής ιδιοκτησίας κινείται με αργούς ρυθμούς μέχρι τώρα. Τα μεγάλα μοντέλα τα οποία κινούνται με ασφάλεια, δύσκολα μεταφέρονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στο αυτοκίνητο λόγω του μεγέθους τους, ενώ τα μικρά, πιο φορητά μοντέλα υστερούν σε ευστάθεια.

Με το Concept CLEVER COMMUTE, το BMW Group παρουσιάζει τώρα ένα e-scooter που αναδιπλώνεται εύκολα για να μεταφέρεται σε δημόσιο μέσο μεταφοράς και/ή από το αυτοκίνητο χωρίς, σύμφωνα με τους Γερμανούς, συμβιβασμούς στην ευστάθεια υπό όλες τις συνθήκες.

View from above on a young fashionable woman standing on the escalator stairs

Σε ‘public transport mode’, αναδιπλώνονται τα πλαϊνά τμήματα του πατώματος και ο πίσω τροχός (που καλύπτει το κενό που δημιουργούν). Αυτός ο μηχανισμός μειώνει σημαντικά το μεταξόνιο του CLEVER COMMUTE για να μπορεί να μεταφέρεται ακόμα και σε κυλιόμενες σκάλες χωρίς δυσκολία. Αυτή είναι μία σημαντική απαίτηση εάν η μετακίνηση περιλαμβάνει και διαδρομές με το μετρό. Σε αυτή τη διάταξη το e-scooter παραμένει ικανό να «ρολάρει», σαν μια βαλίτσα. Επίσης, ο ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός τροχό προσφέρει υποβοήθηση σε μια ανηφορική ράμπα. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του e-scooter όταν αναδιπλώνεται μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα μέσα δημόσιας μεταφοράς δωρεάν.

Το CLEVER COMMUTE αναδιπλώνεται εύκολα σε τέτοιο μέγεθος που χωρά εύκολα σε πορτμπαγκάζ μικρών αυτοκινήτων.

Τέλος, όπως και στην περίπτωση του Concept DYNAMIC CARGO, το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept CLEVER COMMUTE – και για αυτόν τον λόγο έχει ήδη στραφεί σε αναζήτηση δυνητικών υπεργολάβων κατασκευαστών.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031