Sto Timoni

Nissan – E.ON & V2G: τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «φορτίζουν» το δίκτυο

Nissan και E.ON έχουν εγκαταστήσει επιτυχώς 20 φορτιστές αμφίδρομης φόρτισης, που επιτρέπουν τη ροή ενέργειας από το όχημα-προς-το δίκτυο (Vehicle to Grid – V2G), στο πλαίσιο μιας δοκιμής που στόχο έχει να δείξει πώς τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη στήριξη του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Βρετανία και να αποτελέσουν μια κερδοφόρα και βιώσιμη λύση για εταιρικούς στόλους οχημάτων.

Η τεχνολογία V2G μετατρέπει τα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan σε μια συνολική ενεργειακή λύση, διασφαλίζοντας ότι οι μπαταρίες τους δεν αποθηκεύουν απλώς ενέργεια για κίνηση, αλλά μπορούν παράλληλα να προσφέρουν την αποθηκευμένη ενέργεια σε μια οικιακή ή εμπορική εγκατάσταση, ή ακόμα και να την επιστρέψουν πίσω στο δίκτυο. Τα οχήματα μπορούν να φορτίσουν όταν η ζήτηση για ενέργεια είναι χαμηλότερη ή όταν η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι διαθέσιμη, μειώνοντας την εξάρτηση από την παραγωγή ενέργειας μέσω ορυκτών καυσίμων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στο V2G ενεργό ρόλο στις προσπάθειες μείωσης του άνθρακα.

Η εγκατάσταση V2G στο Ευρωπαϊκό Τεχνικό Κέντρο της Nissan στο Cranfield, είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας του είδους, στο πλαίσιο των δοκιμών που συγχρηματοδοτούνται από την Innovate UK. Το όλο εγχείρημα θα δοκιμάσει και θα δείξει πώς η αποθήκευση και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μπαταρίες των εταιρικών οχημάτων, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα για τις συμμετέχουσες εταιρείες, καθώς και να υποστηρίξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Τα πολλαπλά οφέλη

  • Σύμφωνα με τη Nissan, οι πελάτες της E.ON που συμμετέχουν στη δοκιμαστικό πρόγραμμα V2G αναμένεται να κερδίσουν έως και 16.000 δωρεάν χιλιόμετρα ετησίως (ενέργεια που αντιστοιχεί σε 308 στερλίνες) με βάση τις ακόλουθες παραδοχές: Nissan Leaf με μπαταρία 40 kWh και αυτονομία 168 μίλια / 269 χιλιόμετρα (WLTP) με πλήρη φόρτιση (0,238 kWh ανά μίλι – 0,149 kWh/km) και κόστος ενέργειας 12,93 p/kWh (0,14 €/kWh).
  • Τα οχήματα Nissan LEAF και e-NV200 θα πρέπει να διαθέτουν μπαταρία χωρητικότητας 30 kWh (ή μεγαλύτερη) και θύρα φόρτισης CHAdeMO για να είναι επιλέξιμα για τη δοκιμή.

Πώς θα μπορούσε μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία V2G;

  • Συνδέουμε το Nissan LEAF ή το Nissan e-NV200 στο σημείο φόρτισης V2G στις εγκαταστάσεις μας.
  • Χρησιμοποιούμε την εφαρμογή για να ορίσουμε πότε πρέπει να απομακρυνθούμε από το σημείο και πόσο φορτισμένη πρέπει να είναι τότε η μπαταρία.
  • Φορτίζουμε τις μπαταρίες των οχημάτων μας όταν η ζήτηση ενέργειας – και αντιστοίχως η τιμής της – η τιμή της είναι χαμηλή.
  • Προσφέρουμε την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτές τις μπαταρίες όταν η ζήτηση και το κόστος της ενέργειας είναι υψηλό, είτε στις εγκαταστάσεις σας για άμεση χρήση είτε πίσω στο δίκτυο.
  • Το όχημά μας θα φορτιστεί εγκαίρως, ενώ εξοικονομούμε χρήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ: eonenergy.com/v2g

Ποια είναι τα ευρύτερα οφέλη;

  • Οι μπαταρίες των οχημάτων του στόλου μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξισορροπώντας το δίκτυο όταν αυτές δεν αποδίδουν τα αναμενόνμενα.
  • Οι μπαταρίες φορτίζονται όταν ο ήλιος λάμπει και ο φυσά άνεμος και εκφορτίζονται παρέχοντας ενέργεια στο εθνικό δίκτυο σε περιόδους αιχμής.

Έχοντας επικυρώσει την τεχνολογία στις εγκαταστάσεις της Nissan στο Cranfield, το εγχείρημα διευρύνεται τώρα με περισσότερους συμμετέχοντες για τη δοκιμή, ενώ στον σχεδιασμό περιλαμβάνει και την ανάπτυξη φορτιστών V2G, για οργανισμούς σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τεχνολογία μπορεί επίσης να απελευθερώσει χωρητικότητα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που διανέμουν ενέργεια σε όλη τη χώρα. Σε συνεργασία με την UK Power Networks, η δοκιμή θα συνεχιστεί για να διερευνηθούν ευκαιρίες για τους πελάτες να κερδίσουν πρόσθετα έσοδα από αυτό, ως υπηρεσία.

Ο Luke Ellis, Διευθυντής Προγράμματος V2G της E.ON UK, δήλωσε: “Η λειτουργία ενός ηλεκτρικού στόλου οχημάτων σημαίνει περαιτέρω συμβολή στον στόχο μηδενικών εκπομπών, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων. Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας V2G, προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων και την ευκαιρία για επιπλέον έσοδα. Τα οχήματα του στόλου σας, που παραμένουν σε αδράνεια όλη τη νύχτα, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, θα μπορούσαν να έχουν τις μπαταρίες τους φορτισμένες όταν η ζήτηση είναι χαμηλή, προσφέροντας το απόθεμα της ενέργειά τους όταν η ζήτηση είναι υψηλή, αλλά εξακολουθώντας να είναι φορτισμένα και έτοιμα για χρήση, όταν απαιτηθεί.”

Ο Peter McDonald, Διευθυντής Εταιρικών Πωλήσεων της Nissan Motor GB, δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι πολλοί οργανισμοί δεν εξετάζουν απλώς την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά επίσης εξετάζουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, σε έναν κόσμο όπου τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται γρήγορα ο κανόνας. Η Nissan συνεργάζεται με την E.ON σε αυτό το συναρπαστικό έργο ενεργειακών υποδομών για την επιτάχυνση της τεχνολογίας V2G στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χάρη στο LEAF και το e-NV200 που είναι συμβατά με το V2G, αυτά τα EVs είναι έτοιμα για το μέλλον.”

Το πακέτο V2G για τους συμμετέχοντες στη δοκιμή θα προσφερθεί σε επιδοτούμενη τιμή, μέσω χρηματοδότησης επιχορήγησης από την Innovate UK. Οχήματα συμβατά με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό το έργο, είναι επί του παρόντος τα Nissan e-NV200 και Nissan LEAF.

(Photoshoot 0720-040) E.ON Drive’s Vehicle to Grid chargers at Nissan’s UK Research and Innovation site in Cranfield.

Εκτός από την E.ON και την Nissan, η κοινοπραξία για το εγχείρημα του V2G (γνωστή ως e4Future) περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Newcastle, το Imperial College London, την Northern Powergrid, την UK Power Networks και την National Grid ESO. Η πλατφόρμα V2G που χρησιμοποιείται στη δοκιμή χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό του υπάρχοντος λογισμικού Virtual Power Plant της Ε.ON, καθώς και ενός λειτουργικού συστήματος φόρτισης που παρέχεται από την Virta, συνεργάτη ηλεκτρικής κινητικότητας της E.ON.

Στην Ελλάδα, η Nissan προσφέρει τα αμιγώς ηλεκτρικά Nissan LEAF, Nissan e-NV200 και Nissan e-EVALIA που τώρα μπορούν αποκτηθούν από ιδιώτες και επαγγελματίες (ταξί, αστικές διανομές κ.α.) με σημαντικά κίνητρα και οφέλη, στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνηση.

Περισσότερες πληροφορίες για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Nissan είναι διαθέσιμες στο επίσημο site της αντιπροσωπείας https://www.nissan.gr/vehicles/electric-vehicles.html

*Η E.ON είναι διεθνής προμηθευτής ενέργειας με έδρα το Έσσεν της Γερμανίας.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031