Sto Timoni

Rivian: Amazon και Soros επενδύουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Rivian είναι μια νέα αμερικανική εταιρία που φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα της στο χώρο του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπου αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια έκρηξη δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλα ονόματα αποφασίζουν να επενδύσουν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Rivian, που σκοπεύει να ξεκινήσει την καριέρα της με ένα SUV και ένα Pick Up, έχει τη στήριξη της Amazon του Soros Fund Management και της Black Rock.

Η σχέση της Amazon με τη Rivian δεν είναι κάτι καινούριο. Έχοντας κερδίσει την προτίμηση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Rivian έχει πάρει μια τεράστια παραγγελιά για 100.000 ηλεκτρικά βαν – ειδικά σχεδιασμένα κατασκευασμένα για τις ανάγκες της Amazon. Στην αρχική ανακοίνωση μάλιστα αναφερόταν ότι τα 10.000 από αυτά θα έπρεπε να παραδοθούν στις αρχές του 2022 (αν και φαίνεται ότι η παράδοση αυτή θα καθυστερήσει).

Θυμίζουμε ότι η Rivian είναι εταιρία που έχει ήδη παρουσιάσει, χωρίς όμως ακόμα να αρχίσει την κανονική παραγωγή του, δύο πλήρως ηλεκτρικά οχήματα με κοινά μηχανικά μέρη: ένα ευμέγεθες pick up, το R1T με μήκος 5,5 μέτρα και ένα ελαφρώς μικρότερο σε μήκος SUV, το R1S με μήκος 5,1 μέτρα. Θεωρητικά, τα δύο αυτά μοντέλα θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να διατίθενται στην αγορά, ωστόσο φαίνεται ότι η πανδημία φρέναρε λίγο τις εξελίξεις.

Στο ενδιαφέρον κείμενο που ακολουθεί – και το οποίο προέρχεται από την εταιρία Capital Panda – γίνεται μία προσέγγιση της περίπτωσης Rivian από οικονομική κυρίως σκοπιά:

«Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, Rivian Automotive LLC, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της μέχρι το τέλος του 2021[1]. Σύμφωνα με την CapitalPanda, η Rivian έχει κερδίσει την ελίτ των επενδυτών για το φιλόδοξο σχέδιό της. Η εταιρεία που υποστηρίζεται από την Amazon, τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, έχει ήδη καταθέσει εμπιστευτικά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την αρχική δημόσια προσφορά της.

Με βάση πηγές εξοικειωμένες με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το Reuters, η αποτίμηση της εταιρείας κατά τη στιγμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς της θα μπορούσε να ξεπεράσει την IPO των Αμερικανών κατασκευαστών αυτοκινήτων General Motors ή Ford. Η εταιρεία θα επιδιώξει αποτίμηση περίπου 70-80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Rivian δεν έχει σχολιάσει ακόμα την κατάσταση δημόσια.

Η Rivian είναι μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, αλλά και από διακεκριμένους επενδυτικούς παίκτες όπως η Soros Fund Management, η επενδυτική εταιρεία Black Rock ή η Fidelity. Παράλληλα, η Rivian υπέγραψε συμβόλαιο με την Amazon για 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά που θα κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία συζητάει για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Τέξας. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί από εκπρόσωπο της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να αναπτύσσει και κυψέλες μπαταριών. Νέα ηλεκτρικά οχήματα κατασκευάζονται επί του παρόντος στο Bloomington-Normal, Illinois, παρά το γεγονός ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο Plymouth, Michigan.

H Rivian ιδρύθηκε το 2009 με αρχικό όνομα Mainstream Motor, το οποίο όμως άλλαξε το 2011. Στοχεύει να ανταγωνιστεί την Tesla, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή pickup φορτηγών. Η Rivian έχει τις ίδιες προθέσεις, αν και ακόμα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Tesla, τουλάχιστον όχι όσον αφορά τις πιθανές τιμές στο χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίηση της Tesla στην αγορά είναι περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Rivian ανακοίνωσε ότι μια μέση τιμή των SUV και των pickup φορτηγών της θα ξεκινούσε περίπου από τα 75.000 δολάρια και η αυτονομία του οχήματος θα ήταν πάνω από 300 μίλια με πλήρη φόρτιση. Νωρίτερα, η εταιρεία είχε ενημερώσει ότι τα πρώτα της οχήματα θα κατασκευαστούν αυτό το καλοκαίρι, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα. Σύμφωνα με τον R.J. Scaringe, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rivian, η καθυστέρηση προκλήθηκε από την κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία COVID-19.

Ωστόσο, η αξία της Rivian αυξάνεται. Από τις αρχές του 2019, η εταιρεία έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο, η Rivian αποτιμήθηκε στα 27,6 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο μετά από χρηματοδότηση 2,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων της T. Rowe Price Global Investment Services.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, όπως η Nikola Motors, η Lucid Motors ή η Fisker. Οι εταιρείες αυτές εισήλθαν στο χρηματιστήριο μέσω της λεγόμενης SPAC (εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού), η οποία τους επέτρεψε να παραλείψουν τη διαδικασία αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Ανάλυση από την CapitalPanda

Η CapitalPanda είναι καταχωρημένη επωνυμία της BCM Begin Capital Markets CY Ltd, μια Κυπριακή Εταιρεία Επενδύσεων (CIF) που εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με την άδεια CIF αριθ. 274/15 και εγγεγραμμένη διεύθυνση Αγίας Φυλαξίας 182, Επιχειρηματικό Κέντρο Κοφτερό, Γραφείο 103, 3083 Λεμεσός, Κύπρος.

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του υλικού αποτελεί επικοινωνία μάρκετινγκ και δεν πρέπει να θεωρείται ως οποιουδήποτε είδους επενδυτική συμβουλή ή / και επενδυτική έρευνα ή / και πρόσκληση για οποιεσδήποτε συναλλαγές. Αυτό το υλικό προετοιμάστηκε για ενημερωτικούς / εκπαιδευτικούς σκοπούς μόνο και δεν συνεπάγεται υποχρέωση εκτέλεσης επενδυτικών συναλλαγών ούτε εγγυάται ή προβλέπει μελλοντική απόδοση. Η BCM Begin Capital Markets Cy Ltd και τα σχετικά πρόσωπα της, συμπεριλαμβανομένων θυγατρικών, αντιπροσώπων, διευθυντών ή υπαλλήλων, δεν εγγυώνται την ακρίβεια, την εγκυρότητα, την επικαιρότητα ή την πληρότητα οποιωνδήποτε πληροφοριών / δεδομένων που παρέχονται από τρίτα μέρη και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από επένδυση που πραγματοποιείται βάσει των εν λόγω πληροφοριών / δεδομένων. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές.

Προειδοποίηση κινδύνου: Τα CFD είναι πολύπλοκα μέσα και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γρήγορης απώλειας χρημάτων λόγω μόχλευσης. | Το 77,25% των λογαριασμών επενδυτών λιανικής χάνουν χρήματα όταν ανταλλάσσουν CFD με αυτόν τον πάροχο. | Θα πρέπει να σκεφτείτε εάν καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFD και αν μπορείτε να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο απώλειας των χρημάτων σας.»

Περισσότερα για τη Rivian στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας

[1]Οι μελλοντικές δηλώσεις βασίζονται σε υποθέσεις και τρέχουσες προσδοκίες, οι οποίες μπορεί να είναι ανακριβείς ή στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να αλλάξει. Τέτοιες δηλώσεις δεν αποτελούν εγγύηση για μελλοντική απόδοση. Περιλαμβάνουν κινδύνους και άλλες αβεβαιότητες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που εκφράζονται ή υπονοούνται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές δηλώσεις.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031