Sto Timoni

Nissan e-4ORCE: τα καλά της ηλεκτροκίνησης και τα καλά του 4WD

Το όνομα της τεχνολογίας που εξελίσσει και έχει σχεδόν έτοιμη η Nissan λέει πολλά: η «δύναμη» του ηλεκτροκινητήρα συνδυάζεται με τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς αναβαθμίζοντας επιδόσεις, κράτημα, ασφάλεια και άνεση.

Η ιδέα πίσω από το e-4ORCE είναι απλή, η υλοποίηση βέβαια απαιτεί αρκετή δουλειά για να προσφέρει τα μέγιστα: τοποθετώντας σε ένα αυτοκίνητο δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν στον εμπρός άξονα και έναν στον πίσω εξασφαλίζουμε ότι όλοι οι τροχοί είναι πια κινητήριοι, με ότι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά – ιδιαίτερα σε ολισθηρά εδάφη. Ενώ, από την άλλη, η δυνατότητα συνεχούς και άμεσης ανακατανομής της ροπής μεταξύ των εμπρός και τον πίσω τροχών που επιτρέπουν τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, προσφέρει αυξημένη δυνατότητα ελέγχου του οχήματος στον οδηγό.

Η Nissan, λοιπόν, παρουσίασε το e-4ORCE τόσο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019, όσο και στην CES του Las Vegas στις αρχές του χρόνου, με ένα ειδικής κατασκευής αυτοκίνητο δοκιμών που βασίζεται στο LEAF e+.

Και όπως επισημαίνεται στα σχετικά κείμενα της εταιρίας:

“Διαχειριζόμενο την απόδοση ισχύος και την πέδηση για μέγιστη ομαλότητα και σταθερότητα κατά την κύλιση, το e-4ORCE αυξάνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού, χάρη στην πιστή ανίχνευση της επιθυμητής πορείας του σε διάφορες επιφάνειες οδοστρώματος, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει στυλ οδήγησης ή είσοδο σε μια στροφή.

H τεχνολογία e-4ORCE, προσφέρει τέσσερις τρόπους υποστήριξης του οδηγού:

  1. Πλήρως ηλεκτρικό σύστημα:

Η τεχνολογία ελέγχου e-powertrain της Nissan στο δοκιμαστικό αυτοκίνητο με το e-4ORCE αντιδρά στις εντολές του οδηγού με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από το άνοιγμα-κλείσιμο των βλεφάρων. Αυτό όχι μόνο παρέχει στον οδηγό άμεση, ομαλή επιτάχυνση, αλλά διασφαλίζει και ότι η τεχνολογία ελέγχου μπορεί να χειριστεί ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Φυσικά, σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτάχυνση εκτός πορείας, όπου το e-4ORCE καλείται να υποστηρίξει τον οδηγό, όταν αυτός απαιτείται να αντιδράσει ξαφνικά για να αποφύγει ένα εμπόδιο στο δρόμο, όπως ένα ζώο ή ένα αντικείμενο. Το σύστημα διαχειρίζεται και υπακούει στις προθέσεις και τις προσδοκίες του οδηγού, ομαλά και αποτελεσματικά.

  1. Εξαιρετικός χειρισμός:

Η τεχνολογία ελέγχου e-4ORCE, παρέχει ισορροπημένο έλεγχο του πλαισίου, ανίχνευση της πορείας και ακρίβεια στο σύστημα διεύθυνσης ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας τη συμπεριφορά του οχήματος προβλέψιμη, ακόμη και κατά τη διάρκεια ξαφνικών ελιγμών.

Το e-4ORCE κατανέμει την ροπή στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς του οχήματος μεγιστοποιώντας την πρόσφυση, ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος και του οχήματος. Η κατανομή της ισχύος σε όλους τους τροχούς του e-4ORCE είναι από προεπιλογή σε καθεστώς 50/50, έχοντας δυνατότητα να μεταφέρει έως και 100% της ισχύος, είτε στους μπροστινούς είτε στους πίσω τροχούς και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η δύναμη της επιβράδυνσης ελέγχεται βέλτιστα σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός συνδυασμού αναγεννητικής και υδραυλικής πέδησης, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις σε στροφή, εκτός από την επιβράδυνση.

  1. Απαράμιλλη άνεση για όλους:

Η ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός EV. Η τεχνολογία επιτρέπει την ανάκτηση ενέργειας όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει και, στη συνέχεια, την “στέλνει” ξανά πίσω στην μπαταρία. Η “βύθιση” (λόγω της επιβράδυνσης) του οχήματος, που φέρει την τεχνολογία e-4ORCE ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και από τον πίσω κινητήρα. Κατά την επιβράδυνση στους δρόμους της πόλης αυτό βοηθά τους επιβάτες να μην «ταράσσονται».

  1. Υψηλή αυτοπεποίθηση στο δρόμο:

Η ηλεκτρική τεχνολογία ελέγχου των τεσσάρων τροχών αυξάνει την αυτοπεποίθηση των οδηγών, σε ένα ευρύ φάσμα οδικών συνθηκών. Για παράδειγμα όταν ο οδηγός στρίβει σε χιονισμένους δρόμους, το όχημα μπορεί να ακολουθήσει πιστά την επιθυμητή γραμμή του οδηγού, χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας έλεγχο του κινητήρα και των φρένων. Με δεδομένο για τον οδηγό ότι μπορεί να χειριστεί μια τέτοια ποικιλία οδικών συνθηκών, η οδήγηση γίνεται ασύγκριτα συναρπαστική.”

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031