Sto Timoni

Mustang Cobra Jet 1400: ηλεκτροκίνηση στα dragster

Η Ford Performance παρουσιάζει την αμιγώς ηλεκτρική Mustang Cobra Jet 1400 – το πρώτο εργοστασιακό και πλήρως ηλεκτρικό όχημα της Ford για αγώνες dragster

Μπορεί να είναι αθόρυβη και να μην καταναλώνει σταγόνα καυσίμου, όμως έχει τη μοναδική ικανότητα να επιταχύνει από στάση έως τα πρώτα 400 μέτρα σε σχεδόν 8 δευτερόλεπτα με ταχύτητα εξόδου τα 274 km/h. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ford Performance παρουσιάζει ένα πλήρως ηλεκτρικό dragster. Και αν αναρωτιέστε πώς προέκυψε το όνομα αυτού του ιδιαίτερου ηλεκτρικού αυτοκινήτου με τις τρομακτικές επιδόσεις, έχετε υπόψη ότι η παρουσίαση της Mustang Cobra Jet 1400 λειτουργεί ως φόρος τιμής στην πρώτη Cobra Jet, η οποια κυριάρχησε στους αγώνες dragster στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και παραμένει ανταγωνιστική στα πρωταθλήματα drag racing ακόμα και σήμερα.

Αγωνιστική Mustang Cobra Jet

Η Mustang Cobra Jet 1400 είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο αγωνιστικών προδιαγραφών, το οποίο προβλέπεται να αποδίδει ισχύ άνω των 1.400 ίππων και ροπή πάνω από 1491 Nm, αποδεικνύοντας στην πράξη τις δυνατότητες ενός 100% ηλεκτρικού συστήματος κίνησης σε μία από τις πιο απαιτητικές μορφές αγώνων.

«Η Ford ανέκαθεν χρησιμοποιούσε το μηχανοκίνητο αθλητισμό ως μέσον επίδειξης σημαντικών καινοτομιών» δήλωσε ο Dave Pericak, Global Director, Ford Icons. «Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης μας προσφέρουν ένα εντελώς νέο είδος επιδόσεων και στην πλήρως ηλεκτρική Cobra Jet 1400, μία νέα τεχνολογία ωθείται στα όρια των δυνατοτήτων της.»

Μετά το ντεμπούτο της ηλεκτρικής Ford Mustang Mach-E, της πρώτης, πλήρως ηλεκτρικής Mustang, η πρωτότυπη Mustang Cobra Jet 1400 προάγει με τη σειρά της την κληρονομιά και τις επιδόσεις της Mustang, ενσωματώνοντας μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν στα μελλοντικά συστήματα κίνησης της Ford.

«Αυτό το project ήταν πρόκληση για όλους εμάς στη Ford Performance, αλλά μία πρόκληση που αποδεχτήκαμε με πολύ χαρά» δήλωσε ο Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports. «Είδαμε το εγχείρημα της Cobra Jet 1400 ως μία ευκαιρία εξέλιξης ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, βασισμένοι σε ένα ήδη δοκιμασμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο, που σημαίνει ότι υπήρχαν δεδομένα επιδόσεων ως σημείο αναφοράς. Και μάλιστα θελήσαμε να τα ξεπεράσουμε άμεσα. Δουλέψαμε πάνω σε ένα καταπληκτικό project, και ευελπιστούμε να είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν από την ομάδα της Ford Performance Motorsports.»

Η Ford Performance συνεχίζει τις δοκιμές της Cobra Jet 1400 πριν το παγκόσμιο ντεμπούτο της αργότερα μέσα στη χρονιά σε έναν αγώνα dragster όπου οπαδοί, μέσα ενημέρωσης και αγωνιζόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το αγωνιστικό αυτοκίνητο, και να δουν ακριβώς τι μπορεί να κάνει στην άσφαλτο.

Νωρίτερα, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μία πρώτη γεύση, παρακολουθώντας το MotorTrend On Demand’s “Hard Cell”, σε ένα σόου ηλεκτρικών αυτοκινήτων με έμφαση στην υπέρβαση των ορίων και στην καινοτομία.

The battery-powered Mustang Cobra Jet 1400 prototype is purpose-built and projected to deliver over 1,400 horsepower and over 1,100 ft.-lbs. of instant torque to demonstrate the capabilities of an electric powertrain in one of the most demanding race environments.

Για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας του project, η Ford Performance συνεργάστηκε με αρκετούς ικανούς και εξειδικευμένους προμηθευτές:

  • MLe Racecars – Κατασκευαστής οχημάτων, σχεδιαστής, υπεύθυνος ενσωμάτωσης και βελτιωτής
  • Watson Engineering – Υποστήριξη και εξέλιξη πλαισίου, κατασκευαστής roll cage
  • AEM EV – Λογισμικό, έλεγχος και προσαρμογή ηλεκτροκινητήρων
  • Cascadia – Προμηθευτής inverter (μετατροπέας τάσης) και ηλεκτροκινητήρων

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829