Sto Timoni

Mullen I-Go: το «σωστό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μικρό και κοστίζει 11.300 ευρώ

Το «σωστό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι μικρό, ελαφρύ και ευέλικτο, όπως το Mullen I-Go: ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας (Battery Electric Vehicle-BEV) κατάλληλο για επαγγελματικές, αστικές διανομές, το οποίο κοστίζει περίπου 11.300 ευρώ.

Tο Mullen I-Go, το μικρό – και φθηνό – επαγγελματικό όχημα μηδενικών ρύπων διατίθεται ήδη στην αμερικανική αγορά από την εταιρία Mullen Automotive, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία για τη διάθεσή του και στην Ευρώπη. Και είναι αυτό ένα «σωστό» ηλεκτρικό όχημα μπαταρίας όχι μόνο γιατί δεν εκπέμπει ρύπους κατά την κίνησή του, αλλά και γιατί καθώς είναι μικρό και ελαφρύ καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Κάτι που σημαίνει και μικρότερη επιβάρυνση του ηλεκτρικού δικτύου και του συστήματος παραγωγής ενέργειας.

Και μπορεί η μικρή και εξειδικευμένη στην ηλεκτροκίνηση εταιρία Mullen Automotive, να είναι αμερικανική, ωστόσο το Mullen I-Go δεν είναι στην πραγματικότητα δικό της προϊόν, αλλά διατίθεται με τα σήματά της κατόπιν αδείας της κινεζικής εταιρίας Henan Henrey Shiying Vehicle (πρόκειται για πρακτική που έχουμε δει να υιοθετείται και από ευρωπαϊκές εταιρίες). Σημειώστε ότι πρόσφατα η Mullen απέκτησε πρόσφατα ένα μερίδιο ελέγχου στη Bollinger Motors και στο πρώην εργοστάσιο της χρεοκοπημένης ELMS στην Ιντιάνα.

Το Mullen I-Go προέρχεται μεν, όπως είπαμε, από την κινεζική εταιρεία Henan Henrey Shiying Vehicle έχει όμως πάρει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, ενώ κάνοντας τη σχετική έρευνα στο διαδίκτυο θα ανακαλύψετε το μικρό ηλεκτρικό όχημα σε έναν κινεζικό ιστότοπο χονδρικής να πωλείται έναντι 8.813 ευρώ ανά όχημα. Σημειώστε ότι το κινεζικό εργοστάσιο κατασκευάζει το όχημα ως τετραθέσιο αυτοκίνητο πόλης, αλλά η Mullen το διαμορφώνει σε όχημα αστικών διανομών.

Έχοντας ως στόχο να προσεγγίσει εταιρείες που εστιάζουν στις παραδόσεις του τελευταίου μιλίου, το Mullen I-Go διαθέτει μια σχετικά μικρής χωρητικότητας μπαταρία 16,5 kWh η οποία όμως επιτρέπει την υπολογίσιμη αυτονομία 200 χιλιομέτρων (σύμφωνα με το πρότυπο NEDC). Η μπαταρία αυτή τροφοδοτεί έναν τοποθετημένο στο πίσω μέρος ηλεκτροκινητήρα ισχύος 34 kW (46 PS) me ροπή 102 Nm, που επιτρέπει στο I-Go τελική ταχύτητα 100 km/h. Το Mullen I-Go έχει μεταξόνιο 2.438 χιλιοστών και απόβαρο μόλις 795 κιλά.

Το Mullen I-Go παίρνει τώρα το δρόμο για πολλές ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, φιλοδοξώντας να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορες παραδόσεις – με δεδομένο τον περιορισμένο χώρο – σε όλες τις πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης. Το Mullen I-Go θα πωλείται μέσω τοπικών Ευρωπαίων διανομέων οι οποίοι θα παρέχουν και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη.

«Ο στόχος ήταν πάντα η Mullen να κατασκευάσει μια πλήρη σειρά επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων και συνειδητοποιήσαμε ότι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα σήμερα είναι η αναποτελεσματική παράδοση του τελευταίου μιλίου στις αστικές αγορές. Η εισαγωγή του I-Go, ενός πλήρως πιστοποιημένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση οχήματος, δημιουργεί ευκαιρίες για την Εταιρεία στην Ευρώπη, όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση για αυτού του είδους τα μικρά οχήματα παράδοσης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο David Michery, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mullen Automotive

Ο Michery εξηγεί ότι η Mullen έχει τώρα τη δυνατότητα να επεκταθεί στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα παραμένει πλήρως επικεντρωμένη στην αποστολή της να διαθέτει μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αυτό είναι το τετραθέσιο ηλεκτρικό επιβατικό μοντέλο της κινεζικής εταιρίας Henan Henrey Automobile Co., Ltd

FEV (family electric vehicle): το ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο της Henan Henrey Automobile Co., Ltd

Στην ιστοσελίδα της Henan Henrey Automobile διαβάζουμε ότι:

“Το FEV (οικογενειακό ηλεκτρικό όχημα) είναι ένα νέο οικογενειακό αυτοκίνητο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, που αποτελεί την καλύτερη λύση για καθημερινές μετακινήσεις.

Η Henrey automobile επιδιώκει να δημιουργήσει το καλύτερο οικογενειακό αυτοκίνητο για να ανταποκρίνεται στις καθημερινές μετακινήσεις των ανθρώπων. Με τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας μικρών FEV, η Henrey automobile υποστηρίζει την έννοια της αξίας του «μινιμαλιστή και ακραίου» (χαμηλές εκπομπές άνθρακα, προστασία του περιβάλλοντος και υψηλή ποιότητα) και δεσμεύεται να δώσει στα αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών άνθρακα να μπουν στη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών όπως και οι ηλεκτρικές συσκευές.”

 

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031