Sto Timoni

Lucid Air: Μια απειλή 69.000 δολαρίων για την Tesla

Την επίσημη τιμή του πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου Air, που με αυτονομία 650 χιλιομέτρων ξεπερνά ελάχιστα (κατά περίπου 7 χλμ.) τον κατ’ εξοχήν ανταγωνιστή του Tesla S, ανακοίνωσε η ανερχόμενη Lucid: το νέο μοντέλο κοστίζει στις ΗΠΑ 69.000 δολάρια και φαίνεται ότι μπαίνει με αξιώσεις στην τοπική αγορά.

Αρχικά η Lucid είχε κάνει λόγο για τιμή που δεν θα ξεπερνούσε τις 80.000 δολάρια, όμως η οριστικοποίηση της τιμής του Air, που είναι τελικώς σημαντικά χαμηλότερη, δημιουργεί καινούρια δεδομένα, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση της εταιρίας:

«Στη Lucid, το όραμά μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε την καλύτερη τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και να την κάνουμε προοδευτικά πιο εφικτή, με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, πλησιάζουμε πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο και παρουσιάζουμε λεπτομέρειες για το βασικό μοντέλο της σειράς Lucid Air, που ονομάζεται απλά Lucid Air.»

Η Lucid, λοιπόν, οριστικοποίηση τη βασική τιμή των 69.900 $ όπως αυτή διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, μετά την ομοσπονδιακή επιδότηση (πίστωση φόρου), ενώ έδωσε και πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες του νέου μοντέλου:

  • 480 ίπποι
  • Εκτιμώμενη αυτονομία EPA 406 μίλια (650 χλ.) με μία μόνο φόρτιση
  • Ένας ηλεκτροκινητήρας – με προαιρετική διαμόρφωση διπλού κινητήρα για τετρακίνηση
  • Ηλεκτρική αρχιτεκτονική εξαιρετικά υψηλής τάσης άνω των 900V και δυνατότητα ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC)
  • Δωρεάν φόρτιση για τρία χρόνια στο εκτεταμένο εθνικό δίκτυο των εξαιρετικά γρήγορων σταθμών φόρτισης της Electrify America για τους πελάτες που θα κάνουν κράτηση τώρα

Ακολουθεί ολόκληρη η γκάμα Lucid Air από τώρα (τιμές χωρίς επιδοτήσεις):

Μοντέλο Τιμή
(δολάρια ΗΠΑ)
Αυτονομία
(
km)
Ισχύς Επιδόσεις
(0-96
km/h,
τελική ταχύτητα)
Ταχύτητα
φόρτισης
Λανσάρισμα
Air 77.400 650 480 hp Δ/Α 480 χλμ. σε 20’
1.920 χλμ. ανά ώρα
2022
Air Touring 95.000 650 620 hp 3,2’’, 250 km/h 480 χλμ. σε 20’
1.920 χλμ. ανά ώρα
Δ’ τρίμηνο
2021
Air Grand Touring 139.000 827 800 hp 3,0’’, 270 km/h 480 χλμ. σε 20’
1.920 χλμ. ανά ώρα
Β’ τρίμηνο
2021
Air Dream Edition 169.000 805 1.080 hp 2,5’’, 270 km/h 480 χλμ. σε 20’
1.920 χλμ. ανά ώρα
Β’ τρίμηνο
2021

Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρικά μοντέλα που στόχο έχουν να κατακυριεύσουν την αγορά με την προσιτή τιμή τους, αλλά πολυτελή αυτοκίνητα με κάποια σπορ χαρακτηριστικά (οι επιδόσεις είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές – επιπέδου supercar) που επιδιώκουν να καθιερωθούν ως σημεία αναφοράς στην ηλεκτροκίνηση με βάση την προηγμένη τεχνολογία τους.

Προφανώς το βασικό μοντέλο θα προσφέρει πιο «ήπια» επιτάχυνση 0-100 km/h, όμως αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέπει να το χαρακτηρίσουμε ως «αργό», ενώ στον παραπάνω πίνακα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Lucid δεν διστάζει να δίνει τελική ταχύτητα ακόμα και άνω των 250 km/h όταν γνωρίζουμε ότι με τέτοιες ταχύτητες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύεται στα ύψη.

Ενώ οπωσδήποτε εντύπωση προκαλεί και η ταχύτητα φόρτισης – που εφόσον επιβεβαιωθεί θα διεκδικεί τον τίτλο της ταχύτερης παγκοσμίως – καθώς με ανάκτηση αυτονομίας σχεδόν 500 χιλιομέτρων σε είκοσι λεπτά, προκύπτει ότι ανεφοδιάζεσαι με αρκετή ενέργεια για ένα μακρύ ταξίδι στη διάρκεια μιας στάσης για καφέ. Σημειώνουμε από την πλευρά μας ότι από τον σχετικό πίνακα απουσιάζει η ισχύς του ταχυφορτιστή, που μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ότι θα ξεπερνά τα 150 kW.

 

Το μυστικό της επιτυχίας

Το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος και CTO της Lucid Motors, Peter Rawlinson, υπήρξε επικεφαλής μηχανικός για το Tesla Model S μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Rawlinson, λοιπόν, χαρακτηρίζει το Air ως ένα «φωτοστέφανο για ολόκληρη τη βιομηχανία, που δείχνει τις προόδους που είναι δυνατές όταν πιέζονται το όρια της τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων και της απόδοσης σε νέα επίπεδα.»

Η παραπάνω δήλωση παραπέμπει, ευθέως πλην σαφώς, στο «Lucid Space Concept», μια «επαναστατική» σύμφωνα με την εταιρία προσέγγιση στον τομέα του λεγομένου “packaging” (της διαμόρφωσης του οχήματος) που χρησιμοποιεί την ελαχιστοποίηση του μεγέθους των τμημάτων του συστήματος παραγωγής και μετάδοσης ισχύος σε ένα πλαίσιο τύπου skateboard που ονομάζεται Lucid Electric Advanced Platform για τη μεγιστοποίηση του σαλονιού και του χώρου αποσκευών.

Στο πλαίσιο αυτό όλα τα εξαρτήματα του συστήματος μετάδοσης κίνησης έχουν αναπτυχθεί εσωτερικά από τη Lucid Air, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλεκτροκινητήρες της είναι μικρότεροι αλλά πιο ισχυροί από αυτούς που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι. Η Lucid ισχυρίζεται επίσης ότι η τεχνολογία μπαταρίας είναι επίσης πολύ πιο συμπαγής (μικρών δηλαδή διαστάσεων) από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Έτσι, το Air είναι σε θέση να αποθηκεύσει έως και 113 kWh ενέργειας, ενώ παράλληλα προσφέρει άφθονους χώρους για επιβάτες και δυνατότητα μεταφοράς 739 λίτρων αποσκευών, από τα οποία τα 280 λίτρα μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρο εμπρός από τον «κλωβό» των επιβατών, ενώ τα υπόλοιπα σε ένα συμβατικό πορτμπαγκάζ, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Έτσι αυτοπροσδιορίζεται η Lucid

Η Lucid Motors είναι μια εταιρεία πολυτελούς κινητικότητας που επαναπροσδιορίζει το τι μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο. Εφαρμόζουμε καινοτόμα μηχανική, σχεδίαση και τεχνολογία για να καθορίσουμε μια νέα κατηγορία οχημάτων.

Η Lucid αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες για τον νέο κόσμο της βιωματικής, “on-demand” και βιώσιμης πολυτέλειας, με το premium σεντάν “Lucid Air” ως πρώτη της πλατφόρμα. Η ομάδα της Lucid έχει έδρα της το Newark της Καλιφόρνιας, στην καρδιά της Silicon Valley, και συγκεντρώνει βαθιά εμπειρία από την αυτοκινητοβιομηχανία και τις βιομηχανίες τεχνολογίας.

Πηγή: Liberal.gr

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031