Sto Timoni

Canoo Skatekart: μία πλατφόρμα, πολλά ηλεκτρικά μοντέλα με συνδρομή!

Φωτογραφίες και βίντεο από την πλατφόρμα “Skatekart” πάνω στην οποία θα “χτιστούν” τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα έδωσε στη δημοσιότητα η νεοφυής εταιρία Canoo από την Καλιφόρνια. Το ενδιαφέρον, από τεχνική σκοπιά, είναι ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι εξαιρετικά ευέλικτη και επιτρέπει τη διαμόρφωση διαφορετικών εκδοχών οχημάτων – πάντα μηδενικών ρύπων.

Το όχημα που βλέπετε στις φωτογραφίες μπορεί από τη μια να παραπέμπει στο σεληνιακό όχημα των αποστολών Apollon και από την άλλη να θυμίζει skateboard (προφανώς για αυτόν τον λόγο η κατασκευάστρια εταιρία το ονομάζει skatekart) είναι όμως κάτι εντελώς γήινο, καθώς αποτελεί τη βάση σειράς μοντέλων που ετοιμάζει η καλιφορνέζικη εταιρία Canoo. Πρόκειται για πλατφόρμα που περιέχει όλα τα μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σε διάταξη η οποία βοηθά στην απελευθέρωση περισσότερου χώρου για τους επιβάτες – με την Canoo να έχει στόχο να προσφέρει τους εσωτερικούς χώρους ενός μεγάλου SUV στις εξωτερικές διαστάσεις ενός compact αυτοκινήτου.

Για την πραγματοποίηση της επίδειξης, η Canoo συνεργάστηκε με την οδηγό αγώνων Sara Price

 

«Θέλαμε να δείξουμε την απόδοση του skateboard μας και να αποδείξουμε ότι η κινούμενη πλατφόρμα μας είναι μια πραγματικά αυτόνομη μονάδα με όλα όσα χρειάζονται για την κίνησή της ενσωματωμένα σε αυτήν», δήλωσε ο Ulrich Kranz, επικεφαλής της Canoo. «Έχουμε φέρει μια επανάσταση στην έννοια της πλατφόρμας με ένα σασί που μπορεί εύκολα να “παντρευτεί” με διαφορετικά αμαξώματα, με μικρές προσαρμογές, επιτρέποντάς μας να έχουμε νέα μοντέλα στο δρόμο γρηγορότερα και φθηνότερα. Διατηρώντας το πιο κρίσιμο και ακριβό μέρος του οχήματος ίδιο σε όλα τα μοντέλα μας, μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά μια πλήρη γκάμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων.»

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πλατφόρμας Skatekart παίζει το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σύστημα διεύθυνσης “steer-by-wire”. Δεν υπάρχει δηλαδή μηχανική σύνδεση ανάμεσα στο τιμόνι και τους τροχούς, αλλά ηλεκτρική/ηλεκτρονική, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της πλατφόρμας – γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την ευελιξία της, τις δυνατότητες δηλαδή που προσφέρει στη διαμόρφωση της καμπίνας των μελλοντικών οχημάτων της Canoo. Το «βάρος» του τιμονιού αυξάνεται με την ταχύτητα κίνησης, ενώ το πόσο γρήγορο θα είναι το τιμόνι (πόσες στροφές θα διαθέτει από τέρμα σε τέρμα) είναι κάτι που θα μπορεί να διαμορφώνεται κατά περίπτωση, με βάση το συγκεκριμένο κάθε φορά μοντέλο.

 

Η πλατφόρμα Skatekart της Canoo μπορεί να δεχθεί έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες, προσφέροντας, στη δεύτερη περίπτωση και την για πολλούς επιθυμητή τετρακίνηση. Στην περίπτωση των δύο κινητήρων η ισχύς φτάνει έως και τους 500 ίππους (με έναν κινητήρα 200 PS εμπρός και έναν ακόμα 300 PS πίσω, με ροπή αντίστοιχα 320 Nm και 450 Nm) ενώ η αυτονομία, σύμφωνα πάντα με την Canoo, αγγίζει τα 480 χιλιόμετρα, με την απόδοση του ηλεκτρικού συστήματος να φτάνει το 97%.

Η ανάρτηση που χρησιμοποιείται είναι διπλά ψαλιδια με δύο εγκάρσια φύλλα σούστας κατασκευασμένα από φίμπεργκλας και αμορτισέρ τοποθετημένα στο πλαίσιο. Και μπορεί η επιλογή των φύλλων σούστας να μην δείχνει ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, από την άλλη μεριά όμως εξασφαλίζει την ένταξη της ανάρτησης μέσα στο Skatekart, που με αυτόν τον τρόπο καταλήγει να έχει τη μορφή μιας σανίδας (ή αν θέλετε, skateboard).

Σημειώστε, ότι όπως ήταν εξαρχής γνωστό, η Canoo δεν σκοπεύει να πουλάει τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα κατασκευάζει. Αντ’ αυτού, θα τα προσφέρει με συνδρομή. Για το σκοπό αυτό η εταιρεία έχει ήδη ανοίξει σχετική λίστα αναμονής από τον Ιανουάριο. Η Canoo σκοπεύει να λανσάρει το πρώτο της μοντέλο το 2022, ενώ θα ακολουθήσουν μια σειρά επαγγελματικών εκδόσεων (για διανομές) το 2023 και ένα σπορ μοντέλο. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συνεργαστεί και με τη Hyundai συμβάλλοντας ενός οχήματος με βάση το skatekart.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930