Sto Timoni

Υπάρχουν εύκολες λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Λεπτομέρειες για τους έξι εταίρους-παρόχους υπηρεσιών εγκατάστασης του Ford Connected Wallbox σε 14 Ευρωπαϊκές αγορές ανακοινώνει η Ford, καθώς σκοπεύει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη υποδομή και φιλικές προς το χρήστη λύσεις φόρτισης, που θα υποστηρίζουν τους ευρωπαίους κατόχους της ηλεκτρικής Ford Mustang Mach-E, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη σχετική υποστήριξη για να μην αγχώνονται με την φόρτιση του ηλεκτρικού τους Ford.

«Το μυστικό για να προσελκύσεις περισσότερους οδηγούς στην ιδέα και τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης είναι να τους εμπνεύσεις εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Stuart Rowley, president, Ford Ευρώπης. «Η Ford προσφέρει μία ολοκληρωμένη υποδομή που χαρίζει μεγαλύτερη ξεγνοιασιά στους κατόχους Mustang Mach-E: από δωρεάν πρόσβαση στο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο φόρτισης, μέχρι το κατάλληλο καλώδιο για φόρτιση στο σπίτι αλλά και γάντια ώστε τα τελευταία να διατηρούνται καθαρά.»

Η Ford ανακοίνωσε και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την εμπειρία ιδιοκτησίας της νέας Mustang Mach-E στην εκδήλωση ‘Go Electric’ την οποία διοργάνωσε η εταιρεία για τους καταναλωτές στο Αμβούργο της Γερμανίας. Μέσα από πρακτικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι καταναλωτές αποβάλλουν τη δυσπιστία τους για την ηλεκτροκίνηση, ενώ μαθαίνουν τις διαφορές των διαφορετικών εξηλεκτρισμένων κινητήριων συνόλων σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματά τους.

Να σημειωθεί ότι η Ford πρόσφατα ανακοίνωσε ότι όσοι παραγγείλουν την Mustang Mach-E φέτος και το 2021 θα έχουν πέντε χρόνια δωρεάν πρόσβαση στο κορυφαίο Δίκτυο Φόρτισης FordPass 1, καθώς και ένα χρόνο1 στο δίκτυο ταχείας φόρτισης IONITY. Ενώ στο βασικό εξοπλισμό της νέας Mustang Mach-E θα περιλαμβάνονται καλώδια συμβατά με όλες τις παρεχόμενες λύσεις φόρτισης σε οποιαδήποτε περιοχή.

Αξιόπιστη υποδομή φόρτισης

Η Ford προσφέρει στους κατόχους πλήρως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών μοντέλων τον προαιρετικό επιτοίχιο φορτιστή Ford Connected Wallbox, που σκοπό την ταχύτερη, πιο «έξυπνη» και πιο άνετη φόρτιση στο σπίτι. Υπηρεσίες εγκατάστασης επιτοίχιων φορτιστών (wallboxes) θα παρέχουν: η Alpiq στη Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Ιταλία, η Centrica στη Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, η DEFA στη Νορβηγία και Σουηδία, η Eneco στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, η ETRA σε Ισπανία και Πορτογαλία και η Zeborne στη Γαλλία.

Ο επιτοίχιος φορτιστής, που διατίθεται σε εκδόσεις με ισχύ 7,4 kW και 11 kW, μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία της νέας Mustang Mach-E από το 10 μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 6 ώρες.2

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν από απόσταση το Ford Connected Wallbox μέσω του smartphone τους και της εφαρμογής FordPass3. Ειδικότερα, μπορούν να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης, την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά και να παρέχουν πρόσβαση στο φορτιστή σε μέλη της οικογένειας ή φίλους – και όλα αυτά από απόσταση. Οι επιτοίχιοι φορτιστές είναι αδιάβροχοι ώστε να εγκαθίστανται σε εξωτερικό χώρο, και ενσωματώνουν καλώδιο μήκους 7,5 m.

Η Mustang Mach-E θα περιλαμβάνει δύο καλώδια φόρτισης στο βασικό εξοπλισμό της για την υποστήριξη κάθε είδους ταξιδιού.

Το καλώδιο FordPublic Charge Cable είναι συμβατό με το κοινό πρότυπο φόρτισης που ισχύει στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία λύση που επιτρέπει στους πελάτες να συνδέονται σε φορτιστές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο βρίσκονται στη δουλειά ή να φορτίζουν τις μπαταρίες τους ενώ ψωνίζουν ή παρακολουθούν μία κινηματογραφική ταινία στην πόλη. Έχοντας μήκος 6 m, το καλώδιο φτάνει εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο φόρτισης.4

Το άλλο καλώδιο που περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό είναι ένα Universal Home Charge Cord μήκους 6,7 m, που προορίζεται για στάνταρ οικιακές και μπλε βιομηχανικές πρίζες 32A για υψηλότερη ταχύτητα φόρτισης ακόμα και χωρίς το Ford Connected Wallbox. Επίσης, θα παρέχονται κατάλληλοι αντάπτορες για την εγχώρια αγορά του πελάτη, ενώ θα διατίθενται και πρόσθετοι για ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Ford προσφέρει στους κατόχους της Mustang Mach-E πρόσβαση σε περισσότερους από 155.000 σταθμούς φόρτισης του Δικτύου Φόρτισης FordPass σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ξέγνοιαστη οδήγηση. Προϊόν συνεργασίας με τη NewMotion, το FordPass Charging Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης στην περιοχή. Οι πελάτες θα μπορούν μέσω της εφαρμογής FordPass να εντοπίζουν, να καθοδηγούνται, να πληρώνουν και να παρακολουθούν τη φόρτιση σε τοποθεσίες που βρίσκονται σε 21 χώρες – ενεργοποιώντας και πληρώνοντας για τις υπηρεσίες από ένα λογαριασμό.3

Η Ford είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της κοινοπραξίας IONITY που τώρα έχει δημιουργήσει πάνω από 270 σταθμούς ταχείας φόρτισης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων σε κεντρικές Ευρωπαϊκές τοποθεσίες, στοχεύοντας ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 400 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Με μέγιστη ισχύ φόρτισης 150 kW σε φορτιστή της κοινοπραξίας IONITY, η Mustang Mach-E με τη μεγάλη μπαταρία και πίσω κίνηση υπολογίζεται ότι θα προσθέτει στην αυτονομία της κατά μέσο όρο 119 km με φόρτιση διάρκειας μόλις 10 λεπτών.5

Πηγή: Ford

Παρατηρήσεις:

1. Απαιτείται ενεργοποίηση.
2. Η έκδοση 7,4 kW του επιτοίχιου φορτιστή Ford Connected Wallbox μπορεί να φορτίζει μία Mustang MachE με στάνταρ μπαταρία από 10 μέχρι 80% σε περίπου 8 ώρες, ή σε περίπου 10 ώρες με μεγάλη μπαταρία. Η έκδοση 11 kW μπορεί να φορτίζει μία Mustang MachE με στάνταρ μπαταρία από 10 μέχρι 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 6 ώρες, ή σε περίπου 7 ώρες με μεγάλη μπαταρία.
3. Απαιτείται ενεργοποίηση λειτουργίας. FordPass App, συμβατή με επιλεγμένες πλατφόρμες smartphone, διατίθεται μέσω downloading. Ενδέχεται να ισχύουν χρεώσεις για μηνύματα και δεδομένα.
4. Το Καλώδιο Φόρτισης FordPublic Charge Cable (Mode 3) υποστηρίζει εξοπλισμό φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που χρησιμοποιεί εξόδους Type 2.
5. Προβλεπόμενη αυτονομία και χρόνοι φόρτισης βασισμένα σε αποτελέσματα δοκιμών του κατασκευαστή και σε μεθόδους υπολογισμού αυτονομίας σύμφωνα με το WLTP. Τα χιλιόμετρα που προστίθενται στην αυτονομία βασίζονται στα πρώτα 10 λεπτά φόρτισης, από την έναρξη της φόρτισης. Οι επίσημες τιμές κατανάλωσης ενέργειας θα δημοσιευτούν όταν πλησιάζει η έναρξη πωλήσεων. Η ταχύτητα φόρτισης μειώνεται όσο η μπαταρία πλησιάζει στη μέγιστη χωρητικότητά της. Κάθε αποτέλεσμα ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τους χρόνους αιχμής φόρτισης και την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας. Η πραγματική αυτονομία του οχήματος μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες όπως εξωτερικά στοιχεία, οδηγικές συμπεριφορές, συντήρηση οχήματος και ηλικία μπαταρίας ιόντων λιθίου.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930