Sto Timoni

Αυτό το ηλεκτρικό Fiat 500 φορτίζει εν κινήσει

Τέλος στο άγχος της φόρτισης – και κατά συνέπεια της αυτονομίας – υπόσχεται να δώσει το ηλεκτρικό Fiat 500 που αυτή την περίοδο δοκιμάζεται σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα με το χαρακτηριστικά συμβολικό όνομα “Arena del Futuro” (πίστα του μέλλοντος),  στην οποία έχει τη δυνατότητα να φορτίζει την μπαταρία του ακόμα και όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Η επαγωγική φόρτιση είναι μία πολύ απλή διαδικασία που μπήκε στη ζωή ουκ ολίγων κατόχων κινητών τηλεφώνων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους προσφέροντας την απαλλαγή από την ανάγκη χρήσης καλωδίων. Και μπορεί να φανεί παράξενο, ωστόσο ακριβώς η ίδια αρχή λειτουργίας βάσει της οποίας φορτίζονται τα κινητά, μπορεί να αξιοποιηθεί για την επαγωγική φόρτιση των αυτοκινήτων και μάλιστα όχι μόνο ένα στάσει,  αλλά και εν κινήσει. Αυτό δείχνει η “Arena del Futuro” («Η Αρένα του Μέλλοντος»), μια πίστα δοκιμών που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Stellantis στον Ιταλικό αυτοκινητόδρομο Α35, και αποτελεί μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να δώσει τέλος στο πρόβλημα της αυτονομίας των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Μετά από μήνες εντατικών δοκιμών στην “Arena del Futuro” -το πειραματικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Stellantis στην Ιταλία με στόχο να εξεταστούν οι δυνατότητες της τεχνολογίας επαγωγικής φόρτισης εν κινήσει (Dynamic Wireless Power Trnasfer – DWPT) – έχει ήδη προκύψει σημαντικός αριθμός δεδομένων, τα οποία δίνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα για αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογική εφαρμογή.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα δίνει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ενώ αυτά κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Όλα τα οχήματα που θα είναι εφοδιασμένα με τον ειδικό «δέκτη» θα μπορούν να αξιοποιούν το σύστημα, μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η κίνηση ακόμα και με υψηλές ταχύτητες χωρίς να μειώνεται η φόρτιση της μπαταρίας, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αυτονομία των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πρωταγωνιστής σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα είναι ένα εξίσου καινοτόμο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το νέο και εξαιρετικά δημοφιλές FIAT 500.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην “Arena del Futuro” απέδειξαν ότι ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα, όπως το FIAT 500, μπορεί να κινηθεί στον αυτοκινητόδρομο με τις υψηλές ταχύτητες που περιμένει ο χρήστης χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνει την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στην μπαταρία. Παράλληλα, οι δοκιμές δείχνουν ότι η αποδοτικότητα και η ταχύτητα της μεταφοράς ενέργειας από το οδόστρωμα στο αυτοκίνητο είναι αντίστοιχη με εκείνη της χρήσης ενός τυπικού ταχυφοριστή. Τέλος οι μετρήσεις που αφορούν στην ένταση του μαγνητικού πεδίου υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οδηγό και τους επιβάτες από τη λειτουργία του συστήματος.

Μετά το FIAT 500, η επίσης αμιγώς ηλεκτρική Maserati Grecale Folgore θα ενταχθεί στις δοκιμές του συστήματος, με το εντυπωσιακό αυτοκίνητο επίσης να εφοδιάζεται με τον κατάλληλο δέκτη ώστε να ξεκινήσει ένας νέος γύρος δοκιμών και συλλογής στοιχείων.

Η “Arena del Futuro” τροφοδοτείται από συνεχές ρεύμα (DC), το οποίο προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στην εφαρμογή, όπως μείωση των απωλειών, άμεση σύνδεση με πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, εφαρμογή λεπτότερων αγωγών σε σχέση με εκείνους που απαιτούνται στο εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ επιτρέπει και τη χρήση καλωδίων αλουμινίου, τα οποία έχουν μικρότερο κόστος, ευκολότερη μέθοδο κατασκευής, αλλά και ανακύκλωσης στο τέλος της χρήσης τους.

Η τεχνολογία DWTP έχει σαν στόχο να κάνει ευκολότερη τη προσέγγιση των χρηστών με την εξηλεκτρισμένη κίνηση και να δώσει μια πρακτική απάντηση στις δυσκολίες φόρτισης και χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η “Arena del Futuro” αποτελεί μια από τις 100 σημαντικότερες εφευρέσεις του 2021, ενώ η κατασκευή της έγινε δυνατή χάρη στην εφαρμογή των δικτύων 5G, αλλά και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Η επαγωγική φόρτιση των οχημάτων εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν εμφανή καλώδια, αφήνοντας απόλυτα ασφαλές το οδόστρωμα ακόμα και για τους πεζούς. Η εμπορική ανάπτυξη και εκμετάλλευση της τεχνολογίας ελκύει το ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για την εφαρμογή σε οχήματα που βρίσκονται εν κινήσει, όσο και σε στάση.

Σημειώστε ότι ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μία μόνο από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την απαλλαγή από το άγχος της αυτονομίας. Ήδη η κινεζική NIO προωθεί την ιδέα της αντικατάστασης της άδειας μπαταρίας με γεμάτη, σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση και σε χρόνο συγκρίσιμο με αυτόν που απαιτείται για το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ βενζίνης ή ντίζελ. Ενώ διάδρομο φόρτισης αντίστοιχο με την Arena del Futuro, αλλά σε αστικό περιβάλλον (Τελ Αβίβ), δοκιμάζει η νεοφυής εταιρία τεχνολογίας από το Ισραήλ, Electreon.

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930