Sto Timoni

Αυτή είναι η κατά Skoda ηλεκτροκίνηση

Τη δική της κωδικοποίηση για τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης έχει ήδη επιλέξει η Skoda. Η τσέχικη εταιρία με την πλούσια ιστορία, που τώρα αποτελεί μέλος του Volskwagen Group, έχει χωρίσει τα μοντέλα της που διαθέτουν κάποιον τύπο ηλεκτροκινητήρα σε δύο μεγάλες ομάδες: αυτά που μπορούν να κινηθούν αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα τους – “iV” (είτε περιστασιακά είτε σε μόνιμη βάση) και σε αυτά που ο ηλεκτροκινητήρας παίζει βοηθητικό ρόλο – “e-TEC”.

Καθώς η Skoda έχει ήδη μπει στη λεωφόρο της ηλεκτροκίνησης, ακολουθεί πολλούς διαφορετικούς τεχνολογικούς δρόμους για την επίτευξη του στόχου της, συμπεριλαμβανομένων των “iV” και “e-TEC”. Tα δύο σχετικά σήματα στα μοντέλα της Skoda είναι συνώνυμα της πράσινης μετακίνησης, ωστόσο, οι τεχνολογίες που εμπλέκονται είναι πολύ διαφορετικές.

Η βασική διαφορά είναι αρκετά απλή: η ονομασία iV, την οποία η Skoda παρουσίασε στον κόσμο το 2019, όταν λάνσαρε τα CITIGOe iV, SUPERB iV και OCTAVIA iV ή, πιο πρόσφατα, το πρώτο ηλεκτρικό SUV της μάρκας, το ENYAQ iV, χρησιμοποιείται για πλήρως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα. Με απλά λόγια, αυτά είναι αυτοκίνητα τα οποία ο χρήστης πρέπει να φορτίσει τις μπαταρίες του οχήματος, με σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η πρεμιέρα της ονομασίας e-TEC ήρθε με την τέταρτη γενιά του best-seller της Skoda, της OCTAVIA. Εδώ εφαρμόζεται η τεχνολογία του ήπιου-υβριδικού (mild hybrid) συστήματος, όπου ένας ηλεκτρικός κινητήρας με σχετικά μικρή μπαταρία υποβοηθά έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Βασικό χαρακτηριστικό των ήπιων υβριδικών είναι ότι δεν μπορούν να φορτιστούν από μια ηλεκτρική πρίζα. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το e-TEC αντιπροσωπεύει το βασικό επίπεδο εξηλεκτρισμού, ενώ η κατηγορία iV περιέχει αυτοκίνητα με υψηλότερο επίπεδο εξηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης της πλήρως ηλεκτρικής κίνησης.

  • Η οικογένεια e-TEC περιλαμβάνει επί του παρόντος δύο εκδόσεις της Octavia, με διαφορετικό κινητήρα.
  • Η οικογένεια iV είναι μεγαλύτερη, με τα ηλεκτρικά μοντέλα ENYAQ iV και CITIGOe iV και τα Plug In υβριδικά SUPERB iV, OCTAVIA iV και OCTAVIA RS iV.

Ηλεκτρική υποβοήθηση

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα iV, τα μοντέλα e-TEC χρησιμοποιούν τεχνολογία 48 Volts. Το τμήμα που αφορά τον κινητήρα εσωτερικής καύσης βασίζεται σε τυποποιημένους κινητήρες αυτοκινήτων. Σε αντίθεση με τα τελευταία, ωστόσο, ο εναλλάκτης αντικαθίσταται από έναν ηλεκτροκινητήρα που λειτουργεί και ως γεννήτρια και μια μπαταρία ιόντων λιθίου 48 V.

Ο ηλεκτρικός κινητήρας συνδέεται με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με ιμάντα, μέσω του οποίου μπορεί είτε να ενισχύσει την απόδοση του κινητήρα εσωτερικής καύσης είτε να ανακτήσει ενέργεια και να την αποθηκεύσει στη μπαταρία, κατά την επιβράδυνση του οχήματος.

Εδώ, ο ηλεκτρικός κινητήρας αυξάνει τη συνολική απόδοση κατά αρκετά kW, κυρίως σε χαμηλότερες στροφές, για παράδειγμα σε εκκίνηση από στάση. Τα αυτοκίνητα με τεχνολογία e-TEC δεν μπορούν να προσφέρουν πλήρως ηλεκτρική κίνηση, αλλά, όπως και τα αυτοκίνητα iV, μπορούν να ταξιδεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης απενεργοποιημένο. Εκείνη τη στιγμή οι όποιες απαιτήσεις για τα ηλεκτρικά κυκλώματα του αυτοκινήτου καλύπτονται από ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία 48 V η οποία φροντίζει για όλες τις βοηθητικές λειτουργίες, όπως το υδραυλικό τιμόνι. Χάρη στον ηλεκτροκινητήρα, η επακόλουθη γρήγορη επανεκκίνηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι σχεδόν απαρατήρητη για τους χρήστες.

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς η μείωση των εκπομπών CO2 χωρίς συμβιβασμούς στη μέγιστη απόδοση, σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα κινητήρων χωρίς την τεχνολογία e-TEC. Στην περίπτωση της OCTAVIA, υπάρχουν δύο εκδόσεις e-TEC, των 81 kW, με κινητήρα 1.0 TSI e-TEC και των 110 kW, με κινητήρα 1.5 TSI e-TEC.

Κίνηση με ηλεκτροκινητήρα

Μόνο τα μοντέλα iV προσφέρουν ένα πλήρως ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα. Διαφέρουν από τα e-TEC στο ότι οι ηλεκτρικοί κινητήρες τους είναι πολύ πιο ισχυροί, παρέχοντας απόδοση που είναι συγκρίσιμη με τους τυπικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Και δεν έχει σημασία αν είναι ένα plug-in υβριδικό ή ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η νέα Octavia iV, για παράδειγμα, συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα 85 kW με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 110 kW 1.4 TSI. Σε αυτήν την περίπτωση ο ηλεκτρικός κινητήρας βρίσκεται μεταξύ του κινητήρα εσωτερικής καύσης και του κιβωτίου ταχυτήτων, οπότε συμβάλλει άμεσα στην αύξηση της απόδοσης στην έξοδο του στροφαλοφόρου άξονα. Η συνολική συνδυασμένη ισχύς αυτού του συστήματος είναι 150 kW. Η μπαταρία 13 kW επαρκεί για 55 χιλιόμετρα καθαρά ηλεκτρικής οδήγησης, σύμφωνα με το WLTP.

Οι μπαταρίες των μοντέλων iV μπορούν να φορτιστούν είτε από ηλεκτρικές πρίζες του οικιακού δικτύου είτε από σταθμούς φόρτισης ή, όπως και στα ήπια υβριδικά, με ανάκτηση ενέργειας, που σημαίνει αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα. Κατά τη διάρκεια της ανάκτησης, ο ηλεκτρικός κινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια και μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, η οποία κατόπιν αποθηκεύεται στη μπαταρία. Αυτή η ενέργεια μπορεί στη συνέχεια είτε να χρησιμοποιηθεί κατά την επιτάχυνση, προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις, είτε σε καθαρά ηλεκτρική λειτουργία του οχήματος, όταν κάτι τέτοιο είναι η προτίμηση του οδηγού.

Πηγή: Skoda / Kosmocar

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031