Sto Timoni

MG ZS MAX Hybrid+: Ολική αναβάθμιση, δηλαδή αλλαγή πίστας! (δοκιμή)

Ό,τι γνωρίζατε μέχρι τώρα για το ZS, απλώς ξεχάστε το. Το νέο υβριδικό SUV της MG δεν είναι απλώς ένα εντελώς νέο μοντέλο, αλλά και ένα προϊόν που κινείται σε άλλα επίπεδα, απ’ όλες σχεδόν τις απόψεις – και προτάσσει σταθερά το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα όλων πρακτικά των μοντέλων της εταιρίας: το υψηλό value for money.

Δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης του αυτοκινήτου για να αντιληφθείς ότι το μόνο κοινό που υπάρχει μεταξύ του MG ZS MAX Hybrid+ που μόλις λανσαρίστηκε στη χώρα μας και του μέχρι τώρα γνωστού ZS, είναι το όνομα! Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς και για «ολική επαναφορά» (είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις το κλισέ) – μια επαναφορά που προσφέρει ένα θέαμα πολύ πιο μοντέρνο και ελκυστικό, το οποίο κάτω από αυτό το ενδιαφέρον περιτύλιγμα κρύβει την πολλά υποσχόμενη υβριδική τεχνολογία των σχεδόν 200 ίππων της MG, όπως τη συναντήσαμε πρόσφατα στο μικρότερο μοντέλο που έχει στη γκάμα της η MG, το MG3.

Παρατηρώντας απ’ έξω και γύρω-γύρω το νέο υβριδικό ZS και λαμβάνοντας υπόψη σου τις εξωτερικές του διαστάσεις δεν αργείς να το παρομοιάσεις με Nissan Qashqai προηγούμενης γενιάς, το οποίο είχε μήκος 4.394 mm όταν το νέο MG φτάνει τα 4.430 στοιχείο που του επιτρέπει να τοποθετείται στο κατώτερο από άποψη μεγέθους τμήμα της κατηγορίας των C-SUV. Μιας κατηγορίας στην οποία συναντάμε βαριά ονόματα όπως τα VW Tiguan (μήκος: 4.539 mm), Peugeot 3008 (4.542 mm), Kia Sportage (4.515 mm), Hyundai Tucson (4.520 mm) αλλά και Toyota C-HR (4.362 mm). Τίποτα κακό δεν υπάρχει μέχρι εδώ είναι προφανώς το δικό μας MG μικρότερο από βασικούς παίκτες-ανταγωνιστές του, είναι όμως παράλληλα και κατά πολύ φθηνότερο – από το σύνολο θα λέγαμε της κατηγορίας.

Λειτουργικοί χώροι

Πάντως, γεγονός είναι ότι με αυτά τα δεδομένα και ανεξαρτήτως κατηγοριοποίησης, το νέο SUV της MG προσφέρει αρκετά μεγάλους χώρους επιβάτες – προφανώς όχι κορυφαίους αλλά υπέρ επαρκείς για μια οικογένεια, η οποία έχει στη διάθεση της και άφθονο χώρο για αποσκευές (443 λίτρα). Και παραμένοντας στο εσωτερικό οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι έχουμε – και εδώ – να κάνουμε με κάτι πολύ πιο μοντέρνο από αυτό που ξέραμε στο υπάρχον ZS. Πρόκειται για ένα σαλόνι που γενικά σου δίνει μια καλύτερη, πιο ποιοτική (και ενδεχομένως πιο ακριβή) αίσθηση σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι σου δίνει και την αίσθηση του ακριβού με απόλυτα κριτήρια. Γιατί είναι επίσης αλήθεια ότι παρά την ποιοτική αναβάθμιση μπορεί να εντοπίσει κάνεις κάποιες «φτηνές» πινελιές. Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να εντοπίσει είναι ατέλειες στην ποιότητα συναρμολόγησης, καθώς το όλο σύνολο δείχνει καλά κατασκευασμένο και συναρμολογημένο.

Μοντέρνο και λειτουργικό το εσωτερικό, με αξιοπρεπή ποιότητα κατασκευής και χώρους που μπορεί να μην είναι κορυφαίοι μεταξύ των C-SUV, αλλά είναι τελικά μεγάλοι, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του τελικού value for money του ZS.

Χαρακτηρίζεται επίσης το εσωτερικό από μια αρκετά βολική διαρρύθμιση με υπολογίσιμες θήκες στις πόρτες και πρακτική κονσόλα. Έχουμε λοιπόν συνολικά να κάνουμε με ένα χώρο ο οποίος είναι πολύ λειτουργικός. Και αν ως οδηγός διαπιστώσεις ότι η ορατότητα πάσχει λίγο προς τα πίσω και πλάγια, κάτι που δεν είναι παράξενο σε τέτοιου τύπου αυτοκίνητα, σε αντιστάθμισμα σου προσφέρεται ένα περιμετρικό σύστημα με κάμερες (στην πλούσια έκδοση της δοκιμής μας) ή στην χειρότερη περίπτωση, μια κάμερα οπισθοπορείας. Εκείνο όμως που δεν έχεις στη διάθεσή σου είναι κάποια φυσικά χειριστήρια για το σύστημα κλιματισμού. Όλα γίνονται μέσα από την οθόνη infotainment – είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αν έχεις επιλέξει όπισθεν και έχουν ενεργοποιηθεί οι κάμερες δεν μπορείς να τις κλείσεις, προκειμένου να αποκτήσεις πρόσβαση σε κάποιο μενού αν δεν αλλάξεις ταχύτητα! Στα μείον το γεγονός ότι τα γραφικά του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων δεν ενθουσιάζουν ενώ και τα γραφικά του συστήματος infotainment δεν είναι ότι καλύτερο έχουμε συναντήσει σε επίπεδο ανάλυσης.

Υβριδική άνεση

Προφανώς, το πρώτο που απολαμβάνεις οδηγώντας το νέο SUV της MG είναι η εξ ορισμού άνεση του «αυτόματου» που προσφέρει το υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο περιλαμβάνει έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρου που αποδίδει 102PS/6.000 στρ./λεπτό, ένα αυτόματο τριτάχυτο κιβώτιο και ένα ισχυρό ηλεκτροκινητήρα που σου επιτρέπει να κινείσαι ηλεκτρικά με ταχύτητα έως 87 χλμ./ώρα με για μικρά διαστήματα. Το πλήρως υβριδικό (αυτοφορτιζόμενο) σύστημα κίνησης του ZS Max Hybrid+ είναι έτσι ρυθμισμένο ώστε ο ο ηλεκτροκινητήρας μπαίνει και βγαίνει από το παιχνίδι ανεξάρτητα από τη θέληση του οδηγού, αρκεί να υπάρχει επαρκής ποσότητα ενέργειας στην μπαταρία. Ενώ ο ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας είναι πάντοτε εκεί αναλαμβάνοντας είτε μέρος είτε ολόκληρο το έργο της κίνησης του αυτοκινήτου.

Το υβριδικό MG ξεκινά πάντα με τον ηλεκτροκινητήρα του, αθόρυβα και με ζωντάνια, και συνεχίζει για κάποιο διάστημα να κινείται με μηδενικούς ρύπους μέχρι να αρχίσει η γνωστή εναλλαγή μεταξύ των δύο μονάδων ισχύος (ηλεκτροκινητήρα και ΜΕΚ). Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ τριών drive modes (Eco, Normal και Sport). Έχει επίσης τη δυνατότητα να ρυθμίσει σε τρία επίπεδα το βαθμό ανάκτησης ενέργειας (και κατά συνέπεια τη δύναμη της επιβράδυνσης όταν αφήνει το γκάζι) αλλά μόνο μέσω του μενού της οθόνης αφής – κάτι που σημαίνει ότι εν κινήσει δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που θα φρενάρει.

Στις καθημερινές μετακινήσεις λοιπόν όλα κυλούν ομαλά και ευχάριστα. Αν όμως θελήσεις να κινηθείς για μεγάλο διάστημα σε ανοιχτό δρόμο ή σε παρατεταμένη ανηφόρα με φουλ γκάζι, δεν αποκλείεται να διαπιστώσεις ότι κάποια στιγμή από τους 200 ίππους της συνδυασμένης ισχύος σου έχουν μείνει περίπου οι… μισοί! Και τότε οι επιδόσεις που υπόσχονται οι προδιαγραφές του οχήματος απλώς δεν υπάρχουν, ενώ ο βενζινοκινητήρας κάνει πολύ θόρυβο προσπαθώντας να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι η μπαταρία των 1,83 kWh αδειάζει γρήγορα υπό συνεχή πίεση και αυτό προφανώς είναι θέμα διαχείρισης ενέργειας, ενώ τον δικό του ρόλο παίζει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κιβώτιο που περιλαμβάνεται μέσα στο σύστημα κίνησης έχει τρεις μόνο ταχύτητες. Πάντως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε δρόμο με στροφές και συχνές επιβραδύνσεις / επιταχύνσεις η μπαταρία, λόγω της συνεχούς ανάκτησης ενέργειας, μπορεί να παραμείνει «ζωντανή» και τελικά να μην σε αφήσει να «μείνεις» από ισχύ.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που διαπιστώνεις οδηγώντας το νέο υβριδικό ZS είναι ότι παρόλο που μπορεί αρχικά να σου δώσει μία «ανάλαφρη» αίσθηση αποδεικνύεται δεόντως «δεμένο», με την ανάρτηση του να αντιμετωπίζει παραπάνω από αξιοπρεπώς τις κακοτοπιές του ελληνικού οδικού δικτύου – δηλαδή αθόρυβα και με την δέουσα απορροφητικότητα, ώστε να μην ταλαιπωρεί τους επιβαίνοντες. Αξιοπρεπώς θα λέγαμε ότι συμπεριφέρεται το ZS και όταν βρεθείς σε ένα δρόμο με στροφές, όπου ενδεχομένως θα ήθελες ένα καλύτερο σε αίσθηση τιμόνι, καθώς στρίβει με ασφάλεια, χωρίς να προδίδει τον μέσο οδηγό.

Ευχάριστη έκπληξη η «αθόρυβη» ανάρτηση, προσφέρει όχι μόνο αυξημένη άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και αξιοπρεπέστατη οδική συμπεριφορά, που δεν θα προδώσει τον μέσο οδηγό.

Εν κατακλείδι

Kαι οι τρεις εκδόσεις (Excite, Exclusive & Luxury) του υβριδικού ZS διαθέτουν ένα πλήρες πακέτο προηγμένων συστημάτων ασφαλείας που περιλαμβάνει όχι μόνο τα υποχρεωτικά πλέον AEB/FCW (αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης/προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης) και ISA/MSA (σύστημα ελέγχου/μείωσης ταχύτητας) αλλά και τα LKA: LDW/LDP/ELK (υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας με προειδοποίηση & πρόληψη αλλαγής/έλεγχο λωρίδας) καθώς και τα ACC-S&G/ICA (προσαρμοζόμενο cruise control με Stop & Go/σύστημα υποβοήθησης αυτοκινητοδρόμων), LCA (βοήθεια αλλαγής λωρίδας) καθώς και το εξαιρετικά χρήσιμο RCTA (προειδοποίηση διασταυρούμενης κυκλοφορίας πίσω). Έτσι, η βασική έκδοση βρίσκεται με ένα πραγματικά πλούσιο πακέτο, από το οποίο το μόνο που λείπει, σε σχέση με την κορυφαία έκδοση Luxury της δοκιμής μας, είναι το σύστημα περιμετρικής θέασης 360 μοιρών με κάμερες γύρω-γύρω.

Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν επίσης αυτόματο κλιματισμό και ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3’’ ενώ αν κάπου υστερεί κυριολεκτικά «εμφανώς» η βασική έκδοση Excite είναι στο ότι διαθέτει οθόνη infotainment 10,25’’ και όχι 12,3’’ όπως η αμέσως ακριβότερη Exclusive και, φυσικά, η Luxury. Τι άλλο στερείται ο αγοραστής της Excite; Τις ζάντες αλουμινίου (ατσάλινες 16’’, αντί αλουμ. 17’’ [Exclusive] ή 18’’[Luxury]), το δερμάτινο τιμόνι, την ηλεκτρική αναδίπλωση των καθρεπτών, τον εξαερισμό για τους πίσω επιβάτες, στοιχεία δηλαδή που δεν μπορείς να πεις ότι καθιστούν το MG ZS Max Hybrid+ φτωχό στην βασική του έκδοση. Αντίθετα, όποια έκδοση και αν επιλέξει κανείς είναι βέβαιο ότι θα έχει πάρει ένα σοβαρότατο value for money, στοιχείο που λίγο-πολύ ισχύει για το σύνολο της γκάμας της MG – και της χάρισε άλλωστε λίαν προσφάτως τον τίτλο «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2025» για την Ελλάδα για το υβριδικό σουπερμίνι της, το MG3. Κλείνοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι μπορεί το νέο υβριδικό ZS να μην κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων C-SUV με απόλυτα κριτήρια, είναι όμως μια αξιοπρεπής επιλογή που καλύπτεται μάλιστα από 7 χρόνια εγγύηση και δικαιολογεί την τιμή της.

  • Υπέρ: Σχεδίαση, χώροι (με βάση την τιμή), ποιότητα συναρμολόγησης, αξιοπρεπής ποιότητα υλικών, άνεση ανάρτησης, ασφαλής οδική συμπεριφορά, επιδόσεις (με γεμάτη μπαταρία), ευκολία οδήγησης, σχετικά «συγκρατημένη» κατανάλωση, πλούσιος εξοπλισμός, τιμή / value for money
  • Κατά: Εύκολο άδειασμα μπαταρίας υβριδικού συστήματος, γραφικά πίνακα οργάνων, απόδοση «μεσαίας σκάλας» προβολέων, έλλειψη ασύρματου Android Auto και Apple CarPlay
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΤΙΜΗ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΧΥΟΣ: Βενζινοκινητήρας, 4-κύλινδρος σε σειρά
με ισχύ 102PS & Ηλεκτροκινητήρας 136PS
ΚΥΒΙΣΜΟΣ (cc) 1.498
ΙΣΧΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ (PS) 197
ΡΟΠΗ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ (Nm) 465
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (kWh)
1,83
ΜxΠxΥ (mm) 4.430×1.818×1.635
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ (mm) 2.610
ΠΟΡΤΜΠΑΓΚΑΖ (L) 443
ΒΑΡΟΣ (kg) 1.380
0-100 km/h (sec) 8,7
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (km/h) 168
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΜΕΣΗ/ΔΟΚΙΜΗΣ (L/100km)
5,0/7,1
CO2 (g/km) 113
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (€) απαλλάσσεται
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ(€) 24.050

Το παρόν άρθρο αναδημοσιεύεται από το περιοδικό Car and Driver, για λογαριασμό του οποίου και εκπονήθηκε.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930