Sto Timoni

Toyota Prius 2020: επετειακή έκδοση για τα υβριδικά 20-χρονα

Στην επέτειο των είκοσι χρόνων από την έναρξη των πωλήσεων του Prius πρώτης γενιάς η Toyota παρουσιάζει μία νέα, ειδική και περιορισμένης παραγωγής έκδοση του μοντέλου, την οποία σε πρώτη φάση λανσάρει στις ΗΠΑ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν και με ποιον τρόπο θα την δούμε στην Ευρώπη.

Το Toyota Prius 2020 είναι, λοιπόν, μία επετειακή έκδοση αυτού του πολύ ιδιαίτερου μοντέλου που πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο, το 1997, είχαμε προσωπικά την τύχη να το οδηγήσουμε σε μορφή προ-παραγωγής στις Βρυξέλλες, την άνοιξη του 1998 και τελικά ήρθε επισήμως στην Ευρώπη το 2000 για να αρχίσει να πωλείται κανονικά το 2001.

Με κάποιον αντίστοιχο τρόπο περιμένομε ότι λογικά θα εξελιχθούν και με το Prius 2020 τα πράγματα. Σημειώστε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί -μόνο στις ΗΠΑ – 1,9 εκατομμύρια Prius. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρώτο υβριδικό μοντέλο μαζικής παραγωγής στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Prius 2020 είναι ένα από τα 10 υβριδικά μοντέλα της Toyota και το ένα από τα 11 «εξηλεκτρισμένα» αν προσθέσουμε και το Mirai, το ηλεκτροκίνητο όχημα κυψελών υδρογόνου της Toyota (Hydrogen Fuel Cell Electric Vehicle [FCEV]), που θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το 2021.

Στις φωτογραφίες μπορείτε να εντοπίσετε κάποιες αισθητικές αλλαγές, όπως οι 17άρες μαύρες ζάντες αλουμινίου και γενικότερα οι μαύρες λεπτομέρειες στη μεσαία κολώνα, οι επίσης μαύροι καθρέπτες.

Πιο ουσιαστικό όμως για το Toyota Prius 2020 είναι το κομμάτι του εξοπλισμού, καθώς το νέο μοντέλο εφοδιάζεται με το «πακέτο» Toyota Safety Sense 2.0, που αναβαθμίζει στον τομέα των συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης το μοντέλο, αφού μέχρι τώρα το Prius διέθετε στάνταρ το Toyota Safety Sense (TSS-P). Το Toyota Safety Sense 2.0, λοιπόν, περιλαμβάνει:

  • Pre-Collision System με Low-Light Pedestrian Detection (σύστημα αποτροπής σύγκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα και ανίχνευση πεζών – ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού)
  • Full-Speed Range Dynamic Radar Cruise Control (πρόκειται για τον ευφυή «αυτόματο πιλότο»)
  • Bicyclist Detection (ανίχνευση ποδηλατών)
  • Lane Departure Alert (προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας)
  • Automatic High Beams (αυτόματα φώτα πορείας / μεγάλη σκάλα)
  • Road Sign Assist (αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας)

Στάνταρ είναι επίσης τα: Blind Spot Monitor με Rear Cross Traffic Alert (διασταυρούμενη πίσω κυκλοφορία) και Intelligent Clearance Sonar με Intelligent Parking Assist (προηγμένη υποβοήθηση παρκαρίσματος).

Επίσης το Prius 2020 θα διαθέτει Android Auto (το Apple CarPlay ήταν ήδη στάνταρ)

Βάση της απόδοσης του Prius αποτελεί – σταθερά – το Toyota Hybrid System II. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το αρχικό υβριδικό σύστημα που διέθετε το Prius του 2001, αλλά είναι πιο compact, πιο ισχυρό και πιο οικονομικό. Στο Toyota Prius, το σύστημα αυτό συνδυάζει την ισχύ ενός τετρακύλινδρου βενζινοκινητήρα υψηλής απόδοσης 1,8 λίτρων, ο οποίος λειτουργεί με βάση τον κύκλο Atkinson, με εκείνη δύο ηλεκτρικών μηχανών (κινητήρων/γεννητριών) με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συστήματος συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης πλανητικού (επικυκλικού) τύπου (CVT).

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031