Sto Timoni

SEAT: επανεκκίνηση με PCR τεστ για Covid-19 σε 15.000 υπαλλήλους

Στις 27 Απριλίου «βάζει μπρος» – και πάλι – η Seat σταδιακά την παραγωγή της, και για λόγους ασφαλείας θα διενεργήσει PCR τεστ στους 15.000 υπαλλήλους της για την επιστροφή στους στην εργασία. Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει με ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Γίνεται επίσης λόγος και για «προσωρινές» απολύσεις (διαρκείας το πολύ 8 εβδομάδων), καθώς για ένα διάστημα η παραγωγή θα είναι μικρότερη της δυναμικότητας των εργοστασίων της Seat.

Η Seat θα διενεργήσει PCR τεστ στους 15.000 υπαλλήλους της προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων από τη νόσο COVID-19. Η αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να επανεκκινήσει σταδιακά τη δραστηριότητα της στις 27 Απριλίου, και στο πλαίσιο των μέτρων υγείας και ασφάλειας, συμφώνησε με τους εκπροσώπους των συνδικάτων να διενεργήσει PCR τεστ για τον έλεγχο του ιού SARS-CoV-2. Τα διαγνωστικά PCR τεστ είναι τα πιο αξιόπιστα για να ανιχνεύσουν εάν το άτομο που εξετάστηκε έχει προσβληθεί από τον ιό COVID-19.

Η Seat είναι η πρώτη εταιρεία στην Ισπανία που διενεργεί αυτά τα τεστ. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται περισσότερα από 3.000 τεστ σε εβδομαδιαία βάση στους εργαζόμενους παραγωγής στις εγκαταστάσεις SEAT Martorell, SEAT Barcelona, SEAT Componentes και CROS (SEAT Spare Parts Centre), καθώς και σε άλλους εργαζομένους της εταιρείας. Τα PCR τεστ θα επεκταθούν και σε άλλες εταιρείες του Volkswagen Group στην Ισπανία. Ήδη από χθες το πρωί η SEAT ξεκίνησε τεστ σε τρεις μονάδες θεραπείας στο Κέντρο Υγείας CARS (Martorell), στις εγκαταστάσεις SEAT Barcelona και SEAT Componentes.

Ένα εργαστήριο που έχει διαπιστευτεί από το Υπουργείο Υγείας και την Καταλανική Κυβέρνηση θα διενεργήσει τα τεστ χωρίς να επηρεάσει τις δραστηριότητες δημόσιας υγείας και θα συντονιστεί από την SEAT Medical Service, υπό την εποπτεία του Dr. Bonaventura Clotet, διευθυντή του IrsiCaixa και μέλος της SEAT Scientific Committee. Αυτά τα τεστ αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου προληπτικών μέτρων που στοχεύουν στη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Σταδιακή επιστροφή στη παραγωγική δραστηριότητα

Η Seat πρόκειται να ξαναρχίσει την παραγωγή την επόμενη Δευτέρα 27 Απριλίου στα εργοστάσια στο Martorell, Βαρκελώνη και Componentes. Η επανέναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας. Η απόφαση αυτή αποσκοπεί επίσης να συμβάλει στην επανενεργοποίηση της απασχόλησης στη Seat και στις εταιρείες προμηθευτών, για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης στην υγεία. Υπό αυτήν την έννοια, η εταιρεία έχει επικοινωνήσει με τους κύριους προμηθευτές προκειμένου να συντονίσει την επανεκκίνηση της επιχείρησης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 27 Απριλίου έως 4 Μαΐου, μία βάρδια θα λειτουργεί σε καθεμία από τις τρείς γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο στο Martorell, όπου κατασκευάζονται τα Seat Ibiza, Seat Arona, Seat Leon και Audi A1, και καταλαμβάνουν περίπου στο ένα τρίτο της παραγωγικής δυναμικότητας. Συνολικά, η εταιρεία θα παράγει περίπου 325 αυτοκίνητα την ημέρα τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας.

Από τις 11 Μαΐου, δύο βάρδιες θα λειτουργούν σε καθεμία από τις γραμμές παραγωγής, επίσης στο ένα τρίτο του συνηθισμένου όγκου παραγωγής και θα κατασκευάζουν περίπου 650 αυτοκίνητα την ημέρα. Η Seat αναμένει να επιστρέψει στο ρυθμό παραγωγής πριν από την κρίση από τον Ιούνιο και μετά, με βάση την εξέλιξη της νόσου COVID-19 και τις επιπτώσεις της στην εμπορική δραστηριότητα.

Νέα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Στην ανακοίνωση της Seat τονίζεται ότι η επιστροφή στη δραστηριότητα θα γίνει με ιδιαίτερη έμφαση στην υγεία και την ασφάλεια ολόκληρου του εργατικού δυναμικού. Για το σκοπό αυτό, η Seat σχεδίασε ένα ακριβές πρωτόκολλο υγείας σε συνεργασία με την Joint Prevention Service για τις εταιρείες του Ομίλου Volkswagen στην Ισπανία και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους. Σύμφωνα με αυτό, εκτός από τα PCR τεστ, οι γραμμές παραγωγής θα προσαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρήσουν απόσταση ασφαλείας δύο μέτρων και εάν δεν το επιτρέπουν τα χαρακτηριστικά του χώρου εργασίας, θα παρέχονται πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της προσωπικής υγείας και ασφάλειας. Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν χειρουργικές μάσκες και θα έχουν απολυμαντικό τζελ. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις θα καθαρίζονται επίσης προσεκτικά πριν και μετά από την αλλαγή κάθε βάρδιας.

Όσο αυτό το πρωτόκολλο θα είναι σε ισχύ, είναι βέβαια αδύνατο να ανακτηθούν τα προ κρίσης επίπεδα παραγωγής. Για αυτόν τον λόγο, η διοίκηση της SEAT και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων διαπραγματεύονται ένα προσωρινό σχέδιο απολύσεων για οργανωτικούς λόγους για τους εργαζόμενους στην παραγωγή. Η προσωρινή απόλυση θα διαρκέσει το πολύ για οκτώ εβδομάδες, έως ότου η παραγωγή ξαναρχίσει τον προ-πανδημικό ρυθμό.

Το προσωπικό που δεν συνδέεται με την παραγωγή θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα προσωρινής απόλυσης. Έως ότου η επιχείρηση επιστρέψει στο φυσιολογικό, η Seat θα δώσει προτεραιότητα στην τηλεργασία όπου είναι δυνατόν, ειδικά για εκείνους με παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι πρώτοι υπάλληλοι που δεν συνδέονται με την παραγωγή επέστρεψαν σταδιακά στα κέντρα εργασίας τους από τα μέσα Απριλίου και η επιστροφή θα είναι πλήρης τις επόμενες εβδομάδες.

Η Seat παράγει για την υγεία

Τις τελευταίες εβδομάδες μη παραγωγικής δραστηριότητας εξαιτίας της νόσου του κορονοϊού, η Seat ανέλαβε ορισμένες πρωτοβουλίες για να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η εταιρεία προσάρμοσε τη γραμμή κατασκευής του υποπλαισίου του νέου Seat Leon για την κατασκευή αναπνευστήρων, ως αντίδραση στις ανάγκες υγείας που προκλήθηκαν από την κρίση COVID-19. Η Seat παρήγαγε περισσότερους από 600 αναπνευστήρες σε μια εβδομάδα και σταμάτησε την παραγωγή την περασμένη Παρασκευή λόγω της μειωμένης επιβάρυνσης των ICU.

Επιπλέον, η Seat συνεργάστηκε επίσης με άλλες εταιρείες για να παράγει χειρουργικές μάσκες από φίλτρα που χρησιμοποιούνται στους θαλάμους βαφής στο εργοστάσιο στο Martorell. Μέχρι στιγμής, χιλιάδες μάσκες έχουν κατασκευαστεί και διανεμηθεί σε νοσοκομεία, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους οργανισμούς. Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης έχει εγκρίνει προσωρινά τη χρήση αυτών των μασκών κατά τη διάρκεια των συνθηκών έκτακτης ανάγκης για την υγεία που προκαλείται από τη νόσο COVID-19.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031