Sto Timoni

Jim Farley: νέος CEO στη Ford, που αναδιοργανώνεται παγκοσμίως

Τους βασικούς στόχους της Ford – και τις σχετικές οργανωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται για την επίτευξή τους – παρουσίασε ο Jim Farley, ο 11ος CEO στα 117 χρόνια ιστορίας της εταιρείας. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό των αυτοκινητιστικών δραστηριοτήτων, την κατανομή κεφαλαίων στις ισχυρότερες μονάδες franchise της Ford και σε ευκαιρίες υψηλής ανάπτυξης, την παραγωγή μοναδικών ηλεκτρικών οχημάτων Ford σε ευρεία κλίμακα και την ίδρυση νέου τομέα για αυτόνομα οχήματα. Στόχος, μεταξύ άλλων, η μακροχρόνια κερδοφορία ΕΒΙΤ της τάξης του 8% και οι υψηλές ταμειακές ροές του αυτοκινητικού κλάδου.

Ο Jim Farley, ο οποίος διαδέχτηκε τον Jim Hackett ως president & CEO της Ford, παρουσίασε τους κύριους στόχους και τις οργανωτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέλευσης με την παγκόσμια ομάδα της εταιρείας. Ο Farley δήλωσε ότι η Ford σχεδιάζει να κινηθεί ταχύτατα για τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων του αυτοκινητικού κλάδου – βελτιώνοντας την ποιότητα, μειώνοντας τα κόστη και επιταχύνοντας την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών μονάδων που υστερούν σε επιδόσεις.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο ανάπτυξης της Ford προβλέπει:

  • Κατανομή περισσότερων κεφαλαίων, πόρων και ταλέντων στις ισχυρότερες επιχειρήσεις και μονάδες franchise οχημάτων
  • Επέκταση του επιτυχημένου τομέα επαγγελματικών οχημάτων με ένα πακέτο υπηρεσιών λογισμικού που ενισχύουν την πιστότητα στη μάρκα και τον κύκλο εργασιών
  • Προώθηση μοναδικών, πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων Ford σε ευρεία κλίμακα παραγωγής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Transit, F-Series, Mustang, SUVs και Lincoln
  • Προσθήκη πιο προσιτών οχημάτων στην παγκόσμια γκάμα, συμπεριλαμβανομένης και της Β. Αμερικής
  • Ίδρυση ενός νέου τομέα με επίκεντρο τον πελάτη που θα βασίζεται στο μοντέλο αυτόνομης οδήγησης της Argo AI

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων, έχοντας στο τιμόνι του οργανισμού μας τον Jim Hackett, πετύχαμε αξιοσημείωτη πρόοδο και δημιουργήσαμε τις βάσεις για να γίνουμε μία εύρωστη εταιρεία με αυξανόμενη κερδοφορία» δήλωσε ο Farley. «Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε. Να αγωνιστούμε με πάθος – να επενδύσουμε κεφάλαια σε περισσότερο υποσχόμενες ανταποδοτικές ευκαιρίες για να δημιουργήσουμε αξία – και να κερδίσουμε πιστούς πελάτες μέσα από θαυμάσια προϊόντα και μία ικανοποιητική εμπειρία ιδιοκτησίας.»

Η Ford προχωρά σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργάς της ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις προτεραιότητες. Οι κυριότερες είναι:

  • Επικέντρωση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ανάληψης ευθυνών γύρω από προϊόντα και ομάδες πελατών σε τρεις περιφερειακές επιχειρηματικές μονάδες – Αμερικής και Διεθνών Αγορών, Ευρώπης και Κίνας
  • Επιτάχυνση της καινοτομίας που θα οδηγήσει στην πρωτοπορία σε νέους επιχειρηματικούς τομείς όπως τα αυτόνομα οχήματα και η κινητικότητα
  • Αξιοποίηση της τεχνογνωσίας σε βιομηχανικές πλατφόρμες για τη δημιουργία συνδεδεμένων οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο
  • Αποτελεσματική χρήση τεχνολογίας και λογισμικού με τρόπους που κάνουν τη Ford να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό
  • Αποδοχή και αύξηση της πολυσυλλεκτικότητας ειδικοτήτων, εμπειριών και ταλέντων σε όλη την εταιρεία

Ο Farley δήλωσε ότι η εταιρεία στοχεύει σε σταθερή λειτουργική απόδοση που περιλαμβάνει κέρδη προ φόρων και τόκων της τάξης του 8% με ισχυρή αναπροσαρμοσμένη ρευστότητα του αυτοκινητιστικού τομέα, ώστε η εταιρεία να μπορεί να επενδύσει πλήρως στους πελάτες και την ανάπτυξη.

Η Ford ανακοίνωσε επίσης σημαντικές διοικητικές αλλαγές.

Ο John Lawler, 54, αναλαμβάνει χρέη CFO, υπεύθυνος για τους οργανισμούς Finance & Ford Motor Credit. Ο Lawler διαδέχεται τον Tim Stone, ο οποίος διορίστηκε chief operating officer και chief financial officer στην ASAPP Inc., μία εταιρεία έρευνας λογισμικού με βάση την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Stone θα παραμείνει στη Ford μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μιας ομαλής μετάβασης.

Ο Lawler είχε πρόσφατα διατελέσει CEO της Ford Autonomous Vehicles και vice president της Mobility Partnerships, και έχει περάσει τα περισσότερα από τα 30 χρόνια που βρίσκεται στη Ford σε διευθυντικές θέσεις της γενικής διοίκησης καθώς κα του χρηματοοικονομικού τομέα. Διετέλεσε president της Ford China για τέσσερα χρόνια σχεδόν, όταν η εταιρεία πέτυχε τις καλύτερες επιδόσεις της στη χώρα. Επίσης, έχει διατελέσει corporate controller και CFO, Global Markets και επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής.

Το άτομο που θα διαδεχτεί τον Lawler στην τρέχουσα θέση του και που θα επιβλέπει την πορεία των νέων δραστηριοτήτων, θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η Ford θα ενισχύει τη δέσμευσή της σε δύο βασικούς τομείς αναθέτοντας σε δύο διαφορετικά άτομα η διεύθυνση της Lincoln Motor Company και του Global Marketing.

Η Joy Falotico, 53, president της Lincoln και chief marketing officer της Ford για σχεδόν τρία χρόνια, θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολυτελούς μάρκας της Ford, μετά την ανακοίνωση του νέου chief marketing officer που θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Αυτή θα αναφέρεται στον Kumar Galhotra, president, The Americas & International Markets.

«Η αλλαγή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη Joy να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης της Lincoln μέσα από εξαιρετικά οχήματα και υπηρεσίες και μία πραγματικά διαφοροποιημένη εμπειρία πελατών» δήλωσε ο Galhotra. «Η ανανεωμένη γκάμα της Lincoln απευθύνεται στους πελάτες των ΗΠΑ και της Κίνας, όπου τώρα κατασκευάζουμε τις Lincoln Aviator και Corsair τοπικά, για τους Κινέζους πελάτες – και αυτό είναι μόνον η αρχή.»

Πηγή: Ford

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπ    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031