Sto Timoni

Hyundai και Healthy Seas καθαρίζουν ξανά τη θάλασσα στην Ιθάκη

Η Hyundai και η Healthy Seas ανανέωσαν τη συνεργασία τους για το 2022 με την κορεατική εταιρία να υποστηρίζει τον καθαρισμό των θαλασσών και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνει η Healthy Seas. Στο πλαίσιο αυτό Hyundai και Healthy Seas συνεργάστηκαν με τοπικούς φορείς στην Ιθάκη, καθαρίζοντας 14 τοποθεσίες σε όλο το νησί & ανακτώντας 18,5 τόνους «δίχτυα φαντάσματα» καθώς και 5 τόνους άλλα θαλάσσια απορρίμματα.

Το 2021, χάρη στην υποστήριξη της Hyundai, η Healthy Seas διοργάνωσε και πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο καθαρισμό που έγινε ποτέ στη θαλάσσια και παράκτια περιοχή γύρω από την Ιθάκη. Ωστόσο, μια εγκαταλελειμμένη ιχθυοκαλλιέργεια εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή, καθώς απορρίμματα όπως σπασμένοι σωλήνες, σχοινιά και άλλα υλικά συνεχίζουν να επιπλέουν στη θάλασσα.

«Αυτό το έργο δεν ήταν μόνο το μεγαλύτερο στην ιστορία μας, αλλά και παγκοσμίως. Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες καταφέραμε να καθαρίσουμε όλες τις παράκτιες περιοχές και να συγκεντρώσουμε τόνους υλικών» δήλωσε η κα Veronika Mikos, Director της Healthy Seas. Το 2021, μια ομάδα δυτών και οργανώσεων συνέλεξε πέντε τόνους διχτυών φαντασμάτων, 32 τόνους μετάλλου και 39 τόνους πλαστικών απορριμμάτων. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τοπικά σχολεία για την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με την προστασία των θαλασσών και την ανταλλαγή καθημερινών πρακτικών για την πρόληψη της ρύπανσης.

Η μεγάλη επιστροφή

Ένα χρόνο αργότερα, η Healthy Seas και η Hyundai επέστρεψαν στην Ιθάκη με στόχο να ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν το 2021. Στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου 2022, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων συνεργατών μαζί με τοπικούς φορείς, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση η τοπική κοινωνία της Ιθάκης είχε άμεση εμπλοκή στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν. Μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, οι ντόπιοι μπόρεσαν να γίνουν δύτες ώστε για μια στιγμή και γιόρτασαν την επιτυχία της περασμένης χρονιάς παρακολουθώντας σχετικό ντοκιμαντέρ της Healthy Seas.

Παράλληλα, εκπρόσωποι της ομάδας απάντησαν σε ερωτήσεις και συζήτησαν μαζί τους πώς μπορούν να υποστηρίξουν τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Τις επόμενες 15 ημέρες, με την υποστήριξη της Hyundai, ομάδα εθελοντών συγκέντρωσε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής γύρω από την Ιθάκη.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα δίχτυα φαντάσματα είναι η εμπλοκή των ζώων, η οποία ξεκινά έναν φαύλο κύκλο ή έναν κύκλο θανάτου” δήλωσε ο κ. Pascal van Erp, Ιδρυτής του Ghost Diving, ενός από τους βασικούς συνεργάτες της Healthy Seas. Αυτό χρησίμευσε ως κίνητρο που οδήγησε την Healthy Seas να οργανώσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για 180 παιδιά, πολλά από τα οποία παρακολούθησαν τον καθαρισμό του λιμανιού Βαθύ, μιας από τις στοχευμένες περιοχές της Ιθάκης.

Η διοργάνωση του δεύτερου καθαρισμού στην Ιθάκη είχε ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο νησί και την τοπική κοινωνία του. Υποστηρίζοντας τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των υπολειπόμενων απορριμμάτων από τον βυθό της θάλασσας και την οικοδόμηση ακόμη ισχυρότερων σχέσεων με τους ντόπιους ψαράδες, η Hyundai και η Healthy Seas όχι μόνο ενισχύουν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και διασφαλίζουν ότι οι τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές θα έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία και τη διατήρηση των υδάτων τους καθαρών, διασφαλίζοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Στα πλαίσια της φετινής ενέργειας από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο καθαρίστηκαν 14 τοποθεσίες σε όλο το νησί. Η ομάδα αποτελούνταν από 45 συμμετέχοντες, 15 δύτες και 10 οργανισμούς, οι οποίοι ανέσυραν 18,5 τόνους δίχτυα φαντάσματα και 5 τόνους θαλάσσια απορρίμματα.

Η Hyundai Ελλάς στηρίζοντας την ενέργεια καθαρισμού στην Ιθάκη παρείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οχήματα Kona Electric και Tucson 48V Hybrid για τις μετακινήσεις των στελεχών της Healthy Seas και των συνεργατών της.

Χάρη στις προσπάθειες της Hyundai και της Healthy Seas και προκειμένου να υποστηριχθεί η κυκλική οικονομία, τα απορρίμματα που ανασύρονται από τις θάλασσες και τα ανακτημένα δίχτυα ψαρέματος θα αναγεννηθούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα από τη συνεργαζόμενη με την Healthy Seas, Aquafil, σε νήμα ECONYL®.

Από την αρχή της κυκλοφορίας του IONIQ 5, η Hyundai δίνει στους Ευρωπαίους πελάτες τη δυνατότητα να εξοπλίσουν το αμιγώς ηλεκτρικό μεσαίο CUV τους με βιώσιμα πατάκια από νήμα ECONYL®. Κατά τη διάρκεια του 2022, η χρήση αυτού του αναγεννημένου υλικού θα επεκταθεί και σε άλλα μελλοντικά οχήματα Hyundai καθώς και σε επώνυμα προϊόντα και δώρα.

Χάρη στο έργο της Healthy Seas και των συνεργατών της, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής start up Enaleia, μεταξύ άλλων, οι ντόπιοι ψαράδες αναλαμβάνουν επίσης ενεργό ρόλο στην προστασία των θαλασσών. Με την εκστρατεία «Mediterranean Clean Up», η Enaleia ενθαρρύνει τους ψαράδες να στραφούν σε βιώσιμες εποχιακές πρακτικές αλιείας, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις.

Η Enaleia το πετυχαίνει αυτό αποζημιώνοντας τους ψαράδες για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συμφωνούν να περιορίσουν την αλιεία και να βοηθήσουν την οργάνωση σε απομακρυσμένες παράκτιες περιοχές καθαρισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η Enaleia αντιμετωπίζει δύο από τις κύριες προκλήσεις του θαλάσσιου οικοσυστήματος : τη διδασκαλία πρακτικών αλιείας που διατηρούν τους τοπικούς πληθυσμούς ψαριών και την αφαίρεση των σωρών από πλαστικό που μολύνουν τις θάλασσες του κόσμου.

Ενώνουμε δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον

Η συνεχής συνεργασία της Hyundai με την Healthy Seas ενισχύει τη δέσμευσή της για την αποκατάσταση των θαλασσών μας και την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές, σύμφωνα με το όραμά της Hyundai «Πρόοδος για την Ανθρωπότητα».

Οι δράσεις που σχεδιάζονται για την Ιθάκη επιτρέπουν στην εταιρεία να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα διάφορες προκλήσεις που σχετίζονται με τη θάλασσα, εμπλέκοντας και εκπαιδεύοντας τις τοπικές κοινωνίες, τους ψαράδες και τις νεότερες γενιές.

Η Ιθάκη ήταν ο πρώτος σταθμός για τις δραστηριότητες της Hyundai και της Healthy Seas φέτος. Η επόμενη τοποθεσία θα είναι η ακτή της Κροατίας και θα ακολουθήσει μια σειρά από άλλες τοποθεσίες εντός του 2022.

Σχετικά με τη Healthy Seas

Η περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό, χαλιά, κ.α. Aπό την ίδρυσή της το 2013, έχει μαζέψει περισσότερους από 773 τόνους αλιευτικά δίχτυα.

Σχετικά με την Hyundai Motor Europe

Η Hyundai Motor Europe ιδρύθηκε επίσημα το 2000 με την έδρα της στο Offenbach της Γερμανίας. Αποτελεί την περιφερειακή έδρα που είναι υπεύθυνη για περισσότερες από 40 αγορές με περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης, λαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 4,4% το 2021 (στοιχεία ACEA). Το 72% των οχημάτων Hyundai που πωλούνται στην Ευρώπη είναι μοντέλα σχεδιασμένα, δοκιμασμένα και κατασκευασμένα στην Ευρώπη για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Ευρωπαίων πελατών, τα οποία εξυπηρετούνται από την εκτεταμένη ευρωπαϊκή υποδομή της εταιρείας. Το 2020, η Hyundai Motor Company εδραίωσε τη θέση της ως ηγέτης στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με την κυκλοφορία του IONIQ, μιας αμιγώς ηλεκτροκίνητης σειράς μοντέλων που βασίζεται στην καινοτόμο πλατφόρμα Electric Global Modular Platform (E-GMP). Την ίδια χρονιά, περισσότερο από το 13% των αυτοκινήτων Hyundai που πωλήθηκαν στην Ευρώπη ήταν οχήματα μηδενικών εκπομπών – συμπεριλαμβανομένου του αμιγώς ηλεκτρικού compact SUV KONA Electric, του ηλεκτρικού οχήματος κυψελών καυσίμου 2ης γενιάς NEXO και του αμιγώς ηλεκτρικού IONIQ 5, του πρώτου μοντέλου της νέας μάρκας IONIQ – καθιστώντας τη Hyundai έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές όσον αφορά το μερίδιο του στόλου καθώς και τις συνολικές πωλήσεις οχημάτων μηδενικών ρύπων στην Ευρώπη.

Η Hyundai προσφέρει το μοναδικό της πακέτο πενταετούς εργοστασιακής εγγύησης απεριόριστων χιλιομέτρων σε όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη, παρέχοντας στους πελάτες πενταετή εγγύηση χωρίς όριο χιλιομέτρων, πέντε χρόνια οδική βοήθεια και πέντε χρόνια τεχνικών ελέγχων.

Πηγή: Hyundai

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031