Sto Timoni

Στο ΙΧ κολλάει, στο φορτηγό δεν κολλάει…

Η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών να επιτρέψει την εκπαίδευση και τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών μεγάλων οχημάτων (αλλά όχι ΙΧ) τη στιγμή που οι σχολές οδηγών έχουν κλείσει, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 δημιούργησε δικαιολογημένα ερωτηματικά και προκάλεσε την αντίδραση του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ).

Παραθέτουμε χωρίς άλλα σχόλια την επιστολή που λάβαμε από τον πρόεδρο του ΠΣΕΟ, Άρη Ζωγράφο:

«Μεγάλα ερωτηματικά, ποικίλα σχόλια, οργή και αγανάκτηση προκαλεί η ξαφνική, και με διαδικασίες fast track, έκδοση απόφασης με Αριθ.Δ1α/Γ.Π. οικ. 71342 με την οποία εξαιρεί από το γενικό lockdown την εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών στις κατηγορίες C και D και CE, DE, δηλαδή για Φορτηγά, Λεωφορεία και Νταλίκες.

Καμία λογική, καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να βρεθεί που να θέτει πάνω από την δημόσια υγεία και την καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων, την επίσπευση της εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών των παραπάνω κατηγοριών.

Η εν λόγω απόφαση το μόνο που καταφέρνει είναι αφενός μεν να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες για την καραντίνα, να καταστρατηγήσει και να απαξιώσει τα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του covid 19 όπως και να διχάσει τον κλάδο των εκπαιδευτών, αφού μια πάρα πολύ μικρή μειοψηφία μπορεί να εργαστεί, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτών οδήγησης θα παραμένει σε εργασιακή αναστολή.

Οι αρμόδιοι οφείλουν να μας πουν, πώς γίνεται να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στην καμπίνα ενός φορτηγού ή μιας νταλίκας με εσωτερικό πλάτος 220cm και ύψος 162cm.

Βάσει ποιας λογικής 3 άτομα μπορούν να συνυπάρξουν σε έναν τέτοιο χώρο;

Πώς μπορεί να προφυλαχτεί η υγεία υποψηφίων οδηγών, εκπαιδευτών και εξεταστών;

Εκτός κι αν υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο ιός δεν κολλάει μέσα στις καμπίνες των φορτηγών, των λεωφορείων και των συρμών.»

Η επίσημη ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής έχει ως εξής:

«Υπολειτουργία σχολών οδήγησης. Τρικυμία εν κρανίω ή μεθόδευση;

Δυστυχώς, η “υβριδικού τύπου” λειτουργία των σχολών οδήγησης, την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.: 71342 απόφαση, δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις ανάγκες και τα συμφέροντα των συναδέλφων εκπαιδευτών οδήγησης. Δεν εδράζεται σε γερά θεμέλια και αφήνει πολλά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους εξαίρεσης τους οποίους επικαλούνται διάφοροι γνωστοί καλοθελητές..!

Κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας σχολών δύο ταχυτήτων, προκαλεί σύγχυση σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο και την ασφάλεια της εργασίας, δημιουργεί εσφαλμένα πεδία δράσης κατηγορώντας τους εκπαιδευτές  ότι προτάσσουν τα συντεχνιακά τους έναντι της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας

Τελικά, αυτό που μας απομένει να επιλέξουμε, μετά την ένδεια δύο και πλέον χρόνων, είναι τον τρόπο της εξαφάνισής μας;

Ως εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής, απέναντι στο δίλημμα της πανδημίας και της πείνας που απειλούν και οι δύο με τον δικό τους τρόπο την επιβίωση μας, η διέξοδος δεν είναι η επιλογή ενός από τα δύο, αλλά ο αγώνας ενάντια και στα δύο.»

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031