Sto Timoni

Τί έδειξαν τα «επαγγελματικά» τεστ του Euro NCAP;

Χρυσό “μετάλλιο” για το Ford Transit και αργυρό για το Ford Transit Custom στη δοκιμή συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας των δημοφιλέστερων Ευρωπαϊκών ελαφρών επαγγελματικών μοντέλων (Van) που διοργάνωσε o γνωστός ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP.

Τα Ford Transit και Ford Transit Custom διακρίθηκαν στην πρώτη αξιολόγηση των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας για van μοντέλα που πραγματοποίησε το Euro NCAP

Τα Ford Transit και Transit Custom είναι δύο από τα ασφαλέστερα van μοντέλα που πωλούνται σήμερα στη Ευρώπη, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό αξιολόγησης ασφάλειας οχημάτων Euro NCAP.

Στο πλαίσιο μιας νέας σειράς δοκιμών, ο οργανισμός Euro NCAP αξιολόγησε την απόδοση και αποτελεσματικότητα των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας σε 19 από τα δημοφιλέστερα van μοντέλα της Ευρώπης.

Στις δοκιμές αξιολογήθηκε το αυτόνομο σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης (AEB) που ενεργοποιείται όταν το όχημα πλησιάζει σε άλλα οχήματα, δικυκλιστές και πεζούς, καθώς και άλλα επιμέρους συστήματα, όπως η τεχνολογία διατήρησης του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, η λειτουργία αναγνώρισης ορίου ταχύτητας και το σύστημα παρακολούθησης της προσοχής του οδηγού.

Ford today announced the introduction of the new 5.0-tonne Transit derivative, offering customers a van or chassis cab rated to 5,000 kg GVM and available at Ford dealers from late November.

Το Ford Transit απέσπασε το Χρυσό Βραβείο για το πακέτο των διαθέσιμων τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας που το συνοδεύει, ενώ το Ford Transit Custom απέσπασε αντίστοιχα ένα Ασημένιο Βραβείο. Ο οργανισμός Euro NCAP αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια στο σύστημα AEB της Ford και αναγνώρισε, ως κορυφαία, την τεχνολογία Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection.

Το Transit κατέγραψε το μοναδικό σκορ “100%“ στο σύνολο των οχημάτων και λειτουργιών για το Traffic Sign Recognition. Το AEB σχολιάστηκε επίσης ως το καλύτερο σύστημα για την προστασία των δικυκλιστών.

Ασφάλεια και οικονομία

«Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους επαγγελματίες πελάτες όσον αφορά στην προστασία του προσωπικού τους αλλά και όσων μοιράζονται το δρόμο μαζί τους» δήλωσε ο Stuart Southgate, director, Safety Engineering, Ford Ευρώπης. «Είμαστε ευτυχείς που το Euro NCAP αναγνώρισε το εύρος και την αποτελεσματικότητα των τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας της Ford. Τα συστήματα αυτά προστατεύουν τους οδηγούς και είτε αποτρέπουν σοβαρά ατυχήματα, είτε περιορίζουν τις επιπτώσεις τους. Με τον τρόπο αυτό, οι προηγμένες τεχνολογίες μειώνουν τους τραυματισμούς και την ίδια στιγμή ελαχιστοποιούν το χρόνο εκτός λειτουργίας των οχημάτων λόγω εργασιών επισκευής.»

Το Euro NCAP χρησιμοποίησε τα ίδια κριτήρια για τη σύγκριση των χαρακτηριστικών ενεργητικής ασφάλειας σε κάθε van. Όλα τα οχήματα οδηγήθηκαν σε μία πίστα δοκιμών, φορτωμένα στο 50% του μέγιστου ωφέλιμου φορτίου τους ώστε τα αποτελέσματα να είναι αντιπροσωπευτικά της λειτουργίας τους σε πραγματικές συνθήκες.

Με τη βοήθεια προσομοιώσεων, αξιολογήθηκαν οι προειδοποιήσεις του οδηγού και ο τρόπος που επενεργεί το AEB όταν το van πλησιάζει σε σταθμευμένα ή αργά κινούμενα οχήματα, καθώς και όταν ένα προπορευόμενο όχημα φρενάρει απότομα. Το Euro NCAP αξιολόγησε επίσης την αντίδραση του συστήματος όταν ένα παιδί εμφανίζεται ξαφνικά στην πορεία του van, ή όταν δικυκλιστές και πεζοί διασχίζουν το δρόμο.

Πέρα από την προστασία των άλλων χρηστών των δρόμων, τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας των van οχημάτων καθώς και στην αποφυγή δαπανηρών επισκευών και υψηλού κόστους ασφάλισης, αποτρέποντας επικείμενες συγκρούσεις.

«Με δεδομένη την κυκλοφορία εκατομμυρίων van αυτοκινήτων στους Ευρωπαϊκούς δρόμους και την ταχεία ανάπτυξη της διαδικτυακής αγοράς/διανομής προϊόντων στις πόλεις μας, τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που τοποθετούνται στα επαγγελματικά οχήματα είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ασφάλειας για όλους τους χρήστες των δρόμων» δήλωσε ο Dr. Michiel van Ratingen, Secretary General, Euro NCAP.

Τα Transit και Transit Custom προσφέρουν μία πλήρη σειρά προηγμένων τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού, μεταξύ των οποίων τα συστήματα Intelligent Adaptive Cruise Control με Traffic Sign Recognition, Lane-Keeping System, Blind Spot Information System, και Active Park Assist.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031