Sto Timoni

Ράλλυ Ακρόπολις 2022: εκκίνηση σήμερα με μεγάλη γιορτή στο ΟΑΚΑ

Η μεγάλη στιγμή για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα, που είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν την πανηγυρική έναρξη της κορυφαίας διοργάνωσης του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη χώρα μας, του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022, έχει πλέον φτάσει. Το ραντεβού είναι για τις 7:30 σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, το οποίο θα φιλοξενήσει την περίφημη «υπερειδική», η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά από τα τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Ενώ από αύριο ξεκινά ξεκινά ο πραγματικός αγώνας στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, με 70 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Το αγωνιστικό ενδιαφέρον είναι, βέβαια, αλήθεια ότι δεν βρίσκεται στο ολυμπιακό στάδιο της Καλογρέζας. Αυτό που θα δούμε θα είναι ουσιαστικά ένα μικρής κλίμακας πάρτι, μία παρέλαση αστέρων, με τους κορυφαίους οδηγούς του κόσμου στο τιμόνι των επίσης κορυφαίων αυτοκινήτων τους. Μία παρέλαση που θα ξεκινήσει αρχικά πεζή ή με scooter για την αναγνώριση της ειδικά διαμορφωμένη – μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων πίστας – για να ακολουθήσει το αγωνιστικό σκέλος, στη διάρκεια του οποίου θα βλέπουμε δύο αυτοκίνητα να κινούνται παράλληλα εξαντλώντας τα περιθώρια που τους δίνουν οι κλειστές στροφές και οι σύντομες ευθείες, αλλά και πραγματοποιώντας κάποια μικρά άλματα στην ειδική γέφυρα.

Από κει και πέρα έχουμε να κάνουμε με έναν αγώνα που θα ξετυλιχθεί στα ελληνικά βουνά με την αρχή να γίνεται από το Λουτράκι και στη συνέχεια να περνάμε στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας σε παλιότερες, αλλά και νέες, ειδικές διαδρομές, με τις ομάδες να έχουν σαν βάση τους στη Λαμία. Τα σχόλια που έχουν γίνει για την επιλογή των διαδρομών είναι γενικά θετικά – και βέβαια μένει να δούμε το θέαμα, άλλοι από κοντά και άλλοι από μακριά. Θυμίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε με 70 συμμετοχές, που περιλαμβάνουν και τρεις κορυφαίες εργοστασιακές ομάδες.

Όσοι θελήσουν πάντως να νιώσουν την τον πυρετό του Rally Acropolis από κοντά και να πάρουν μία γεύση από τα χρώματα – και τα χώματα! – των ελληνικών βουνών θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται για τους θεατές από τους διοργανωτές.

Μεταξύ των ιδιαιτεροτήτων που θα πρέπει να επισημάνουμε για το αφεντικό αγώνα φετινό αγώνα είναι και τα περίφημα λαμπάκια το πράσινο και το κόκκινο – απόρροια της του εξηλεκτρισμού των αγώνων ράλλυ. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε – και – με υβριδικά πλέον αυτοκίνητα, τα οποία κινούνται βεβαίως κατά κύριο λόγο από κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά έχουν και μία σημαντική υποβοήθηση από ηλεκτροκινητήρα. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι διαθέτουν επίσης και μία ισχυρή μπαταρία.

Σε περίπτωση λοιπόν κάποιας μικρής ή μεγάλης εξόδου ενός αυτοκινήτου από το δρόμο – ή πολύ περισσότερο κάποιου ατυχήματος – στο αυτοκίνητο μπορούμε να πλησιάσουμε, να το αγγίξουμε και μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια μόνο εφόσον είναι αναμμένο το ειδικό πράσινο λαμπάκι. Σε περίπτωση που βλέπουμε να ανάβει το κόκκινο λαμπάκι σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή ρεύματος και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν απλώσουμε χέρι πάνω σε αυτό το όχημα.

Κατά τα άλλα κάποιες ειδικές θα μεταδοθούν από συγκεκριμένα τηλεοπτικά δίκτυα, κάποιες άλλες θα τις δούμε μόνο σε στιγμιότυπα ενώ επαναλαμβάνουμε ότι όποιοι θελήσουν να συνδυάσουν κάποια μικρή απόδραση από το κλεινόν άστυ με το θέαμα του Ράλλυ Ακρόπολις 2022 θα πρέπει να έχουν να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των διοργανωτών του αγώνα ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστα παρατράγουδα.

Το μήκος των ειδικών διαδρομών στο σύνολό τους φτάνει τα 303,3 χιλιόμετρα, ενώ τα αυτοκίνητα πρέπει να κινηθούν σε άλλα 888,07 χλμ. απλών διαδρομών – με το συνολικό μήκος του αγώνα να πλησιάζει τα 1.200 χιλιόμετρα.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031