Sto Timoni

Προηγμένα συστήματα οδικής ασφάλειας δοκιμάζει η Kia στην Ευρώπη

Βελτιωμένα συστήματα προειδοποίησης του οδηγού θα δοκιμάσει η  την επόμενη τριετία στο πλαίσιο του έργου Safety Priority Services με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης νέας νομοθεσίας της ΕΕ το 2025.

Πριν από δύο μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την έναρξη της ισχύος του νέου κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των οχημάτων που καθιστά υποχρεωτική την ύπαρξη μιας σειράς προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού (ADAS – Advanced Drivers Assistance Systems) για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Παράλληλα ο νέος κανονισμός θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για την έγκριση αυτοματοποιημένων οχημάτων και οχημάτων χωρίς οδηγό (αυτόνομη οδήγηση) στην ΕΕ. Ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω οι απαιτήσεις της νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό η Kia κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εξέλιξης νέων προηγμένων συστημάτων ADAS, προλαβαίνοντας τη νομοθεσία. Ανάμεσα στα συστήματα που θα δοκιμαστούν περιλαμβάνεται και η ενημέρωση του οδηγού σχετικά με την κατεύθυνση που κινείται όχημα εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι συχνό φαινόμενο ο οδηγός ακούγοντας τη σειρήνα να μην μπορεί να αντιληφθεί που βρίσκεται το εκάστοτε ασθενοφόρο ή περιπολικό κλπ.

Λεπτομέρειες σχετικά με τo project Safety Priority Services διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου της Kia:

«Η Kia διερευνά την ανάπτυξη και αξιολόγηση προηγμένων νέων συστημάτων προειδοποίησης εντός του οχήματος που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για κινδύνους οδήγησης χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, βασιζόμενη στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο συστημάτων προειδοποίησης οδηγού. Η δοκιμή αποτελεί μέρος του project Safety Priority Services, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η Ολλανδική κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, εν όψει της νέας νομοθεσίας της ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Σε συνεργασία με τις Hyundai, TomTom, ANWB, Inrix και Be-Mobile, η Kia διερευνά τη δυνατότητα προειδοποίησης των οδηγών ότι πλησιάζουν οχήματα έκτακτης ανάγκης. Με πολλούς οδηγούς να μην είναι βέβαιοι για την κατεύθυνση κίνησης τέτοιων οχημάτων όταν ακούσουν μια σειρήνα, το νέο σύστημα προειδοποίησης θα υποδεικνύει τον τύπο του οχήματος έκτακτης ανάγκης καθώς και την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζει. Το νέο σύστημα θα λειτουργούσε αρχικά με ασθενοφόρα πριν προστεθούν άλλοι τύποι οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η Kia προσπαθεί επίσης να αναπτύξει συστήματα και εφαρμογές που μπορούν να προειδοποιούν τους οδηγούς για πρόσθετους καθημερινούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων απροσδόκητων και δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων. Οι οδηγοί θα μπορούσαν να προειδοποιηθούν για την προσέγγιση οχημάτων που βρίσκονται σε λάθος δρόμο, για κλειστές λωρίδες κυκλοφορίας και για επερχόμενα μποτιλιαρίσματα που μπορεί να αποφευχθούν. Αυτό θα αυξήσει τις υπάρχουσες ειδοποιήσεις που είναι διαθέσιμες μέσω των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των οχημάτων Kia, όπως για εμπόδια στο δρόμο, οδικά έργα, ατυχήματα και αναμενόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ενώ τα ακριβή κριτήρια θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από την Ολλανδική κυβέρνηση, η Kia θα επιδιώξει να ενσωματώσει αυτές τις πρόσθετες προειδοποιήσεις στο υπάρχον σύστημα ψυχαγωγίας των οχημάτων της για την αποφυγή απόσπασης της προσοχής του οδηγού, με ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις που ενισχύουν την ασφάλεια. Οι προειδοποιήσεις δεν απαιτούν καμία εισαγωγή, διασφαλίζοντας ότι οι οδηγοί μπορούν να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, η Kia θα παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων NDW, ώστε να μπορεί να βελτιωθεί όπου χρειάζεται.

Ο Sjoerd Knipping, Vice-President Product and Marketing της Kia Europe, δήλωσε: «Πάντα αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των οχημάτων για τους πελάτες μας και άλλους χρήστες του δρόμου αναπτύσσοντας τις πιο πρόσφατες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας για τα οχήματά μας. Με τη συμμετοχή μας στο project για τις Υπηρεσίες Προτεραιότητας Ασφάλειας, προσβλέπουμε στην ανάπτυξη μιας νέας σειράς καινοτόμων συστημάτων προειδοποίησης που θα κάνουν την οδήγηση στην Ευρώπη ακόμα πιο ασφαλή».

Ο Mark Harbers, υπουργός Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων της Ολλανδίας, δήλωσε: “Το 98% των αυτοκινητιστών χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακές πληροφορίες κατά την οδήγηση. Επιπλέον, πιλοτικά συστήματα και projects δείχνουν ότι η παροχή προειδοποιήσεων κατά την οδήγηση έχει θετική επίδραση στην οδική ασφάλεια. Θα ήθελα να αγκαλιάσουμε αυτές τις ενέργειες και εξελίξεις, επειδή οι οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών, για παράδειγμα, δηλώνουν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα τέτοιες προειδοποιήσεις και βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτές. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε τώρα τη συνεργασία μας με έξι οργανισμούς και θα διασφαλίσουμε ότι παρέχουν με ασφάλεια τις σωστές πληροφορίες στους οδηγούς».

Το project Safety Priority Services θα διαρκέσει τρία χρόνια στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας αναμενόμενης νέας υποχρέωσης κοινής χρήσης δεδομένων που σχετίζονται με προειδοποιήσεις και η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το 2025.»

Οι κανόνες γενικής ασφάλειας όπως ανακοινώθηκαν προχθές:

Από σήμερα, τα νέα μέτρα που εισάγουν χαρακτηριστικά ασφαλείας για να βοηθήσουν τον οδηγό περιλαμβάνουν:

  • Για όλα τα οδικά οχήματα (δηλαδή αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία): ευφυές σύστημα ελέγχου της ταχύτητας, ανίχνευση οπισθοπορείας με κάμερα ή αισθητήρες, προειδοποίηση προσοχής σε περίπτωση υπνηλίας ή διάσπασης της προσοχής του οδηγού, καταγραφείς δεδομένων συμβάντος, καθώς και σήμα στάσης έκτακτης ανάγκης·
  • Για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά: Πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και αυτόματη πέδηση·
  • Για λεωφορεία και φορτηγά: τεχνολογίες για την καλύτερη αναγνώριση πιθανών τυφλών σημείων, προειδοποιήσεις για την πρόληψη συγκρούσεων με πεζούς ή ποδηλάτες και συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.

Οι κανόνες θα εφαρμόζονται πρώτα στους νέους τύπους οχημάτων από σήμερα και μετά, και σε όλα τα νέα οχήματα από τις 7 Ιουλίου 2024. Ορισμένα από τα νέα μέτρα θα επεκταθούν ώστε να καλύπτουν διάφορα είδη οδικών οχημάτων έως το 2029.

Περισσότερα για κανόνες γενικής ασφάλειας μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ

Σχετικά με την Kia Corporation

Η Kia (www.kia.com) είναι μια παγκόσμια εταιρεία κινητικότητας. Η Kia ιδρύθηκε το 1944 και για περισσότερα από 75 χρόνια παρέχει λύσεις κινητικότητας. Με 52.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, παρουσία σε περισσότερες από 190 αγορές και εγκαταστάσεις παραγωγής σε έξι χώρες, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά περίπου τρία εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Το σλόγκαν της εταιρείας – «Movement that inspires» – αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Kia να εμπνέει τους καταναλωτές μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031