Sto Timoni

Οι Κινέζοι είναι εδώ: η BYD ξεκινά πωλήσεις στην Ελλάδα

Στην Αμερική την γνωρίζουν ήδη καλά ενώ και στην Ευρώπη την μαθαίνουν, κυρίως χάρη στα ηλεκτρικά της λεωφορεία. Τώρα ήρθε και η σειρά της Ελλάδας να μάθει τι εστί Build Your Dreams (BYD): μια μεγάλη εταιρία από την Κίνα με δική της τεχνολογία μπαταριών, η οποία μάλιστα πριν κάποια χρόνια βρέθηκε στην πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως – και τώρα ξεκινά πωλήσεις και στην Ελλάδα.

Ας ξεκινήσουμε από το τι εστί «Χτίσε τα όνειρά σου» (ή, αν θέλετε, κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα, όπως μπορεί να αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση το Build Your Dreams). Πρόκειται για έναν κολοσσό με 40.000 μηχανικούς σε 11 ερευνητικά κέντρα, σε όλο τον κόσμο, ο οποίος ασχολείται πρωτίστως με την κατασκευή μπαταριών, την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και εντέλει και με την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων – και επιβατικών, και επαγγελματικών (ελαφρών και βαρέων φορτηγών, αλλά και λεωφορείων).

Η κινεζική εταιρία έχει μάλιστα δώσει το παρών και σε διαγωγισμό για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων από τη χώρα μας. Τώρα όμως ήρθε η ώρα η BYD να απευθυνθεί και στον απλό επαγγελματία, αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις με μια γκάμα επαγγελματικών μοντέλων.

Στο πλαίσιο αυτό είδαμε πριν μερικές μέρες να ξεκινά τη λειτουργία της η PNT CARS PANTOPIKOS – BYD, η πρώτη έκθεση της BYD στην Ελλάδα. Σε εγκαταστάσεις που καλύπτουν επιφάνεια δύο στρεμμάτων επί της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς (16ο χλμ. δίπλα στον πρώην Λαϊνόπουλο), φιλοξενούνται τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα της BYD. Πρόκειται για το ETP3, το ηλεκτρικό ελαφρό επαγγελματικό van ωφέλιμου φορτίου 780 κιλών και το ETM6, το ηλεκτρικό φορτηγό μικτού βάρους 7,5 τόνων, μοναδική πρόταση στην κατηγορία του, ιδανικό για αστικές διανομές και μεταφορές με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η παρουσία του του Isbrand Ho, Γενικού Διευθυντή Επαγγελματικών Οχημάτων της BYD Europe στην τελετή των εγκαινίων έδωσε σίγουρα μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκκίνηση της δραστηριότητας αυτής. Σε σύντομη παρουσίασή του, ο κ. Ho τόνισε ότι η BYD είναι ο πρώτος και μοναδικός τεχνολογικός κολοσσός παγκοσμίως που προσεγγίζει σφαιρικά και σε κάθε παράμετρό της την ηλεκτροκίνηση, ως τη πλέον ενδεδειγμένη λύση για τα προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Το τεκμηρίωσε δε αυτό τονίζοντας ότι η BYD δεν εστιάζει μόνο στην κατασκευή αποκλειστικά plug-in υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Δραστηριοποιείται και στην έρευνα, ανάπτυξη και κατασκευή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, προηγμένων ηλεκτρονικών ειδικά για «πράσινες» ενεργειακές λύσεις και συστημάτων ηλεκτροκίνητων υπέργειων  σιδηροδρόμων μονής τροχιάς (MonoRail, SkyRail), για χρήση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

Ειδικά για τα πάσης φύσης ηλεκτρικά οχήματα, ο Ho ανέλυσε τη στρατηγική «7+4» της BYD, που στοχεύει στην αντικατάσταση όλων των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με αμιγώς ηλεκτρικά. Το όνομα της στρατηγικής αντιπροσωπεύει επτά τομείς ευρείας χρήσης (επιβατικά αυτοκίνητα, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών διαδρομών, ταξί, οχήματα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οχήματα εργοταξίων και μεταφορών) και τέσσερις πιο εξειδικευμένους (λατομεία, λιμάνια, εργοστάσια, αεροδρόμια).

Ο Isbrand Ho ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο: η BYD, με παρουσία των ηλεκτρικών οχημάτων της σε περισσότερες από 70 χώρες και 400 μεγαλουπόλεις παγκοσμίως, έχει ήδη συμβάλλει μέχρι σήμερα στην εξοικονόμηση περίπου 12 εκατομμυρίων τόνων ρύπων CO2, σε όλο τον πλανήτη!

Απώτερος στόχος της BYD, με εταιρικό όραμα «Τεχνολογικές Καινοτομίες για μία Καλύτερη Ζωή», η ανάπτυξη και εξέλιξη προϊόντων που θα συμβάλλουν στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου.

Σε σχέση με την γκάμα των πλήρως ηλεκτρικών επαγγελματικών μοντέλων, τώρα, πλήρη τιμοκατάλογο δεν έχουμε στα χέρια μας, αλλά η εταιρία ανακοίνωσε την τιμή του μοντέλου από το οποίο αναμένει τις περισσότερες πωλήσεις. Ο λόγος για το panel van ETP3: η τιμή του είναι €34.820 (συν ΦΠΑ). Το όχημα επιδοτείται με το μέγιστο ποσό (€ 8.000) από το “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”. Στην επιδότηση αυτή μπορούν να προστεθούν ακόμα € 1.000 αν υπάρξει απόσυρση παλιού αυτοκινήτου και επιπλέον € 4.000 αν η έδρα του αγοραστή βρίσκεται σε νησί.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031