Sto Timoni

Ετοιμάζεται να ανοίξει τα εργοστάσιά της η Fiat;

Τα εργοστάσια αυτοκινήτων δεν μπορούν να μείνουν κλειστά για πάντα. Πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζουν και πάλι αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει με τη σειρά τους να φτάσουν στην αγορά. Το ποια αγορά θα είναι αυτή – και πόσο μεγάλη θα είναι – αποτελεί από μόνο του ένα ερώτημα. Το βέβαιο είναι ότι καθώς τα εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ανήκουν σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες παίρνουν ξανά, έστω και σιγά-σιγά, μπρος, η Ευρώπη φαίνεται να μένει πίσω.

Η ανακοίνωση λοιπόν που έδωσε στη δημοσιότητα η Fiat Chrysler Automobiles (FCA), έχει τίτλο “H Fiat Chrysler Automobiles θέτει σαν προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων της” εκφράζει με τον δικό της τρόπο – είναι αλήθεια – κάποια υποβόσκουσα ανησυχία για αυτήν την υστέρηση. Σε αυτήν γίνεται λόγος για τη συμφωνία που έχει έγινε με τα συνδικάτα εργαζομένων, ώστε κατά την επανέναρξη της παραγωγής να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής και να προστατευθεί αποτελεσματικά η υγεία των εργαζομένων.

Το πότε θα συμβεί αυτό δεν διευκρινίζεται.  Φαίνεται όμως, από τη διατύπωση του κειμένου, ότι ενδεχομένως να μην έχει εκλείψει πλήρως ο κίνδυνος τότε. Όπως επίσης δεν διευκρινίζεται για ποιες μονάδες γίνεται λόγος – διότι η FCA δεν βρίσκεται μόνο στην Ιταλία ούτε και μόνο στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση επικεντρώνεται στη μέριμνα για την εκπαίδευση των εργαζομένων, που θα πρέπει να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του Covid-19 αλλά και να γνωρίζουν τα μέτρα προστασίας του, ενώ γίνεται λόγος και για απολυμάνσεις.

Η σχετική ανακοίνωση της FCA έχει ως εξής:

«Η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) υπέγραψε συμφωνία με τα συνδικάτα εργαζομένων, η οποία περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την προστασία της υγείας του προσωπικού μόλις ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία των μονάδων παραγωγής που διεκόπη λόγω της πανδημίας του COVID-19. Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και για το προσωπικό των προμηθευτών που θα εισέρχεται στις εγκαταστάσεις της FCA. Η λειτουργία των μέτρων θα παρακολουθείται, τόσο από την εταιρεία, όσο και από τα συνδικάτα.

Ο κ. Pietro Gorlier, COO της FCA για την περιοχή ΕΜΕΑ, δήλωσε σχετικά: «Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την FCA. Ξεκινώντας με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων ασφαλείας από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, εργαστήκαμε με ειδικούς και τα συνδικάτα, των οποίων εκτιμώ απεριόριστα τη συνεργασία, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τα μέτρα και να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας. Φυσικά η αποτελεσματική λειτουργία των βιομηχανικών μας δραστηριοτήτων είναι κρίσιμη για την εταιρεία μας –όπως άλλωστε δείχνει και το 3ετες πλάνο μας για επενδύσεις της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιταλία- αλλά πάντα θα βάζουμε στην 1η θέση την ασφάλεια των εργαζομένων μας».

Απολύμανση ενημέρωση και εκπαίδευση

Οι κατευθύνσεις που επιβεβαιώνονται με τη συμφωνία, εστιάζουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19 και την εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών του Ομίλου σε όλο τον κόσμο. Η επάρκεια και αποτελεσματικότητά τους επιβεβαιώθηκε από σειρά ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του Καθηγητή Roberto Burioni του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, ο οποίος ειδικεύεται στην ανάλυση μέτρων προφύλαξης για την καταπολέμηση πανδημιών.

Ειδικότερα, επιπρόσθετα των ενεργειών καθαρισμού και απολύμανσης των εργοστασίων και των γραφείων, ενέργειες που θα επαναληφθούν και πριν την επανεκκίνηση της παραγωγής, η FCA θα εφοδιάσει όλες τις θέσεις εργασίας και τους κοινόχρηστους χώρους με κατάλληλα απολυμαντικά προϊόντα. Παράλληλα η συμφωνία περιλαμβάνει τη διανομή ενημερωτικού υλικού το οποίο θα λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, οδηγίες για την προσωπική υγιεινή, τη χρήση των κοινόχρηστων συσκευών και χώρων και την σωστή χρήση των ανελκυστήρων.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν οδηγίες για το πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του COVID-19 και να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα σε έκτακτες ανάγκες. Με την επανεκκίνηση των λειτουργιών επιπλέον εκπαιδεύσεις θα είναι διαθέσιμες μέσω των καναλιών επικοινωνίας του Ομίλου (e-learning, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κτλ.). Τέλος η εταιρεία θα εφοδιάσει κάθε εργαζόμενο με ένα πλήρες σετ μέσων προσωπικής προστασίας, το οποίο θα χρησιμοποιείται και  θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συμφωνία προβλέπει αυστηρούς ελέγχους στις εισόδους όλων των χώρων της εταιρείας, με συγκεκριμένο πρωτόκολλο προστασίας της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα οι χώροι εργασίας θα οργανωθούν εκ νέου και θα συνεχιστεί η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι με στόχο την περιορισμένη φυσική παρουσία των εργαζόμενων στα γραφεία. Τέλος οι χώροι εστίασης στις εγκαταστάσεις του Ομίλου θα επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους ώστε να μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται την ίδια στιγμή στο χώρο, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης του χώρου και μετά το πέρας της βάρδιας του κάθε εργαζόμενου.»

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930