Sto Timoni

Για την πανδημία χρειάζονται και αυτοκίνητα…

Μικρές και μεγάλες προσφορές από εταιρίες αυτοκινήτων, άλλοτε πιο ουσιαστικές και άλλοτε πιο συμβολικές, έρχονται να ενισχύσουν υπηρεσίες και φορείς που στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19 δίνουν τη μάχη.

Έχοντας ήδη κάνει λόγο για κάποιες κινήσεις που ήδη έγιναν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εν Ελλάδι αντιπροσωπείες τους, αλλά και στα παιχνίδια με αντικείμενο το αυτοκίνητο που προτείνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλοντας να διευκολύνουν τους γονείς στην απασχόληση των παιδιών, προχωρούμε σε μια δεύτερη καταγραφή ποικίλων προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι προσφορές αυτές ξεκινούν από τη διάθεση μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων σε αντίστοιχες υπηρεσίες και φτάνουν μέχρι την παράταση εγγύησης, για τη διευκόλυνση των κατόχων αυτοκινήτων να παραμείνουν σπίτι τους αυτές τις μέρες.

ΙΧ αυτοκίνητα, ελαφρά φορτηγά, λεωφορεία και ένας τράκτορας

“Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο”: Με αυτό το σύνθημα η Toyota, σε συνεργασία με το δίκτυό της σε όλη τη χώρα, στηρίζει τo κοινωνικό πρόγραμμα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), «Βοήθεια στο Σπίτι». Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών η Toyota Hellas προσφέρει στους Δήμους 150 αυτοκίνητα για τις υπηρεσίες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, για όλο το χρονικό διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Τα οχήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει η Αυτοδιοίκηση σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα μετακίνησης των καταρτισμένων Στελεχών και Επιστημόνων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και σε δύσβατες περιοχές (σε ‘Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία, Θράκη, αλλά και σε ακριτικά νησιά όπως η Τήλος, η Λέρος κλπ.)

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο όμιλος Σαρακάκη που εκπροσωπεί στη χώρα μας μεγάλους κατασκευαστές οχημάτων, όπως οι Honda, Mitsubishi, Volvo, Komatsu, Massey Ferguson κ.ά. και έθεσε στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μία σειρά οχημάτων για τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων αρχών. Πρόκειται για ένα λεωφορείο Volvo Irizar 51 θέσεων και ένα φορτηγό (τράκτορα) Volvo FH16 600 ίππων (μεικτού βάρους 40 τόνων). Επίσης, έθεσε στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιβατικά αυτοκίνητα Honda & Mitsubishi, αλλά και δίκυκλα Honda για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των κινητών συνεργείων.

Ενώ η KOSMOCAR, εισαγωγέας των Volkswagen, Audi, Skoda, Bentley και Ducati στην Ελλάδα, παραχώρησε για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των υπηρεσιών υγείας ένα καινούριο, εξοπλισμένο ασθενοφόρο Volkswagen Crafter. Παράλληλα, έθεσε στη διάθεση των αλυσίδων εμπορίας τροφίμων (super markets) έναν αριθμό επαγγελματικών οχημάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για delivery τροφίμων και άλλων αγαθών πρώτης ανάγκης. Πέραν αυτών, έθεσε στη διάθεση του ΕΟΔΥ επιβατικά αυτοκίνητα για να χρησιμοποιηθούν από τα κινητά συνεργεία λήψης δειγμάτων.

Τέλος, η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, (Yamaha, Porsche, Sixt, Μοτοδίκτυο), έθεσε στη διάθεση της Πολιτείας και των Δήμων επιβατικά οχήματα, vans και μοτοσικλέτες για να χρησιμοποιηθούν όπως και όπου οι ανάγκες το απαιτούν, αναλαμβάνοντας τη συνολική φροντίδα και συντήρηση των οχημάτων αυτών.

Η ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ ΑΕ, αντιπροσωπεία της Renault & της Dacia, προκειμένου να ενισχύσει την υπηρεσία «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Περιστερίου, προχώρησε στην παραχώρηση δύο αυτοκινήτων, ενός Renault CLIO και ενός Dacia DOKKER, για να διευκολύνει τις μετακινήσεις του προσωπικού που στελεχώνει το πρόγραμμα. Ο Δήμος Περιστερίου, ο 3ος πολυπληθέστερος Δήμος της Αττικής, έχει εντάξει στις τακτικές δράσεις του για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου – και όχι μόνο για την συγκεκριμένη περίοδο – το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες, και περιλαμβάνει την παροχή κατ’ οίκον υπηρεσιών που σχετίζονται με τις ειδικότητες του Κοινωνικού Λειτουργού, του Νοσηλευτή, καθώς και υπηρεσίες οικογενειακής βοήθειας.

Από την πλευρά της, η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) επεκτείνει την εγγύηση όλων των αυτοκινήτων Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Abarth και Fiat Professional, των οποίων η ισχύς λήγει κατά την περίοδο των μέτρων περιορισμού της κίνησης, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Η διάρκεια της επέκτασης είναι ένας μήνας μετά την «επίσημη» λήξη των έκτακτων μέτρων. Η παραπάνω επέκταση ισχύει τόσο για ήδη προγραμματισμένες επισκευές εγγύησης, καθώς και για νέες ανάγκες που πιθανώς θα προκύψουν στο παραπάνω διάστημα.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών της FCA βρίσκεται ήδη στη διάθεση του κοινού το οποίο μπορεί να προγραμματίσει τις όποιες ανάγκες συντήρησης ή επισκευής του οχήματος του. Σε κάθε περίπτωση για την ταχύτερη εξυπηρέτηση συνιστάται η επικοινωνία του πελάτη με το σημείο εξυπηρέτησης (Εξουσιοδοτημένο Δίκτυο). Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι διαθέσιμα στις επίσημες ιστοσελίδες των μαρκών.

Τέλος, η Automotivo Α.Ε.Β.Ε., μέλος του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Διανομέων και Επισκευαστών Renault & Dacia, δώρισε 500 ιατρικές μάσκες στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Αντιμετώπιση της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τώρα, αν περάσουμε τα σύνορα της χώρας μας, πέρα από τις προσφορές στις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί βλέπουμε την Ford Motor Company να εξαγγέλλει τώρα δύο νέες συλλογικές δράσεις. Η πρώτη είναι η “COVID-19 Donation Match”, στο πλαίσιο της οποίας  σε συνεργασία με το φιλανθρωπικό ταμείο της, Ford Fund, η εταιρεία συνεισφέρει 500.000 δολάρια σε προγράμματα που θα βοηθήσουν τις κοινότητες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Η δεύτερη δράση αφορά το πρόγραμμα εικονικού εθελοντισμού “Read and Record”, με το οποίο η εταιρεία καλεί του εργαζομένους της από όλο τον κόσμο που βρίσκονται σε καραντίνα, να αναρτήσουν βίντεο με τους ίδιους να διαβάζουν ένα παιδικό βιβλίο στη μητρική γλώσσα τους – προσφέροντας έτσι μία δημιουργική απασχόληση για γονείς και παιδιά που απέχουν από το σχολείο.

The Ford Fund website (www.fordfund.org/covid19) offers information on volunteering and donating to nonprofit groups along with free online activities for those at home during the COVID-19 pandemic, while the Fund’s new “Read and Record” virtual volunteering project lets employees record and submit videos reading children’s books in their own language.

H Nissan, από την πλευρά της, κατασκευάζει με 3D εκτύπωση ασπίδες προσώπου προστασίας, στην μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, στο Nashville των Η.Π.Α. Η η Nissan North America ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χρησιμοποιεί την διαθέσιμη τεχνογνωσίας της για την εκτύπωση του εξοπλισμού, που θα δωρίσει στα τοπικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και στο προσωπικό τους που εργάζεται στην πρώτη γραμμή.

Η παραγωγική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο εργοστάσιο Smyrna, καθώς και στο εργοστάσιο συναρμολόγησης κινητήρων του Decherd. Η Nissan εκτιμά κατασκεύασε περίπου 3.000 ασπίδες μέχρι τις 3 Απριλίου και συνεχίζει να «εκτυπώνει», με ρυθμό 1.000 τεμαχίων τη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι η Nissan έχει αναστείλει την παραγωγή οχημάτων, όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ανώτερη Διευθύντρια Φιλανθρωπικών Δραστηριοτήτων της Nissan North America, Parul Bajaj, δήλωσε : “Η Nissan είναι υπερήφανη που βρίσκεται στο Tennessee, αξιοποιώντας το πνεύμα καινοτομίας μας για να βοηθήσουμε τους τοπικούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που χρειάζονται άμεσα επιπλέον προστατευτικό εξοπλισμό. Χαιρόμαστε που οι 3D εκτυπωτές μας προσφέρουν τέτοιο βαθμό κατασκευαστικής ευελιξίας, που μας επιτρέπει να βοηθήσουμε στην προστασία των ατόμων που εργάζονται στην ιατρική κοινότητα”.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930