Sto Timoni

Spectre: η πρώτη ηλεκτρική Rolls-Royce είναι γεγονός

Το πρώτο ultra-luxury & πλήρως ηλεκτρικό super coupe παγκοσμίως είναι για τους ανθρώπους της Rolls-Royce, το ολοκαίνουργιο δίθυρο και τετραθέσιο μοντέλο Spectre. Ως συνεχιστής της πορείας της Phantom Coupe στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης, η Rolls-Royce Spectre αποτελεί αναμφίβολα ένα μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της φημισμένης εταιρίας που θέλει μέχρι το τέλος του 2030 να έχει εξηλεκτρίσει ολόκληρη τη γκάμα των μοντέλων της.

Μεγάλη μέρα για τη Rolls-Royce η χθεσινή, Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, καθώς το φως της δημοσιότητας έπεσε πάνω στο πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της φημισμένης «υπερ-πολυτελούς» εταιρίας. Ο λόγος για τη Rolls-Royce Spectre, ένα υπερπολυτελέστατο και εντυπωσιακό σε όγκο και εμφάνιση ηλεκτροκίνητο coupe, με το οποίο – εκτός των άλλων – λέγεται ότι εκπληρώνεται η «προφητεία» του Charles Rolls, ενός από τους ιδρυτές της μάρκας, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα είχε κάνει λόγο για την έλευση της ηλεκτροκίνησης!

Η Spectre είναι χτισμένη πάνω στην “Αρχιτεκτονική της Πολυτέλειας” – το εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίνιο χωροδικτύωμα της μάρκας. Για τη Spectre, οι μηχανικοί της Rolls-Royce έκαναν την δομή του κατά 30% πιο άκαμπτη από οποιαδήποτε προηγούμενη Rolls-Royce, χάρη στα ειδικά κατασκευασμενα τμήματα εξηλασμένου αλουμινίου και την ενσωμάτωση της μπαταρίας στη δομή του αυτοκινήτου. Η ευελιξία της αρχιτεκτονικής επέτρεψε επίσης στους μηχανικούς να τοποθετήσουν το δάπεδο στα μισά της απόστασης μεταξύ της βασικής δομής και του κατοφλιού εισόδου και όχι πάνω ή κάτω από αυτά. Έχει δημιουργηθεί επίσης ένα κανάλι για την καλωδίωση και τις σωληνώσεις ελέγχου του κλιματισμού μεταξύ της μπαταρίας και του δαπέδου, με την μπαταρία τοποθετημένη από κάτω, παρέχοντας ένα ομαλό προφίλ.

Όμως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που βλέπετε στις φωτογραφίες είχαν προηγηθεί 2,5 εκατ. χιλιόμετρα δοκιμών, που ισοδυναμούν με χρήση του οχήματος για 400 χρόνια (!) και την υπό εξέλιξη Spectre να φτάνει σε απόσταση μόλις 55 χιλιομέτρων από τον Αρκτικό Κύκλο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το νέο μοντέλο θα έχει αυτονομία 520 km, με το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης να προσφέρει ισχύ 585 PS και ροπή 900 Nm, η Rolls-Royce Spectre αναμένεται να υλοποιεί εύκολα τη γνωστή επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 4,5’’, στοιχείο που τη φέρνει στα όρια των supercars, ενώ η μέγιστη τελική ταχύτητα δεν έχει ανακοινωθεί. Η τελευταία βέβαια θα έχει ούτως η άλλως ενδεικτικό χαρακτήρα, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις, και για λόγους ασφάλειας, αλλά και για λόγους διαφύλαξης της αυτονομίας υπάρχει ο γνωστός «κόφτης» που την περιορίζει.

Μεταξύ των ενδιαφερουσών τεχνικών λεπτομερειών συναντάμε και την ανάρτηση τύπου Planar, με τις αντιστρεπτικές ράβδους να μπορούν να αποσυνδεθούν, επιτρέποντας σε κάθε τροχό του αυτοκινήτου να ενεργεί ανεξάρτητα. Ενώ καθώς ζούμε στην εποχή της μικροηλεκτρονικής η Rolls-Royce έχει εξοπλίσει τη Spectre με ένα σύστημα «Αποκεντρωμένης Νοημοσύνης» που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ περισσότερων από 1.000 λειτουργιών του οχήματος, αναβαθμίζοντας περαιτέρω την ποιότητα κύλισης της μάρκας.

Η Rolls-Royce Spectre διαθέτει επίσης τη νέα ψηφιακή αρχιτεκτονική SPIRIT, που αφενός μεν διαχειρίζεται τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, αφετέρου δε ενσωματώνεται στην εφαρμογή Whispers της μάρκας, επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη της να αλληλεπιδρά με το αυτοκίνητό του από απόσταση και να λαμβάνει live πληροφορίες από τους ειδικούς του εταιρίας.

Αυστηρά τετραθέσια, η Rolls-Royce Spectre διαθέτει δύο μόνο πόρτες που ανοίγουν ανάποδα (suicide doors) κατά την παράδοση της εταιρίας.

Σε σχέση τώρα με το design, η Rolls-Royce διατείνεται ότι αυτό είναι εμπνευσμένο από τους χώρους της υψηλής ραπτικής, της θάλασσας (βλ. πολυτελή σκάφη), της μοντέρνας γλυπτικής και της σύγχρονης τέχνης. Το πώς κρίνει κανείς το αποτέλεσμα είναι βέβαια υποκειμενικό ζήτημα, αυτό πάντως που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι το γεγονός ότι με συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης Cd=0,25 η Spectre είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο που κατασκεύασε ποτέ η μάρκα.

Το μήκκος της Rolls-Royce Spectre είναι “αξιοσέβαστο” και φτάνει τα 5453 mm, το πλάτος επίσης – 2080 mm, το ύψος φτάνει τα 1559 mm, ενώ εντυπωσιακό είναι και το μεταξόνιο 3210 mm. Η διάμετρος του κύκλου στροφής φτάνει τα 12,7 m ενώ το βάρος του άδειου αυτοκινήτου φτάνει τα 2975 kg!

Στην αγορά η πρώτη ηλεκτρική Rolls-Royce αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2023.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031