Sto Timoni
Νέο Opel Astra

Νέο Opel Astra: νέα γενιά – για πρώτη φορά και plug-in υβριδικό

Η Opel αποκάλυψε σήμερα τη νέα, έκτη γενιά του Astra. Η ιστορία του bestseller της Opel ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια με τον απόγονο του Kadett. Με το νέο Astra του 2021, η Opel ανοίγει τώρα ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του compact μοντέλου, αφού το νέο Opel Astra θα είναι διαθέσιμο και με ηλεκτροκίνηση, ως plug in hybrid και μάλιστα σε δύο επίπεδα απόδοσης. Επιπλέον, το νέο Opel Astra θα διατίθεται και σε εκδόσεις με αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel σε συνδυασμό με εξατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ή οκτατάχυτο αυτόματο.

Το Opel Astra θα λανσαριστεί φέτος σε σπορ πεντάθυρη έκδοση με χαμηλωμένο αμάξωμα αλλά περισσότερους χώρους συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Με μήκος 4.374 mm και πλάτος 1.860 mm, προσφέρει τις ιδανικές διαστάσεις για την καρδιά της συμπαγούς κατηγορίας.

Νέο Opel Astra: νέα γενιά - για πρώτη φορά και plug-in υβριδικό

Χάρη στον πολύ κοντό εμπρός πρόβολο, το νέο Astra είναι μόλις 4.0 mm μακρύτερο από το προηγούμενο μοντέλο, παρά το αυξημένο μεταξόνιο των 2.675 mm (+13 mm). Πέρα από το μυώδες και γεμάτο αυτοπεποίθηση παρουσιαστικό του, ο πρακτικός χώρος αποσκευών του νέου Astra με προσαρμοζόμενο πάτωμα εξακολουθεί να προσφέρει χωρητικότητα 422 λίτρων.

  • Τολμηρή και καθαρή σχεδίαση με το “Vizor”, τη νέα μάσκα της Opel, και προαιρετικό δίχρωμο φινίρισμα
  • Πλήρως ψηφιακό ταμπλό Pure Panel με μεγάλες οθόνες και διαισθητικά χειριστήρια
  • Αποδοτικοί κινητήρες με 6-τάχυτο μηχανικό και 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
  • Σύγχρονο σύστημα φώτων Intelli-Lux LED Pixel Light με 168 στοιχεία LED
  • Πολυάριθμα αυτοματοποιημένα συστήματα υποστήριξης για υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άνεσης
  • Εργονομικά καθίσματα με πιστοποίηση AGR, προαιρετικά με επένδυση από δέρμα και Alcantara
  • Σχεδίαση, εξέλιξη και παραγωγή στην έδρα της Opel στη Γερμανία

Η νέα γενιά σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε στην έδρα της Opel στο Rüsselsheim όπου θα ξεκινήσει και η παραγωγή φέτος το φθινόπωρο.

Όπως ο προκάτοχός του που λανσαρίστηκε το 2015, το νέο μοντέλο φέρνει καινοτομίες στη συμπαγή κατηγορία, μέχρι πρότινος γνωστές στους πελάτες από ακριβότερα οχήματα. Για παράδειγμα, το Astra μπορεί να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα: η πιο εξελιγμένη έκδοση του προσαρμοζόμενου συστήματος φώτων Intelli-Lux LED Pixel προέρχεται από τη ναυαρχίδα της Opel, Insignia και, με 168 στοιχεία LED, είναι μία πρωτοποριακή πρόταση για τη συμπαγή και μεσαία κατηγορία.

Νέο Opel Astra: νέα γενιά - για πρώτη φορά και plug-in υβριδικόΤο εσωτερικό της νέας γενιάς Astra θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα άλμα στο χρόνο. Με το πλήρως ψηφιακό ταμπλό Pure Panel, τα αναλογικά όργανα γίνονται παρελθόν. Αντί αυτών, η νέα διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI) με φρέσκα, μοντέρνα γραφικά προσφέρει στους πελάτες μία ξεκάθαρη, πιο διαισθητική εμπειρία. Οι επιβάτες μπορούν να διαχειρίζονται τις λειτουργίες του νέου Astra μέσω μεγάλων οθονών αφής, όπως ένα smartphone. Οι σχεδιαστές και μηχανικοί της Opel έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να διασφαλίσουν ότι ο οδηγός λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και έχει στη διάθεσή του όλες τις επιλογές χωρίς επιβάρυνση με περιττά δεδομένα ή λειτουργίες. Επιπλέον, βασικές ρυθμίσεις όπως ο έλεγχος κλιματισμού εξακολουθούν να γίνονται μέσω φυσικών διακοπτών και μπουτόν.

Τυπικό χαρακτηριστικό Opel είναι επίσης η εξαιρετική άνεση που προσφέρουν τα καθίσματα του νέου συμπαγούς μοντέλου. Τα εμπρός καθίσματα που έχουν εξελιχθεί εσωτερικά, φέρουν πιστοποίηση AGR (“Aktion Gesunder Rücken e.V.”) και με την εξαιρετική εργονομία τους εξασφαλίζουν ιδιαίτερη άνεση, κυρίως σε μεγάλα ταξίδια. Ο οδηγός υποστηρίζεται από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, που περιλαμβάνουν από το head-up display μέχρι το ημιαυτόματο Intelli-Drive 2.0 και την κάμερα 360 μοιρών Intelli-Vision.

Νέο Opel Astra: νέα γενιά - για πρώτη φορά και plug-in υβριδικό«Το νέο Astra – ένα νέο Blitz γεννιέται! Με συναρπαστική σχεδίαση και κορυφαία τεχνολογία. Εξηλεκτρισμένο και άκρως αποδοτικό, για τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές ρύπων, κάνει την είσοδό του σε μία νέα εποχή. Το Astra υλοποιείται με απόλυτη ακρίβεια μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Είμαστε σίγουροι ότι η επόμενη γενιά Astra έχει όλα τα προσόντα για να εξελιχθεί σε ένα ακόμα bestseller και να προσελκύσει πολλούς νέους πελάτες στη μάρκα» δήλωσε ο CEO της Opel, Michael Lohscheller.

Νέα ερμηνεία της τολμηρής και καθαρής σχεδιαστικής φιλοσοφίας Opel

Μετά τα Mokka, Crossland και Grandland SUV, το νέο Astra είναι το πρώτο hatchback της Opel που αποτυπώνει την τολμηρή και καθαρή σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας. Το Opel Vizor (το νέο πρόσωπο της μάρκας που είδαμε για πρώτη φορά στο Mokka ως κεντρικό εξωτερικό σχεδιαστικό στοιχείο) ακολουθεί το σχέδιο της πυξίδας (Opel Compass) όπου οι κάθετοι και οι οριζόντιοι άξονες – η έντονη πτυχή στο καπό και τα φώτα ημέρας σε σχήμα φτερού – διασταυρώνονται με το λογότυπο Opel Blitz στη μέση. Το Vizor εκτείνεται κατά μήκος του εμπρός τμήματος, αυξάνει οπτικά το πλάτος του νέου Astra και ενσωματώνει έξυπνα τεχνολογίες όπως οι πολύ λεπτοί προβολείς Intelli-Lux LED και η εμπρός κάμερα του συστήματος Intelli-Vision. Παρατηρώντας το αυτοκίνητο από το πλάι, η νέα γενιά Astra δείχνει ιδιαίτερα δυναμική χάρη στην έντονη προς τα εμπρός κλίση της κολόνας C.

Στο πίσω τμήμα, το Opel Compass επαναλαμβάνεται με το κεντρικά τοποθετημένο Blitz, το κάθετα ευθυγραμμισμένο και ψηλά τοποθετημένο φως φρένου και τα πίσω φώτα (ενεργειακά αποδοτικά LED, όπως σε όλα τα εξωτερικά φώτα). Το λογότυπο του κεραυνού (Blitz) κάνει και χρέη χειρολαβής της πίσω πόρτας, που κατασκευάζεται από προηγμένο συνθετικό υλικό. Η τεχνολογία αυτή, πέρα από τα πλεονεκτήματα ελαφρού βάρους και ακαμψίας, επιτρέπει τη δημιουργία σχεδιαστικών λεπτομερειών με υψηλή ακρίβεια, όπως τα ιδιαιτέρως λεπτά πίσω φώτα.

Νέο Opel Astra: νέα γενιά - για πρώτη φορά και plug-in υβριδικό«Το νέο Astra αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό, επόμενο βήμα στο νέο σχεδιαστικό προσανατολισμό μας» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Σχεδίασης Mark Adams. «Με το τολμηρό πρόσωπο Vizor, μυώδεις θόλους τροχών και απέριττες επιφάνειες, το νέο Astra διαθέτει μία πολύ σπορ και γεμάτη αυτοπεποίθηση προσωπικότητα. Το εσωτερικό κάνει επίσης ένα τολμηρό βήμα στο μέλλον. Το έντονα οδηγοκεντρικό cockpit με τις ενιαίες κρυστάλλινες επιφάνειες του νέου Pure Panel υπόσχεται μία εντελώς νέα, συναισθηματική εμπειρία στους πελάτες.»

Επόμενη γενιά ψηφιακού Pure Panel με ενιαίες κρυστάλλινες επιφάνειες

Η ίδια Γερμανική ακρίβεια εφαρμόζεται σε όλο το εσωτερικό όπου το στοιχείο που ξεχωρίζει περισσότερο είναι η επόμενη γενιά του Pure Panel, που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στο Mokka. Αυτό το εκτεταμένο ψηφιακό ταμπλό (προαιρετικά με ενιαίες κρυστάλλινες επιφάνειες) περιλαμβάνει δύο οθόνες 10 ιντσών, αρμονικά ενσωματωμένες – μαζί με τον πλαϊνό αεραγωγό του οδηγού – σε οριζόντια μορφή. Χάρη σε μια επίστρωση που αποτρέπει τις ανακλάσεις προς το παρμπρίζ, καταργήθηκε το συμβατικό κάλυμμα οθονών, αναδεικνύοντας έτσι, ακόμα περισσότερο το high-tech στοιχείο σε σχέση με τη μορφή και τη λειτουργικότητα.

Καθώς τα φυσικά χειριστήρια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο έχοντας πλέον τη μορφή περίτεχνα κατασκευασμένων μπουτόν, το Pure Panel πετυχαίνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ ψηφιοποίησης και διαισθητικής λειτουργίας, απαλλαγμένο από ενοχλητικά οπτικά ερεθίσματα και χωρίς την ανάγκη για υπομενού. Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη για καλώδια, αφού η νέα γενιά συστημάτων multimedia infotainment με συνδεδεμένες υπηρεσίες – που μπορούν να ελέγχονται μέσω φωνητικών εντολών στη φυσική γλώσσα και μέσω αφής – μπορούν να συνδέονται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις μοντέλων με ασύρματα Apple CarPlay και Android Auto μέσω συμβατών smartphones.

Δυναμική αλλά άριστα ελεγχόμενη συμπεριφορά, Γερμανική αξιοπιστία στο φρενάρισμα και την ευστάθεια

Το νέο Astra βασίζεται στην τρίτη γενιά της πολύ ευέλικτης multi-energy πλατφόρμας EMP2, με το DNA της Opel ενσωματωμένο από την αρχή της εξέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά είναι ελεγχόμενη και δυναμική και ότι το νέο μοντέλο – όπως όλα τα Opel – προσφέρουν τη Γερμανική αξιοπιστία. Με άλλα λόγια, πρωταρχικός στόχος εξέλιξης ήταν οι ικανότητες επιδόσεων και ελέγχου στις υψηλές ταχύτητες.

Νέο Opel AstraΗ πλευρική και διαμήκης ακαμψία του αμαξώματος – γόνατα MacPherson μπροστά σε συνδυασμό με ημιάκαμπτο άξονα πίσω – στοχεύουν στον άριστο έλεγχο κλίσεων (απόσβεση κινήσεων γύρω από τον οριζόντιο άξονα). Το σύστημα φρένων είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και το αυτοκίνητο παραμένει σταθερό στις στροφές όπως σε μία ευθεία. Η στρεπτική ακαμψία του νέου Astra είναι 14% υψηλότερη από του προκατόχου του.

Προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού, μεταξύ των οποίων ημιαυτόματη αλλαγή λωρίδας

Η πλατφόρμα του νέου Astra ενσωματώνει επίσης τα τελευταία αυτοματοποιημένα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Πέρα από την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών στο παρμπρίζ, η τεχνολογία περιλαμβάνει τέσσερις κάμερες αμαξώματος (μία μπροστά, μία πίσω και μία σε κάθε πλευρά), πέντε αισθητήρες ραντάρ (ένα μπροστά και από ένα σε κάθε γωνία), καθώς και αισθητήρες υπερήχων μπροστά και πίσω.

Κάμερες και αισθητήρες ενσωματώνονται με συνδεσιμότητα e-horizon στο Intelli-Drive 2.0, που αυξάνει την εμβέλεια των καμερών και του ραντάρ. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να προσαρμόζει την ταχύτητα στις στροφές, να κάνει υποδείξεις ταχύτητας και να εκτελεί ημιαυτόνομες αλλαγές λωρίδων. Η λειτουργία «ανίχνευση χεριών οδηγού εκτός τιμονιού» (‘Hands-off’) διασφαλίζει την συνεχή προσοχή του οδηγού.

Λειτουργίες όπως, ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (rear cross-traffic alert), αναγνώριση τυφλού σημείου μεγάλης εμβέλειας, σύστημα active lane positioning, που διατηρεί το αυτοκίνητο στη μέση της λωρίδας. αποτελούν το σύστημα Intelli-Drive 1.0.

Η μεγάλη λίστα των αυτοματοποιημένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνει επίσης adaptive cruise control, που αυξάνει ή μειώνει την ταχύτητα ανάλογα με αυτή του προπορευόμενου οχήματος – χωρίς να υπερβαίνει την ταχύτητα που έχει οριστεί – και μπορεί να φρενάρει το όχημα μέχρι την πλήρη στάση. Με το αυτόματο κιβώτιο, η επανεκκίνηση γίνεται αυτόματα χάρη στο “Stop & Go”.

Η γκάμα κορυφαίων συστημάτων υποστήριξης περιλαμβάνει ένα εκτενές head-up display και Intelli-Vision, βασισμένο σε κάμερα και ραντάρ για ευκολότερο παρκάρισμα.

Το νέο Astra φέρνει το premium σύστημα φωτισμού Intelli-Lux Pixel Light® στη συμπαγή κατηγορία

Οι πρωτοποριακές τεχνολογίες του Astra συνεχίζονται στα συστήματα φωτισμού και στα καθίσματα, τομείς στους οποίους η μάρκα Opel έχει αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία. Το προηγούμενο μοντέλο υπήρξε πρωτοπόρο στην εισαγωγή του adaptive matrix light το 2015 και τώρα η επόμενη γενιά φέρνει τις πιο σύγχρονες εξελίξεις στα συστήματα φωτισμού για πρώτη φορά στη συμπαγή κατηγορία – το Intelli-Lux LED® Pixel Light. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία που ήδη διατίθεται με το Opel Grandland SUV και τη ναυαρχίδα της μάρκας Insignia, περιλαμβάνει 168 στοιχεία LED – 84 σε κάθε λεπτό προβολέα.

Η δέσμη της μεγάλης σκάλας προσαρμόζεται αδιαλείπτως σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς να ‘τυφλώνει’ τους άλλους οδηγούς. Η περιοχή γύρω από τα αντίθετα διερχόμενα και προπορευόμενα οχήματα ‘συσκοτίζεται’ με ακρίβεια. Η εμβέλεια και η κατεύθυνση φωτισμού διαφέρει ανάλογα με την οδηγική κατάσταση και τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Τα καλύτερα στην κατηγορία εργονομικά καθίσματα AGR με λειτουργία μασάζ και εξαερισμό

Τα εργονομικά καθίσματα AGR της Opel έχουν βραβευτεί για τη σχεδίασή τους και το νέο Astra συνεχίζει αυτή την παράδοση. Έχοντας πιστοποίηση “Aktion Gesunder Rücken e. V.” (“Campaign for Healthy Backs”) η θέση των εμπρός καθισμάτων είναι 12 mm χαμηλότερη από του προηγούμενου μοντέλου, προσδίδοντας πιο σπορ χαρακτήρα στην οδήγηση. Η καλή θέση του σώματος είναι εγγυημένη, αφού η πυκνότητα του αφρώδους υλικού βελτιστοποιείται ανάλογα με την έκδοση του καθίσματος “Sport” ή “Comfort”.

Τα εμπρός καθίσματα AGR του νέου Astra είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η συμπαγής κατηγορία και περιλαμβάνουν μία ποικιλία προαιρετικών ρυθμίσεων από ηλεκτρική ανάκλιση μέχρι ηλεκτροπνευματική οσφυϊκή υποστήριξη. Με δερμάτινη επένδυση Nappa, προσφέρουν ακόμα και εξαερισμό, λειτουργία μασάζ για τον οδηγό και λειτουργία θέρμανσης μπροστά και πίσω. Επίσης διατίθενται καθίσματα με κομψή επένδυση Alcantara.

Το Astra γίνεται ηλεκτρικό για πρώτη φορά με ισχυρές, plug-in υβριδικές εκδόσεις

Το νέο Astra θα διατίθεται από την έναρξη των πωλήσεων με ισχυρά, plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης και με πολύ αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel. Το συμπαγές μοντέλο της Opel εξηλεκτρίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της μάρκας. Οι προσφερόμενες εκδόσεις ισχύος κυμαίνονται από 81 kW (110 hp) μέχρι 96 kW (130 hp) με τις εκδόσεις βενζίνης και diesel, ενώ η συνολική ισχύς των plug-in υβριδικών εκδόσεων φτάνει μέχρι τα 165 kW (225 hp). Ένα εξατάχυτο κιβώτιο είναι στάνταρ με τα σύνολα βενζίνης και diesel, και έναν οκτατάχυτο αυτόματο (ειδική έκδοση για τις plug-in υβριδικές εκδόσεις) προαιρετικό για τα ισχυρότερα κινητήρια σύνολα.

Νέο Opel AstraΗ παραγγελιοληψία για το νέο Opel Astra θα ξεκινήσει φέτος το φθινόπωρο. Οι πρώτοι πελάτες θα παραλάβουν τα αυτοκίνητά τους στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: Opel

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031