Sto Timoni

Νέο Suzuki Swift: Καινούριος χρόνος, ολοκαίνουριο μοντέλο

Με την 4η γενιάς του πλέον δημοφιλούς, τουλάχιστον στην Ελλάδα, μοντέλου της – του Suzuki Swift -υποδέχεται το 2024 η ιαπωνική εταιρία. Ισχυρή παρουσία στον χώρο των σουπερμίνι (B-Segment) το νέο Suzuki Swift είναι εμφανώς τεχνολογικά αναβαθμισμένο προκειμένου να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στο “κατεστημένο” μοντέλων όπως τα Toyota Yaris, Renault Clio, Hyundai i20, Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Peugeot 208, Opel Corsa κλπ.

Διαχρονικά δημοφιλές – σε όλο τον κόσμο – ως κομψό, ευέλικτο, ευκολοοδήγητο και οικονομικό μικρό αυτοκίνητο, το Swift έχει στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες από τότε που άρχισε να διατίθεται ως «παγκόσμιο» μοντέλο το 2004. Έχει λοιπόν έχει πουληθεί το Suzuki Swift σε 169 χώρες σε όλη την Υφήλιο με συσσωρευμένες πωλήσεις άνω των 9 εκατομμυρίων οχημάτων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Επίσης, έχει διαγράψει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία και στην ελληνική αγορά, κερδίζοντας τις καρδιές των οδηγών που αναζητούν ένα ευέλικτο και αξιόπιστο αυτοκίνητο και αποτελώντας ένα από τα best-selling compact hatchbacks στην Ελλάδα.

Το ολοκαίνουργιο μοντέλο που η Suzuki παρουσίασε στην εκπνοή του 2023 βασίζεται στην κληρονομιά των προκατόχων του και διατηρώντας τη σχεδιαστική -και όχι μόνον- ταυτότητά του αποτελεί μία εκλεπτυσμένη και ευχάριστη στην οδήγηση compact πρόταση με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενώ επιπλέον δίνει τώρα αυξημένη προτεραιότητα στην άνεση. Και αν θέλαμε να εντοπίσουμε τα βασικά «highlights» του νέου Suzuki Swift θα στεκόμασταν προφανώς στη νέα εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση, αλλά και στα αναβαθμισμένα συστήματα ασφαλείας καθώς επίσης και στον νέο κινητήρα 1.2L με ήπιο υβριδικό σύστημα 12V SHVS.

Μοντέρνοι καιροί μέσα-έξω

Η νέα μάσκα με γρίλιες σε μαύρο χρώμα και τα χαρακτηριστικά φωτιστικά σώματα σε σχήμα L, που δένουν αρμονικά με τις στρογγυλεμένες γραμμές των φτερών, παραπέμποντας στο προηγούμενο μοντέλο, αλλά χωρίς να «μπερδεύονται» με αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του νέου Swift. Ενώ ένα αντίστοιχο σχόλιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και για τα πίσω 3-d φώτα τα οποία με τη σειρά τους «δένουν» με τον φαρδύ πίσω προφυλακτήρα.

Η γκάμα, τώρα, των χρωμάτων του νέου Swift αποτελείται από 9 μονόχρωμες επιλογές και 4 διχρωμίες – συμπεριλαμβάνοντας και νέα εντυπωσιακά χρώματα, όπως το Frontier Blue Pearl Metallic και το Cool Yellow Metallic. Το νέο Frontier Blue Pearl Metallic όπως και το εντυπωσιακό Burning Red Pearl Metallic είναι έντονο και ζωηρό συμβολίζοντας τη νέα γενιά χρωμάτων της Suzuki.

Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι ακόμα πιο έντονες. Η θέση οδήγησης του νέου Swift είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει όχι μόνο εργονομία, αλλά μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για τον οδηγό, με τα χειριστήρια να είναι οδηγοκεντρικά τοποθετημένα, διασφαλίζοντας εύκολη και απρόσκοπτη χρήση.

Στο κέντρο του ολοκαίνουριου ταμπλό δεσπόζει η οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 9 ιντσών, η οποία είναι συμβατή με Apple CarPlay® και Android Auto™ μέσω WiFi και USB, υποστηρίζει δυνατότητα αναγνώρισης φωνής, αναπαραγωγή μουσικής μέσω Bluetooth® και εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

Νέο Suzuki Swift με νέο κινητήρα 1.2L με ήπια υβριδικό (mild hybrid) σύστημα 12V SHVS

Ο νέος τρικύλινδρος κινητήρας βενζίνης 1.2 λίτρων του νέου Swift έχει υποστεί μιααλλοντική απόδοση. Αποθηκεύοντάς την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση σε μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου, το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS ενισχύει τον κινητήρα κατά την επιτάχυνση για μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου.

Το ALLGRIP AUTO από τη μεριά του είναι ένα αυτόματο σύστημα τετρακίνησης (διαχρονική αξία για πολλές γενιές του Suzuki Swift) που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει απώλεια πρόσφυσης στους εμπρός τροχούς. Σε περίπτωση ανίχνευσης ολίσθησης των εμπρός τροχών, ενεργοποιείται ο συνεκτικός συμπλέκτης, ώστε να μεταφέρει αυτόματα ροπή στους πίσω τροχούς, προσφέροντας έτσι πρόσφυση για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση σε χιονισμένους δρόμους ή ολισθηρές επιφάνειες.

Ασφάλεια υψηλής τεχνολογίας για το νέο Suzuki Swift

Το νέο Suzuki Swift είναι σημαντικά αναβαθμισμένο στον τομέα της ασφάλειας καθώς εφοδιάζεται πλέον με ένα πλήθος από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS):

Σύστημα Υποβοήθησης Πέδησης II (DSBS II): Ένα ραντάρ χιλιοστομετρικής απόστασης και μία κάμερα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την ανίχνευση οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών μπροστά από το όχημα και βοηθούν στην αποφυγή των μετωπικών, διαγώνιων και πλευρικών συγκρούσεων. Όταν ανιχνευτεί κίνδυνος σύγκρουσης, ενεργοποιούνται ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις. Εάν ο οδηγός δεν φρενάρει επαρκώς, η υποβοήθηση πέδησης ενεργοποιείται αυτόματα για να βοηθήσει στην επιβράδυνση του οχήματος. Σε αυξημένη πιθανότητα σύγκρουσης, το σύστημα ενεργοποιεί τα φρένα αυτόματα για να βοηθήσει στη μείωση της δύναμης πρόσκρουσης και στον περιορισμό των υλικών ζημιών.

Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας (Lane Keep Assist, LKA): Όταν το σύστημα adaptive cruise control είναι ενεργοποιημένο, το σύστημα διατήρησης λωρίδας βοηθάει τον οδηγό να παραμένει στη λωρίδα του. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανιχνεύσει παρακείμενο όχημα ή άλλο εμπόδιο πολύ κοντά στο όχημα του οδηγού, παρέχει υποβοήθηση του τιμονιού για διατήρηση ασφαλούς απόστασης.

Σύστημα Ανίχνευσης Κόπωσης Οδηγού (Driver Monitoring System, DMS): Μέσα από ενσωματωμένη κάμερα στον πίνακα οργάνων, ανιχνεύονται τα μάτια και το πρόσωπο του οδηγού. Εάν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός νυστάζει, έχει αποκοιμηθεί, ή δεν κοιτάζει το δρόμο, ενεργοποιείται ηχητική προειδοποίηση που συνοδεύεται από αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του πίνακα οργάνων.

 

Ενώ διαθέσιμα είναι κάποια επιπλέον συστήματα ασφάλειας όπως τα:

  • Σύστημα Αποφυγής Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Prevention)
  • Adaptive Cruise Control (ACC)
  • Λειτουργία Αναγνώρισης Πινακίδων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition)
  • Σύστημα Αναγνώρισης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Monitor)
  • Σύστημα Υποβοήθησης Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας (RCTA)
  • Σύστημα Κλήσεων Έκτακτης Ανάγκης eCall
  • Το ολοκαίνουριο Swift αναμένεται στην ελληνική αγορά το Μάρτιο του 2024, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο για προ παραγγελία.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031