Sto Timoni

Νέο Hyundai Kona: Σε τρεις μήνες στην Ελλάδα

Όταν λέμε “νέο” για το Hyundai Kona, εννοούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά εντελώς καινούριο μοντέλο που, έχοντας μεγαλώσει σημαντικά σε διαστάσεις, φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις στην κατηγορία B-SUV. Ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το νέο αυτό μοντέλο λανσάρεται εξ αρχής και σε ηλεκτρική έκδοση. Όλα αυτά θα τα δούμε από κοντά τον Ιούνιο που τα πρώτα Hyundai Kona θα έρθουν στην Ελλάδα.

Παγκόσμια Διαδικτυακή Πρεμιέρα για το νέο Hyundai Kona σήμερα που οι Κορεάτες το χαρακτηρίζουν ως ένα “multiplayer” (θα μπορούσαμε να πούμε πολλαπλών ρόλων) μοντέλο στην κατηγορία των B-SUV, με τη Hyundai να τοποθετεί στην κορυφή την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση (EV) του νέου της πονήματος, το οποίο προσφέρει προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ανέσης και – χάρη στην μπαταρία των 65,4 kWh -προσφέρει κορυφαία αυτονομία: 490 χιλιόμετρα μηδενικών ρύπων, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών WLTP.

Μεγαλύτερο, πολυδιάστατο, αποτελεσματικότερο

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με τη δεύτερη γενιά του Hyundai KONA, η οποία προσφέρει μια ευρύτατη γκάμα επιλογών ως προς τα συστήματα κίνησης. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν είτε κάποια από τις δύο ηλεκτρικές εκδόσεις EV (βασική ή μεγάλης αυτονομίας), είτε κάποια πλήρως υβριδική (HEV), είτε να διαλέξουν μία έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE-Internal Combustion Engine) στραφούν προς τις «ανήσυχες» σπορ εκδόσεις N Line. Το γεγονός τώρα ότι το νέο Hyundai Kona προσφέρεται εξαρχής και ως ηλεκτρικό έχει να κάνει με την ανακοίνωση της εταιρείας τον Μάρτιο του 2022 για επιταχυνόμενη στρατηγική εξηλεκτρισμού που προβλέπει 11 νέα ηλεκτρικά Hyundai στην αγορά έως το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη δημιoυργία του ολοκαίνουριου KONA, η Hyundai Motor απομακρύνθηκε από τη συμβατική διαδικασία εξέλιξης που έχει ως προτεραιότητα τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) και ξεκίνησε από την ηλεκτροκίνητη (EV) έκδοση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα «φουτουριστικό» αμάξωμα με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις Cd=0,27.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά του Kona, το νέο μοντέλο διακρίνεται για τις αυξημένες του διαστάσεις, που το φέρνουν να φλερτάρει με την αμέσως επόμενη κατηγορία. Στην ηλεκτρική έκδοση, το μήκος του αμαξώματος πλέον φτάνει τα 4.355 mm, είναι δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερο – κατά 175 mm -σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του 2017, ενώ διαθέτει και μεταξόνιο αυξημένο κατά 60 mm – στα 2.660 mm. Το πλάτος του είναι 1.825 mm και το ύψος 1.575 mm (αυξημένα κατά 25 mm και 20 mm, αντίστοιχα).

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει όχι μόνο σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα (έως και 466 λίτρα με βάση το πρότυπο VDA) αλλά και μεγαλύτερη ευκολία φόρτωσης. Η φόρτωση, από αποσκευές έως σακούλες με ψώνια, γίνεται ευκολότερη από ποτέ χάρη στη βολική προσαρμόσιμη έξυπνη ηλεκτροκίνητη πόρτα του χώρου αποσκευών.

Hyundai Kona Electric με αυξημένη αυτονομία και όχι μόνον!

Σημειώστε ότι το νέο Hyundai KONA Electric προσφέρει κορυφαία αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία (AER) στην κατηγορία των B-SUV (εκτιμώμενη κατά WLTP στα 490 χλμ.). Επίσης, διαθέτει ειδικά σχεδιαστικά EV χαρακτηριστικά, όπως το μπροστινό πορτμπαγκάζ (frunk), ενεργά πτερύγια αέρα, εσωτερικές και εξωτερικές παροχές ρεύματος (Vehicle-to-Load ή V2L), Head-up Display (HUD), λειτουργία οδήγησης i-PEDAL, έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ηλεκτρονικό ενεργό σχεδιασμό ήχου (e-ASD) και Eco Package.

Νέο Hyundai KONA: διαστάσεις
Μήκος 4.355 mm (N Line: 4.385 mm)
Πλάτος 1.825 mm
Ύψος 1.575 mm (ελαστικά 17/19 ιντσών)
Μεταξόνιο 2.660 mm
Χώρος κεφαλιών Μπροστά 1.015 mm
Πίσω 972 χιλ.
Χώρος για τα πόδια Μπροστά 1.059 mm
Πίσω 925 χιλ.
Χώρος για τους ώμους Μπροστά 1.435 mm
Πίσω 1.402 mm

*Οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά του οχήματος ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα/περιοχή και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

Τα αποδοτικά προσθιοκίνητα συστήματα μετάδοσης 2WD διασφαλίζουν υψηλή αυτονομία που φτάνει έως τα 490 χιλιόμετρα στην έκδοση “Long Range” με μπαταρία 65,4 kWh και ηλεκτροκινητήρα 160 kW.

Η βασική έκδοση “Standard Range” έχει μπαταρία 48,4 kWh και χαμηλότερης ισχύος (114,6 kW) ηλεκτροκινητήρα, που σε κάθε περίπτωση είναι υπερεπαρκής για να κινήσει αξιοπρεπώς το Kona.

Σε κάθε περίπτωση νέο i-PEDAL μέσω της λειτουργίας του επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού. Το έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας προσαρμόζει αυτόματα την ένταση πέδησης.

Το νέο ηλεκτρικό Kona διαθέτει επίσης τη λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) – οπότε μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε συσκευή ή να φορτίσει ηλεκτρικό εξοπλισμό, με εσωτερικές και εξωτερικές πρίζες. Στο εσωτερικό, οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε μια τυπική πρίζα στην πίσω κεντρική κονσόλα. Εξωτερικά, οι συσκευές και οι οικιακές συσκευές μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα V2L.

Κατά τ’ άλλα το ολοκαίνουριο KONA διατηρεί τον μοντέρνο χαρακτήρα του, υποστηρίζοντας το lifestyle όλων των ηλικιών, ενώ προσφέρει νέες τεχνολογίες και χαρακτηριστικά ευκολίας που παρέχουν μια ασφαλή, συνδεδεμένη και άνετη εμπειρία. Μεταξύ των αναβαθμίσεων είναι η διπλή οθόνη 12,3 ιντσών, ένα Digital Key 2 Touch, πλήρεις ενημερώσεις Over-the-Air (OTA) και το Connected Car Navigation Cockpit (ccNC).

Το ολοκαίνουριο Hyundai διαθέτει επίσης το προηγμένο πακέτο υποβοήθησης του οδηγού SmartSense (ADAS) και τα συστήματα ασφαλείας SmartSense της Hyundai, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, της υποβοήθησης αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης (FCA), της οθόνης προβολής τυφλού σημείου (BVM), της απομακρυσμένης έξυπνης υποβοήθησης στάθμευσης (RSPA) και της παρακολούθησης κατάστασης οδηγού (DSM).

Το KONA Electric προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για βελτιωμένη εμπειρία πελάτη. Το HUD εμφανίζει απαραίτητες πληροφορίες σε μια περιοχή προβολής 12 ιντσών στο παρμπρίζ. Το e-ASD δημιουργεί έναν εικονικό ήχο που κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ακόμη πιο ελκυστικά για τον οδηγό. Ένας βέλτιστος ήχος προστίθεται στην καμπίνα, λαμβάνοντας υπόψη μεταβλητές, όπως η ταχύτητα οδήγησης, η ροπή, η κατάσταση του κινητήρα και η επιτάχυνση. Οι οδηγοί μπορούν να ελέγξουν και να προσαρμόσουν την ένταση του ήχου.

Συστήματα υποβοήθησης ADAS

Το KONA δεύτερης γενιάς είναι εξοπλισμένο με το προηγμένο σύνολο συστημάτων υποβοήθησης Hyundai SmartSense ADAS – που δεν είναι διαθέσιμα στα περισσότερα B-SUV της κατηγορίας- εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας και άνεσης.

Το Driver Status Monitor (DSM) χρησιμοποιεί την εσωτερική κάμερα για να αναλύσει το πρόσωπο του οδηγού και, σε περίπτωση υπνηλίας ή απροσεξίας, να τον ειδοποιήσει ή να παρέμβει, εάν είναι απαραίτητο. Το Έξυπνο Σύστημα Υποβοήθησης Στάθμευσης (RSPA) βοηθά από απόσταση τους οδηγούς να εισέρχονται και να εξέρχονται από τις θέσεις στάθμευσης. Με το πάτημα του κουμπιού smart key το αυτοκίνητο μετακινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Όταν ο οδηγός αποφασίσει να κάνει μια αλλαγή λωρίδας, το Blind-spot View Monitor (BVM) μπορεί να τον προειδοποιήσει για πιθανό κίνδυνο σύγκρουσης με άλλα οχήματα στην τυφλή γωνία.

Το KONA Electric προσφέρει πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το σύστημα υποβοήθησης αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης 2.0 (FCA 2.0), υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (LKA), υποβοήθηση αποφυγής σύγκρουσης τυφλού σημείου (BCA), έξυπνη υποβοήθηση ορίου ταχύτητας (ISLA), προειδοποίηση προσοχής οδηγού (DAW) και υποβοήθηση μεγάλης σκάλας φώτων (HBA) κ.α.

To ολοκαίνουριο ΚΟΝΑ αναμένεται στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2023 και αντίστοιχα το ηλεκτροκίνητο (EV) ΚΟΝΑ τον Οκτώβριο 2023.

Hyundai KONA Electric – Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις
Μεταξόνιο 2.660 mm
Μήκος 4.355 mm
Πλάτος 1.825 mm
Ύψος 1.575 mm (με ζάντες 17 ιντσών)
Χώρος κεφαλιών 1.015 mm (μπροστά), 972 mm (πίσω)
Χώρος για τα πόδια 1.059 mm (μπροστά), 925 mm (πίσω)
Χώρος ώμων 1.435 mm (εμπρός), 1.402 mm (πίσω)
Χώρος αποσκευών Έως 466 λίτρα (σύμφωνα με το  πρότυπο VDA),
έως 723 λίτρα (με βάση το πρότυπο SAE)
Μπροστινός χώρος αποσκευών 27 λίτρα

 

Επιδόσεις
Μέγιστη αυτονομία (WLTP) Πάνω από 490 km (έκδοση long range)[1]
Long Range

Μπαταρία 65,4 kWh

2WD Ισχύς 160 kW
Ροπή 255 Νμ
Τυπική σειρά

Μπαταρία 48,4 kWh

2WD Ισχύς 114,6 kW
Ροπή 255 Νμ

 

Χαρακτηριστικά
Υποστηριζόμενες
υποδομές φόρτισης
400V
Ταχεία φόρτιση 10% έως 80% σε 41 λεπτά
V-2-L Μέγιστη ισχύς
εξόδου
3,13 kVA (Ευρώπη), 1,63 kVA (NA), 3 kVA (Κορέα)
Θέσεις υποδοχών Στο εσωτερικό: πίσω κεντρική κονσόλα[2]

Εξωτερικά: θύρα φόρτισης οχήματος

Χαρακτηριστικά
ασφάλειας
και άνεσης
SmartSense Advanced Driver Assistance System (ADAS)

Forward Collision-Avoidance Assist (FCA)

Blind-spot View Monitor (BVM)

Remote Smart Parking Assist (RSPA)

Driver Status Monitor (DSM)

Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA)

Intelligent Speed Limit Assist (ISLA)

Driver Attention Warning (DAW)

High Beam Assist (HBA)

Lane Keeping Assist (LKA)

Lane Following Assist (LFA)

Parking Collision-Avoidance Assist (PCA)

Highway Driving Assist (HDA)

Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC)

Surround View Monitor (SVM)

Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA)

Connected Car Navigation Cockpit (ccNC)

Digital Key 2 Touch

i-PEDAL

Smart Regenerative System

* Τα στοιχεία για την κατανάλωση ενέργειας δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Οι προδιαγραφές και τα χαρακτηριστικά του οχήματος ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα/περιοχή και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς προειδοποίηση.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031