Sto Timoni
bmw i4

Η πρώτη πλήρως ηλεκτρική BMW i4 έρχεται τον Νοέμβριο

Το λανσάρισμα της BMW i4 φέρνει την ηλεκτροκίνηση στην καρδιά της μάρκας BMW. Η οδηγική απόλαυση μηδενικών ρύπων έρχεται στον παραδοσιακό πυρήνα της μεσαίας κατηγορίας για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2021.

Η BMW i4 είναι ένα τετράθυρο gran coupé που συνδυάζει την ευρυχωρία και πρακτικότητα αυτής της αυτοκινητιστικής φιλοσοφίας με τις σπορ ικανότητες για τις οποίες φημίζεται η BMW και μία αυτονομία πειστική για μεγάλα ταξίδια.

Η πολυτέλεια του μοντέλου αντανακλάται στο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης του συστήματος κίνησης και του πλαισίου, στην καλαίσθητη εμφάνιση, στα πρότυπα ποιότητας υλικών και κατασκευής και στην ευρεία γκάμα επιλογών εξατομίκευσης.

Επιπλέον, η νέα γενιά του συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive και οι προηγμένες καινοτομίες στον τομέα αυτοματοποιημένης οδήγησης και συστημάτων στάθμευσης προσθέτουν άφθονο συναίσθημα στην οδηγική εμπειρία.

Η BMW i4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας BMW που δίνει έμφαση από την αρχή στις δυναμικές επιδόσεις. Δυο εκδόσεις του μοντέλου θα διατίθενται με το λανσάρισμα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης BMW M με σύστημα κίνησης μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Η BMW i4 M50 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 24 – 19 kWh/100 km κατά το πρότυπο WLTP, εκπομπές CO2: 0 g/km) ένα μοντέλο υψηλών επιδόσεων της BMW M GmbH, χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα πίσω προσφέροντας συνολική ισχύ συστήματος 400 kW/544 hp και κορυφαία οδηγική απόλαυση – ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 510 km στον κύκλο WLTP.

Η BMW i4 eDrive40 (συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 20 – 16 kWh/100 km κατά WLTP, εκπομπές CO2: 0 g/km) συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα 250 kW/340 hp με κλασική πίσω κίνηση. Η μέγιστη αυτονομία του σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 590 km.

Αποκλειστική τεχνολογία πλαισίου και ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης

Η στάνταρ τεχνολογία πλαισίου της BMW i4 περιλαμβάνει εμπρός άξονα δύο συνδέσμων με γόνατα ελατηρίων και πίσω άξονα πέντε συνδέσμων με ειδική ρύθμιση, αμορτισέρ που ρυθμίζουν συνεχώς την απόσβεσή τους ανάλογα με την αντίστοιχη διαδρομή των ελατηρίων (lift-related dampers), ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης Servotronic, ένα ολοκληρωμένο σύστημα πέδησης και πίσω αερανάρτηση. Η προηγμένη διαχείριση ολίσθησης τροχών βελτιστοποιεί την πρόσφυση και κατευθυντική ευστάθεια σε όλες τις οδικές και καιρικές συνθήκες. Το εξαιρετικά γρήγορο και ακριβές σύστημα τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 ενώ συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης για πρώτη φορά.

Αυτός ο συνδυασμός υποστηρίζει την άριστη συμπεριφορά της BMW i4 M50 στις έντονες διαμήκεις και πλευρικές επιταχύνσεις. Ο έλεγχος της ελκτικής ισχύος μέσω των δύο ηλεκτροκινητήρων είναι πολύ ταχύτερος και ακριβής συγκριτικά με ένα κιβώτιο τετρακίνησης ανάμεσα στους άξονες. Η BMW i4 M50 εφοδιάζεται επίσης με προσαρμοζόμενη ανάρτηση M με ειδική ρύθμιση, σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, φρένα M Sport και (προαιρετικά) ζάντες αλουμινίου M έως 20” με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων εμπρός/πίσω.

Ολοκληρωμένη και αποδοτική φιλοσοφία συστήματος κίνησης.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive στην BMW i4 περιλαμβάνει συστήματα κίνησης που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο σε ένα κέλυφος. Η φιλοσοφία του συστήματος ηλεκτροκίνησης προσφέρει ενεργειακή πυκνότητα έως 2,14 kW/kg και έναν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Οι ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή ενός σύγχρονου μοτέρ με ρεύμα διέγερσης. Η διέγερση του ρότορα στους κινητήρες της BMW i4 δεν επάγεται από σταθερούς μόνιμους μαγνήτες, αλλά μέσω ρεύματος σε πηνίο που ελέγχεται με απόλυτη ακρίβεια. Τα χαρακτηριστικά επιδόσεων των ηλεκτροκινητήρων ορίζονται από την πλούσια ροπή τους – άμεσα διαθέσιμη από στάση, διατηρείται σε μεγάλο εύρος στροφών. Αν ο οδηγός απαιτήσει υψηλή ισχύ για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, η BMW i4 M50 ενεργοποιεί το πρόγραμμα Sport Boost, που απελευθερώνει τη μέγιστη ισχύ αλλά και ροπή των 795 Nm του συστήματος κίνησης. Αυτό επιτρέπει στην έκδοση BMW M να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 3,9 δευτ. Το σύστημα κίνησης της BMW i4 eDrive40 αποδίδει μέγιστη ροπή 430 Nm, για επιτάχυνση 0 – 100 km/h σε 5,7 δευτερόλεπτα.

bmw i4Η σπορ οδηγική εμπειρία συνοδεύεται από έναν αποκλειστικό ήχο που προσαρμόζεται στις εντολές του γκαζιού. Η BMW i4 M50 συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό ακουστικό ‘soundtrack’. Επιπλέον, το BMW IconicSounds Electric επιτρέπει την ενσωμάτωση νέων εκδόσεων ήχου που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Hans Zimmer.

Προσαρμοζόμενη και ρυθμιζόμενη ανάκτηση ενέργειας.

Η προσαρμοζόμενη ανάκτηση ενέργειας αυξάνει την απόδοση και την αυτονομία της BMW i4. Η ευφυής διασύνδεση του συστήματος κίνησης συνεπάγεται ότι το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης μπορεί να προσαρμοστεί στις οδικές συνθήκες, όπως ανιχνεύονται από δεδομένα του συστήματος πλοήγησης και τους αισθητήρες των συστημάτων υποστήριξης του οδηγού. Για παράδειγμα, όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μία διασταύρωση, η ισχύς ανάκτησης ενέργειας μπορεί να αυξηθεί και η ενέργεια να τροφοδοτηθεί στη μπαταρία υψηλής τάσης ενώ παράγεται και η απαιτούμενη ισχύς πέδησης. Από την άλλη, στον ανοιχτό δρόμο, η λειτουργία coasting (ρολάρισμα) ενεργοποιείται όποτε ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι.

Εναλλακτικά, στη θέση D, ένα υψηλό, μεσαίο ή χαμηλό επίπεδο Brake Energy Regeneration για όλες τις οδηγικές συνθήκες μπορεί να επιλέγεται στο μενού BMW iDrive. Στη θέση B, ενεργοποιείται αυτόματα ένα υψηλό επίπεδο ανάκτησης ενέργειας, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική αίσθηση ‘one-pedal’. Η μέγιστη ισχύς ανάκτησης ενέργειας είναι 116 kW στην BMW i4 eDrive40 και 195 kW στην BMW i4 M50.

Μπαταρία υψηλής τάσης με την τελευταία τεχνολογία κυψελών.

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive περιλαμβάνει επίσης μία μπαταρία υψηλής τάσης με την τελευταία τεχνολογία κυψελών μπαταριών. Η βαρυμετρική ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου είναι περίπου 20% υψηλότερη από την αντίστοιχη της μπαταρίας που χρησιμοποιείται στο τρέχον BMW i3. Το συνολικό ενεργειακό περιεχόμενο της μπαταρίας υψηλής τάσης είναι 83.9 kWh (καθαρό ενεργειακό περιεχόμενο: 80,7 kWh).

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης για το εσωτερικό, την μπαταρία υψηλής τάσης και το σύστημα κίνησης – που λειτουργεί μέσω μιας εξαιρετικά αποδοτικής αντλίας θερμότητας – διατίθεται στάνταρ στην BMW i4. Η προληπτική θερμική διαχείριση επιτρέπει τη βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας λειτουργίας πριν από μία στάση σε σταθμό ταχείας φόρτισης, προετοιμάζοντας το δρόμο για γρήγορη και αποδοτική φόρτιση.

bmw i4Η μονάδα Combined Charging Unit (CCU) της BMW i4 έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει εξαιρετικά ευέλικτη φόρτιση της μπαταρίας. Η φόρτιση DC είναι εφικτή με ισχύ έως και 200 kW. Για παράδειγμα, σε ένα ταξίδι μικρής/μεσαίας απόστασης, χρησιμοποιώντας ένα σταθμό φόρτισης υψηλής ισχύος, η αυτονομία του αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί κατά 164 km (BMW i4 eDrive40) και 140 km (BMW i4 M50) μέσα σε 10 λεπτά από στάθμη φόρτισης 10%. Τα μοντέλα BMW i4 στην Ευρώπη συνοδεύονται από BMW Charging Card, έναν ευέλικτο ταχυφορτιστή (Flexible Fast Charger) για φόρτιση έως 11 kW και ένα καλώδιο φόρτισης mode 3. Το ειδικό σύστημα χρεώσεων που προσφέρει το BMW Charging επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ενέργεια σε πολύ λογικές τιμές από δημόσιους και υψηλής ισχύος σταθμούς φόρτισης.

Πρεμιέρα για μία νέα γενιά συστήματος ελέγχου/λειτουργίας BMW iDrive.

Η νέα γενιά του συστήματος απεικόνισης και ελέγχου/λειτουργίας iDrive που τοποθετείται για πρώτη φορά στην BMW i4 επεκτείνει την αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος σε φυσικό διάλογο. Βασίζεται στο νέο BMW Operating System 8 και έχει σχεδιαστεί με ξεκάθαρη έμφαση στη λειτουργικότητα οθόνης αφής του BMW Curved Display και στη λεκτική επικοινωνία με τον εκτενώς αναβαθμισμένο ψηφιακό βοηθό – BMW Intelligent Personal Assistant. Σε αυτό το πλήρως ψηφιακό BMW Curved Display, το τμήμα της οθόνης ενδείξεων (12,3”) και η οθόνη ελέγχου (14,9”) συγχωνεύονται σε μια μονάδα πίσω από ένα κρύσταλλο κεκλιμένο προς τον οδηγό. Το ψηφιακό Intelligent Personal Assistant έχει αποκτήσει πρόσθετες ικανότητες και χρησιμοποιεί νέα γραφικά για να επικοινωνεί με τους επιβάτες.

Το αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού τριών ζωνών που τοποθετείται στάνταρ στην BMW i4 χρησιμοποιεί τεχνολογία φίλτρου νανοϊνών για τον καθαρισμό του αέρα μέσα στην καμπίνα και ελέγχεται τώρα μέσω μιας οθόνης αφής. Η θερμοκρασία προσαρμόζεται μέσω της έξυπνα συντονισμένης ενεργοποίησης ροής αέρα, της θέρμανσης των καθισμάτων και του θερμαινόμενου τιμονιού. Με το Remote Software Upgrades το λογισμικό του αυτοκινήτου είναι πάντα ενημερωμένο. Το βασισμένο σε cloud σύστημα πλοήγησης BMW Maps διασφαλίζει γρήγορο και ακριβή προγραμματισμό διαδρομής που λαμβάνει υπόψη και τις στάσεις στη μέση του ταξιδιού για τη φόρτιση της μπαταρίας. Επίσης, η BMW i4 προσφέρει μετάδοση δεδομένων με χρήση 5G.

Μεγάλη ποικιλία συστημάτων υποστήριξης οδηγού.

Περίπου 40 λειτουργίες υποστήριξης προσφέρονται στάνταρ ή προαιρετικά για ασφαλή και άνετη οδήγηση και διαδικασία στάθμευσης. Ξεχωρίζουν το Active Cruise Control με αυτόματο Speed Limit Assist, η παρακολούθηση διαδρομής, η λειτουργία ανίχνευσης φωτεινού σηματοδότη (διατίθεται στη Γερμανία), και τα Steering και Lane Control Assistant.

Προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control και Reversing Assist Camera προσφέρονται στάνταρ. Προαιρετικά διατίθενται τα Parking Assistant με Reversing Assistant, και Parking Assistant Plus με Surround View και Remote 3D View.

Ευέλικτη παραγωγή στο εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο, αποκλειστικά πράσινης ενέργειας στην κατασκευή οχημάτων και κελυφών μπαταριών με χρήση, ελεγχόμενη προμήθεια πρώτων υλών.

Η BMW i4 εντάσσεται σε μία ευέλικτη διάταξη παραγωγής στο Εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο και μοιράζεται την ίδια γραμμή συναρμολόγησης με μοντέλα με θερμικούς κινητήρες και plug-in υβριδικά συστήματα. Αποκλειστικά πράσινη ενέργεια χρησιμοποιείται στην παραγωγή των οχημάτων αλλά και στην κατασκευή των κελυφών μπαταριών.

Το BMW Group προμηθεύεται το κοβάλτιο και το λίθιο για τις μπαταρίες υψηλής τάσης από ελεγχόμενες πηγές και στη συνέχεια τα παρέχει στους προμηθευτές κυψελών μπαταριών. Η σχεδιαστική αρχή των ηλεκτροκινητήρων επιτρέπει την αποφυγή χρήσης σπάνιων γαιών στους ρότορες των συστημάτων κίνησης. Μία υψηλή αναλογία δευτερογενών και ανακυκλωμένων υλικών βοηθά στη μείωση των ποσοτήτων των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της BMW i4.

Πηγή: BMW

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930