Sto Timoni

Απόδοση στα ύψη για το νέο ηλεκτρικό Hyundai IONIQ 6

Hyundai ανιχνεύει τα όρια της απόδοσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και παρουσιάζει το νέο πλήρως ηλεκτρικό Hyundai IONIQ 6, ένα μοντέλο που συνδυάζοντας τη μείωση των αντιστάσεων κατά την κίνηση του αυτοκινήτου με την αύξηση της απόδοσης του ηλεκτρικού του συστήματος συμπιέζει την κατανάλωση ενέργειας στο ναδίρ και εξασφαλίζει ένα νέο value-for-money στο χώρο της ηλεκτροκίνησης.

Με το εξαιρετικά αεροδυναμικό αμάξωμά του νέου πλήρους ηλεκτρικού οχήματος της Hyundai – του Hyundai IONIQ 6 – να εξασφαλίζει έναν ασυνήθιστα χαμηλό συντελεστή αεροδυναμικής αντίστασης (Cd=0,21) και να έχει αποτελέσει ταυτόχρονα και αντικείμενο ιδιαίτερης προ-παρουσίασης του μοντέλου, αλλά και την περίφημη πλατφόρμα E-GMP του Hyundai Group, που μόλις άρχισε να δείχνει το τι είναι ικανή να κάνει, να προσφέρει τη δυνατότητα λειτουργίας του ηλεκτρικού κυκλώματος και στα 400V και στα 800V, ο κόσμος του αυτοκινήτου βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο επίπεδο απόδοσης της ηλεκτροκίνησης.

Και το λέμε αυτό λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν έχουμε να πιούμε με μία premium μάρκα, μία ακριβή εταιρεία η οποία με βάση τον τιμοκατάλογο της μπορεί να φορτώνει τα μοντέλα της με άπειρη τεχνολογία, αλλά με μία μάρκα πλατιάς, θα λέγαμε, κατανάλωσης – που έχει διαχρονικά ταυτιστεί με το υψηλό Value for Money.

Έχουμε λοιπόν το νέο Hyundai IONIQ 6 να προσφέρει όχι μόνο το πολύ ωραίο στιλ του με τις ρετρό αποχρώσεις, αλλά και την εντυπωσιακή αυτονομία του – πάνω από 610 χλμ. με μία μόνο φόρτιση – χάρη σε ένα συνδυασμό τεχνολογιών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια μπαταρία 77,4 kWh. Και επειδή οι αριθμοί λένε πολλά χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση στο κείμενο, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ενέργειας πέφτει κάτω από 14 kWh/100 km (σύμφωνα με το πρότυπο WLTP) – στοιχείο που κατατάσσει το IONIQ 6 μεταξύ των αποδοτικότερων ηλεκτρικών οχημάτων που είναι σήμερα διαθέσιμα. Προσθέστε και την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, από 10% έως 80% σε μόλις 18 λεπτά, χάρη στην υψηλή τάση των 800 V – πρϊόν της εξελιγμένης δομής της πλατφόρμας E-GMP (Electric-Global Modular Platform) του Hyundai Motor Group.

Και επειδή κάθε αυτοκίνητο οφείλει να προσφέρει όχι μόνο απόδοση αλλά και μεταφορικό έργο, οπωσδήποτε με άνεση και ασφάλεια, σημειώστε ότι το νέο Hyundai IONIQ 6 έχει σχεδιαστεί «από μέσα προς τα έξω», δημιουργώντας σύμφωνα με τους Κορεάτες έναν εσωτερικό χώρο με «ξεχωριστή εμπειρία». Ενώ το ιδιαίτερα μεγάλο μεταξόνιο 2.950mm αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λεγόμενη «εργονομική ευρυχωρία». Σημειώστε ότι το νέο Hyundai IONIQ 6 είναι εφοδιασμένο με ένα πακέτο προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, ενώ διαθέτει επίσης τη δυνατότητα για ενημερώσεις λογισμικού Over-the-Air (OTA). Το IONIQ 6 διαθέτει επίσης και μια σειρά από νέα στοιχεία, όπως τα Dual Color Ambient Lighting, Speed Sync Lighting, EV Performance Tune-up και Electric Active Sound Design (e-ASD).

Χτες, λοιπόν, η Hyundai παρουσίασε το πολυαναμενόμενο “Electrified Streamliner” της με τη βοήθεια μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε στην παγκόσμια ψηφιακή πρεμιέρα του μοντέλου (που προσφέρει και ελληνικούς υπότιτλους)

«Το IONIQ 6 είναι το επόμενο φιλόδοξο βήμα προς την στρατηγική της Hyundai Motor να επιταχύνει τη μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση και να κατακτήσει τη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στα EV», δήλωσε ο κ. Jaehoon Chang, President και CEO της Hyundai Motor Company. «Το IONIQ 6 Electrified Streamliner θα προσφέρει μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία για οδηγούς και επιβάτες, βελτιστοποιημένη με κάθε τρόπο για να επαναπροσδιορίσει την ηλεκτροκίνηση».

Εξατομικευμένος & ευχάριστος εσωτερικός χώρος

Το Hyundai IONIQ 6 διαθέτει ένα εξαιρετικά μακρύ μεταξόνιο – 2.950 mm -, που υποστηρίζεται από μια επιλογή τροχών 20 ιντσών ή 18 ιντσών. Με εντυπωσιακό συνολικό μήκος 4.855 mm, πλάτος 1.880 mm και ύψος 1.495 mm το IONIQ 6 έχει όλα τα προσόντα για να προσφέρει ένα άνετο εσωτερικό.

Το εσωτερικό του IONIQ 6 είναι ειδικά σχεδιασμένο για να χρησιμεύσει ως ένα άνετο και εξατομικευμένο καταφύγιο. Ο διζωνικός ατμοσφαιρικός φωτισμός (Dual Color Ambient Lighting) επιτρέπει στον οδηγό να προσαρμόσει την εμφάνιση και την αίσθηση της εσωτερικής καμπίνας επιλέγοντας από ένα φάσμα 64 χρωμάτων και έξι προεπιλεγμένων θεμάτων. Η λειτουργία Speed Sync Lighting προσθέτει συναίσθημα στην οδηγική εμπειρία αλλάζοντας τη φωτεινότητα του εσωτερικού φωτισμού με βάση την ταχύτητα του οχήματος.

Όλα τα καθίσματα του αυτοκινήτου είναι ειδικά κατασκευασμένα για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και είναι περίπου 30% λεπτότερα από αυτά των συμβατικών μοντέλων, παρέχοντας περισσότερο χώρο για τους επιβάτες. Υπάρχουν τέσσερις θύρες USB τύπου C και μία θύρα USB τύπου Α για τη περισσότερη άνεση των επιβατών.

Το IONIQ 6 διαθέτει επίσης το σύστημα e-ASD – που δημιουργεί στην καμπίνα ένα ιδιαίτερο ήχο που μοιάζει με… διαστημόπλοιο, με τη χροιά του να μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης του οχήματος.

Προσφέροντας άφθονη ισχύ και ενέργεια

Το Hyundai IONIQ 6 διατίθεται με μια γκάμα κινητήρων και μπαταριών ώστε να καλύπτει τις ανάγκες κάθε πελάτη. Η μπαταρία αυξημένης αυτονομίας 77,4 kWh μπορεί να συνδυαστεί είτε με δύο ηλεκτροκινητήρες και κίνηση σε όλους τους τροχούς (AWD), είτε με έναν ηλεκτροκινητήρα και κίνηση μόνο στους πίσω τροχούς (RWD) . Η κορυφαία έκδοση διπλού κινητήρα είναι μια επιλογή AWD που αποδίδει συνδυασμένη ισχύ 325 ίππων (239 kW) και 605 Nm ροπής φθάνοντας από τα 0 στα 100 km/h σε μόλις 5,1 δευτερόλεπτα.

Το IONIQ 6 μπορεί να περηφανεύεται για τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η οποία με την τυπική μπαταρία 53 kWh, ελαστικά 18 ιντσών και κίνηση RWD εκτιμάται ότι είναι κάτω από 14 kWh/100 km, σύμφωνα με το WLTP. Αυτό καθιστά το IONIQ 6 ένα από τα αποδοτικότερα ηλεκτροκίνητα οχήματα παγκοσμίως.

Η αρχιτεκτονική της πλατφόρμας E-GMP του Hyundai IONIQ 6 μπορεί να υποστηρίξει υποδομές φόρτισης 400V και 800V – με βασική τη φόρτιση 800 V. Σημειώστε ότι η φόρτιση 400V πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη πρόσθετων εξαρτημάτων ή προσαρμογέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με φορτιστή DC ισχύος 350 kW, το IONIQ 6 μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του από το 10% έως το 80% σε μόλις 18 λεπτά.

Ποικιλία ανέσεων

Το IONIQ 6, όπως και το IONIQ 5, προσφέρει την καινοτόμο λειτουργία vehicle-to-load (V2L) – μπορεί δηλαδή να παρέχει ρεύμα σε οποιεσδήποτε ηλεκτρικές συσκευές από πρίζα schuko 230V —ιδανική για τροφοδοσία απαραίτητων συσκευών κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, κατασκήνωσης ή υπαίθριων έργων. Η λειτουργία V2L ενεργοποιείται είτε από την εξωτερική θύρα φόρτισης, χρησιμοποιώντας μετασχηματιστή με απόληξη υποδοχής πρίζας schuko, είτε εσωτερικά από μια schuko πρίζα ενσωματωμένη κάτω από το πίσω κάθισμα για τη φόρτιση φορητών υπολογιστών, τηλεφώνων και άλλων συσκευών.

Ο αρθρωτός πίνακας οργάνων με οθόνη αφής του IONIQ 6 ενσωματώνει οθόνη infotainment 12 ιντσών πλήρους αφής και ψηφιακό πίνακα οργάνων επίσης 12 ιντσών που φιλοξενεί προηγμένες τεχνολογίες για μια ποιοτική και ευπροσάρμοστη ψηφιακή εμπειρία του χρήστη.

Το σύστημα infotainment του IONIQ 6 παρέχει χαρτογράφηση του ταξιδιού σε πραγματικό χρόνο με βάση την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης. Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες αυτοκινήτου του συστήματος βοηθούν επίσης στην αναζήτηση και στον σχεδιασμό της καλύτερης διαδρομής εντάσσοντας στη διαδρομή έναν σταθμό φόρτισης.

Προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού για υψηλά επίπεδα ασφάλειας

Το IONIQ 6 είναι εξοπλισμένο με το επόμενο επίπεδο Hyundai SmartSense, Advanced Driver Assistance Systems, διασφαλίζοντας ασφάλεια και άνεση στο δρόμο.

Για παράδειγμα το σύστημα Highway Driving Assist 2 (HDA 2) βοηθά όχι μόνο στη διατήρηση μιας καθορισμένης ταχύτητας και απόστασης από το προπορευόμενο όχημα κατά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, αλλά και στο «κεντράρισμα» του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, ακόμη και σε στροφή. Εάν οδηγείτε πάνω από μια συγκεκριμένη ταχύτητα, κρατάτε το τιμόνι και χειρίζεστε τον διακόπτη του φλας αλλάζει αυτόματα τη λωρίδα προς την υποδεικνυόμενη κατεύθυνση.

Ενώ το Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων με άλλα οχήματα ή πεζούς. Εάν ένα προηγούμενο όχημα επιβραδύνει ξαφνικά ή αν εντοπιστεί κίνδυνος εμπρόσθιας σύγκρουσης, όπως ένα σταματημένο όχημα ή ένας πεζός, το αυτοκίνητο προειδοποιεί τον οδηγό και στη συνέχεια και εφόσον ο κίνδυνος σύγκρουσης παραμένει, ενεργοποιεί το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Κατά την οδήγηση, εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με έναν προπορευόμενο ποδηλάτη ή με ένα επερχόμενο όχημα ενώ στρίβετε σε μια διασταύρωση, μπορεί και πάλι να βοηθήσει με το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογα δε με το επίπεδο εξοπλισμού, προσφέρονται και βελτιωμένα συστήματα όπως τα Junction Crossing, Lane-Changing Oncoming, Lane-Changing Side και Evasive Steering Assist. Έτσι αν κατά την οδήγηση, περνώντας από διασταύρωση, υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με οχήματα που έρχονται από τα αριστερά ή τα δεξιά, έχουμε φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Ενώ όταν αλλάζετε λωρίδα κατά την οδήγηση, εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με επερχόμενο όχημα στην διπλανή λωρίδα, ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα διεύθυνσης προς την κατεύθυνση της αποφυγής της επαφής με το άλλο όχημα. Τέλος, εάν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με πεζό, στην προβλεπόμενη διαδρομή του οχήματος, ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης.

OTA software update

Το IONIQ 6 είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Hyundai που προσφέρει τη δυνατότητα ασύρματης ενημέρωσης λογισμικού Over-the-Air (OTA) Software Update. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους οδηγούς να αναβαθμίσουν τα συστήματα ελέγχου των διαφόρων συστημάτων του οχήματος (σύστημα κίνησης, αυτόνομη οδήγηση, μπαταρία και άλλα), παρέχοντας ασφαλέστερη και πιο άνετη εμπειρία οδήγησης. Οι οδηγοί με τη λειτουργία OTA μπορούν επίσης να ενημερώσουν τους χάρτες και το λογισμικό πολυμέσων.

Έναρξη Παραγωγής του νέου Hyundai IONIQ 6

Η παραγωγή του IONIQ 6 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 3ο τρίμηνο του 2022.

Το IONIQ 6 σε έναν ψηφιακό κόσμο

Η ταινία της παγκόσμιας ψηφιακής πρεμιέρας του IONIQ 6 είναι διαθέσιμη στο επίσημο κανάλι YouTube της Hyundai Motor.

Το IONIQ 6 Digital Studio προσφέρει περιεχόμενο επαυξημένης πραγματικότητας (XR) που υπόσχεται μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους ανθρώπους να συναντήσουν το IONIQ 6 σε έναν χώρο εικονικής πραγματικότητας. Το IONIQ 6 Digital Studio αποτελείται από έξι θεματικούς χώρους που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των καταναλωτών του IONIQ 6. Οι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Studio μέσω των υπολογιστών, των φορητών υπολογιστών ή των κινητών τηλεφώνων τους και να βιώσουν μια ποικιλία διαδραστικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένης της οδηγικής εμπειρίας και των προδιαγραφών του προϊόντος μέσω εικονικής πραγματικότητας (VR), επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και Head Mounted Display.

Το IONIQ 6 θα είναι επίσης διαθέσιμο σε κορυφαίες πλατφόρμες metaverse, όπως το Hyundai Mobility Adventure στο Roblox και το Planet Hyundai στο ZEPETO, όπου οι χρήστες μπορούν να κάνουν εικονικά test drives και να βιώσουν βασικές λειτουργίες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του νέου Hyundai IONIQ 6: https://ioniq6.hyundai.com

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930