Sto Timoni

Το ρολόι της αυτοκίνησης κτυπάει πιο γρήγορα!

Γράφει ο Τάσος Δαμήλος, Γεν. Διευθυντής της “Rely On Ltd”. O κ. Δαμήλος έχει μακρά πορεία σε υπεύθυνες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Εμπορικός Διευθυντής της Lion Hellas (Peugeot) και της Volvo Cars Hellas, Γενικός Διευθυντής της Autolink (Sfakianakis Group) και της Honda Cars Greece κλπ. Με αφορμή τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία των εταιρικών αυτοκινήτων, καταθέτει τους προβληματισμούς του σε σχέση με τα μοντέλα χρήσης του αυτοκινήτου, τις Προοπτικές Λειτουργικής Μίσθωσης Οχημάτων, αλλά και την την πορεία της αυτοκίνησης στο φόντο της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών.

Κάποτε σε ένα σχολείο το Montessori Paint Branch της αμερικανικής επαρχίας Adelphi του Μέριλαντ ένας δάσκαλος ήθελε να μάθει το μικρό μαθητή του Sergei να μην αναβάλει ποτέ το διάβασμα των μαθημάτων του.Έτσι του ανέθεσε για τη Δευτέρα να γεμίσει μια μεγάλη κόλα αναφοράς μπροστά και πίσω με τη φράση: “Δεν θα ξανα-αναβάλλω ποτέ το διάβασμα για να παίξω”

Φυσικά ο μικρός Sergei το ανέβαλε και έφτασε η Κυριακή απόγευμα, τότε θυμήθηκε την υποχρέωσή του. Αγχώθηκε αλλά δεν απελπίστηκε… Ως ιδιοφυία που ήταν υπολόγισε ότι αν γράψει μόνος του τη τιμωρία θα χρειαζόταν 3 ώρες όμως ήταν αργά και ο αυστηρός Ρώσος πατέρας του θα τον τιμωρούσε ακόμα χειρότερα αν καταλάβαινε τι έγινε.

Έτσι ειδοποίησε δυο συμμαθητές του τον Λάρι και τον Σον για να τον βοηθήσουν γιατί τρεις θα χρειαζόντουσαν μια ώρα. Αλλά ακόμα και αυτές οι ιδιοφυΐες δεν υπολόγισαν ότι μπορεί να ήταν τρεις αλλά το χαρτί ήταν ένα οπότε στις επόμενες δύο ώρες αναγκάστηκαν να σταματήσουν το εγχείρημά τους γιατί ο βαρύς κύριος Μιχαήλ Μπριν, σπουδαίος μαθηματικός, κατάλαβε το λάθος στον υπολογισμό. Ο Σεργκέι πήγε απροετοίμαστος τιμωρήθηκε και από το δάσκαλο και από το πατέρα του και έτσι υποχρεώθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να συνεχίσει τα μαθήματα στο σπίτι.

Τα χρόνια πέρασαν και ο Σεργκέι Μπριν ενας διαφωτισμένος άνθρωπος πλέον κάνοντας το διδακτορικό του στο Στανφορντ με τους παλιούς του φίλους Λάρι Πέιτζ και Σον Άντερσον δεν άργησαν οι δύο πρώτοι να φτιάξουν την Alphabet Inc μητρική εταιρεία της Google, η συνέχεια είναι γνωστή.

Αλλά σε τι μας χρησιμεύει αυτή η ιστορική μυθοπλασία; Στην αντίληψη αυτού που θα ονομάσω σε λίγο συρρίκνωση του αντιληπτού χρόνου.

Η αυτόνομη οδήγηση και ότι αυτό συνεπάγεται (κατάργηση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου, διαμοιρασμός του στόλου fleet sharing,μηδενικά ατυχήματα κλπ.)θα είναι πραγματικότητα μετά από 20 χρόνια μετρώντας το χρόνο όπως έχουμε μάθει. Νομίζω σε αυτό θα συμφωνήσει το 70% των αναγνωστών του άρθρου (Υπάρχει σχετική έρευνα από τα Reuters Events από 11 έως 15 χρόνια ανάπτυξη το πιστεύει το 28% των ερωτηθέντων και από 15 χρόνια και πάνω το 45%). Και πραγματικά σε 20 χρόνια θα γίνει, μόνο που σε αυτά τα χρόνια λόγω της συρρίκνωσης κάθε ώρα θα έχει 50 λεπτά αντί για 60(Σχηματικό για τη καλύτερη κατανόηση).

Αλλά ας συνεχίσουμε την ιστορία από εκεί που την αφήσαμε.

Ο Σεργκέι και ο Λάρι είχαν μάθει καλά το μάθημά τους. Όταν χρειάστηκε να ξανακάνουν μια ανάλογη εργασία, στη προκειμένη περίπτωση η ανάπτυξη της αυτονομίας σε επίπεδο 5. Χώρισαν την ίδια σελίδα σε 50 ίσα μέρη την ανέβασαν σε ένα cloud  βρήκαν 50 start-up εταιρείες και τους ανέθεσαν να γράψουν τη τιμωρία στο ίδιο χαρτί αλλά δουλεύοντας ταυτόχρονα και έτσι ο αντιληπτός χρόνος ολοκλήρωσης μιας εργασίας συρρικνώνεται κατά πολύ.

Εδώ δεν έχουμε ένα τμήμα έρευνας μιας παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας (R&D) που ο ένας περιμένει να δουλέψει πάνω στα ευρήματα κάποιου άλλου.Εδώ μιλάμε για τον Οργανισμό που συγκεντρώνει τη παγκόσμια γνώση και που έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων πάνω στη κίνηση και στους δρόμους, γιατί το παιχνίδι της αυτονομίας της κίνησης των οχημάτων στηρίζεται πάνω στη χρήση και στη διασύνδεση των δεδομένων. Και για να αποδείξω αυτό που λέω σας πληροφορώ ότι οι 15 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογικών και ψηφιακών εφαρμογών είχαν 5 φορές υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από τις 50 παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Και τι με ενδιαφέρει αυτό θα ρωτήσει ένας ανυπόμονος αναγνώστης, εγώ σήμερα θέλω να αποκτήσω αυτοκίνητο και σήμερα οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Δηλαδή όχι και πολύ: να αποκτήσω ICV η BEV η μάλλον για μεγαλύτερη αυτονομία PHEV ή HEV. Αλλά έρχονται και τα FCEV,  τι να πάρω; Όχι δε μιλάω κινέζικα – πράγμα επικίνδυνο -, αυτοκίνητα είναι αυτά… Και μια και έχουμε πολύ χρόνο πια στη διάθεσή μας λόγω εγκλεισμού ας καταλάβουμε γιατί μιλάμε:

ICV             Οχήματα με κινητήρα Εσωτερικής Καύσεως

BEV            Ηλεκτρικά οχήματα που βασίζονται σε μπαταρίες αποκλειστικά

PHEV           Υβριδικά αυτοκίνητα που ο ηλεκτροκινητήρας φορτίζει στην πρίζα

HEV           Υβριδικά αυτοκίνητα που ο κινητήρας εσωτ. καύσεως φορτίζει μπαταρίες

FCEV           Οχήματα κυψελών καυσίμου που κινούνται με Υδρογόνο

Όσον αφορά, δε, τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσεως να προτιμήσω Diesel,Βενζίνη η φυσικό αέριο; Δεδομένου ότι αυτό που θα αγοράσω σήμερα θα το κρατήσω για 13 χρόνια κατά μέσο όρο. Δεδομένου ακόμη ότι στα 13 αυτά χρόνια θα έχει αλλάξει η τεχνολογία 2 φορές άρα η παραδοσιακή απομείωση της αξίας του μεταχειρισμένου θα έχει επιταχυνθεί τι μου μένει;

Ακόμα πιστεύετε ότι είναι τόσο απλό; Όμως τόσο μελάνι απλά για να διαπιστώσω τη δυσκολία; Η λύση είναι απλή και πλέον μας αφορά όλους

Ας δούμε τώρα κάποια επιμέρους στοιχεία που αποτελούν κριτήρια για την απόφασή μου

1.Θέλω ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο η μπορώ να διαλέξω το καταλληλότερο για μένα από μια λίστα;

  1. Ποια είναι η πιστοληπτική μου ικανότητα;
  2. Ποια είναι η φορολογική μου βάση;
  3. Πόσο οι επερχόμενες αλλαγές διαφοροποιούν τη μεταπωλητική αξία του οχήματός μου
  4. Πόσο οι κοινωνικές συνθήκες και το μέλλον μου διαφοροποιούνται
  5. Πόσο με αφορούν οι τεχνολογικές εξελίξεις
  6. Ποιο είναι το οικολογικό μου προφίλ

Μια λύση που πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτώ ως ιδιώτης είναι η λειτουργική μίσθωση (operating leasing η απλά Leasing)

  • Μέχρι σήμερα η ιδέα της κατοχής του οχήματος από ιδιώτες είχε τη κυρίαρχη θέση στην απόφασή μας Χιλιοειπωμένες φράσεις του τύπου
  • Το πλήρωσα και είναι δικό μου
  • Δε θέλω να χρωστάω
  • Θέλω να το πουλήσω και να πάρω ένα ακριβότερο
  • Το leasing είναι ακριβό

Και άλλες πολλές, ων ουκ έστιν αριθμός, ήταν σωστές χτες. Σήμερα;

Όσοι αγόρασαν το 2017 ένα diesel αυτοκίνητο που το μερίδιο αυτών των οχημάτων ήταν στο 60% πως αισθάνονται σήμερα που το αντίστοιχο μερίδιο θα αγγίξει το 20%.

Πως διαχειριζόμαστε το γεγονός ότι σε λίγο καιρό οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα υποχρεώνονται να έχουν οχήματα μηδενικών ρύπων.

Γιατί το δεύτερο αυτοκίνητό μας να μην είναι ηλεκτρικό ούτω ώστε να μην έχουμε έξοδα κίνησης αλλά μόνο χρήσης και να συμβάλουμε στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Μπορεί η τράπεζα να μου δώσει δάνειο κι αν ναι έστω ότι η άδεια γράφει το όνομά μου είναι πραγματικά δικό μου το αυτοκίνητο;

Σε 4 χρόνια είναι σίγουρο ότι το 60% των νέων αυτοκινήτων θα είναι πολύ εξελιγμένα σε σχέση με την ασφάλεια και θα είναι εναλλακτικών καυσίμων.

Αν έχω αγοράσει ένα συμβατικό αυτοκίνητο σήμερα δε θα είμαι δέσμιος χάνοντας πολλά χρήματα από τη μεταπώληση;

Γιατί χρηματοδοτική Μίσθωση

  • Μπορώ να δεσμευτώ σε ένα τύπο αυτοκινήτου για 4 η 5 χρόνια μόνο
  • Πληρώνω μόνο καύσιμα και κλήσεις (Μπορώ να τα αποφύγω και τα δύο)
  • Έχω σταθερή χρηματοροή (οικογενειακό cash flow)
  • Δε μένω ποτέ από αυτοκίνητο
  • Μπορώ να το έχω με δόσεις χωρίς προκαταβολή ακόμα και αν η τράπεζα είναι αρνητική
  • Δεν επηρεάζει τη φορολογική μου βάση υπό προϋποθέσεις
  • Μπορώ να έχω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με δωρεάν οικιακό φορτιστή πληρώνοντας μόνο ένα ποσοστό του αυτοκινήτου

Οι στόχοι αυτού του άρθρου ήταν τρεις

  1. Να καταλάβουμε την επιτάχυνση της τεχνολογίας της κίνησης και τις επερχόμενες αλλαγές
  2. Να σκεφτούμε ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να έχουμε εναλλακτικές για ασφαλέστερα και οικονομικότερα οχήματα
  3. Αν αποφασίσουμε να αποκτήσουμε αυτοκίνητο ανάμεσα στις επισκέψεις μας σε εκθέσεις και εμπόρους ας απευθυνθούμε σε 2 leasing εταιρείες να δούμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε εταιρία μίσθωσης έχει διαφορετικές ευκαιρίες ανάλογα με τις συμφωνίες που έχει με εισαγωγείς οχημάτων η αν η ίδια η εταιρία είναι και εισαγωγέας η διανομέας οχημάτων.

Ο ηλεκτρισμός μας έφτασε μην οδηγείτε αργά να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην αγορά.

Η μυθοπλασία που αφορά τους ιδρυτές της Google είναι ότι ο Σεργκέι και ο Λαρι δεν ήταν συμμαθητές στο σχολείο αλλά μόνο στο Stanford όπου ήταν μαζί τους και ο Σον Άντερσον. Και φυσικά ο Σεργκέι πέρασε ένα μεγάλο διάστημα με μαθήματα κατ’ οίκον, αλλά όχι λόγω της τιμωρίας που είναι η κύρια μυθοπλασία

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930