Sto Timoni

Ford: Προβολείς αντί για head up display;

Τα συστήματα προβολείς ενδείξεων στο παρμπρίζ – τα λεγόμενα head-up display (HUD) – επιτρέπουν, εδώ και αρκετά χρόνια, στους οδηγούς των ακριβότερων και των πιο πλούσια εξοπλισμένων αυτοκίνητων να παραμένουν προσηλωμένοι στο δρόμο. Τώρα όμως οι μηχανικοί της Ford δοκιμάζουν μία νέα τεχνολογία προβολέων που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι έχουν κυριολεκτικά στραμμένα τα μάτια τους στο δρόμο – και μάλιστα στην επιφάνεια του οδοστρώματος.

Υψηλής ανάλυσης προβολείς θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με το τί πρόκειται να συναντήσει το αυτοκίνητο, καθιστώντας ευκολότερη τη νυχτερινή οδήγηση. Η νέα τεχνολογία μπορεί να προβάλλει κατευθύνσεις, όρια ταχύτητας ή πληροφορίες για τον καιρό, ώστε το βλέμμα του οδηγού να παραμένει σταθερά στραμμένο στο δρόμο [1].

Η οδήγηση τις νυχτερινές ώρες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 40% των συγκρούσεων συμβαίνουν στο σκοτάδι, παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα σε σχέση με την ημέρα.[2] Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κάθε φορά που ένας οδηγός παίρνει τα μάτια του από το δρόμο. Ένα όχημα που ταξιδεύει με 90 km/h καλύπτει 25 μέτρα το δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μία φευγαλέα ματιά του οδηγού στην οθόνη του αυτοκινήτου για να συμβουλευτεί το σύστημα πλοήγησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «τυφλή οδήγηση» για δέκα μέτρα ή περισσότερο. Σε έναν δρόμο που δεν φωτίζεται, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την παράβλεψη μιας σημαντικής πινακίδας ή ακόμα και μιας στροφής του δρόμου.

Η προβολή πληροφοριών στο δρόμο με τη χρήση προβολέων υψηλής ανάλυσης θα μπορούσε να ωφελήσει και τους άλλους χρήστες των δρόμων. Για παράδειγμα, μία διάβαση πεζών θα μπορούσε να προβάλλεται στο δρόμο, για να την βλέπει τόσο ο οδηγός όσο και ο πεζός, σε περιπτώσεις όπου οι υπάρχουσες διαγραμμίσεις έχουν ξεθωριάσει ή είναι συγκεχυμένες. Μία άλλη δυνατότητα είναι να προβάλλεται μια διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο οδηγός, ώστε να προσπερνά δικυκλιστές σε ασφαλή απόσταση.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να παρέχει στον οδηγό πληροφορίες για τις αλλαγές του καιρού, όπως χιονόπτωση, ομίχλη, ολισθηρές συνθήκες ή παγωμένος δρόμος μπροστά. Η σύνδεση των προβολέων με το σύστημα πλοήγησης θα μπορούσε να εμφανίσει τις επερχόμενες στροφές, ενώ το πλάτος του οχήματος θα μπορούσε να προβάλλεται στο δρόμο βοηθώντας τον οδηγό να υπολογίσει κατά πόσον το αυτοκίνητο χωράει σε ένα κενό ή ένα χώρο στάθμευσης.

Η προσπάθεια να καταστήσει τη νυχτερινή οδήγηση πιο άνετη αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Ford να αναπτύξει τεχνολογίες που εξυπηρετούν και εμπνέουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται, για να κάνουν τη ζωή πιο άνετη τώρα και στο μέλλον.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/9I0giQS-RA0

 

 

Σχόλια

«Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι με ένα φως προβολέα και ένα λευκό τοίχο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τεχνολογίες φωτισμού σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς δύνανται να κάνουν πολύ περισσότερα από το να φωτίζουν απλά το δρόμο μπροστά, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Ο οδηγός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται ποτέ να πάρει τα μάτια του από το δρόμο.»

Lars Junker, Advanced Driver Assistance Systems, Ford Ευρώπης

Σημειώσεις

1 Η προβολή εικόνων στο δρόμο μπορεί να υπόκειται σε διαφορετικούς νομικούς κανονισμούς σε διαφορετικές χώρες. Αυτή η λειτουργία των οχήματος εξελίσσεται μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και δοκιμάζεται σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

2 Road Safety Factsheet (Ενημερωτικό Δελτίο Οδικής Ασφάλειας). https://www.rospa.com/media/documents/road-safety/factsheets/driving-at-night-factsheet.pdf

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan, που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κινούνται και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Το πρόγραμμα Ford+ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας συνδυάζει υφιστάμενα πλεονεκτήματα, νέες δυνατότητες και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών και την ενίσχυση της πιστότητας αυτών των πελατών.  Η Ford σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και υποστηρίζει τεχνικά μία πλήρη γκάμα συνδεδεμένων και όλο και περισσότερο εξηλεκτρισμένων επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων: Φορτηγά, SUV, van και αυτοκίνητα Ford, και πολυτελή οχήματα Lincoln. Η εταιρεία επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, υπηρεσιών διασυνδεδεμένων οχημάτων και λύσεων κινητικότητας, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ενώ παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company. Η Ford απασχολεί περίπου 182.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία, τα προϊόντα της και την Ford Motor Credit Company υπάρχουν στον ιστότοπο corporate.ford.com.

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 41.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 55.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 14 εγκαταστάσεις παραγωγής (10 πλήρους κυριότητας και τέσσερις μη συγχωνευμένων κοινοπραξιών). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

 

 

Angelos Papapaschalis

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031