Sto Timoni

Euro NCAP: γιατί πήρε 5αστέρια το Captur;

Πανηγυρίζει και διαφημίζει τα 5 αστέρια με τα οποία αξιολογήθηκε από τον οργανισμό Euro NCAP για την ασφάλεια που προσφέρει, το εντελώς νέο Renault CAPTUR. Τί όμως κρύβεται πίσω από τις δοκιμές του Euro NCAP και ποια είναι τα προσόντα εκείνα του SUV της Renault που του επέτρεψαν να διακριθεί;

Το Renault CAPTUR 2ης γενιάς, το compact SUV της γαλλικής εταιρίας είναι πλέον διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή και την ελληνική αγορά έχοντας αξιολογηθεί με την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων, από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP. Το νέο μοντέλο είναι χτισμένο πάνω στη νέα, αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B του Groupe Renault, που του επιτρέπει να παράγεται και σε «εξηλεκτρισμένες» εκδόσεις, ενώ ταυτοχρόνως ενσωματώνει και σύγχρονη τεχνολογία για να πάντα δικτυωμένο και εξοπλισμένο με συστήματα αυτοματοποίησης της οδήγησης.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας, εξοπλίζεται με το ολοκληρωμένο πακέτων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης, Renault EASY DRIVE, με τις περισσότερες από τις τεχνολογίες ασφαλείας να αποτελούν μέρους του βασικού εξοπλισμού όλων των εκδόσεών του. Το πακέτο Renault EASY DRIVE σε… συνεργασία με την ενισχυμένη και μελετημένη δομή του νέου SUV εξασφάλισαν την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές αξιολόγησης ασφαλείας νέων ευρωπαϊκών μοντέλων, που διενεργεί ο Euro NCAP.

Παθητική ασφάλεια και όχι μόνον

Βασισμένο στην καίνουρια πλατφόρμα CMF-B, στην οποία βασίζεται και το επίσης νέο CLIO (Best in Class 2019 Euro NCAP), το νέο CAPTUR κατατάσσεται πλέον μεταξύ των ασφαλέστερων μοντέλων. Η εξελιγμένη δομή του, τα ανασχεδιασμένα καθίσματά του και οι νέες ζώνες ασφαλείας με πυροτεχνικούς προεντατήρες και περιοριστές δύναμης, συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, η τεχνολογία καθισμάτων Fix4sure εμποδίζει το φαινόμενο του «υποβρυχίου» κατά το οποίο το σώμα γλιστράει κάτω από τη ζώνη σε περίπτωση σύγκρουσης, ενώ τα παιδικά καθίσματα τοποθετούνται εύκολα και με ασφάλεια στις βάσεις isofix.

Πέραν λοιπόν των γνωστών δοκιμών πρόσκρουσης ο Euro NCAP πραγματοποιεί και αξιολόγηση μιας σειράς συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης [λεπτομέρειες για τις δοκιμές μπορείτε να διαβάσετε εδώ].

H βαθμολογία του All-new Renault CAPTUR αναλυτικά:

Renault EASY DRIVE

Highway & Traffic Jam Companion: ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ

VIDEO: Δείτε πώς λειτουργεί το Highway & Traffic Jam Companion

Πρόκειται για ένα σύστημα αυτόνομης οδήγησης 2ου επιπέδου (Level 2 / SAE) που βελτιώνει αισθητά το επίπεδο άνεσης στην οδήγηση. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο EDC, το σύστημα ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και διατηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα φροντίζοντας ταυτόχρονα να διατηρεί το αυτοκίνητο στο μέσον της επιλεγμένης λωρίδας κυκλοφορίας.

Adaptive Cruise Control: ΕΝΕΡΓΟ CRUISE CONTROL (με λειτουργία Stop & Go)

Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο EDC, το σύστημα διατηρεί αυτόματα μία ελάχιστη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Αυτή η απόσταση – ή καλύτερα ο χρόνος που μεσολαβεί για την κάλυψή της – μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό.

High Beam Assist: ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΦΩΤΑ ΠΟΡΕΙΑΣ (προβολείς)

Το σύστημα αλλάζει αυτόματα μεταξύ φώτων διασταυρώσεως και πορείας (προβολέων), ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας και φωτεινότητας του περιβάλλοντος.

Active Emergency Brake: ΕΝΕΡΓΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

VIDEO: Δείτε πώς λειτουργεί το Active Emergency Brake

Βασικός εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις του All-new Renault CAPTUR, το σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης με λειτουργία αναγνώρισης ποδηλατών και πεζών ακόμα και το βράδυ, μεγιστοποιεί το επίπεδο ασφαλείας προειδοποιώντας τον οδηγό για επικίνδυνες καταστάσεις και έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και τα φρένα σε περίπτωση που δεν υπάρξει η αντίδραση από εκείνον.

Traffic Sign Recognition with Speed Alert: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΟΔΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΡΙΟΥ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

VIDEO: Δείτε πώς λειτουργεί το Traffic Sign Recognition with Speed Alert

Βασικός εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις του All-new Renault CAPTUR, το σύστημα ενημερώνει τον οδηγό για τα όρια ταχύτητας και προτρέπει για την τήρησή τους. Επίσης, συνδυάζει τη λειτουργία ανάγνωσης των πινακίδων οδικής σήμανσης με τα δεδομένα του GPS για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια.

Lane Departure Warning System and Lane Keeping Assist: ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

Βασικός εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις του All-new Renault CAPTUR, το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό και διορθώνει την πορεία του αυτοκινήτου σε περίπτωση που αυτό διασχίσει τη διαγράμμιση των ορίων μίας λωρίδας, χωρίς προηγουμένως να έχει ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο φλας.

Blind Spot Warning: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΥΦΛΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

Με τη χρήση ραντάρ, καταγράφει την ταχύτητα και τη θέση των αυτοκινήτων που βρίσκονται στις τυφλές γωνίες του οδηγού.

Rear Cross Traffic Alert: ΕΝΕΡΓΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΠΙΣΘΕΝ

VIDEO: Δείτε πώς λειτουργεί το Rear Cross Traffic Alert

Ακόμα μία καινοτομία στη γκάμα της Renault, αυτό το βοήθημα οδήγησης χρησιμοποιεί ραντάρ για να προειδοποιήσει τον οδηγό του All-new Renault CAPTUR ότι πιθανόν να έρχεται όχημα από πίσω του, όταν αυτός βγαίνει με όπισθεν από ένα παρκινγκ.

ΚΑΜΕΡΑ 360ο: ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Τέσσερις κάμερες καταγράφουν εικόνες το χώρο γύρω από το αυτοκίνητο, προσφέροντας μία κάτοψη στον οδηγό, ώστε αυτός να μπορεί να εντοπίσει τα εμπόδια που βρίσκονται γύρω από το αυτοκίνητό του.

Easy Park Assist: ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Σύστημα που βοηθά το παρκάρισμα σε θέσεις παράλληλα ή σε σειρά. Με το Easy Park Assist, οι αισθητήρες καθοδηγούν αυτόματα τις κινήσεις του τιμονιού και ο οδηγός απλώς χειρίζεται το γκάζι, το φρένο και το κιβώτιο, κάνοντας κάθε ελιγμό παρκαρίσματος εύκολο και ακριβή.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930