Sto Timoni

Η Mazda τρέχει με βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς στους αγώνες αυτοκινήτων

Με αυτοκίνητα που λειτουργούν με βιοκαύσιμα επόμενης γενιάς θα αγωνιστεί η Mazda σε αγώνες αντοχής (Endurance Race Series) στην Ιαπωνία. Πρόκειται για το πρωτάθλημα Super Taikyu Series 2022, στο οποίο η γνωστή για τις κατά καιρούς καινοτομίες της εταιρίας θα συμμετέχει με ένα Mazda2 Bio Concept. Το όλο εγχείρημα εντάσσεται στην προσέγγιση πολλαπλών λύσεων της Mazda, που περιλαμβάνει την αναζήτηση όλων των διαθέσιμων επιλογών για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Η Mazda Motor Corporation θα συμμετέχει με το Mazda2 Bio Concept στην ιαπωνική διοργάνωση αντοχής, Super Taikyu Series 2022. Η Mazda, συμμετέχοντας στη σειρά αγώνων με ένα όχημα που λειτουργεί με καύσιμο βιοντίζελ επόμενης γενιάς, δείχνει τη συνεχή υποστήριξή της στη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου, ως την κυρίαρχη επιλογή για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

Το Mazda2 Bio Concept είναι εξοπλισμένο με κινητήρα ντίζελ Skyactiv-D και θα τροφοδοτείται με 100% βιολογικής προέλευσης βιοντίζελ επόμενης γενιάς, το οποίο ονομάζεται Susteo και αναπτύχθηκε από την Euglena Co., Ltd.  Η Mazda θα διαγωνιστεί επίσης στην κατηγορία ST-5 σε αγώνα αντοχής, με το Mazda MX-5 με κινητήρα βενζίνης Skyactiv-G, ξεκινώντας από τον τρίτο αγώνα της σεζόν.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, συμμετείχε επίσης με μεγάλη επιτυχία στον αγώνα Super Taikyu στην Οκαγιάμα (Ιαπωνία), με ένα συμβατικό πετρελαιοκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο με κινητήρα Skyactiv-D 1.5, το οποίο λειτουργούσε με 100% βιολογικής βάσης καύσιμο από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και λίπη μικροφυκών.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική που ακολουθεί η Ιαπωνική μάρκα ονομάζεται προσέγγιση πολλαπλών λύσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις διαθέσιμες λύσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, την προσαρμογή των μεμονωμένων αναγκών κινητικότητας, καθώς και των περιφερειακών συνθηκών. Η Mazda σκοπεύει να επεκτείνει τη σειρά κινητήρων της, επενδύοντας όχι μόνο σε συμβατικά υβριδικά μοντέλα με κινητήρες ντίζελ και ηλεκτροκίνητα μοντέλα, αλλά και σε plug-in υβριδικά μοντέλα, προωθώντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες σε ανανεώσιμα καύσιμα, όπως είναι τα 100% βιολογικής βάσης καύσιμα.

Τα βιοκαύσιμα νέας γενιάς, όπως λίπη μικροφυκών και χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, δεν ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες τροφίμων, κάτι που αποτελούσε πρόβλημα για τα υπάρχοντα βιοκαύσιμα. Αυτά τα καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά καύσιμα ντίζελ σε υπάρχοντα οχήματα και εξοπλισμό, χωρίς καμία τροποποίηση και δεν απαιτείται πρόσθετη υποδομή προμήθειας καυσίμων. Ως εκ τούτου, τα καύσιμα βιοντίζελ αναμένεται να παίξουν εξέχοντα ρόλο ως πηγή υγρού καυσίμου στην προώθηση της ουδετερότητας του άνθρακα.

Η Mazda αποτελεί επίσης μέλος του κοινωνικού έργου «Your Green Fuel» της Χιροσίμα, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στην πόλη της Χιροσίμα, σχετικά με τη διάδοση της χρήσης βιοκαυσίμων επόμενης γενιάς, μια ενέργεια που τρέχει από κοινού με το Hiroshima Council for Automotive Industry-Academia-Government Collaboration (Hirojiren)1 και την Eugene Co., Ltd2. Το έργο αυτό έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου για την αναζωογόνηση των περιφερειακών περιοχών, διατηρώντας τις ουδέτερες εκπομπές καυσίμων από την παραγωγή και την προμήθεια πρώτων υλών έως και τη χρήση καυσίμων στην περιοχή της Χιροσίμα.

 

Σημειώσεις

1. Η Hirojiroen συντονίζει το συνολικό έργο επίδειξης, προωθεί τη χρήση τοπικών πόρων ως πρώτες ύλες, προωθεί έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή και προμηθεύει καύσιμα σε εταιρείες και οργανισμούς, που χρησιμοποιούν καύσιμο βιοντίζελ για κυβερνητικά και εταιρικά οχήματα. Το καύσιμο βιοντίζελ χρησιμοποιείται σε ορισμένα δημόσια και εταιρικά οχήματα.

2. Μια βιο-επιχείρηση που αναπτύσσει και πουλά τρόφιμα και καλλυντικά που χρησιμοποιούν μικροφύκη Euglena, κλπ., ερευνά την παραγωγή βιοκαυσίμων και παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης γονιδίων. Συνεργάζεται με τη Mazda μέσω του έργου «Your Green Fuel» της Χιροσίμα και θα προμηθεύει καύσιμα για να υποστηρίξει τη συμμετοχή της Mazda στον επερχόμενο αγώνα Super Taikyu.

Πηγή: Mazda

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930