Sto Timoni

Ο έξυπνος καθρέπτης της Ford που αποτρέπει ατυχήματα

Τον έξυπνο εσωτερικό καθρέπτη “smart mirror”, κατασκευασμένο ειδικά για επαγγελματικά αυτοκίνητα τύπου Van, παρουσίασε η Ford. Ο καθρέπτης αυτός προσφέρει ορατότητα σε «ευαίσθητα» σημεία, συνήθως αόρατα για τον επαγγελματία οδηγό ενός Van, ο οποίος τώρα μπορεί να αντιληφθεί έγκαιρα όχι μόνο άλλα οχήματα, αλλά και του δικυκλιστές και τους πεζούς που βρίσκονται πίσω από το όχημά του.

Πολλοί οδηγοί ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων τύπου van βασίζονται στους πλαϊνούς καθρέπτες για να παρακολουθούν την κίνηση πίσω από το όχημά τους, καθώς οι εσωτερικοί δεν βοηθάνε πάντα στην περίπτωση παρουσίας διαχωριστικού με το χώρο φόρτωσης ή/και φορτίου, το οποίο εμποδίζει την ορατότητα. Αυτό δηλώνουν άλλωστε και τα αυτοκόλλητα που αρκετές φορές μπορεί κανείς να δει στο πίσω μέρος τέτοιων οχημάτων (που κυκλοφορούν κατά κύριο λόγο στη Δυτική Ευρώπη) στον προφυλακτήρα, που γράφουν το χαρακτηριστικό: «Αν δεν μπορείς να δεις τους καθρέπτες μου – τότε δεν μπορώ να σε δω!»

Τι είναι το smart mirror

Λύση στο πρόβλημα αποφάσισε να δώσει, η Ford παρουσιάζοντας τον έξυπνο καθρέπτη της, “Smart Mirror”. Αυτός μοιάζει με ένα συνηθισμένο καθρέπτη – αλλά στην πραγματικότητα είναι μία οθόνη υψηλής ανάλυσης που προβάλλει μία πανοραμική εικόνα του χώρου πίσω από το van. Έτσι, οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν δικυκλιστές, πεζούς και άλλα οχήματα που πιθανόν να βρίσκονται πίσω τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που το όχημα διαθέτει πίσω πόρτα/-ες χωρίς παράθυρο/-α.

Το Full Display Interior Mirror προβάλει ζωντανή εικόνα από μία κάμερα στο πίσω μέρος του van, με αυτόματο έλεγχο φωτεινότητας για βέλτιστη ορατότητα την ημέρα και τη νύχτα. Το σύστημα προσφέρει ένα οπτικό πεδίο με διπλάσιο πλάτος από ένα συμβατικό κεντρικό, εσωτερικό καθρέπτη. Αυτό βοηθά τους οδηγούς να αντιλαμβάνονται καλύτερα τι υπάρχει γύρω τους, για παράδειγμα, όταν πλησιάζουν σε πλατείες, αλλάζουν λωρίδα κυκλοφορίας ή ελέγχουν το χώρο πριν εισέλθουν/εξέλθουν σε/από παράδρομο.

Ο νέος καθρέπτης της Ford είναι ιδιαίτερα χρήσιμους στους οδηγούς διανομών που κάνουν συχνές στάσεις για παραδόσεις αγαθών στις πόλεις, στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να συναντήσουν ποδηλάτες, δικυκλιστές, αναβάτες ηλεκτρικών πατινιών ή πεζούς. Οι ευάλωτοι χρήστες των δρόμων είχαν ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων 70% στις ευρωπαϊκές αστικές περιοχές το 2019.[1]

«Προσφέροντας στους οδηγούς μας μέγιστη ορατότητα – κυρίως σε αστικές περιοχές όπου απαιτείται αυξημένο επίπεδο προσοχής – ο καθρέπτης αυτός αυξάνει την αυτοπεποίθησή τους και αποτελεί βασική παράμετρο για ασφαλέστερα ταξίδια, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους χρήστες των δρόμων» δήλωσε ο Owen Gregory, director, Commercial Vehicle Aftersales, Ford Ευρώπης.

Πλεονέκτημα για τον επαγγελματία

Ο νέος καθρέπτης της Ford μπορεί να αποδειχτεί επωφελής για τις επιχειρήσεις, καθώς μειώνει την ανάγκη για δαπανηρές επισκευές από ατύχημα, ενώ συγχρόνως μπορεί να συνεισφέρει στα χαμηλότερα ασφάλιστρα. Η τοποθέτηση του συστήματος μπορεί επίσης να βελτιώσει τον παραγωγικό χρόνο – δηλαδή το χρόνο που τα επαγγελματικά αυτοκίνητα βρίσκονται στο δρόμο. Η Ford την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε το FORDLiive, ένα νέο, συνδεδεμένο σύστημα μεγιστοποίησης του χρόνου λειτουργίας, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο καθρέπτης διατίθεται τώρα για τα Ford Transit και Transit Custom vans με πίσω πόρτες χωρίς παράθυρα. Οποιοσδήποτε έμπορος της Ford μπορεί να παραγγείλει και να τοποθετήσει το σύστημα που είναι συμβατό με τα Transit van τα οποία κατασκευάστηκαν μετά το 2014 και μοντέλα Transit Custom κατασκευής από το 2012.

Σημειώσεις

1 European Commission data, June 2020. Η κατηγορία ευάλωτων χρηστών των δρόμων περιλαμβάνει πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς μηχανοκίνητων δίτροχων.

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan. Η εταιρεία σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και εξυπηρετεί τεχνικά όλη τη γκάμα αυτοκινήτων, φορτηγών, SUV& ηλεκτρικών οχημάτων Ford και πολυτελών οχημάτων Lincoln, παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company και επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, λύσεων μετακίνησης συμπεριλαμβανομένων αυτόνομων οχημάτων και συνδεδεμένων υπηρεσιών. Η Ford απασχολεί περίπου 186.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ford, τα προϊόντα της και τη Ford Motor Credit Company, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο corporate.ford.com

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 43.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 58.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 14 εγκαταστάσεις παραγωγής (10 πλήρους κυριότητας και τέσσερις μη συγχωνευμένων κοινοπραξιών). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031