Sto Timoni

Η τεχνολογία πίσω από M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1

Το αγωνιστικό MSport Ford Puma Hybrid Rally1, η υβριδική του τεχνολογία και οι οδηγοί του αποκαλύπτονται πριν από το “λανσάρισμα” του εξηλεκτρισμένου WRC στο Μόντε Κάρλο. Με την πρεμιέρα του M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 με το αγωνιστικό πλέον «κοστούμι» του, η Ford και η M-Sport γιορτάζουν μια συνεργασία 25 ετών κατά τη διάρκεια της οποίας κατακτήθηκαν επτά πρωταθλήματα. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα – FIA World Rally Championship – εισέρχεται σε μια νέα εποχή στο Μόντε Κάρλο με το ντεμπούτο των υβριδικών μονάδων κίνησης.

Η M-Sport Ford World Rally Team (WRT) έδωσε σήμερα στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού την πρώτη τους ευκαιρία να δουν το συναρπαστικό αγωνιστικό «κοστούμι» του νέου M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 που θα “ηλεκτρίσει” το 2022 FIA World Rally Championship (WRC).

Το M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 πραγματοποιεί το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Ράλι Μόντε Κάρλο που θα διεξαχθεί από τις 20 έως και τις 23 Ιανουαρίου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν του 2022 στο WRC θα παραταχθούν τρία αυτοκίνητα με οδηγούς τους Craig Breen, Adrien Fourmaux και Gus Greensmith. Επιπλέον, ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο FIA World Rally Champion, Sébastien Loeb, ενώνει τις δυνάμεις του με την M‑Sport Ford World Rally Team στο φετινό Ράλι Μόντε Κάρλο, σε έναν αγώνα τον οποίο έχει κερδίσει επτά φορές στο παρελθόν.

Η σεζόν του 2022 στο WRC σηματοδοτεί την 25η επέτειο της επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα στη Ford κα την M-Sport, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν κατακτηθεί επτά Παγκόσμια Πρωταθλήματα και περισσότερες από 1.500 νίκες σε ειδικές διαδρομές με σημείο αναφοράς εμβληματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα – συμπεριλαμβανομένων των M-Sport Ford Fiesta WRC και Ford Focus RS WRC. Από το ξεκίνημα της συνεργασίας τους, η M-Sport και η Ford έχουν σημειώσει ένα σημαντικό ρεκόρ κατακτώντας 268 συνεχόμενους βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών.

Οι οδηγοί της M-Sport Ford World Rally Team στο Ράλι Μόντε Κάρλο

Οδηγός Συνοδηγός Highlights οδηγού στο WRC
Craig Breen Paul Nagle – Πρώτο Ράλι: Πορτογαλία (2009)

– 22 νίκες σε ειδικές διαδρομές

– 69 αγώνες

– 288 βαθμοί

Adrien Fourmaux Alex Coria – Πρώτο Ράλι: Μόντε Κάρλο (2019)

– 1 νίκη σε ειδική διαδρομή

– 26 αγώνες

– 45 βαθμοί

Gus Greensmith Jonas Andersson – Πρώτο Ράλι: Ουαλία/Μ. Βρετανία (2014)

– 58 αγώνες

– 91 βαθμοί

Sébastien Loeb Isabelle Galmiche – Πρώτο Ράλι: Καταλονία (1999)

– 9 Παγκόσμια Πρωταθλήματα

– 925 νίκες σε ειδικές διαδρομές

– 180 αγώνες

– 1.727 βαθμοί

«Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του WRC τα τελευταία χρόνια ήταν η σαφής σύνδεση ανάμεσα στα αγωνιστικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και τα αντίστοιχα παραγωγής», δήλωσε ο Mark Rushbrook, global director, Ford Performance. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτή η νέα εποχή του WRC να αντανακλά τη στροφή του κλάδου μας προς την ηλεκτροκίνηση. Στη Ford δεσμευόμαστε πλήρως σε ένα εξηλεκτρισμένο μέλλον και η συμμετοχή του M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 στις πιο δύσκολες αγωνιστικές συνθήκες θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμη πιο συναρπαστικά ηλεκτροκίνητα κινητήρια σύνολα για τους πελάτες μας».

Λειτουργώντας με παρόμοιες αρχές με την έκδοση παραγωγής του Puma EcoBoost Hybrid στο οποίο και βασίζεται,1 το νέο M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό αυτοκίνητο της Ford. Ένα υβριδικό σύστημα μετάδοσης της κίνησης επόμενης γενιάς ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα και την οδήγηση και την αποθηκεύει σε μια μπαταρία 3,9 kWh. Στη συνέχεια, η ενέργεια χρησιμοποιείται ως «συμπλήρωμα» στις επιδόσεις που προσφέρει ο υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας EcoBoost των 1,6 λίτρων με επαναλαμβανόμενες «ενέσεις ισχύος» διάρκειας έως και τριών δευτερολέπτων με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα 100 kW.

Το αυτοκίνητο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης της κίνησης για να κινηθεί σε πόλεις, στο service park και σε επιλεγμένα τμήματα μεταξύ των ειδικών διαδρομών του αγώνα, χρησιμοποιώντας αμιγώς ηλεκτρική ισχύ. Η μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί χρησιμοποιώντας μια εξωτερική πηγή στα ειδικά σημεία σέρβις μεταξύ των ειδικών διαδρομών, με μια επαναφόρτιση να διαρκεί περίπου 25 λεπτά.

Επιπλέον, τα αυτοκίνητα της κατηγορίας FIA WRC Rally1 θα χρησιμοποιήσουν ένα μη ορυκτό καύσιμο από τη σεζόν του 2022, που συνδυάζει συνθετικά και βιοδιασπώμενα στοιχεία, δημιουργώντας έτσι ένα καύσιμο 100% βιώσιμο.

«Είχαμε πολύ δουλειά για να ετοιμάσουμε τα αυτοκίνητα και την ομάδα για το Ράλι Μόντε Κάρλο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα και αποτελεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για το 2022. Αλλά η προσπάθεια αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Richard Millener, M-Sport Team principal. «Με τη βοήθεια και υποστήριξη των συναδέλφων μας στη Ford απ’ όλο τον κόσμο, δημιουργήσαμε ένα φανταστικό αυτοκίνητο με τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες ανυπομονούμε να δείξουμε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συνέβαλαν στο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και μας βοήθησαν με τα σφικτά χρονοδιαγράμματα. Νιώθουμε πολύ περήφανοι που εκπροσωπούμε τη Ford στην παγκόσμια σκηνή στο 25ο έτος της συνεργασίας μας μαζί της!».

Τεχνικά χαρακτηριστικά M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1

Μονάδα
ισχύος
Κινητήρας
Εσωτερικής
Καύσης (MEK)
Ford 1.6-λίτρα EcoBoost, υπερτροφοδοτούμενος,
βενζίνης, 4-κύλινδρος σε σειρά
Μέγιστη ισχύς: 380 hp
Μέγιστη ροπή: 420 Nm
Περιοριστής κινητήρα: 36 mm
Ηλεκτρικό
σύστημα
μπαταρίας
Μέγιστο επιπλέον boost: 100 kW
Μέγιστη αναγεννητική ισχύς: 30 kW
Χρονική διάρκεια επιπλέον boost: 3 δευτερόλεπτα
Μέγιστη ενέργεια boost ανά επιτάχυνση:
250 kJ (καθορίζεται από τη FIA σύμφωνα με το μήκος
της ειδικής διαδρομής και τον τύπο της επιφάνειας)
Βάρος: 95 kg
Ψύξη: Υδρόψυκτο και αερόψυκτο
Συνδυασμένη
απόδοση
Μέγιστη ισχύς:> 500 hp
Μέγιστη ροπή:> 500 Nm
Μετάδοση Χειροκίνητο σειριακού τύπου με 5 σχέσεις
Τετρακίνηση με κατανομή 50/50
Εμπρός μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης
Πίσω μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης
Συμπλέκτης δύο πλακών (double-plate)
Φρένα Χώμα: Αεριζόμενοι δίσκοι 300mm
Άσφαλτος: Αεριζόμενοι δίσκοι 370mm
Τετραπίστονες δαγκάνες
Επιδόσεις Επιτάχυνση σε χώμα και άσφαλτο: περίπου

3.2 δλ. για το 0-100 km/h

Βάρος και διαστάσεις Ελάχιστο βάρος: 1.260 kg
Μεταξόνιο: 2.600 mm

 

Το M‑Sport Ford Puma Hybrid Rally1 αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Ford στον εξηλεκτρισμό. Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι το 100% της γκάμας των επιβατικών οχημάτων της στην Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα κίνησης με μηδενικές εκπομπές – πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά – έως τα μέσα του 2026. ενώ θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά έως το 2030.

Σημειώσεις

1 Puma 1.0L EcoBoost Hybrid, πιστοποιημένες εκπομπές CO2 119-143 g/km και κατανάλωση καυσίμου 5.3-6.3 l/100 km στο πρωτόκολλο WLTP.

Το εύρος εκπομπών CO2 και κατανάλωσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις παραλλαγές των οχημάτων που προσφέρονται σε μεμονωμένες αγορές.

Οι δηλωμένες καταναλώσεις καυσίμου/ενέργειας στο πρωτόκολλο WLTP, οι εκπομπές CO2 και η ηλεκτρική αυτονομία καθορίζονται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (ΕΚ) 715/2007 και (ΕΕ) 2017/1151, όπως τροποποιήθηκαν τελευταία. Οι εφαρμοζόμενες τυπικές διαδικασίες δοκιμών επιτρέπουν τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων οχημάτων και διαφορετικών κατασκευαστών.

Πηγή: Ford

Σχετικά με τη Ford Motor Company

Η Ford Motor Company είναι μία παγκόσμια εταιρεία με έδρα στο Dearborn, Michigan, που έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κινούνται και να κυνηγούν τα όνειρά τους. Το πρόγραμμα Ford+ για την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας συνδυάζει υφιστάμενα πλεονεκτήματα, νέες δυνατότητες και σταθερές σχέσεις με τους πελάτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών και την ενίσχυση της πιστότητας αυτών των πελατών.  Η Ford σχεδιάζει, κατασκευάζει, εμπορεύεται και υποστηρίζει τεχνικά μία πλήρη γκάμα συνδεδεμένων και όλο και περισσότερο εξηλεκτρισμένων επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων: Φορτηγά, SUV, van και αυτοκίνητα Ford, και πολυτελή οχήματα Lincoln. Η εταιρεία επιδιώκει κορυφαίες θέσεις στους τομείς ηλεκτροκίνησης, υπηρεσιών διασυνδεδεμένων οχημάτων και λύσεων κινητικότητας, μεταξύ των οποίων τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, ενώ παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω της Ford Motor Credit Company. Η Ford απασχολεί περίπου 186.000 άτομα σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία, τα προϊόντα της και την Ford Motor Credit Company υπάρχουν στον ιστότοπο corporate.ford.com.

Η Ford Ευρώπης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, πώληση και συντήρηση οχημάτων μάρκας Ford σε 50 ανεξάρτητες αγορές ενώ απασχολεί περίπου 43.000 εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις πλήρους ιδιοκτησίας της και κοινοπραξίες και περίπου 55.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων των μη συγχωνευμένων επιχειρήσεων. Επιπλέον της Ford Motor Credit Company, οι δραστηριότητες της Ford Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ford Customer Service Division και 14 εγκαταστάσεις παραγωγής (10 πλήρους κυριότητας και τέσσερις μη συγχωνευμένων κοινοπραξιών). Τα πρώτα αυτοκίνητα Ford έφτασαν στην Ευρώπη το 1903 – τη χρονιά που ιδρύθηκε η Ford Motor Company. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή ξεκίνησε το 1911.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930