Sto Timoni

Ford: οι Ευρωπαίοι επιλέγουν αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων

Όλο και περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη επιλέγουν οχήματα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, σύμφωνα με τις στατιστικές πωλήσεων της Ford: τα τελευταία τρία χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν, λοιπόν, οι πωλήσεις ΙΧ και ελαφρών επαγγελματικών αυτοκινήτων και van της Ford εφοδιασμένων με αυτόματο κιβώτιο, κατακτώντας το 31,3% των πωλήσεων, τον πρώτο μήνα του 2020, έναντι 10,4% το 20171.

«Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα των αυτόματων κιβωτίων είναι ότι υποστηρίζουν τους οδηγούς με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες υποβοήθησης που αυξάνουν το επίπεδο άνεσης σε όλες τις συνθήκες – από το παρκάρισμα μέχρι την οδήγηση σε πυκνή κυκλοφορία» δήλωσε ο Roelant de Waard, vice president, Marketing, Sales & Service, Ford Ευρώπης. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αυτή η τάση θα συνεχιστεί, καθώς στο μέλλον όλο και περισσότεροι πελάτες θα στραφούν στα αυτόματα κιβώτια – καθιερώνοντάς τα ως κανόνα.»

Τα αυτόματα κιβώτια παραπέμπουν σε ένα όλο και πιο προηγμένο μέλλον, με οχήματα στα οποία οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν ταχύτητες, ενώ επιπλέον προαναγγέλλουν την άφιξη των αυτόνομων και ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτή τη μορφή έχει το χειριστήριο του αυτόματου κιβωτίου στα Ford Focus και Ford Kuga

Η Ford προσφέρει αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων τα τελευταία 70 χρόνια. Όμως στο παρελθόν αυτά δεν ήταν τόσο αγαπητά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, καθώς οι οδηγοί της Γηραιάς Ηπείρου απαιτούσαν κάτι πιο «σπιρτόζικο» κατά την οδήγηση – και την εποχή εκείνη τα κιβώτια αυτά δεν ήταν ότι καλύτερο, από αυτήν την άποψη. Όμως, η σημερινή προηγμένη τεχνολογία έχει αλλάξει τελείως τα δεδομένα και, βεβαίως, απέχει παρασάγγας από εκείνη που συνόδευε το πρωτοποριακό για την εποχή του αυτόματο κιβώτιο Ford-O-Matic με τις τρεις μόλις σχέσεις μετάδοσης, πολλές δεκαετίες πριν.

Από τη μείωση του θορύβου στην καμπίνα μέχρι τον περιορισμό της ναυτίας στο ταξίδι, τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια καταφέρνουν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη. Μπορούν, για παράδειγμα, να υποστηρίξουν συστήματα και τεχνολογίες υποβοήθησης που επιτρέπουν στους οδηγούς, όταν χρησιμοποιούν το Adaptive Cruise Control, να σταματούν και να ξεκινούν αυτόματα σε ένα μποτιλιάρισμα ή και να παρκάρουν πατώντας απλά ένα διακόπτη2.

Αυτόματο κιβώτιο με δέκα ταχύτητες, για τα επαγγελματικά μοντέλα της Ford

Επίσης, η εφαρμογή FordPass επιτρέπει επίσης στους οδηγούς ορισμένων οχημάτων Ford με αυτόματο κιβώτιο να θέτουν σε λειτουργία τον κινητήρα από απόσταση, κάτι που αποδεικνύεται χρήσιμο για την έγκαιρη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας στην καμπίνα και το ξεπάγωμα του παρμπρίζ τα χειμωνιάτικα πρωινά3.

Στην ανακοίνωση της Ford αναφέρονται αναλυτικά τα δεδομένα των πωλήσεων, όπου φαίνεται πως μικρά και μεσαία μοντέλα «οδηγούν» την τάση προς τον αυτοματισμό:

«Ένα μοντέλο της Ford που παραγγέλνεται όλο και περισσότερο με αυτόματο κιβώτιο είναι το Focus. Χαρακτηριστικό εδώ είναι το γεγονός ότι το 30,9% των οχημάτων που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο είχε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν 7%.»

Νέο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο για το Ford Puma

Ένα νέο 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο που διατίθεται προαιρετικά στο νέο Ford Puma σε συνδυασμό με τον κινητήρα 1.0L EcoBoost των 125 ίππων. Ο μεγαλύτερος αριθμός σχέσεων μετάδοσης αυτού του προηγμένου κιβωτίου και η λειτουργία διπλού συμπλέκτη για ομαλές αλλαγές συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, στην αθόρυβη λειτουργία και στις κορυφαίες επιδόσεις. (CO2 110 g/km, κατανάλωσή 4,9 l/100 km, NEDC [137 g/km και 6,0 l/100 km, WLTP])

Σε άνοδο και τα αυτόματα επαγγελματικά

Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιβατικά βρίσκονται τα επαγγελματικά Ford, αφού το 31% αυτών που πουλήθηκαν τον Ιανουάριο διέθετε αυτόματο κιβώτιο, έναντι μόλις του 13,4% των πωλήσεων του 2017. Τον ίδιο μήνα, στο σύνολο των πωλήσεων του επαγγελματικού Transit, το 19% διέθετε αυτόματο κιβώτιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2017 ήταν μόλις 4,7%.

More and more European drivers are choosing vehicles with automatic transmissions, according to new sales data from Ford.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι: «το 2019, στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, οι υψηλότερες πωλήσεις μοντέλων Ford με αυτόματο κιβώτιο καταγράφηκαν στη Γερμανία, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.»

Το εσωτερικό ενός Ford Kuga

Σημειώσεις:

  1. Τα οχήματα με αυτόματο κιβώτιο που περιλαμβάνονταν στην ανάλυση στοιχείων από όλα τα κανάλια πωλήσεων σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες είναι: C-MAX, EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Mondeo, Mustang, Ranger, S MAX, Tourneo Connect, Tourneo Custom, Transit, Transit Connect και Transit Custom.
  2. Εάν η στάση είναι μεγαλύτερη των τριών δευτερολέπτων, ο οδηγός πρέπει να παρέμβει και να πατήσει το διακόπτη “RES” ή το πεντάλ του γκαζιού για να επαναφέρει τη λειτουργία του συστήματος. Τα συστήματα υποβοήθησης είναι συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν την προσοχή ή την κρίση του οδηγού, ο οποίος παραμένει ο απόλυτος υπεύθυνος για τον έλεγχο του οχήματος.
  3. Εκκίνηση από απόσταση διατίθεται σε περιοχές όπου επιτρέπεται από το νόμο. Το κλειδί πρέπει να βρίσκεται μέσα στο όχημα για να μπορέσει να κινηθεί.

 

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Δεκέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031