Sto Timoni

Η Nissan στη σελήνη με πρωτότυπο rover…

Η Nissan αποκάλυψε ένα πρωτότυπο σεληνιακό όχημα (lunar rover – ρόβερ) που επωφελείται από την τεχνολογία ελέγχου του ηλεκτρικού συστήματος μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής & Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA). Η παρουσίαση έγινε κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης Nissan Futures.

Το JAXA Space Exploration Innovation Hub Centre, διεξάγει έρευνα σε σεληνιακά ρόβερ, μια βασική τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η Nissan συνεργάζεται με την JAXA σε θέματα ελέγχου της κίνησης των ρόβερ, από τον Ιανουάριο του 2020.

Ένα σεληνιακό ρόβερ πρέπει να μπορεί να διασχίζει το κονιορτοποιημένο, βραχώδες και κυματιστό έδαφος της Σελήνης και να είναι ενεργειακά αποδοτικό. Επιπλέον, είναι προφανές ότι οι πηγές ενέργειας για τη λειτουργία τέτοιων οχημάτων στο διάστημα είναι περιορισμένες.

Η έρευνα της Nissan εφαρμόζει την τεχνολογία ελέγχου κινητήρα που έχει αναπτύξει μέσω της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων μαζικής παραγωγής, όπως το LEAF, καθώς και της τεχνολογίας ελέγχου όλων των τροχών e-4ORCE που εξοπλίζει το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό crossover Ariya. Συγκεκριμένα, το e-4ORCE είναι το σύστημα που ενισχύει τις επιδόσεις του σεληνιακού ρόβερ σε δύσκολα εδάφη.

 

Ηλεκτροκίνηση και ταυτοχρόνως ευφυής τετρακίνηση

Η Nissan έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στιβαρών οδηγικών επιδόσεων, που επιτρέπουν στους πελάτες να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η τεχνολογία e-4ORCE της Nissan ελέγχει με ακρίβεια και τους τέσσερις τροχούς ανεξάρτητα, προσφέροντας  στον οδηγό εμπιστοσύνη σε διάφορες συνθήκες.

Στην κοινή της έρευνα με την JAXA, η Nissan εξελίσσει την τεχνολογία e-4ORCE για να βελτιώσει την απόδοσή της σε αμμώδη εδάφη και άλλες σκληρές συνθήκες. Όταν τα αυτοκίνητα κινούνται στην άμμο, οι τροχοί τους συχνά περιστρέφονται τρελά (σπινάρουν) και σκάβουν στο έδαφος, εμποδίζοντας τελικά την κύλιση του οχήματος. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται υψηλό επίπεδο οδηγικής ικανότητας για να μην κολλήσει το όχημα. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η Nissan έχει αναπτύξει συστήματα ελέγχου της κινητήριας ισχύος  που ελαχιστοποιούν το σπινάρισμα του τροχού, σύμφωνα με τις συνθήκες της επιφάνειας.

Μέσω της κοινής έρευνας, η Nissan στοχεύει να συμβάλει στην εξέλιξη τόσο της τεχνολογίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και της τεχνολογίας εξερεύνησης του διαστήματος, μοιράζοντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη δοκιμαστικών οχημάτων και συνδυάζοντάς την με τη γνώση της JAXA για την έρευνα στα ρόβερ.

Ο διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Εξερεύνησης του Διαστήματος της JAXA, Ikkoh Funaki, περιγράφει την έρευνα ως εξής: “Η JAXA στοχεύει να εφαρμόσει τα ερευνητικά αποτελέσματα στη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος. Συνεργαζόμαστε με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε έργα που είναι εφικτά και έχουν δυνατότητες εμπορευματοποίησης και καινοτομίας. Διεξάγοντας έρευνα με την Nissan, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, ελπίζουμε να εφαρμόσουμε τα ευρήματά μας στην εξέλιξη σεληνιακών ρόβερ ανώτερων επιδόσεων.”

Ο Toshiyuki Nakajima, γενικός διευθυντής του Τμήματος Προηγμένης Μηχανικής Οχημάτων και υπεύθυνος για την ανάπτυξη ελέγχου του e-4ORCE στην Nissan, δήλωσε ότι: “Οι χρήσεις των αυτοκινήτων και οι καταστάσεις οδήγησης είναι ευρέως φάσματος. Στοχεύουμε στις τελικές επιδόσεις μέσω της έρευνας & της ανάπτυξης, και πιστεύουμε ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από αυτήν την κοινή έρευνα με την JAXA θα οδηγήσει σε καινοτομίες στα οχήματά μας, που θα αποφέρουν οφέλη στους αγοραστές.”

Το e-4ORCE προσφέρει μια συναρπαστική και άνετη διαδρομή

Το μοντέλο Nissan Ariya e-4ORCE είναι εξοπλισμένο με ηλεκτροκινητήρες τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Η ροπή κάθε κινητήρα μπορεί να ελεγχθεί ξεχωριστά για να παρέχει πρόσφυση κατά την επιτάχυνση. Κατά την επιβράδυνση, ο βαθμός ανάκτησης ενέργειας ρυθμίζεται χωριστά για τον εμπρός και χωριστά για τον πίσω κινητήρα. Κατά το φρενάρισμα, το e-4ORCE ελαχιστοποιεί την “βύθιση”  και την ταλάντωση του αμαξώματος.

Στις στροφές, η ροπή του εμπρός και του πίσω κινητήρα και η απόδοση πέδησης των τεσσάρων τροχών διασφαλίζουν ομαλό και άνετο χειρισμό, επιτρέποντας στους οδηγούς όλων των επιπέδων δεξιοτήτων να κινούνται με ασφάλεια και σιγουριά σε διάφορες οδικές και κλιματολογικές συνθήκες (και στη βροχή, και στο χιόνι).

Το μοντέλο Nissan Ariya e-4ORCE έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τις πωλήσεις του στην Ιαπωνία, το καλοκαίρι του 2022.

Πηγή: Nissan

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Add comment

Kατηγορίες

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930