Σε μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας, την Ευρυτανία, τα ποτάμια δημιουργούν – σε συνδυασμό με την ποικιλόμορφη βλάστηση – τοπία μοναδικής ομορφιάς και μοιάζουν να ανοίγουν περάσματα ανάμεσα στα πανύψηλα βουνά, επιχειρώντας να σπάσουν τη γεωγραφική απομόνωση. Αυτήν που αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία γράφτηκαν μεγάλα κεφάλαια της ιστορίας μας.
«Ριγμένη» στη νότια απόληξη της Πίνδου, η μικρή και αραιοκατοικημένη Ευρυτανία των 1.870 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των μόλις 20.000 κατοίκων, είναι ένας από τους πλέον ορεινούς νομούς της χώρας (το 53% της έκτασής της έχει υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων!). Αυτή η ιδιομορφία που καταδίκασε το νομό στην απομόνωση, αλλά και που σε εποχές δύσκολες βοήθησε στο να γραφούν ηρωικές σελίδες στο βιβλίο της Ελληνικής Ιστορίας είναι που σήμερα λειτουργεί προς όφελος της περιοχής. Η ομορφιά του πρακτικά παρθένου τοπίου και το πλήθος των επιλογών για εκδρομικές εξορμήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες διαφόρων τύπων λειτουργούν σαν πόλος έλξης τουριστών στην περιοχή και ταυτόχρονα σα μοχλός ανάπτυξης.
Επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση της Ευρυτανίας, πραγματοποιούμε μια «ήπια» εξερεύνηση με βασικό άξονα την οδό Καρπενησίου-Προυσού, και στη συνέχεια κινούμαστε σε έναν από τους πιο έρημους ορεινούς δρόμους της Ελλάδας για να περάσουμε από ξεχασμένους οικισμούς και να καταλήξουμε στη λίμνη των Κρεμαστών, γνωρίζοντας ότι η διαδρομή που προτείνουμε είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νομός.

Παρέα με τον Καρπενησιώτη
Αν σας αρέσει η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, είναι πολύ πιθανόν να αναζητήσετε κατάλυμα στην πρωτεύουσα του νομού, το χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων Καρπενήσι, που αναπόφευκτα ως διοικητικό κέντρο και συγκοινωνιακός κόμβος αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής. Ωστόσο η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων δύο δεκαετιών δημιούργησε πλήθος επιλογών σε σχετικά μικρή απόσταση από αυτό, οπότε μπορεί κανείς να συνδυάσει το πιο παραδοσιακό χρώμα του χωριού, με την εγγύτητα στις όποιες επιπλέον ανέσεις προσφέρει η μικρή πόλη.
Την πλέον εύκολη – και ταυτοχρόνως πλούσια σε εμπειρίες – δυνατότητα περιήγησης την προσφέρει ο άξονας που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό, που μας περιμένει στα νότια, με το ομώνυμο μοναστήρι να αποτελεί το «αναπόφευκτο» αξιοθέατο της περιοχής. Τριάντα χιλιόμετρα επαρχιακού ασφαλτόδρομου μεταβλητής δυσκολίας μπροστά μας, καθώς τα πρώτα χιλιόμετρα να είναι εύκολα, αλλά όσο απομακρυνόμαστε το πλάτος του δρόμου μειώνεται και οι κλειστές στροφές γίνονται ο κανόνας. Σε αντάλλαγμα της δυσκολίας το θέαμα που επιφυλάσσει η διαδρομή σε ανταμείβει για την όποια κούραση νιώσεις ως οδηγός ή επιβάτης…
Πρώτη στάση λίγο έξω από το Καρπενήσι, στο Κεφαλόβρυσο, όπου έπεσε ηρωικά ο Μάρκος Μπότσαρης και δεύτερη στάση, λίγο πιο κάτω, στις Κορυσχάδες, τον όμορφο οικισμό με τους λίγους κατοίκους, τους αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες και την ενδιαφέρουσα ιστορία. Εδώ στο σχολείο του χωριού που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, συνήλθε το «Εθνικό Συμβούλιο», η εκλεγμένη βουλή της Ελεύθερης Ελλάδας, στις 14 Μαϊου του 1944.

Γραφικοί οικισμοί, όπως το Βουτύρο, το Νόστιμο, το Κλαυσί, το Μεγάλο Χωριό, το Νέο και το Παλιό Μικρό Χωριό (το τελευταίο αφού κάηκε στην κατοχή από τους κατακτητές, «χτυπήθηκε» το 1963 από κατολισθήσεις) απαιτούν μια μικρή παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο.

Τα άφθονα πλατάνια κατά μήκος της διαδρομής μαρτυρούν την ύπαρξη υδάτινου δυναμικού κοντά στην άσφαλτο. Πράγματι ο Καρπενισιώτης μας συντροφεύει σε ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής και συναντιέται λίγο πιο κάτω με τον Τρικεριώτη, στην τοποθεσία Διπόταμα (όνομα και πράμα), σ’ ένα σημείο όπου αξίζει τον κόπο μια στάση για να θαυμάσουμε το τοπίο. Προηγούμενως έχουμε περάσει από τη θέση Κλειδί όπου ο λαξευμένος βράχος κρέμεται – εν είδει στεγάστρου – πάνω από τα αυτοκίνητα που πάνε και έρχονται…
Στάση θα κάνουμε οπωσδήποτε και στη Μονή Προυσού, που οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα την περίοδο της εικονομαχίας, για να γλιτώσει από την καταστροφή.

Θέα στη λίμνη
Ο δρόμος που συνδέει τον Προυσό με την Επισκοπή και τη λίμνη των Κρεμαστών έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και είναι πλέον, από πέρυσι, ασφαλτοστρωμένος, οπότε στην πρόκληση απαντάμε θετικά και χαράζουμε πορεία προς βορειοδυτικά.
Εδώ, στη σκιά των απόκρημνων κορυφών της Χελιδόνας, ξεχνάς οτιδήποτε έχει σχέση με τουρισμό. Αν είσαι τυχερός μπορεί να βρεις κάποιον από τους ελάχιστους κατοίκους των γύρω οικισμών και να σου μιλήσει για τα παλιά τα χρόνια που δεν υπήρχαν δρόμοι, που τα χωριά είχαν από 600 κατοίκους (και όχι 10 όπως σήμερα), που για να πας στο Καρπενήσι έπρεπε να περπατήσεις στο μονοπάτι για να βγεις στο Μεγάλο Χωριό και από εκεί να πάρεις άμαξα κ.λπ. Μπορεί ακόμα να σου μιλήσει και για τα χρόνια της κατοχής και την εθνική αντίσταση…
Λίγο πριν τον Αγαλιανό, βρισκόμαστε πια σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη και συναντάμε τη μεταλλική γέφυρα πάνω από τον Τρικεριώτη. Ιδιόμορφο ομολογουμένως αξιοθέατο και αν βγεις να περπατήσεις πάνω της θα νιώσεις να ζαλίζεσαι από το ύψος και τον ήχο του ορμητικού κρυστάλλινου νερού. Ενώ με μια πιο προσεκτική ματιά θα παρατηρήσεις και την αμμουδιά που το καλοκαίρι αξιοποιείται δεόντως για κολύμπι στο ποτάμι.
Δύο οι επιλογές στο σημείο αυτό: Η πρώτη οδηγεί μετά από δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα ασφάλτου (με ελάχιστο χωματόδρομο) προς τα Φιδάκια, το γραφικό μικροσκοπικό οικισμό προικισμένο με την εκπληκτική θέα προς τη λίμνη. Από εδώ το Καρπενήσι δεν είναι ιδιαίτερα μακριά, αξίζει μάλιστα να πούμε ότι ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο περίπου δέκα χιλιόμετρα –και πάρα πολλές στροφές- σε σχέση με την κεντρική επαρχιακή οδό Αγρινίου Καρπενησίου.
Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει τη διάβαση της μεγάλης γέφυρας της Επισκοπής και στη συνέχεια πορεία στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο που αναφέραμε. Σε κάθε περίπτωση το υψόμετρο αυξάνεται – και μαζί του η πιθανότητα να συναντήσεις χιόνι τέτοια εποχή – ενώ το εκπληκτικό τοπίο κλέβει την παράσταση με τα έλατα να εναλλάσσονται σε ατελείωτους συνδυασμούς, σε μια διαδρομή περικυκλωμένη από βουνοκορφές.
Η πολυδιάστατη Ευρυτανία
Αν τώρα θέλετε κάτι παραπάνω από την ήπια περιήγηση που περιγράψαμε, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Βλέπετε, η Ευρυτανία προσφέρεις πάμπολλες δυνατότητες για «εναλλακτικές» δραστηριότητες: Στον Aχελώο, τον Tαυρωπό και τον Tρικεριώτη μπορείτε να κάνετε rafting, καγιάκ στους ποταμούς Aγραφιώτη, Kαρπενησιώτη, τον Κρικελλοπόταμο, ενώ αν είστε περισσότερο της ξηράς –και όχι του υγρού στοιχείου – μπορείτε να κάνετε ορειβασία & πεζοπορία (Χελιδόνα, Καλιακούδα, Βελούχι), ποδήλατο βουνού, ιππασία (Κορυσχάδες & Μεγάλο Χωριό), οδήγηση εκτός δρόμου με «μπάγκι» 4Χ4 κ.ά. Σημειώστε ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και ότι άλλο είναι απαραίτητο για τις παραπάνω δραστηριότητες.
Για τους λάτρεις τώρα των χειμερινών σπορ υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο Τυμφρηστού, σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι (12 χλμ./20 λεπτά), σε υψόμετρο 1840 μέτρων, με εστιατόριο, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι κλπ.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πολύπλευρη βοήθεια που μας προσέφερε τον πολιτικό μηχανικό και δημοτικό σύμβουλο Καρπενησίου, Δημήτρη Βονόρτα.
Ο ξενώνας «Εποχές»
Ο Φώτης Δούσος και η γυναίκα του Μαρία Τραϊφόρου έκαναν την υπέρβαση και εγκαταλείποντας την Αθήνα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τις Κορυσχάδες, ξεκινώντας μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα – και μάλιστα εν μέσω κρίσης.
Σε πρώτη φάση άνοιξαν το εστιατόριο «Villaggio», που άρχισε να λειτουργεί το 2013 και λίγο αργότερα έκαναν ένα ακόμα βήμα με τον ξενώνα «Εποχές» που άρχισε να λειτουργεί το 2015. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα, με όλες τις ανέσεις που περιμένει και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης, η οποία όμως σέβεται το παραδοσιακό χρώμα του ιστορικού οικισμού και εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον. Το ζεστό, φιλικό περιβάλλον είναι κοινό χαρακτηριστικό και του εστιατορίου, και του ξενώνα.
ΧΡΗΣΙΜΑ
- Στο Καρπενήσι και γύρω από αυτό λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία ενώ πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες θα βρείτε στον άξονα που οδηγεί στον Προυσό, δηλαδή στις Κορυσχάδες, στο Βούτυρο, στο Κλαυσί, στο Μικρό και στο Μεγάλο Χωριό, στο Παλιό Μικρό Χωριό κλπ.
- Η παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 έχει συντομεύσει τη διαδρομή Αθήνα-Καρπενήσι. Ωστόσο, έχετε υπόψη ότι στη συνέχεια, στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Καρπενησίου υπάρχουν – και λειτουργούν – πολλές κάμερες της τροχαίας σε Λιανοκλάδι, Ζηλευτό, Μάκρη κλπ. κυρίως στις εισόδους κατοικημένων περιοχών, όπου ούτως ή άλλως πρέπει να μειώνετε την ταχύτητά σας.
- Υπάρχουν αρκετά βενζινάδικα στο Καρπενήσι και στα πέριξ, αλλά ελάχιστα στον υπόλοιπο νομό. Καλό είναι πριν από κάθε διαδρομή να είστε βέβαιοι ότι έχετε αρκετά καύσιμα.
- Λόγω της φύσης του εδάφους οι δρόμοι γεμίζουν σχεδόν καθημερινά από πέτρες που κατρακυλούν από τα γύρω υψώματα. Προσοχή λοιπόν καθώς δεν ξέρετε τι κρύβεται πίσω από την επόμενη στροφή…
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
- Το Mοναστήρι του Προυσσού (η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.χ.)
- Το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες
- Tα Λαογραφικά μουσεία στο Mεγάλο και στο Παλιό Mικρό Xωριό
- Το μουσείο βουνού του δήμου Καρπενησίου
- Το εκκλησάκι Aγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο λόφο στο Kαρπενήσι (εξαιρετική θέα)
- Μνημείo φυσικής ομορφιάς αποτελεί το φαράγγι της Mαύρης Σπηλιάς στον Προυσό (20 λεπτά με τα πόδια)
Στην Ευρυτανία με DS 4 1.5 BlueHDi 130 Cross
Κομψός ταξιδιώτης. Αυτές οι δύο λέξεις είναι παραπάνω από αρκετές για να περιγράψουν επί της ουσίας το DS 4, το εντελώς νέο premium γαλλικό μοντέλο, που στη δική μας περίπτωση ήταν εφοδιασμένο με τον δοκιμασμένο πετρελαιοκινητήρα BlueHDi 130 ίππων, απαντώντας στην πρόκληση των μεγάλων αποστάσεων σε καιρό της ενεργειακής κρίσης.
Η περιορισμένη κατανάλωση δεν βλάπτει τις επιδόσεις – και αυτό το γλυπτό σε τέσσερις τροχούς σου δίνει τη δυνατότητα να φτάσεις γρήγορα, με ασφάλεια και ατσαλάκωτος στον προορισμό σου, προσφέροντάς σου ασυναγώνιστη άνεση, ενώ το 8άρι αυτόματο κιβώτιο EAT-8 παίζει το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας. Μεγάλοι τροχοί, «γαλλική» ανάρτηση και το DS 4 που, αν και δεν το δείχνει, συναγωνίζεται σε απόσταση από το έδαφος τα περισσότερα SUV σου δίνει τη δυνατότητα αφενός να κινηθείς -κυριολεκτικά – όπως θέλεις στις στροφές (αξιοποιώντας και τη δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών ταχυτήτων με τη βοήθεια των σχετικών puddles στο τιμόνι) και αφετέρου να βγεις άφοβα στο χώμα.
Από το πλήθος των προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού στο ταξίδι αξιοποιήσαμε επανειλημμένως το ευφυές cruise control και την αναγνώριση σημάτων (για να μην ξεχνάμε τα όρια ταχύτητας!) ενώ κάθε στιγμή στο τιμόνι απολαμβάναμε την αίσθηση της ποιότητας που αποπνέουν τα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά με τα οποία είναι ντυμένη η καμπίνα. Σύμμαχος τέλος του οδηγού στις εκτός ασφάλτου εξερευνήσεις του είναι το σύστημα Advanced Traction Control που προσφέρει «ηλεκτρονικά» βελτιωμένη πρόσφυση με προγράμματα για κίνηση σε άμμο, χιόνι και λάσπη, αλλά και το Hill Assist Descent Control, για απροβλημάτιστες καταβάσεις.
Παρατήρηση: Το αφιέρωμα στην Ευρυτανία υλοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Car and Driver, τον Μάρτιο του 2022
Add comment