Με μια τολμηρή σε όλα τα επίπεδα πρόταση η κάποτε «ταπεινή» Hyundai βρίσκεται αντιμέτωπη στο πεδίο των μηδενικών ρύπων με έναν επιφανή εκπρόσωπο του γερμανικού «κατεστημένου», την Audi, μια αναμφίβολα premium μάρκα που έχει συνδέσει το όνομά της με την υψηλή τεχνολογία. Και ναι, έχουμε δύο άξιους αντιπάλους τo Audi Q4 50 e–tron quattro και το Hyundai Ioniq 5 σε μια αντιπαράθεση αμφίρροπη, της οποίας η έκβαση φαίνεται ότι κρίνεται στα σημεία.
Audi Q4 e-tron 50 quattro εναντίον Hyundai Ioniq 5: Οι πρώτες συστάσεις που πρέπει να γίνουν, πριν να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι της συγκριτικής μας δοκιμής, είναι βέβαια αυτές που αφορούν τους δύο αντιπάλους, ως τύπους οχημάτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έχουμε λοιπόν δύο αυτοκίνητα που κατατάσσονται αναμφίβολα στην ευρύτερη κατηγορία των SUV & Crossover, αφού η απόσταση από το έδαφος – και φυσικά και το ύψος τους – είναι τέτοια που δεν αφήνουν αμφιβολία… Και μπορεί το Audi να υπερέχει κατά δύο περίπου πόντους έναντι του το Ioniq στον τομέα της απόστασης από το έδαφος και να δείχνει γενικότερα πιο ψηλό, όμως τη διαφορά αυτή δεν θα την χαρακτηρίζαμε συγκλονιστική, αφού τελικά και τα δύο αυτοκίνητα προσφέρουν τη δυνατότητα απροβλημάτιστων διαδρομών στο δασικό οδικό δίκτυο.
Από κει και πέρα, αν ρίξετε μία ματιά στον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών μπορεί και να εκπλαγείτε με το πόσο κοντά βρίσκονται μία σειρά προδιαγραφές των δύο αυτοκινήτων με το μήκος και στις δύο περιπτώσεις να ξεπερνά ελαφρά τα 4,5 μέτρα και το ύψος να ξεφεύγει ελάχιστα από το 1,60 μ. Έχουμε λοιπόν ξεκάθαρα δύο SUV της κατηγορίας C, τα οποία βέβαια έχουν και ένα άλλο πολύ βασικό κοινό χαρακτηριστικό: είναι και ηλεκτρικά, και τετρακίνητα, με τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς να επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενός ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα. Δύο ηλεκτρικά SUV της μηδενικών ρύπων μεσαίας κατηγορίας στην οποία διεκδικούν τη δική τους θέση τα συγγενικά Skoda Enyaq και Volkswagen ID.4 στην πρώτη περίπτωση και Kia EV6 στη δεύτερη, ενώ εκτός «οικογενειών» περιφέρεται και η απειλή του Tesla Model Y…
Δύο αυτοκίνητα που έχουν χτιστεί πάνω σε εξειδικευμένες πλατφόρμες ηλεκτροκίνησης, την MEB του Volkswagen Group στην περίπτωση του Q4 e-tron και στην E-GMP του Hyundai Group στην περίπτωση του Ioniq.
Χώροι γεμάτοι ποιότητα
Έχοντας πρακτικά εξαντλήσει τις ομοιότητες, έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για διάφορες – και η πλέον οφθαλμοφανής είναι αυτή που αφορά τη σχεδίαση των δύο αυτοκινήτων. Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τη «σίγουρη» επιλογή που έκανε η Audi διαμορφώνοντας το Q4 e-tron ως ένα μοντέρνο μεν, απολύτως αναγνωρίσιμο δε Audi, ενώ από την άλλη έχουμε τη Hyundai που τόλμησε να παρουσιάσει ένα μοντέλο μαζικής παραγωγής που θυμίζει… εκθεσιακό πρωτότυπο, διαθέτοντας ένα απολύτως φουτουριστικό design – το οποίο δεν θα είναι ψέμα αν πούμε ότι μαγνητίζει τα βλέμματα. Και αυτό είναι κάτι που ισχύει μέσα-έξω καθιστώντας το Ioniq οπτικά πολύ πιο ενδιαφέρον και κάνοντας το Q4 να δείχνει τελικά «συμβατικό».
Σωστά, στο σημείο αυτό θα επισημάνετε ότι δεν είναι η σχεδίαση η ουσία ενός αυτοκινήτου. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα στοιχείο που μετράει – και μετράει ενδεχομένως πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με αυτοκίνητα που κοστίζουν…
Πάμε λοιπόν να δούμε πιο ξεκάθαρα ζητήματα ουσίας, όπως είναι οι χώροι και η ποιότητα κατασκευής – τομείς στους οποίους θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει μία «ετερογενής» ισοδυναμία. Το αισθητά μεγαλύτερο μεταξόνιο το Ioniq δημιουργεί μια οριακή διαφορά στον τομέα τον χώρων (γονάτων) για τους επιβάτες την ίδια στιγμή που αυτή η υστέρηση φαίνεται να επιτρέπει στο Audi να προσφέρει ένα καλύτερα εκμεταλλεύσιμο πορτμπαγκάζ. Από την άλλη μεριά με το συρόμενο και διαιρούμενο πίσω κάθισμα το οποίο επιπλέον διαθέτει και ρυθμιζόμενη σε κλίση πλάτη, το Ioniq κερδίζει πόντους στον τομέα της χρηστικότητας – αφού προσφέρει τη δυνατότητα να μεγαλώσει ο χώρος αποσκευών. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι στο Hyundai συναντάμε και άλλες πρωτότυπες χρηστικές λύσεις όπως πχ. η συρόμενη μεγάλη κονσόλα μεταξύ οδηγού & συνοδηγού που μπορεί να φιλοξενήσει και μία τσάντα.
Το εσωτερικό, τώρα, και των δύο αυτοκινήτων είναι ντυμένο με υλικά καλής ποιότητας, μαλακά – και το ταμπλό και οι πόρτες – καταφέρνοντας να αποπνέει μία premium ατμόσφαιρα, που στο μεν Audi είναι αναμενόμενη στο δε Hyundai θα λέγαμε ότι οριακά αποτελεί και έκπληξη. Σε τελική ανάλυση πάντως – και στα σημεία όπως είπαμε στην αρχή – το γερμανικό αυτοκίνητο κερδίζει και με ένα κλικ καλύτερη ποιότητα, αλλά και χάρη στο ότι εν κινήσει επιβεβαιώνει τον premium χαρακτήρα του με χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και καλύτερη «απορροφητικότητα» από την ανάρτηση. Και ενώ η πολυτέλεια σε κερδίζει στο Audi, στο Hyundai θα σε κερδίσει η άνεση του χώρου που θα νιώσεις – αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερο αέρα γύρω σου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύροντας την κεντρική κονσόλα προς τα πίσω μπορεί ο οδηγός να μετακινηθεί στο κάθισμα του συνοδηγού, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο σε ένα αυτοκίνητο στο Audi.
Αφθονία ισχύος, επάρκεια αυτονομίας
Στο δρόμο τώρα η διαφορά της ισχύος υπέρ του κορεατικού αυτοκινήτου (19 kW /26 ίπποι) δεν αργεί να φανεί, καθώς το Ioniq 5 επιταχύνει σαφώς πιο γρήγορα χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να σημαίνει αυτό ότι το q4 e-tron είναι αργό. Απλά μεταξύ δύο καλών κερδίζει ο καλύτερος…
Και τα δύο αυτοκίνητα διαθέτουν επιλογέα λειτουργίας του συστήματος κίνησης, το οποίο επιτρέπει από μία οικονομική ή νορμάλ οδήγηση να μεταβαίνει κάνεις σε μία πιο απαιτητική / σπορ, κάτι που σημαίνει πιο άμεση απόκριση στο γκάζι. Και όταν ο οδηγός επιλέξει να κινηθεί γρήγορα, τότε είναι που θα διαπιστώσει ότι το Hyundai δεν βρίσκεται ένα κλικ μπροστά μόνο στον τομέα της επιτάχυνσης, αλλά και του κρατήματος. Βλέπετε μπαίνει στην αντιπαράθεση με το Audi έχοντας και μεγαλύτερο κατά 236 mm μεταξόνιο, στοιχείο που αποτελεί πλεονέκτημα στον τομέα της ευστάθειας και στις μεγάλες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και στις στροφές, και μεγαλύτερα μετατρόχια (εμπρός/πίσω: 1.638/1.647 mm έναντι 1587/1565 mm του Q4 e-tron), αλλά και φορώντας πιο φαρδιά και καλύτερα, διαφορετικής κατηγορίας ελαστικά (. Βρισκόμαστε έτσι αντιμέτωποι με μια κατάσταση που όταν η Hyundai έκανε τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη θα θύμιζε ανέκδοτο: ένα κορεατικό μοντέλο να στρίβει καλύτερα από ένα ευρωπαϊκό. Σημειώστε ότι το Ioniq έχει και πιο δυνατά φρένα.
Πάντως και στις δύο περιπτώσεις η τετρακίνηση κάνει το θαύμα της – η ύπαρξή της είναι αισθητή και συμβάλλει σε μία απολύτως ελεγχόμενη συμπεριφορά η οποία μεταφράζεται σε μία σταδιακή και ομαλή απώλεια πρόσφυσης, δηλαδή σε ένα ομαλό και ελεγχόμενο γλίστρημα ,το οποίο δεν προβληματίζει τον οδηγό γιατί είναι απολύτως ελεγχόμενο και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Και οφείλουμε να σημειώσουμε – για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι – ότι και τα δύο αυτοκίνητα βρίσκονται ψηλά στον τομέα των δυναμικών χαρακτηριστικών και αντιμετωπίζουν με πολύ αξιοπρεπή τρόπο την «ποινή» του αυξημένου – λόγω της μπαταρίας τους – βάρους.
Στο φλέγον θέμα της αυτονομίας τώρα, τα νέα είναι γενικώς καλά και για τα δύο αυτοκίνητα που διαθέτοντας μεγάλης χωρητικότητας μπαταρίες προσφέρουν θεωρητικά τη δυνατότητα να κινηθείς για περίπου 450 χιλιόμετρα, τα οποία βέβαια λιγοστεύουν στον αυτοκινητόδρομο όπου δεν αξιοποιείται τόσο συχνά η ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση όσο στην πόλη. Στην πράξη, τώρα, στο μεν Audi με τη μπαταρία στο 47% της χωρητικότητάς της βλέπαμε στον υπολογιστή ταξιδίου αυτονομία 168 χλμ., ενώ στο Hyundai με 48% είχαμε υπόλοιπο 186 χλμ. Οι ενδείξεις της κατανάλωσης ήταν και στις δύο περιπτώσεις της τάξης των 20 kWh/100 km.
Οικονομοτεχνικά
Η λίστα του εξοπλισμού που συνοδεύει και τα δύο αυτοκίνητα είναι αναμφίβολα μεγάλη και περιλαμβάνει ένα σωρό στοιχεία που εκτοξεύουν την άνεση, αλλά και ένα πλήθος προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Ξεκινώντας από τον αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, το head-up display, την εξαιρετική (και στις δύο περιπτώσεις) κάμερα οπισθοπορείας με τις δυναμικές γραμμές καθοδήγησης και το σύστημα πλοήγησης, και φτάνοντας μέχρι το active cruise control και το σύστημα αυτόματης οδήγησης στο μέσον της λωρίδας (που αποτελούν πολύτιμη βοήθεια στο ταξίδι) έχουμε πραγματικά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη διάθεση του ιδιοκτήτη των δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της συγκριτικής μας δοκιμής.
Σημειώνουμε πάντως ότι το Ioniq υπερέχει στην αρχιτεκτονική του ηλεκτρικού του κυκλώματος (800V), καθώς διαθέτει τη δυνατότητα εξαιρετικά ταχείας φόρτισης σε συσκευές DC με ισχύ έως 350 kW, όταν το Q4 e-tron φτάνει μέχρι τα 135 kW. Κάτι που σημαίνει ότι το Hyundai είναι ήδη έτοιμο για την επόμενη μέρα της φόρτισης. Επίσης το Hyundai προσφέρει 5 χρόνια γενική εργοστασιακή εγγύηση απεριορίστων χιλιομέτρων και 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση μπαταρίας (160.000 χλμ.). Tο γερμανικό αυτοκίνητο καλύπτεται επίσης από 5ετή εγγύηση, ενώ παράλληλα η αντιπροσωπεία Kosmocar προσφέρει και 7 χρόνια δωρεάν service.
Με βάση τώρα η διαφορά στις τιμές των δύο αυτοκινήτων είναι της τάξης των 10.000 ευρώ, έχουμε ένα πρώτο στοιχείο υπέρ του κορεατικού αυτοκινήτου. Εν κατακλείδι τώρα – και με βάση το ότι το Audi, με όλα τα έξτρα που βλέπετε στις φωτογραφίες (S-line κλπ.) ξεπερνά τα 75.000 ευρώ, ενώ το Hyundai Ioniq 5 στην κορυφαία από άποψη εξοπλισμού έκδοση Limited ανεβαίνει στα 62.590 ευρώ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κορεατικό αυτοκίνητο αποτελεί πιο συμφέρουσα αγορά – και κατά συνέπεια κερδίζει την προτίμησή μας. Σε κάθε περίπτωση το Q4 e-tron είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο και μπορεί να προτιμηθεί από αυτούς που θέλουν την απολύτως πιο premium αίσθηση που προσφέρει.
AUDI Q4 E-TRON 50 QUATTRO
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΤΥΠΟΣ Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας σε κάθε άξονα ΙΣΧΥΣ 220 kW (299 PS), ΡΟΠΗ 162/310*Nm ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ/ ΛΙΘΙΟΥ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 82/77* kWh ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ (5-80%) 36 min @DC 135kW & (0-100%) 7,5 h @ AC 11kW, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ 434-511 km (WLTP), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ/ (ΜxΠxΥ) 4.588×1.865**x1.632mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.764 mm, ΠΟΡΤΜΠΑΓΚΑΖ 520 – 1.490 L, ΒΑΡΟΣ 2.135 kg ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ 0-100 km/h 6,2’’ sec, ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 180 km/h, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΙΚΤΗ/ΔΟΚΙΜΗΣ 17,2 έως 20,2 / 20,0 kWh/100 km, ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 67.900 €, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 0,00 €.
(*μεικτή/καθαρή, **πλάτος χωρίς καθρέπτες [με καθρέπτες: 2.108 mm], απόσταση από έδαφος 180 mm)
- ΥΠΕΡ: Επιδόσεις, ασφαλής οδική συμπεριφορά, design, premium ποιότητα κατασκευής, εξοπλισμός μεγάλοι χώροι για επιβάτες και αποσκευές
- ΚΑΤΑ: Εργονομικές ατέλειες
Τα όμορφα ημι-δερμάτινα τύπου «μπάκετ» καθίσματα στο Audi q4 e-tron στηρίζουν σωστά το σώμα και εντάσσονται αρμονικά σε ένα premium ποιότητας εσωτερικό, που είναι ευρύχωρο και προσφέρει άφθονο χώρο για τα γόνατα και το κεφάλι ακόμα και των πιο ψηλών επιβατών που θα βρεθούν στο πίσω κάθισμα. Στις μικρές χρηστικές λεπτομέρειες που υπερέχει το γερμανικό αυτοκίνητο περιλαμβάνεται το ότι οι θήκες στις πόρτες είναι και μεγαλύτερες, και διαθέτουν θέση για μεγάλο (1,5L) μπουκάλι νερό.
Το πορτμπαγκάζ του Audi έχει πιο κανονικό σχήμα και πλήρως αξιοποιήσιμο δεύτερο πάτο (ύψος μέχρι εταζέρα 47/62 εκατοστά) όταν ο χώρος αποσκευών του Ioniq είναι μικρότερος σε ύψος (38 cm), αλλά μεγαλύτερος σε πλάτος (μεταξύ θόλων: 105 cm έναντι 100 cm του Q4 e-tron), ενώ έχει και το πλεονέκτημα της δυνατότητας αύξησης της χωρητικότητάς του με την μετακίνηση του πίσω διαιρούμενου καθίσματος.
HYUNDAI IONIQ 5 AWD 77 kWh
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ ΤΥΠΟΣ Δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας σε κάθε άξονα ΙΣΧΥΣ 239 kW (325 PS), ΡΟΠΗ 605 Nm ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ/ ΛΙΘΙΟΥ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 77,4 kWh ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ (10-80%) 18 min @DC 350kW & (0-100%) 7,0h 20min @ AC 11kW, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ 454-481 km (WLTP), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ/ (ΜxΠxΥ) 4.635×1.890×1.647mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 3.000 mm, ΠΟΡΤΜΠΑΓΚΑΖ 527-1.587 L, ΒΑΡΟΣ 2.045 kg ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ 0-100 km/h 5,1’’ sec, ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 185 km/h, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΙΚΤΗ/ΔΟΚΙΜΗΣ 17,9 έως 19,1 / 20,1 kWh/100 km, ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 57.390 €, ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 0,00 €.
(*συνολική). Απόσταση από έδαφος 160 mm. Τιμή έκδοσης Limited: €62.590
- ΥΠΕΡ: Επιδόσεις, πολύ καλή οδική συμπεριφορά-φρένα, υψηλή ποιότητα κατασκευής, φουτουριστική σχεδίαση, μεγάλοι χώροι για επιβάτες, χρηστικότητα, μεγάλο πορτμπαγκάζ, τιμή (σε σχέση με ανταγωνισμό)
- ΚΑΤΑ: Εργονομικές ατέλειες
Βασικό χαρακτηριστικό του εσωτερικού του Hyundai πέραν του πρωτότυπου design είναι η αίσθηση της «άπλας» καθώς υπάρχει πολύ ελεύθερος χώρος γύρω σου. Κάποιοι φυσικοί διακόπτες για multimedia κλπ. αλλά και οι χωριστοί διακόπτες αφής για τον κλιματισμό στα εργονομικά υπέρ – όπως μεγάλο πλεονέκτημα είναι και το τεράστιο ντουλαπάκι/συρτάρι του συνοδηγού. Η ηλιοροφή κλέβει λίγο από το εσωτερικό ύψος, όμως ακόμα και έτσι οι επιβάτες έχουν άφθονο αέρα για το κεφάλι τους. Οι δύο μεγάλες (12,3’’ αμφότερες) ψηφιακές και διαμορφώσιμες οθόνες, μία για τον πίνακα οργάνων και μία (αφής) για το infotainment δεσπόζουν στο εσωτερικό του.
Ελαστικά 235/50 R20 100T (εμπρός) & πίσω 255/45 R20 101T Bridgestone Turanza ECO για το Audi και Michelin Pilot Sport EV 255/45 R20 105W (μπρος-πίσω) για το Hyundai.
Δείτε περισσότερα για το Hyundai Ioniq 5 στην επίσημη ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας
Δείτε περισσότερα για το Audi Q4 e-tron στην επίσημη ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας
Πηγή: Περιοδικό Car and Driver
Add comment